Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) είναι η διπλωματική υπηρεσία και το υπουργείο εξωτερικών και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η ΕΥΕΔ είναι επικεφαλής του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας (ΥΕ), ο οποίος είναι επίσης Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκτελεί την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ) συμπεριλαμβανομένης της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).

Η ΕΥΕΔ δεν προτείνει ή δεν εφαρμόζει πολιτική από μόνο του, αλλά προετοιμάζει πράξεις που θα εγκριθούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το Συμβούλιο. Η ΕΥΕΔ είναι επίσης υπεύθυνη για τις διπλωματικές αποστολές (αντιπροσωπείες) της ΕΕ [4] και τις δομές διαχείρισης πληροφοριών και κρίσεων.

Η ΕΥΕΔ, καθώς και το γραφείο της ΥΕ, ξεκίνησαν μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας την 1η Δεκεμβρίου 2009. Διατυπώθηκε επίσημα την 1η Δεκεμβρίου 2010. Η ΕΥΕΔ συστάθηκε με τη συγχώνευση των υπηρεσιών εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, στις οποίες προστέθηκε προσωπικό αποσπασμένο από εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών. Μολονότι υποστηρίζει τόσο την Επιτροπή όσο και το Συμβούλιο, η ΕΥΕΔ είναι ανεξάρτητη από αυτές και διαθέτει δικό της προσωπικό, καθώς και ένα ξεχωριστό τμήμα στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η ΕΥΕΔ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA) συγκροτούν από κοινού τη Γραμματεία της Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας (PESCO), τη διαρθρωτική ολοκλήρωση την οποία ακολουθούν 25 από τις 27 εθνικές ένοπλες δυνάμεις της ΕΕ από το 2017.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]