Ελληνικά κέρματα ευρώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το ευρώ (EUR ή ) είναι το κοινό νόμισμα 19 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αποτελούν την Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Τα κέρματα έχουν μια κοινή όψη και για τις 19 χώρες και μια εθνική όψη που περιλαμβάνει ένα σχέδιο επιλεγμένο από το κράτος-μέλος για λογαριασμό του οποίου γίνεται η κοπή.

Το ευρώ αντικατέστησε τη δραχμή στην Ελλάδα το 2001 (σε φυσική μορφή το 2002). Τα ελληνικά κέρματα ευρώ απεικονίζουν από ένα μοναδικό σχέδιο για κάθε ένα από τα οχτώ νομίσματα. Όλα σχεδιάστηκαν από τον Γεώργιο Σταματόπουλο. Τα μικρής ονομαστικής αξίας νομίσματα απεικονίζουν ελληνικά πλοία. Τα μέσης αξίας απεικονίζουν σημαντικούς Έλληνες της νεότερης ιστορίας. Τέλος, οι απεικονίσεις των δύο μεγαλύτερης αξίας νομισμάτων σχετίζονται με την αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία. Όλα τα κέρματα φέρουν τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το έτος κοπής καθώς και το ανθέμιο, σήμα του Νομισματοκοπείου Αθηνών, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Χαρακτηριστικό των Ελληνικών κερμάτων είναι ότι η τιμή του κάθε κέρματος αναγράφεται με το Ελληνικό αλφάβητο. Επίσης, το euro cent ονομάζεται λεπτό στα ελληνικά σε αντίθεση με τις άλλες γλώσσες που υιοθέτησαν τη λέξη σεντ.

Η εθνική όψη των ελληνικών κερμάτων ευρώ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

0,01 € 0,02 € 0,05 €
Αθηναϊκή τριήρης
του 5ου αιώνα π.Χ.
Ένας δρόμωναςκορβέτα),
τύπος πλοίου σε χρήση κατά τη
διάρκεια της ελληνικής επανάστασης
Ένα μοντέρνο δεξαμενόπλοιο,
σύμβολο της ελληνικής ναυτιλίας
0,10 € 0,20 € 0,50 €
Ρήγας Φεραίος (1757-1798),
ποιητής
Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831),
πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας
Ελευθέριος Βενιζέλος (1864-1936),
πρωθυπουργός της Ελλάδας
1,00 € 2,00 € Περιφέρεια 2,00 €

Στην περιφέρεια
του νομίσματος των 2 €
αναγράφονται οι λέξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αρχαίο αθηναϊκό τετράδραχμο
του 5ου π.Χ. αιώνος
(νόμισμα μέσα σε νόμισμα)
Η «αρπαγή της Ευρώπης»
από τον μεταμορφωμένο σε ταύρο Δία

Αναμνηστικά νομίσματα των δύο ευρώ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έκανε χρήση της δυνατότητας έκδοσης αναμνηστικού νομίσματος των δύο ευρώ. Το πρώτο τέτοιο νόμισμα εκδόθηκε το 2004 με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Το 2007 όλες οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσαν αναμνηστικό νόμισμα για τον εορτασμό της 50ης επετείου της Συνθήκης της Ρώμης.

Το 2009, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τη σύσταση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ έλαβαν την απόφαση να εκδοθεί αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ με ένα κοινό σχέδιο στην εθνική όψη.

Έτος Εικόνα Θέμα
2004
Το αναμνηστικό νόμισμα φέρει το «Δισκοβόλο του Μύρωνα», τους πέντε κύκλους των Ολυμπιακών Αγώνων και τις λέξεις «Athens 2004».
2007
Το αναμνηστικό νόμισμα φέρει την επιγραφή: ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ 50 XPONIA, EYPΩΠΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
2009
Συμπλήρωση δέκα ετών από τη σύσταση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και τη δημιουργία του ευρώ. Στο κέντρο του κέρματος εμφανίζεται μια στυλιζαρισμένη ανθρώπινη φιγούρα της οποίας το αριστερό χέρι προεκτείνεται με το σύμβολο του ευρώ. Τα αρχικά του καλλιτέχνη ΓΣ εμφανίζονται κάτω από το σύμβολο του ευρώ. Στο επάνω μέρος βρίσκεται το όνομα της εκδίδουσας χώρας στην εθνική γλώσσα, ενώ στο κάτω μέρος εμφανίζεται η ένδειξη 1999-2009 και το αρκτικόλεξο ΟΝΕ μεταφρασμένο στην εθνική γλώσσα.
2010
Η 2.500ή επέτειος της μάχης του Μαραθώνα. Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος μια σύνθεση αποτελούμενη από ασπίδα και δρομέα/πολεμιστή που συμβολίζει τον αγώνα για ελευθερία και για την υπεράσπιση των ευγενών ιδανικών της μάχης του Μαραθώνα. Το πουλί που στολίζει την ασπίδα συμβολίζει τη γέννηση του δυτικού πολιτισμού όπως είναι σήμερα γνωστός. Την εικόνα περιβάλλουν, χαραγμένες με ελληνικά γράμματα, η μνεία «ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ/2500 ΧΡΟΝΙΑ/490 Π.Χ./2010 Μ.Χ.» και η επίσημη ονομασία της χώρας έκδοσης «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».
2011
Special Olympics Αθήνα 2011.
2012
10η επέτειος της κυκλοφορίας του Ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το άρθρο για τα αναμνηστικά νομίσματα των δύο ευρώ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Για εικόνες της κοινής όψης και λεπτομερή περιγραφή των κερμάτων, δείτε το άρθρο κέρματα ευρώ.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]