Ζοζέπ Μπορέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζοζέπ Μπορέλ
Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
1 Δεκεμβρίου 2019
ΠρόεδροςΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΠροκάτοχοςΦεντερίκα Μογκερίνι
Υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας Ισπανίας
Περίοδος
7 Ιουνίου 2018 – 30 Νοεμβρίου 2019
ΠρωθυπουργόςΠέδρο Σάντσεθ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση24 Απριλίου 1947 (1947-04-24) (76 ετών), Λα Πόμπλα ντε Σεγούρ, Ισπανία
ΕθνότηταΙσπανική
ΥπηκοότηταΑργεντίνικη
Πολιτικό κόμμαΙσπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα
ΣύζυγοςΚριστίνα Ναρμπόνα (2018-σήμερα)
Καρολίνα Μάγερ (έως 1990)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ζοζέπ Μπορέλ (24 Απριλίου 1947) είναι Ισπανός πολιτικός, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Δεκεμβρίου 2019.

Είναι μέλος του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας της Κυβέρνησης της Ισπανίας της από το 2018 έως το 2019, στο παρελθόν είχε υπηρετήσει Υπουργός Δημοσίων Έργων από το 1991 έως το 1996.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο καταλανικό χωριό Λα Πόμπλα ντε Σεγούρ.

Μετά την ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η απομακρυσμένη τοποθεσία του χωριού του οδήγησε τον Μπορέλ να εκπαιδεύεται στο σπίτι με τη βοήθεια της μητέρας του και ενός συνταξιούχου δασκάλου, λαμβάνοντας τις επίσημες εξετάσεις Baccalaureate στο γυμνάσιο Λιέιδα.

Συνέχισε την τριτοβάθμια εκπαίδευσή του χάρη σε υποτροφίες, όπως από το Ίδρυμα Juan March και το Πρόγραμμα Φουλμπράιτ. Το 1964 μετακόμισε στη Βαρκελώνη για να σπουδάσει βιομηχανική μηχανική, αλλά έφυγε μετά από ένα έτος το 1965 για να σπουδάσει αεροναυτική μηχανική στο Πολυτεχνείο της Μαδρίτης, αποφοιτώντας το 1969. Το καλοκαίρι του 1969, ο Μπορέλ εργάστηκε ως εθελοντής στο Κιμπούτς στο Ισραήλ, όπου συνάντησε τη μελλοντική του Γαλλίδα σύζυγο Caroline Mayeur, με την οποία είναι τώρα διαζευγμένοι.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άρχισε επίσης να σπουδάζει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης. Ο Μπορέλ κατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα στα εφαρμοσμένα μαθηματικά (έρευνα επιχειρήσεων) από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Πάλο Άλτο (Καλιφόρνια, ΗΠΑ) και μεταπτυχιακό στα ενεργειακά οικονομικά από το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου στο Παρίσι. Τον Μάιο του 1976 ο Μπορέλ έλαβε τη διδακτορική του διατριβή στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης.

Από το 1972 έως το 1982 δίδαξε στα μαθηματικά στην Ανώτατη Τεχνική Σχολή Αεροναυτικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε. Το 1982 διορίστηκε αναπληρωτής καθηγητής Μαθηματικών των Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ. Από το 1975 έως το 1982 εργάστηκε επίσης για την Ισπανική εταιρεία πετρελαίου (Cepsa), όπου εργάστηκε στο Τμήμα Μηχανικών Συστημάτων και Πληροφορικής της εταιρείας, συνδυάζοντας αυτή τη δραστηριότητα με τη διδασκαλία των πανεπιστημιακών τάξεων και τη συμμετοχή στην τοπική πολιτική.

Προσωπική Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπόρελ παντρεύτηκε για πρώτη φορά με τη Γαλλίδα κοινωνιολόγο Carolina Mayeur, από όπου και απέκτησε δύο γιους, τον Joan, διπλωμάτη και τον Lionel, πιλότο αεροσκαφών. Ο Μπόρελ και η Mayeur χώρισαν τη δεκαετία του 1990.

Από το 1998, ο Μπόρελ βρίσκεται σε σχέση με την Κριστίνα Ναρμπόνα, σημερινή πρόεδρο του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος (2004-2008), με την οποία και παντρεύτηκε τον Ιούλιο του 2018.

Ο Μπόρελ μιλά Ισπανικά, Καταλανικά, Ιταλικά, Γαλλικά και Αγγλικά.

Πολιτική Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισήλθε στην πολιτική τη δεκαετία του 1970 ως μέλος του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος κατά την Ισπανική Μεταπολίτευση και άρχισε να υπηρετεί σε υψηλόβαθμες θέσεις στις Κυβερνήσεις του Φελίπε Γκονθάλεθ, πρώτα στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ως Γενικός Γραμματέας Προϋπολογισμού και Δημοσίων Δαπανών (1982-1984), Υφυπουργός Οικονομικών (1984-1991) και στη συνέχεια προσχώρησε στο Συμβούλιο Υπουργών ως Υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών (1991-1996).

Στην αντιπολίτευση μετά τις εκλογές του 1996, ο Μπόρελ κέρδισε απροσδόκητα τις προκριματικές εκλογές του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος το 1998 και ήταν ο υποψήφιος πρωθυπουργός του κόμματος έως ότου παραιτήθηκε το 1999, στη συνέχεια μετεγκαταστάθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική και έγινε Ευρωβουλευτής κατά τη κοινοβουλευτική περίοδο 2004-2009 και διετέλεσε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρώτο εξάμηνο της θητείας.

Επέστρεψε στην Ισπανική Κυβέρνηση, τον Ιούνιο του 2018, όταν διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ.

στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ως Γενικός Γραμματέας Προϋπολογισμού και Δημοσίων Δαπανών (1982-1984), εν συνεχεία, μετά από πολλά χρόνια, έγινε βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την περίοδο 2004-2009 και διετέλεσε πρόεδρός του το πρώτο εξάμηνο της θητείας.

Τον Ιούλιο του 2019, ανακοινώθηκε ως υποψήφιος Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, αντικαθιστώντας τη Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Ιουλίου 2019, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διορίσει τον Μπορέλ ως Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο ενισχύθηκε με πρόσθετες ευθύνες στην ανθρωπιστική βοήθεια, την υποστήριξη αναπτυξιακών πολιτικών στην Αφρική και την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης.

Πέρασε την ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFET) στις 7 Οκτωβρίου 2019. Ο διορισμός του έγινε δεκτός την επόμενη μέρα μέσω ψηφοφορίας από μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για να αντιμετωπίσει την αρνητική εικόνα της, η Κίνα έστειλε ιατρική βοήθεια και προμήθειες σε χώρες της ΕΕ που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19. Ο Μπόρελ προειδοποίησε ότι υπάρχει «μια γεωπολιτική συνιστώσα που περιλαμβάνει έναν αγώνα για επιρροή μέσω της περιστροφής και της πολιτικής της γενναιοδωρίας». Είπε επίσης ότι «η Κίνα προωθεί επιθετικά το μήνυμα ότι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, είναι ένας υπεύθυνος και αξιόπιστος εταίρος».

Στις 9 Απριλίου 2020, ο Μπορέλ εξ ονόματος της ΕΕ σχετικά με την κυκλοφορία της πρώτης έκθεσης της ομάδας έρευνας και ταυτοποίησης στο εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 8 Απριλίου 2020.

Στις 24 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την παραπληροφόρηση σχετικά με την πανδημία COVID-19.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]