Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευρωεκλογές 2024

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Ευρωεκλογές του 2024 θα διεξαχθούν από τις 1 έως τις 2 Ιουνίου 2024, όπως θα επιβεβαιώσει το Συμβούλιο των Υπουργών. Αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν σύμφωνα με το εκλογικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που ορίζει την οργάνωση Ευρωεκλογών κάθε πέντε χρόνια, συνήθως κατά την πρώτη πλήρη εβδομάδα του Ιουνίου.

Διαδικασία Εκλογών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια μέσω γενικού δικαιώματος ψήφου. Οι εκλογές του 2024 θα σηματοδοτήσουν την αρχή της ανανέωσης για τους αρχηγούς των κύριων Ευρωπαϊκών οργάνων όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή και το Συμβούλιο.

Κάθε Ευρωπαίος/Ευρωπαία πολίτης ηλικίας 17 ετών και άνω μπορεί να ψηφίσει εφόσον κατοικεί στην Ελλάδα και έχει εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο. Δεν είναι πλέον δυνατή η ψηφοφορία σε εκλογικά καταστήματα στο εξωτερικό, δεδομένου ότι υπάρχει η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου.

Κύριες Ημερομηνίες και Πληροφορίες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβουν χώρα ανάμεσα στις 6 και 9 Ιουνίου 2024. Η διαδικασία θα επιτρέψει στους πολίτες να ενημερωθούν για το τι περιλαμβάνουν οι εκλογές, πώς να ψηφίσουν και γιατί είναι απαραίτητο να ψηφίσουν.

Σύνθεση Κοινοβουλίου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει να αυξήσει τον αριθμό των εδρών για την επερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο από 705 σε 720. Αυτή η απόφαση θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Η βάση για αυτήν την απόφαση θα είναι μια έκθεση από το Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2023, που θα ξεκινήσει τη διαδικασία καθορισμού του νέου αριθμού των εδρών. Αυτή η προσαρμογή θα θεωρηθεί απαραίτητη για να αντικατοπτρίσει τις δημογραφικές αλλαγές που έχουν συμβεί στην ΕΕ μετά τις εκλογές του 2019. Οι επιπλέον έδρες θα διανεμηθούν μεταξύ διάφορων χωρών, με το Βέλγιο να λαμβάνει μία επιπλέον έδρα, μεταξύ άλλων.