Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) είναι μια συμφωνία, μεταξύ των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διευκόλυνση και τη διατήρηση της σταθερότητας του Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Βασίζεται κυρίως στα άρθρα 121 και 126[1] για τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνίσταται στη δημοσιονομική παρακολούθηση των μελών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο των Υπουργών, και την έκδοση ετήσιας σύστασης για δράσεις πολιτικής για την εξασφάλιση πλήρους συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και μεσοπρόθεσμα.

Εάν ένα κράτος μέλος παραβεί το ανώτατο όριο του δημόσιου ελλείμματος και χρέους που περιγράφεται στο ΣΣΑ, η επιτήρηση και η αίτηση διορθωτικής δράσης θα ενταθούν με τη δήλωση Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ), και εάν αυτές οι διορθωτικές ενέργειες εξακολουθούν να παραμένουν αδιάφορες μετά από πολλαπλές προειδοποιήσεις, το κράτος μέλος μπορεί τελικά να δεχθεί οικονομικές κυρώσεις.[2] The pact was outlined by a resolution and two council regulations in July 1997.[3]

Δείτε ακόμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The requested document does not exist. - EUR-Lex». eur-lex.europa.eu. 
  2. «Banco de Portugal». www.bportugal.pt. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2007. 
  3. «Resolution of the European Council on the Stability and Growth Pact». Eur-Lex.europa. 17 Ιουνίου 1997. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]