Ευρωπαϊκός μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών ήταν ένα σύστημα που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα στις 13 Μαρτίου 1979, ως μέρος του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος να μειωθεί η μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών και να επιτευχθεί νομισματική σταθερότητα στην Ευρώπη, ως προετοιμασία για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την εισαγωγή ενιαίου νομίσματος, του Ευρώ, που έλαβε χώρα την 1η Ιανουαρίου 1999.

Μετά την υιοθέτηση του ευρώ, η πολιτική άλλαξε στη σύνδεση των νομισμάτων των χωρών της ΕΕ εκτός της Ευρωζώνης με το ευρώ (που έχει το κοινό νόμισμα ως κεντρικό σημείο). Ο στόχος ήταν να βελτιωθεί η σταθερότητα αυτών των νομισμάτων, καθώς και να αποκτηθεί ένας μηχανισμός αξιολόγησης για τα πιθανά μέλη της ευρωζώνης. Ο μηχανισμός αυτός είναι γνωστός ως ERM ΙΙ και έχει αντικαταστήσει τον ERM Ι. Σήμερα τρία νομίσματα είναι στον ERM II, η κορόνα Δανίας, το βουλγάρικο λέβα και η κροατική κούνα.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. London, Charles Duxbury in Stockholm And Josie Cox in (2015-01-30). «Denmark Suspends Bond Issuance to Protect Krone’s Peg». Wall Street Journal. ISSN 0099-9660. https://www.wsj.com/articles/denmark-suspends-bond-issuance-to-protect-krones-peg-1422645705. Ανακτήθηκε στις 2016-12-31. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Articles[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]