Σετ εκκίνησης Ευρώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Σετ εκκίνησης Ευρώ είναι συσκευασίες κερμάτων ευρώ από όλες τις οκτώ ονομαστικές αξίες σφραγισμένες σε πλαστική σακούλα. Σκοπός των σετ είναι πρωτίστως η εξοικείωση των πολιτών μιας χώρας που πρόκειται να ενταχθεί στην Ευρωζώνη με το νέο νόμισμα, το ευρώ. Ένας άλλος στόχος είναι να γεμίσουν οι ταμειακές μηχανές για την μέρα εισαγωγής του ευρώ. Συνήθως αυτά τα πακέτα διατίθενται από τις τοπικές τράπεζες μερικές εβδομάδες πριν από τη μετάβαση στο ευρώ.[1]

Κυρίως υπάρχουν δύο τύποι σετ εκκίνησης: σετ εκκίνησης επιχειρήσεων και σετ για το ευρύ κοινό. Η διαφορά είναι στον αριθμό των κερμάτων ανά πακέτο. Τα σετ επιχειρηματικής δραστηριότητας προορίζονται για εμπόρους λιανικής πώλησης, έτσι ώστε να περιέχουν περίπου 100 ευρώ ή περισσότερα και συνήθως περιέχονται σε κυλίνδρους, ενώ τα πακέτα mini-starter προορίζονται για το ευρύ κοινό και συνήθως έχουν μικρό όγκο κερμάτων.[2][3][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Maltese Euro Conversion Process». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2014. 
  2. «La page n'existe plus». Jore.neuf.fr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2011. 
  3. «Euro Starterkits». Euromuenzen.com. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2011. 
  4. «The €uro Coins Collection Network». Eurocollection.ning.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]