Ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουκρανία και ΕΕ στον χάρτη

Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, λίγο μετά την εισβολή της από τη Ρωσία, η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αξίωσε άμεση αποδοχή στο πλαίσιο μιας «νέας ειδικής διαδικασίας»,[1] με οκτώ αρχηγούς κρατών - μελών της ΕΕ ζήτησαν επιτάχυνση των διαδικασιών.[2] Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας, αλλά ότι η διαδικασία θα πάρει χρόνο.[1] Την 1η Μαρτίου 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέστησε να γίνει η Ουκρανία επίσημη υποψήφια για ένταξη,[3] και στις 10 Μαρτίου 2022, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε από την Επιτροπή τη γνώμη της σχετικά με την αίτηση.[4]

Στις 17 Ιουνίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να χορηγήσει στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας. [5][6]

Στις 23 Ιουνίου 2022 αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η παραχώρηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξης χώρας τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μολδαβία.[7]

Να σημειωθεί ότι η Συμφωνία Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ουκρανίας υπεγράφη το 2014 μετά από μια σειρά γεγονότων που είχαν καθυστερήσει την επικύρωσή της. [8] Η ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με την Ουκρανία ετέθη σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2017 [9] και η Συμφωνία Σύνδεσης ετέθηπλήρως σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2017.

Κοινή γνώμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ουκρανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 91% των Ουκρανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία,[10] υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. [11]

Σε άλλες χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ifop για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Γιάλτας και του Ιδρύματος Jean Jaurès από τις 3 έως τις 7 Μαρτίου 2022, το 92% των υποστηρικτών της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ βρίσκεται στην Πολωνία, το 71% στην Ιταλία, το 68% στη Γερμανία και 62% στη Γαλλία.[12]

Η έρευνα Flash Eurobarometer που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο σε όλες τις χώρες της ΕΕ δείχνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ στην Πορτογαλία (87%). Ακολουθούν η Εσθονία (83%), η Λιθουανία (82%), η Πολωνία (81%) και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας (79%). Οι Ούγγροι έχουν το υψηλότερο ποσοστό διαφωνίας στην ένταξη, με μόνο το 48% των ερωτηθέντων να υποστηρίζει την ιδέα (37% κατά). Ταυτόχρονα, η Ουγγαρία έχει, μαζί με τη Γαλλία και το Βέλγιο, το υψηλότερο ποσοστό αναποφάσιστων, σε αυτό το ζήτημα - 16%.[13]

Ωστόσο οι κυβερνήσεις των περισσότερων αλλά και των σημαντικότερων χωρών μελών της ΕΕ, όπως η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Τσεχία, η Πολωνία και η Ρουμανία είναι ενάντια της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, επειδή δεν υπάρχει καμία θετική πρόοδος αλλά και μέτρια έως και καθόλου προετοιμασία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ δεν έχει επιλυθεί ακόμη το πρόβλημα με την Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πολλοί πολιτικοί επίσης θεωρούν τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ανίκανο να επιλύσει αυτά τα μείζονα πολιτικά ζητήματα. Επίσης άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, είναι αδιάφορα η έχουν ουδέτερη θέση ως προς την πλήρη ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Παραβιάσεις για ένταξη στην ΕΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ουκρανία παραβιάζει πλήρως το καταστατικό της, για την ένταξη της, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημαντικότερα ζητήματα που καλείται να επιλύσει πλήρως η Ουκρανία είναι:

Εσωτερικά πολιτικά ζητήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Να λήξει πρωτίστως η Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να αποδοθούν από το Ουκρανικό Κράτος, εγκλήματα πολέμου.
 • Το Ουκρανικό κράτος είναι διχασμένο πολιτικά στα δύο, με τους Ουκρανούς, να είναι υπέρ της Δύσης και της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ οι Ρώσοι της Ουκρανίας, να είναι υπέρ της σύσφιξης των σχέσεων με την Ρωσία, και για την διχογνωμία του πληθυσμού, πρέπει να βρεθεί μια λύση, για το ποια πλευρά θέλει ή αν επιθυμεί κάτι άλλο.
 • Στην Ουκρανία υπάρχουν δεκάδες ακροδεξιά κινήματα (παράδειγμα το Τάγμα Αζόφ) και Ρωσόφιλα πολιτικά κινήματα αντίστασης στις υπό κατοχή περιοχές από τον Ρωσικό στρατό.
 • Το Ζήτημα της Κριμαίας είναι άλυτο από το 2014, και λόγω της διακοπής των Σχέσεων Ουκρανίας και Ρωσίας, δεν υπάρχουν λύσεις για επίλυση του Ζητήματος.
 • Μνημεία, περιβαλλοντικά ινστιτούτα και δάση, προστατευόμενα από την UNESCO, διοικητικά κτήρια και μεγάλα λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα (όπως η Οδησσός και η Σεβαστούπολη) στην Ουκρανία, βρίσκονται σε ύψιστο κίνδυνο λόγω της Εισβολής της Ρωσίας.
 • Υπάρχουν τεράστια ζητήματα Εγκληματικότητας και Διαφθοράς στην Ουκρανία.
 • Πριν την Εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία ήτανε από τις φτωχότερες χώρες στην Ευρώπη με πολύ χαμηλό μισθό, στην χώρα υπήρχε τεράστια ανεργία, είναι κυρίως αγροτική χώρα με δεκάδες στρέμματα έκτασης σιτοβολώνα, και πολλοί Ουκρανοί ειδικότερα στην Επαρχία της χώρας, μεταναστεύουν σε άλλες οικονομικά καλύτερες χώρες επειδή δεν μπορούν να επιβιώσουν στην χώρα τους.

Εθνικές μειονότητες, Σεβασμός και ανθρώπινα δικαιώματα των Μειονοτήτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Το Ουκρανικό κράτος, υποχρεούται να σεβαστεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και όλες τις μειονότητες της, εντός της Επικράτειας της, ειδικότερα στις περιοχές του Ντονμπάς, της Κριμαίας και στην Νότια Ουκρανία, στην οποία πλειοψηφία αποτελούν οι Ρώσοι, στην Περιφέρεια Ζακαρπάτια, στην οποία εθνική μειοψηφία αποτελούν οι Ρουθηνοί, και στην Κριμαία, στην οποία αποτελούν κυρίαρχο έθνος οι Τάταροι της Κριμαίας. Επίσης το Ουκρανικό Κράτος, δεν έχει δώσει αυτονομία σε πολλές περιοχές εντός της Επικράτειας της, κάτι που μπορεί να της ζητηθεί μελλοντικά, κάτι που δεν έχει πράξει έως τώρα, επειδή υπάρχουν σε ορισμένες κοινότητες εθνικιστικά κινήματα αλλά και πλήρης απουσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων περί μειονοτήτων.
 • Το Ουκρανικό κράτος, αναγνωρίζει μόνο στο Σύνταγμα της ως Επίσημη και μοναδική γλώσσα την Ουκρανική γλώσσα. Δεν αναγνωρίζει βάσει του Συντάγματος του ως μειονοτικές γλώσσες την Ρωσική γλώσσα (Μητρική γλώσσα των Ρώσων της Ουκρανίας, οι οποίοι αποτελούν το 17% του πληθυσμού της χώρας), την Κριμαϊκή Ταταρική γλώσσα (η οποία είναι μόνο προστατευόμενη γλώσσα στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, και Μητρική γλώσσα των Τάταρων της Κριμαίας), την Ρουθηνική γλώσσα και την Ουγγρική γλώσσα (στην Περιφέρεια Ζακαρπάτια), την Ρουμανική γλώσσα (ομιλείται από τους Ρουμάνους σε πολλές πόλεις στην νοτιοδυτική Ουκρανία) και την Γλώσσα Ουρούμ (Μητρική γλώσσα των Τουρκόφωνων Ουρούμ στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας).

Εκλογική Διαδικασία, Μέσα Ενημέρωσης και Πλουραλισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • To Ουκρανικό κράτος υποχρεούται να κάνει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές, κάτι που δεν εφαρμόζεται και επικρατεί ξεκάθαρη και απόλυτη νοθεία, ενώ η ίδια η χώρα, καλείται να ευθυγραμμιστεί πλήρως στην Ευρωπαϊκή πολιτική, εφόσον επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Διεξαγωγή Εθνικών Εκλογών έχουν να πραγματοποιηθούν στην Ουκρανία από το 2019, στις οποίες Εκλογές κέρδισε ο τωρινός Πρόεδρος της χώρας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
 • Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ουκρανία είναι σε μεγάλο βαθμό αναξιόπιστα, και ο κόσμος δεν τα εμπιστεύεται.

Υποδομές, Μέσα μαζικής Μεταφοράς, Περιβάλλον και συνθήκες διαβίωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • To Ουκρανικό κράτος υποχρεούται επίσης να εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια και την Ευρωπαϊκή πολιτική για το περιβάλλον, λόγω του ότι όλες οι μεγαλουπόλεις της (Κίεβο, Χάρκοβο, Νινιπροπετρόφσκ και άλλες), είναι αρκετά υποβαθμισμένες και μολυσμένες και έχουν παλιό στόλο αυτοκινήτων, λεωφορείων και μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ και ο τρόπος διαβίωσης στη χώρα είναι δεν είναι και ο καλύτερος, ενώ υπάρχει ακόμη μέχρι και σήμερα έντονη έλλειψη κατοικίας και κακή Ποιότητα στέγασης, με πολλά κτήρια να είναι και κληρονομία από την άλλοτε ΕΣΣΔ.
 • Σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα υπάρχει και στην περιοχή του Τσερνόμπιλ, με το αποτύπωμα του πυρηνικού ατυχήματος που έγινε το 1986, να υπάρχει μέχρι και σήμερα, ενώ ανησυχία επικρατεί για το Πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο ελέγχει ο Ρωσικός στρατός.
 • Με την Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στέγαση, και πολλά κτήρια έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά, ενώ πολλές πόλεις και οικισμοί της Ουκρανίας, είναι ισοπεδωμένες από την Εισβολή. Επίσης σε πολύ κακή κατάσταση είναι και οι χώροι άθλησης, τα στάδια και οι χώροι πολιτισμού.
 • Δεν υπάρχει καθόλου Ασφάλεια στην χώρα λόγω της Εισβολής, και υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι από τον Ουκρανικό στρατό σε ολόκληρη την Επικράτεια της, με αποτέλεσμα ακόμα για τους τουρίστες η χώρα να είναι εντελώς απροσπέλαστη.
 • Το οδικό δίκτυο στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά κακό λόγω της Εισβολής, ενώ έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό ακόμα και αυτοκινητόδρομοι.

Διπλωματικές Σχέσεις με άλλα Κράτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 Treisman, Rachel (2022-02-28). «Ukraine wants to join the EU. Here's how that would work» (στα αγγλικά). NPR. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 March 2022. https://web.archive.org/web/20220301152447/https://www.npr.org/2022/02/28/1083528087/ukraine-european-union. Ανακτήθηκε στις 2022-03-28. 
 2. «Presidents of 8 EU states call for immediate talks on Ukrainian membership» (στα αγγλικά). Reuters. 2022-02-28. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 March 2022. https://web.archive.org/web/20220327224804/https://www.reuters.com/world/europe/presidents-8-eu-states-call-immediate-talks-ukrainian-membership-2022-02-28/. Ανακτήθηκε στις 2022-03-28. 
 3. «Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС» [The European Parliament has recommended that Ukraine be granted EU candidate status]. www.eurointegration.com.ua (στα Ουκρανικά). 1 Μαρτίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2022. 
 4. European Council (11 Μαρτίου 2022). «Statement of the heads of state or government, meeting in Versailles, on the Russian military aggression against Ukraine, 10 March 2022». Consilium (στα Βουλγαρικά, Ισπανικά, Τσεχικά, Δανικά, Γερμανικά, Εσθονικά, Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιρλανδικά, Κροατικά, Ιταλικά, Λετονικά, Λιθουανικά, Ουγγρικά, Μαλτεζικά, Ολλανδικά, Πολωνικά, Πορτογαλικά, Ρουμανικά, Σλοβακικά, Σλοβενικά, Φινλανδικά, Σουηδικά, και Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2022. 
 5. «Ukraine should get E.U. candidate status, European Commission recommends» (στα αγγλικά). Washington Post. ISSN 0190-8286. https://www.washingtonpost.com/world/2022/06/17/european-commission-candidate-eu-ukraine-war/. Ανακτήθηκε στις 2022-06-17. 
 6. Welle (www.dw.com), Deutsche. «European Commission recommends Ukraine be granted EU candidate status | DW | 17.06.2022». DW.COM (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2022. 
 7. https://www.kathimerini.gr/world/561924229/ee-ypopsifies-pros-entaxi-chores-oykrania-kai-moldavia/
 8. «Ukraine crisis: EU signs association deal» (στα αγγλικά). BBC News. 2014-03-21. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 March 2022. https://web.archive.org/web/20220328015943/https://www.bbc.com/news/world-europe-26680250. Ανακτήθηκε στις 2022-03-28. 
 9. «Ukraine - Trade». European Commission. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2022. 
 10. Reuters (2022-04-05). «Record number of Ukrainians support joining EU, backing for NATO membership falls - poll» (στα αγγλικά). Reuters. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 April 2022. https://web.archive.org/web/20220417122040/https://www.reuters.com/world/europe/record-number-ukrainians-support-joining-eu-backing-nato-membership-falls-poll-2022-04-05/. Ανακτήθηκε στις 2022-04-06. 
 11. «Seventh nationwide poll: Ukraine during the war». Sociological group Rating. 30–31 Μαρτίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2022. 
 12. «Les peuples européens derrière l'Ukraine. La guerre en Ukraine vue de France, d'Allemagne, de Pologne et d'Italie». Fondation Jean-Jaurès (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2022. 
 13. «Eurobarometer». europa.eu. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]