Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ίδρυμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

To Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ίδρυμα ήταν ο πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που λειτουργούσε μεταξύ 1994 και 1997.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιουργήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1994 για να επιβλέπει το δεύτερο στάδιο δημιουργίας της νομισματικής ένωσης. Ανέλαβε το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Νομισματικής Συνεργασίας.[1] Συγκλήθηκε για πρώτη φορά στις 12 Ιανουαρίου.[2] Διαλύθηκε την 1η Ιουνίου 1998 με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών η οποία ανέλαβε τις διευρυμένες ευθύνες της καθώς δρομολογήθηκε το Ευρώ.

Ρόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ίδρυμα ήταν ο βασικός νομισματικός θεσμός της δεύτερης φάσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Ενθάρρυνε τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών τραπεζών των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έθεσε τα θεμέλια για το Ευρώ.[3] Είχε λιγότερους από 250 υπαλλήλους, ως επί το πλείστον αποσπασμένους από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, με έδρα τον Ευρωπύργο στη Φραγκφούρτη (Γερμανία), εκεί που εδρεύει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.[4]

Δείτε ακόμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «European Central Bank». European NAvigator. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2007. 
  2. The history of the euro Αρχειοθετήθηκε 10 May 2013 στο Wayback Machine., Financial Times 2001
  3. «ECB: Economic and Monetary Union». ECB. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2007. 
  4. European Monetary Institute: Preparing to die, The Economist 3 April 1997