Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συμμετοχή στην Ευρωζώνη
Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  19 στην Ευρωζώνη.
  Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν αιτηθεί συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (Βουλγαρία και Κροατία).
  5 εκτός Ευρωπαϊκού μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά υποχρεούνται να ενταχθούν στην ευρωζώνη όταν θα πληρούν τα κριτήρια (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία).
Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης
  4 χρησιμοποιούν το ευρώ με νομισματική συμφωνία (Ανδόρρα, Μονακό, Άγιος Μαρίνος και Βατικανό).
  2 χρησιμοποιούν το ευρώ μονομερώς (Κοσσυφοπέδιο και Μαυροβούνιο).
 π  σ  ε 

Τα αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ είναι ειδικά κέρματα που εκδίδονται από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης με την ευκαιρία κάποιας ιστορικής επετείου ή για τον εορτασμό ή προς τιμή κάποιου σύγχρονου γεγονότος. Έχουν νόμιμη ισχύ και χρησιμοποιούνται κανονικά στις συναλλαγές, όπως τα συνηθισμένα κέρματα ευρώ. Δεν πρέπει να συγχέονται με τα συλλεκτικά κέρματα μεγαλύτερης αξίας από χρυσό ή ασήμι που εκδίδονται για συλλεκτικούς σκοπούς και δεν χρησιμοποιούνται στις καθημερινές συναλλαγές.[1]

Το κάθε κράτος μέλος της ευρωζώνης είχε μέχρι το 2012 το δικαίωμα να εκδίδει maximum ένα αναμνηστικό κέρμα κάθε χρόνο. Από το 2012 κάθε χώρα μπορεί να εκδίδει δύο αναμνηστικά κέρματα[2]. Τα κέρματα αυτά έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και ιδιότητες, καθώς και την ίδια κοινή όψη, με ένα κανονικό κέρμα των 2 ευρώ. Η άλλη όψη, που αντικαθιστά την εθνική όψη του συνηθισμένου κέρματος, έχει το σχέδιο επιλογής της χώρας με θέμα το γεγονός ή το πρόσωπο που τιμάται. Τα αναμνηστικά κέρματα απαντούν μόνο στην ονομαστική αξία των 2 ευρώ και έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος σε όλη τη ζώνη του ευρώ, δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιούνται –και πρέπει να γίνονται αποδεκτά– όπως οποιοδήποτε άλλο κέρμα ευρώ.

Εκτός των εθνικών εκδόσεων προβλέπεται και η δυνατότητα κοινής έκδοσης από όλες τις χώρες με το ίδιο θέμα και σχέδιο (με μικρές μόνο παραλλαγές για να προσδιορίζεται η χώρα έκδοσης). Η κοινή έκδοση δεν συνυπολογιζόταν στον περιορισμό του ενός κέρματος ανά έτος πριν το 2012 και δεν συνυπολογίζεται στον περιορισμό των δύο κερμάτων ανά έτος από το 2012 και μετά. Κοινή έκδοση έγινε το 2007 (από τα 13 τότε κράτη μέλη της ευρωζώνης) με θέμα την 50ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, το 2009 (από τα 16 τότε κράτη μέλη της ευρωζώνης) για την επέτειο των δέκα χρόνων του ευρώ (ως νομισματικής μονάδας), το 2012 (από τα 17 τότε κράτη μέλη της ευρωζώνης) για να εορταστούν τα δέκα έτη κυκλοφορίας του ευρώ και το 2015 για την 30ή επέτειο καθιέρωσης της ευρωπαϊκής σημαίας (19 χώρες).

Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τα τραπεζογραμμάτια, υπεύθυνες για την έκδοση των κερμάτων ευρώ είναι οι εθνικές αρχές και όχι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Εάν μια χώρα της ζώνης του ευρώ σκοπεύει να εκδώσει αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ, πρέπει να ενημερώσει εκ των προτέρων την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Επιτροπή ελέγχει ότι το νέο σχέδιο συμβαδίζει με τις κατευθυντήριες γραμμές και, στη συνέχεια, δημοσιεύει τις σχετικές πληροφορίες στο δικτυακό της τόπο.

Η Επιτροπή είναι η έγκυρη πηγή στην οποία στηρίζεται η ΕΚΤ όταν ενημερώνει το δικό της δικτυακό τόπο. Αμέσως μόλις η Επιτροπή ανακοινώσει ένα νέο αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ, η ΕΚΤ ενημερώνει αντιστοίχως το δικτυακό της τόπο.

Το πρώτο εθνικό αναμνηστικό κέρμα εκδόθηκε το 2004 και μέχρι σήμερα (Ιούλιος 2022) έχουν εκδοθεί συνολικά 464 ως εξής: 6 το 2004, 8 το 2005, 7 το 2006, 20 το 2007 (συμπεριλαμβανομένων των 13 νομισμάτων της κοινής έκδοσης), 10 το 2008, 25 το 2009 (συμπεριλαμβανομένων των 16 νομισμάτων της κοινής έκδοσης), 12 το 2010 και 16 το 2011. Το 2012 έχουν εκδοθεί 30 κέρματα (συμπεριλαμβανομένων των 17 νομισμάτων της κοινής έκδοσης) και το 2013 έχουν εκδοθεί 23 κέρματα, το 2014 έχουν εκδοθεί 27, το 2015 47 κέρματα (συμπεριλαμβανομένων 19 νομισμάτων της κοινής έκδοσης), το 2016 32 κέρματα,το 2017 32 κέρματα, το 2018 36, το 2019 έχουν εκδοθεί 32 κέρματα, το 2020 έχουν εκδοθεί 34 κέρματα και το 2021 έχουν εκδοθεί 31 κέρματα. Το 2022 έχουν εκδοθεί (συμπεριλαμβανομένων 18 νομισμάτων της κοινής έκδοσης) ήδη 36 κέρματα.

Το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία είναι οι μόνες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν εκδώσει εθνικά αναμνηστικά κέρματα κάθε χρονιά.

Δικαίωμα έκδοσης αναμνηστικών κερμάτων έχουν και ο Άγιος Μαρίνος, η Ανδόρρα, το Βατικανό και το Μονακό που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης αλλά έχουν συνάψει ειδικές συμφωνίες. Δεν εκδίδουν όμως αναμνηστικά κέρματα κοινής έκδοσης.

Τα κέρματα αυτά εκδίδονται στην πλειονότητά τους για τον εορτασμό ιστορικών επετείων ή για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον σε σύγχρονα γεγονότα ιστορικής σημασίας. Το πρώτο αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ εκδόθηκε το 2004 από την Ελλάδα με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Η κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την έκδοση κερμάτων. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τα αναμνηστικά, όπως και όλα τα άλλα κέρματα, είναι να εγκρίνει τη μέγιστη ποσότητα που μπορεί να εκδώσει η κάθε χώρα.

Οι χώρες της ευρωζώνης χρωματισμένες ανάλογα με τον αριθμό αναμνηστικών κερμάτων €2 που έχουν εκδώσει (Μέχρι 1-07-2022)
  33 με 36
  29 με 32
  25 με 28
  21 με 24
  17 με 20
  13 με 16
  9 με 12
  5 με 8
  δεν είναι μέλη της ευρωζώνης

Κανόνες και περιορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αφετηρία για τα αναμνηστικά κέρματα προέρχεται από μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία επέτρεψε την αλλαγή της εθνικής όψης των κερμάτων ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2004 και εξής.[3] Ωστόσο, ορισμένες συστάσεις και περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν.

Δυο περιορισμοί αφορούν το σχεδιασμό. Τα αναμνηστικά κέρματα ευρώ πρέπει να διατηρούν την κοινή όψη, έτσι ώστε μόνο η εθνική εμπρόσθια όψη μπορεί να αλλάξει. Επίσης, η συνήθης εθνική εμπρόσθια όψη δεν θα πρέπει να αλλάξει το νωρίτερο πριν από το 2008. Εξαίρεση αποτελούν το Μονακό και το Βατικανό για το λόγο ότι οι αρχηγοί των κρατών τους, ο πρίγκιπας του Μονακό Ρενιέ Γ' και Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ αντίστοιχα, πέθαναν το 2005 και έτσι η εθνική εμπρόσθια όψη άλλαξε το 2006. Επίσης άλλαξε η εθνική όψη των κερμάτων της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Ισπανίας που έφεραν ομοιώματα των βασιλέων που παραιτήθηκαν υπέρ των υιών τους.

Περαιτέρω κανονισμοί περιορίζουν τη συχνότητα και τον αριθμό των εκδόσεων των αναμνηστικών κερμάτων. Κάθε κράτος μέλος εκδίδει μόνο ένα αναμνηστικό κέρμα ανά έτος, και πρέπει να εκφράζεται ως κέρμα των 2€. Ο συνολικός αριθμός των κερμάτων που τίθενται σε κυκλοφορία για κάθε έτος δεν πρέπει να ξεπεράσει το μεγαλύτερο από τα εξής δυο αριθμούς[4]:

 • 0,1% του συνολικού αριθμού των κερμάτων των 2€ που έχουν τεθεί σε κυκλοφορία από όλα τα μέλη της ευρωζώνης. Το όριο αυτό μπορεί κατ' εξαίρεση να αυξηθεί σε ποσοστό μέχρι 2% εάν το κέρμα αυτό είναι αφιερωμένο σε ένα πολύ σημαντικό και αξιοσημείωτο γεγονός. Στην περίπτωση αυτή, το κράτος μέλος που εκδίδει το μεγαλύτερο αριθμό των αναμνηστικών κερμάτων πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε έκδοση αναμνηστικών κερμάτων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
 • 5,0% του συνολικού αριθμού των κερμάτων των 2€ που τίθενται σε κυκλοφορία από το κράτος μέλος που εκδίδει το αναμνηστικό κέρμα των 2€.

Επίσης, με μια άλλη απόφαση δόθηκαν δυο κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά το σχεδιασμό των κερμάτων. Πρώτο, το κράτος που εκδίδει ένα νόμισμα θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αναφέρεται σαφώς στην εμπρόσθια όψη, είτε με αναφορά στο πλήρες όνομα ή με μια σαφώς προσδιοριζόμενη συντομογραφία του. Δεύτερο, ούτε το όνομα ούτε η ονομαστική αξία του κέρματος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται στην εμπρόσθια όψη, καθώς περιλαμβάνονται ήδη στην κοινή όψη.[5]

Οι περιορισμοί αυτοί δεν ισχύουν αναδρομικά. Αναφέρονται μόνο στα νέα σχέδια των εθνικών εμπρόσθιων όψεων των συνηθισμένων θεμάτων των κρατών που έχουν ενταχθεί πρόσφατα στην ευρωζώνη ή κρατών της ευρωζώνης που άλλαξαν το σχεδιασμό τους. Επίσης και τα αναμνηστικά κέρματα των €2 ευρώ που εκδίδονται από το 2006 και μετά, υπόκεινται σε αυτούς τους περιορισμούς. Ωστόσο, οι πέντε χώρες των οποίων τα σχέδια παραβίαζαν τον πρώτο εκσυγχρονισμό των κανόνων (Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία και Ελλάδα) οφείλουν να αλλάξουν το σχεδιασμό τους στο εγγύς μέλλον, όπως έκαναν η Φινλανδία το 2007[6] και το Βέλγιο το 2008.

Μια άλλη απόφαση άλλαξε τους κανόνες και πάλι[7]:

 • Τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από τα σχέδια κερμάτων πρέπει να περιβάλουν όλα τα στοιχεία σχεδίασης νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων της χρονιάς, του σήματος του Νομισματοκοπείου και του ονόματος της χώρας. Τα αστέρια πρέπει να εμφανίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως εναρμονίζονται με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Αυτές οι συστάσεις επί του παρόντος δεν έχουν υιοθετεί στα ολλανδικά, ιταλικά και λουξεμβουργιανά κέρματα.)
 • Ο σχεδιασμός των κερμάτων ευρώ δεν μπορεί να αλλάξει, εκτός από δυο συγκεκριμένες περιπτώσεις:
  • Εάν ένα σχέδιο νομίσματος είναι κατά παράβαση των συστάσεων, μπορεί να ενημερώνεται για να ευθυγραμμιστεί μαζί τους. (Αυτό ισχύει για την Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία και Λουξεμβούργο).
  • Εάν ένα σχέδιο απεικονίζει έναν αρχηγό κράτους, μπορεί να ενημερώνεται:
   • Κάθε δεκαπέντε χρόνια για να ευθυγραμμιστεί με τον τρέχοντα επικεφαλής του κράτους.
   • Εφόσον ο επικεφαλής του κράτους παραιτείται ή πεθάνει. Ωστόσο, οι προσωρινοί αρχηγοί κρατών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λόγος για την αλλαγή του σχεδιασμού. Αντ' αυτού ένα αναμνηστικό κέρμα των 2€ (πιθανώς ένα δεύτερο αναμνηστικό κέρμα των 2 €) θα επιτρέπεται να εκδοθεί.
 • Η παράσταση της στεφάνης των αναμνηστικών κερμάτων πρέπει να είναι η ίδια με εκείνη για τα συνηθισμένα νομίσματα.

(Οι διατάξεις αυτές ανάγκασαν το Βέλγιο να αλλάξει το σχεδιασμό της εθνικής όψης του, για να δείξει το πρωτότυπο πορτρέτο του μονάρχη του, διότι το 2008 είχε επίσης ακολουθήσει τις συστάσεις και ενημέρωσε το πορτρέτο, το οποίο ήταν ενάντια στους κανόνες. Οι διατάξεις αυτές επιπλέον απαγορεύουν την περαιτέρω έκδοση σετ κερμάτων από το Βατικανό, επιτρέποντας έκδοση μόνο αναμνηστικών κερμάτων σε τέτοιες περιπτώσεις).

Η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία ήταν τα κράτη που παραβίαζαν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές. Η Ισπανία εκσυγχρόνισε τα κέρματα της από το 2010 και μετά. Οι Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σλοβενία και Σλοβακία παραβιάζουν του κανόνες σύμφωνα και με τις δύο νέες αποφάσεις.[8] Η σύσταση θα επανεξεταστεί το 2015.

To 2012, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθόρισε νέες προδιαγραφές για τα κέρματα ευρώ και καθόρισε ως καταληκτική ημερομηνία υιοθέτησης των προδιαγραφών αυτών για τις εθνικές όψεις των κανονικών κερμάτων την 20η Ιουνίου 2062.[9] Επίσης, το ίδιο έτος, ένας νέος κανονισμός της ΕΕ σχετικά με την έκδοση των κερμάτων ευρώ, αύξησε τον επιτρεπόμενο αριθμό των εθνικών αναμνηστικών κερμάτων των €2 σε δύο ετησίως για κάθε χώρα.[10]

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι τώρα, και οι είκοσι τρεις χώρες (ή κρατίδια) έχουν κυκλοφορήσει αναμνηστικά κέρματα των €2 ανεξάρτητα (Άγιος Μαρίνος, Ανδόρρα, Αυστρία, Βατικανό, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Φινλανδία). Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έκδωσε αναμνηστικό κέρμα. Το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, ο Άγιος Μαρίνος και το Βατικανό, είναι οι μόνες χώρες που έχουν εκδώσει εθνικά αναμνηστικά κέρματα κάθε χρονιά. Επιπρόσθετα, οι δύο πρώτες, έχουν εκδόσει και τα 4 κοινά αναμνηστικά κέρματα των €2 από όλα τα εν δυνάμει μέλη της ευρωζώνης τη δεδομένη χρονική περίοδο:

 • ένα το 2007 με θέμα τη 50ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης
 • ένα το 2009 για την επέτειο των 10 χρόνων της ΟΝΕ από το 1999 μέχρι το 2009
 • ένα το 2012 για τα δέκα χρόνια κυκλοφορίας του ευρώ.
 • ένα το 2015 με θέμα τα 30 χρόνια καθιέρωσης της Ευρωπαϊκής σημαίας[11]
 • ένα προγραμματίζεται να εκδοθεί το 2022 με θέμα τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus[12]


Χώρα Εκδόσεις 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025
Εθν. Κοινό Εθν. Κοινό Εθν. Κοινό Εθν. Κοινό Εθν. Κοινό
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος 27 ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/Π ΟΧΙ Π/Π
Ανδόρρα Ανδόρρα 15 ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΟΧΙ
Flag of Austria.svg Αυστρία 8 ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ
Βατικανό Βατικανό 25 ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ Π/Π ΟΧΙ
Flag of Belgium.svg Βέλγιο 29 ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ
Flag of France.svg Γαλλία 28 ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/Π ΝΑΙ Π/Π Π
Flag of Germany.svg Γερμανία 27 ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ Π/Π Π Π
Flag of Greece.svg Ελλάδα 25 ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ
Εσθονία Εσθονία 15 ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ Π
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 7 ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ
Flag of Spain.svg Ισπανία 22 ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ Π Π Π
Flag of Italy.svg Ιταλία 32 ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ
Flag of Cyprus.svg Κύπρος 6 ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ
Flag of Latvia.svg Λετονία 15 ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/Π ΝΑΙ
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 14 ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/Π ΝΑΙ Π/Π
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 33 ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ
Flag of Malta.svg Μάλτα 22 ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ Π/Π Π
Μονακό Μονακό 11 ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ Π ΟΧΙ
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 9 ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 29 ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 15 ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ Π ΝΑΙ Π/Π Π Π
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 18 ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ Π
Flag of Finland.svg Φινλανδία 32 ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/ΝΑΙ ΝΑΙ/Π ΝΑΙ
Σύνολο 464 6 8 7 7 13 10 9 16 12 16 13 17 23 27 28 19 32 32 36 32 34 31 18/11 18/1 0/13 0/4 0/3
  ΝΑΙ: έχει εκδώσει αναμνηστικό κέρμα
  ΝΑΙ/ΝΑΙ: έχει εκδώσει 2 αναμνηστικά κέρματα
  Δεν ήταν ακόμη μέλος της ευρωζώνης
  ΟΧΙ: δεν έχει εκδώσει αναμνηστικό κέρμα
  Π: Προγραμματίζεται η έκδοση αναμνηστικού κέρματος
  Π/Π: Προγραμματίζεται η έκδοση 2 αναμνηστικών κερμάτων
  ΝΑΙ/Π: έχει εκδώσει 1 αναμνηστικό κέρμα και προγραμματίζει την έκδοση 1 ακόμη


Τα θέματα των αναμνηστικών κερμάτων δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης [13] (Παρατίθενται και στους πίνακες που ακολουθούν).

Κοινές εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έως σήμερα, οι χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν εκδώσει από κοινού τέσσερα αναμνηστικά κέρματα: το πρώτο, το Μάρτιο του 2007, για τον εορτασμό της 50ής επετείου της Συνθήκης της Ρώμης, το δεύτερο με θέμα τη 10η επέτειο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, τον Ιανουάριο του 2009, το τρίτο το 2012 για να εορταστούν τα δέκα έτη του ευρώ και το τέταρτο το 2015 για την 30ή επέτειο καθιέρωσης της Ευρωπαϊκής Σημαίας.

Κατά κανόνα, η κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ μπορούσε να εκδίδει ετησίως ένα μόνο αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ. Κατ' εξαίρεση, μπορούσε να εκδώσει και δεύτερο, υπό την προϋπόθεση ότι η έκδοση θα πραγματοποιηθεί από κοινού με τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ για τον εορτασμό γεγονότων ευρωπαϊκής σημασίας. Ήδη από το 2012 μπορεί να εκδίδει και δεύτερο εθνικό αναμνηστικό δίευρο, με πρώτη εφαρμογή από το Λουξεμβούργο, που το έτος αυτό εξέδοσε τρία αναμνηστικά, δυο εθνικά και ένα κοινό (10 έτη κυκλοφορίας του Ευρώ).

Τα κέρματα που εκδίδονται από κοινού, φέρουν το ίδιο σχέδιο στην εθνική τους όψη, ενώ το όνομα της χώρας έκδοσης και το εορταζόμενο γεγονός αναγράφονται στην αντίστοιχη γλώσσα.

Κοινή έκδοση αναμνηστικού νομίσματος 2007 - Συνθήκη της Ρώμης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη κοινή έκδοση έγινε το 2007 για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης που θεωρείται το ιδρυτικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[14] Συμμετείχαν οι 13 χώρες μέλη της ευρωζώνης: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Φινλανδία. Το σχέδιο απεικονίζει ένα ανοιχτό βιβλίο που συμβολίζει το κείμενο της συνθήκης πάνω σε ένα φόντο βασισμένο σε σχέδιο του Μιχαήλ Άγγελου για την πλατεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη, την πόλη όπου υπογράφηκε η συνθήκη.[15] Στο πάνω μέρος υπάρχει η επιγραφή PACTVM ROMANVM QVINQVAGENARIVM στα λατινικά ή σε μετάφραση στη γλώσσα της χώρας (ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ 50 ΧΡΟΝΙΑ στα Ελληνικά).

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
Comm 2007 eu.jpg
Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκή Ένωση 50ή επέτειος της Συνθήκης της Ρώμης 87,453 εκατομμύρια 25 Μαρτίου 2007
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει ένα ανοιχτό βιβλίο που συμβολίζει το κείμενο της συνθήκης που υπογράφηκε από τα έξι ιδρυτικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, πάνω σε ένα φόντο βασισμένο σε σχέδιο του Μιχαήλ Άγγελου για την πλατεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη, την πόλη όπου υπογράφηκε η συνθήκη. Στο πάνω μέρος υπάρχει η επιγραφή PACTVM ROMANVM QVINQVAGENARIVM στα λατινικά ή σε μετάφραση στη γλώσσα της χώρας (ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ 50 ΧΡΟΝΙΑ στα Ελληνικά). Η μετάφραση του Ευρώπη είναι χαραγμένη πάνω από το βιβλίο, αλλά στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού, ενώ η μετάφραση της Συνθήκης ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ 50 ΧΡΟΝΙΑ εμφανίζεται πάνω από το σχέδιο. Το σήμα έτος και το όνομα της χώρας έκδοσης είναι γραμμένα κάτω από το σχεδιασμό, καθώς και τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιστοιχίζουν το σχέδιο στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος. [Το σήμα του νομισματοκοπείου (και τα αρχικά του χαράκτη, αν εμφανίζονται) διαφέρει μεταξύ των δεκατριών διαφορετικών εκδόσεων].[16]
Εικόνα Χώρα Ποσότητα κερμάτων
Comm 2007 at.jpg
Flag of Austria.svg Αυστρία 9 εκατομμύρια
Επιγραφή: VERTRAG VON ROM 50 JAHRE, EUROPA, REPUBLIK ÖSTERREICH
Comm 2007 be.jpg
Flag of Belgium.svg Βέλγιο 5 εκατομμύρια
Επιγραφή: PACTVM ROMANVM QVINQVAGENARIVM, , BELGIQUE–BELGIË–BELGIEN
Comm 2007 fr.jpg
Flag of France.svg Γαλλία 9,4 εκατομμύρια
Επιγραφή: TRAITÉ DE ROME 50 ANS, EUROPE, RÉPUBLIQUE FRANÇAISE
Comm 2007 de.jpg
Flag of Germany.svg Γερμανία 30 εκατομμύρια
Επιγραφή: RÖMISCHE VERTRÄGE 50 JAHRE, EUROPA, BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND
Comm 2007 el.jpg
Flag of Greece.svg Ελλάδα 4 εκατομμύρια
Επιγραφή: ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ 50 XPONIA, EYPΩΠΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Comm 2007 ie.jpg
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 4,82 εκατομμύρια
Επιγραφή: CONRADH NA RÓIMHE 50 BLIAIN, AN EORAIP, éıʀe[17]
Comm 2007 es.jpg
Flag of Spain.svg Ισπανία 8 εκατομμύρια
Επιγραφή: TRATADO DE ROMA 50 AÑOS, EUROPA, ESPAÑA
Comm 2007 it.jpg
Flag of Italy.svg Ιταλία 5 εκατομμύρια
Επιγραφή: TRATTATI DI ROMA 50° ANNIVERSARIO, EUROPA, REPUBBLICA ITALIANA
Comm 2007 lu.jpg
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 2,1 εκατομμύρια
Επιγραφή: TRAITÉ DE ROME 50 ANS, EUROPE, LËTZEBUERG
Comm 2007 nl.jpg
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 6,333 εκατομμύρια
Επιγραφή: VERDRAG VAN ROME 50 JAAR, EUROPA, KONINKRIJK DER NEDERLANDEN
Comm 2007 pt.jpg
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 2 εκατομμύρια
Επιγραφή: TRATADO DE ROMA 50 ANOS, EUROPA, PORTUGAL
Comm 2007 sl.jpg
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 400000
Επιγραφή: RIMSKA POGODBA 50 LET, EVROPA, SLOVENIJA
Comm 2007 fi.jpg
Flag of Finland.svg Φινλανδία 1,4 εκατομμύρια
Επιγραφή: ROOMAN SOPIMUS 50 V, EUROOPPA, SUOMI FINLAND
Λόγω των ειδικών νόμων που απαιτούν ότι κάθε νόμισμα φέρει προσωπογραφία του Μεγάλου Δούκα, το Λουξεμβούργο εξέδωσε την κοινή όψη του αναμνηστικού κέρματος των €2 ελαφρώς διαφορετικά από τα υπόλοιπα κράτη, εκτός από τις επιγραφές, προσθέτοντας μια κρυμμένη εικόνα του πορτρέτου του Μεγάλου Δούκα (όπως απαιτείται από την εθνική νομοθεσία).

Μια παρόμοια ολλανδική νομοθεσία, η οποία απαιτεί το πορτρέτο του σημερινού αρχηγού κράτους των Κάτω Χωρών και η φράση (Koning/Koningin) der Nederlanden να εμφανίζεται σε όλα τα κέρματα που εκδίδονται από τις Κάτω Χώρες (για παράδειγμα, Beatrix Koningin der Nederlanden) τροποποιήθηκε ούτως ώστε οι Κάτω Χώρες να μπορούσαν να λάβουν μέρος στην έκδοση αυτή. Η τροπολογία αφαιρέθηκε εντελώς για τα αναμνηστικά κέρματα των 2€.

Επιπλέον, λόγω της ειδικής πολυγλωσσικής κοινωνίας του Βελγίου, το βελγικές κέρμα απεικονίζει την επιγραφή PACTVM ROMANVM QVINQVAGENARIVM στα Λατινικά.

Τα τρία κρατίδια τα οποία χρησιμοποιούν επίσης το ευρώ λόγω μιας επίσημης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Μονακό, Σαν Μαρίνο και Βατικανό) δεν εκδίδουν αυτό το νόμισμα, δεδομένου ότι είναι δεν είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν είχαν εισαγάγει ακόμη το ευρώ πήραν επίσης μέρος στο πρόγραμμα αυτό. Για παράδειγμα, η Κύπρος εξέδωσε κέρμα αξίας £1 και η Ουγγαρία κέρμα 50 λεπτών φιορίνι με το ίδιο σχέδιο.

Κοινή έκδοση αναμνηστικού νομίσματος 2009 - 10η επέτειος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009 συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τη γέννηση του ευρώ ως νομισματική μονάδα (τα πρώτα χαρτονομίσματα και κέρματα κυκλοφόρησαν το 2002). Για τον εορτασμό της επετείου έγινε η δεύτερη κοινή έκδοση αναμνηστικού κέρματος. Μέχρι το 2009 οι χώρες της ευρωζώνης έγιναν 16 (η Κύπρος και η Μάλτα έγιναν μέλη το 2008 και η Σλοβακία το 2009). Το σχέδιο της έκδοσης έγινε αντικείμενο διαγωνισμού με ψηφοφορία στο διαδίκτυο.[18] Κέρδισε το σχέδιο του Γιώργου Σταματόπουλου, γλύπτη της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει επίσης σχεδιάσει την εθνική όψη των ελληνικών κερμάτων ευρώ. Η τεχνοτροπία του σχεδίου αναπαριστά το ευρώ ως «αποτέλεσμα της μακραίωνης ιστορίας των εμπορικών συναλλαγών του ανθρώπου, που ξεκίνησαν προϊστορικά ως συναλλαγές σε είδος».

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
Comm 2009 emu.jpg
Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκή Ένωση 10η επέτειο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης = Δέκα χρόνια Ευρώ 84,085 εκατομμύρια 1 Ιανουαρίου 2009
Περιγραφή: Το κέντρο του κέρματος απεικονίζει μια στυλιζαρισμένη ανθρώπινη φιγούρα της οποίας το αριστερό χέρι παρατείνεται κατά το σύμβολο του ευρώ. Τα αρχικά ΓΣ του γλύπτη εμφανίζονται κάτω από το σύμβολο του ευρώ. Το όνομα της χώρας έκδοσης στην εθνική γλώσσα εμφανίζεται στην κορυφή, ενώ η ένδειξη 1999-2009 και το αρκτικόλεξο ΟΝΕ μεταφρασμένο στην εθνική γλώσσα εμφανίζεται στο κάτω μέρος. Τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιστοιχίζουν το σχέδιο στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος.[19]
Εικόνα Χώρα Ποσότητα κερμάτων
Comm 2009 emu au.jpg
Flag of Austria.svg Αυστρία 5 εκατομμύρια
Επιγραφή: REPUBLIK ÖSTERREICH, WWU (Wirtschafts- und Währungsunion)
Comm 2009 emu be.jpg
Flag of Belgium.svg Βέλγιο 5 εκατομμύρια
Επιγραφή: BELGIË–BELGIQUE–BELGIEN, EMU (Economic and Monetary Union)
Comm 2009 emu fr.jpg
Flag of France.svg Γαλλία 10 εκατομμύρια
Επιγραφή: RÉPUBLIQUE FRANÇAISE, UEM (l'Union économique et monétaire)
Comm 2009 emu de.jpg
Flag of Germany.svg Γερμανία 30 εκατομμύρια
Επιγραφή: BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND, WWU (Wirtschafts- und Währungsunion)
Comm 2009 emu el.jpg
Flag of Greece.svg Ελλάδα 4 εκατομμύρια
Επιγραφή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ONE (Οικονομική και Νομισματική Ένωση)
Comm 2009 emu ie.jpg
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 5 εκατομμύρια
Επιγραφή: éıʀe, AEA (Aontas Eacnamaíochta Airgeadaíochta)
Comm 2009 emu es.jpg
Flag of Spain.svg Ισπανία 8 εκατομμύρια
Επιγραφή: ESPAÑA, UEM (Unión Económica y Monetaria)
Comm 2009 emu it.jpg
Flag of Italy.svg Ιταλία 2,5 εκατομμύρια
Επιγραφή: REPUBBLICA ITALIANA, UEM (l'unione economica e monetaria)
Emu-kypr.jpg
Flag of Cyprus.svg Κύπρος 1 εκατομμύριο
Επιγραφή: ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS, ONE (Οικονομική και Νομισματική Ένωση)
Comm 2009 emu lu.jpg
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 1,4 εκατομμύρια
Επιγραφή: LËTZEBUERG, UEM (l'Union économique et monétaire).

Λόγω των ειδικών νόμων που απαιτούν ότι κάθε νόμισμα φέρει προσωπογραφία του Μεγάλου Δούκα, το Λουξεμβούργο εξέδωσε την κοινή όψη του αναμνηστικού κέρματος των €2 ελαφρώς διαφορετικά από τα υπόλοιπα κράτη, εκτός από τις επιγραφές, προσθέτοντας μια κρυμμένη εικόνα του πορτρέτου του Μεγάλου Δούκα (όπως απαιτείται από την εθνική νομοθεσία). Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν ακόμα πιο περίπλοκη από εκείνη που χρησιμοποιήθηκε το 2007, αφού το πορτρέτο του Μεγάλου Δούκα μπορούσε να το δει κανείς από τα αριστερά και τα δεξιά, ανάλογα με την κλίση του νομίσματος.[20]

Comm 2009 emu mt.jpg
Flag of Malta.svg Μάλτα 700000
Επιγραφή: MALTA, UEM (Unjoni Ekonomika u Monetarja)
Comm 2009 emu nl.jpg
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 5,3 εκατομμύρια
Επιγραφή: Nederland, EMU (economische en monetaire unie)
Comm 2009 emu pt.jpg
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 1,285 εκατομμύρια
Επιγραφή: PORTUGAL, UEM (União Económica e Monetária)
Comm 2009 emu sk.jpg
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 2,5 εκατομμύρια
Επιγραφή: SLOVENSKO, HMÚ (Hospodárska a menová únia)
Comm 2009 emu si.jpg
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 1 εκατομμύριο
Επιγραφή: SLOVENIJA, EMU (Ekonomska in monetarna unija)
Comm 2009 emu fi.jpg
Flag of Finland.svg Φινλανδία 1,4 εκατομμύρια
Επιγραφή: SUOMI FINLAND, 2009, EMU
Επιγραφή στο δακτύλιο: TALOUS – JA RAHALIITTO EMU
Η τελική επιλογή του σχεδίου επιλέχθηκε μέσα από ηλεκτρονική ψηφοφορία από τις 31 Ιανουαρίου 2008 έως 22 Φεβρουαρίου 2008, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται στις 25 Φεβρουαρίου 2008. Τα σχέδια είχαν προεπιλεγεί από τους εθνικούς διευθυντές των νομισματοκοπείων της ευρωζώνης.[21]

Κοινή έκδοση αναμνηστικού νομίσματος 2012 - Δέκα έτη ευρώ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να εορταστούν τα δέκα έτη του ευρώ, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να κόψουν τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ με κοινό σχέδιο στην εθνική όψη. Οι πολίτες και οι κάτοικοι της ευρωζώνης επέλεξαν με δημόσια διαδικτυακή ψηφοφορία το σχέδιο που ανεδείχθη νικητής. Όσοι ψήφισαν μπορούσαν να διαλέξουν μεταξύ πέντε σχεδίων, τα οποία είχαν προεπιλεγεί από κριτική επιτροπή από επαγγελματίες στο πλαίσιο διαγωνισμού σχεδίου στον οποίο προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν πολίτες από κάθε χώρα της ευρωζώνης, και επέλεξαν το σχέδιο που φιλοτέχνησε ο Helmut Andexlinger, επαγγελματίας σχεδια­στής στο νομισματοκοπείο της Αυστρίας.[22]


Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
Comm 2012 eu.jpg
Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκή Ένωση Δέκα έτη του ευρώ 99.558 εκατομμύρια Ιανουάριος 2012
Περιγραφή: Περιγραφή του σχεδίου: Το σύμβολο € στο κέντρο του κέρματος δείχνει ότι το ευρώ έχει καταστεί στοιχείο ιδιαίτερης σημασίας στην Ευρώπη, όπως και ανά τον κόσμο, καθώς το ευρώ εξελίχθηκε σε παγκόσμιο παράγοντα στο διεθνές νομισματικό σύστημα κατά την τελευταία δεκαετία. Η σχεδιαστική σύνθεση γύρω από το σύμβολο € στο κέρμα εκφράζει τη σημασία του ευρώ για τον λαό, τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους (πύργος της ΕΚΤ), το εμπόριο (πλοία), τη βιομηχανία (εργοστάσια), τον ενεργειακό τομέα και την έρευνα και ανάπτυξη (ανεμογεννή­τριες). Τα αρχικά AH του καλλιτέχνη εμφανίζονται κάτω από την εικόνα του πύργου της ΕΚΤ. Το(Τα) όνομα(τα) της χώρας έκδοσης στην(στις) εθνική(ές) γλώσσα(ες) αναγράφεται(ονται) στο πάνω μέρος, ενώ στο κάτω μέρος εμφανίζεται η ένδειξη 2002-2012.[22]
Εικόνα Χώρα Ποσότητα κερμάτων
Comm 2012 eu au.jpg
Flag of Austria.svg Αυστρία 11,3 εκατομμύρια
Επιγραφή: REPUBLIK ÖSTERREICH
[23]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο 5 εκατομμύρια
Επιγραφή: BE
Comm 2012 eu fr.jpg
Flag of France.svg Γαλλία 10 εκατομμύρια
Επιγραφή: RÉPUBLIQUE FRANÇAISE
Comm 2012 eu de.jpg
Flag of Germany.svg Γερμανία 30 εκατομμύρια
Επιγραφή: BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND
Comm 2012 eu el.jpg
Flag of Greece.svg Ελλάδα 1 εκατομμύριο
Επιγραφή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Comm 2012 eu ie.jpg
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 3 εκατομμύρια
Επιγραφή: éıʀe
Comm 2012 eu et.jpg
Εσθονία Εσθονία 2 εκατομμύρια
Επιγραφή: EESTI
Comm 2012 eu es.jpg
Flag of Spain.svg Ισπανία 8 εκατομμύρια
Επιγραφή: ESPAÑA
Comm 2012 eu it.jpg
Flag of Italy.svg Ιταλία 15 εκατομμύρια
Επιγραφή: REPUBBLICA ITALIANA
Comm 2012 eu cy.jpg
Flag of Cyprus.svg Κύπρος 1 εκατομμύριο
Επιγραφή: ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS
Comm 2012 eu lu.jpg
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 525000
Επιγραφή: LËTZEBUERG
Όπως και στις προηγούμενες κοινές εκδόσεις αναμνηστικών κερμάτων, το κέρμα του Λουξεμβούργου εμφαίνει την προτομή του Μεγάλου Δουκός ως λανθάνουσα εικόνα, όπως προβλέπει η εθνική νομοθεσία.
Comm 2012 eu mt.jpg
Flag of Malta.svg Μάλτα 500000
Επιγραφή: MALTA
Comm 2012 eu nl.jpg
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 3,5 εκατομμύρια
Επιγραφή: NEDERLAND
Comm 2012 eu pt.jpg
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 520000
Επιγραφή: PORTUGAL
Comm 2012 eu sk.jpg
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 1 εκατομμύριο
Επιγραφή: SLOVENSKO
Comm 2012 eu sl.jpg
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 1 εκατομμύριο
Επιγραφή: SLOVENIJA
[24]
Flag of Finland.svg Φινλανδία 1,5 εκατομμύρια
Επιγραφή: SUOMI FINLAND
Η τελική επιλογή του σχεδίου έγινε με δημόσια ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Νικητής ήταν ο Helmut Andexlinger, επαγγελματίας σχεδιαστής στο νομισματοκοπείο της Αυστρίας.[25]


Κοινή έκδοση αναμνηστικού νομίσματος 2015 – Τριάντα χρόνια Ευρωπαϊκής Σημαίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να εορταστούν τα τριάντα χρόνια καθιέρωσης της Ευρωπαϊκής Σημαίας, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να κόψουν τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ με κοινό σχέδιο στην εθνική όψη. Οι πολίτες και οι κάτοικοι της ευρωζώνης επέλεξαν με δημόσια διαδικτυακή ψηφοφορία το σχέδιο που ανεδείχθη νικητής. Όσοι ψήφισαν μπορούσαν να διαλέξουν μεταξύ πέντε σχεδίων, τα οποία είχαν προεπιλεγεί από κριτική επιτροπή από επαγγελματίες στο πλαίσιο διαγωνισμού σχεδίου στον οποίο προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν πολίτες από κάθε χώρα της ευρωζώνης, και επέλεξαν το σχέδιο που φιλοτέχνησε ο κ. Γιώργος Σταματόπουλος, επαγγελματίας σχεδιαστής στο νομισματοκοπείο της Ελλάδας.

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
[26]
Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκή Ένωση Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 51.115.000 2015
Περιγραφή:Το σχέδιο δείχνει τη σημαία της ΕΕ ως ενωτικό σύμβολο για ανθρώπους και πολιτισμούς που συμμερίζονται κοινά οράματα και ιδέες για ένα καλύτερο κοινό μέλλον. Δώδεκα αστέρια σχηματίζουν ανθρώπινες μορφές γύρω από τη γέννηση μιας νέας Ευρώπης. Στο πάνω δεξιό μέρος, σε ημικύκλιο, αναφέρονται η χώρα έκδοσης και οι χρονολογίες «1985-2015». Στη δεξιά πλευρά, ανάμεσα στη σημαία και τα έτη απεικονίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου. Στο κάτω δεξιό μέρος υπάρχουν τα αρχικά του καλλιτέχνη (Γεώργιος Σταματόπουλος).

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
[27]
Flag of Finland.svg Φινλανδία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 500.000 6 Αυγούστου 2015
Ένδειξη χώρας: SUOMI FINLAND.[28]
[29]
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 1.000.000 24 Σεπτεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: SLOVENSKO[30]
[31]
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 1.000.000 13 Οκτωβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: NEDERLAND[32]
[33]
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 1.000.000 16 Οκτωβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: éıʀe [34]
[35]
Flag of Austria.svg Αυστρία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 2.500.000 30 Οκτωβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: REPUBLIK ÖSTERREICH[36]
[37]
Flag of Latvia.svg Λετονία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 1.010.000 3 Νοεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: LATVIJA [38]
[39]
Flag of Germany.svg Γερμανία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 30.140.000 6 Νοεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND [40]
[41]
Flag of Italy.svg Ιταλία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 1.005.000 9 Νοεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: REPUBBLICA ITALIANA [42]
[43]
Flag of France.svg Γαλλία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 4.020.000 16 Νοεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: RÉPUBLIQUE FRANÇAISE [44]
[45]
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 750.000 17 Νοεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: LIETUVA [46]
[47]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 412.500 18 Νοεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: BELGIE-BELGIQUE-BELGIEN[48]
2E Drapeau Chypre.png
Flag of Cyprus.svg Κύπρος Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 350.500 30 Νοεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS [49]
2E Drapeau Portugal.png
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 520.500 30 Νοεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: PORTUGAL [50]
[51]
Flag of Spain.svg Ισπανία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 4.010.000 1 Δεκεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: ESPAÑA [52]
[53]
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 507.000 3 Δεκεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: LËTZEBUERG [54]
2E Drapeau Slovenie.png
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 1.000.000 7 Δεκεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: SLONENIJA [55]
[56]
Εσθονία Εσθονία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 350.000 10 Δεκεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: EESTI [57]
[58]
Flag of Malta.svg Μάλτα Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 300.000 18 Δεκεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: MALTA[59]
[60]
Flag of Greece.svg Ελλάδα Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 750.000 23 Δεκεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ [61]

Κοινή έκδοση αναμνηστικού νομίσματος 2022 – Τριάντα πέντε χρόνια του προγράμματος Erasmus[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τον εορτασμό των 35 ετών του προγράμματος Erasmus, οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ αποφάσισαν ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ μπορούν να κόψουν αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ με ένα κοινό σχέδιο στην εθνική όψη. Το κοινό επέλεξε το νικητήριο σχέδιο με ψηφοφορία στο διαδίκτυο. Οι ψηφίσαντες είχαν να επιλέξουν μεταξύ έξι σχεδίων, τα οποία είχαν προεπιλεγεί από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από επαγγελματίες, κατόπιν διαγωνισμού σχεδίου μεταξύ των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, και επέλεξαν το σχέδιο του κ. Joaquin Jimenez, επαγγελματία σχεδιαστή του Monnaie de Paris (Νομισματοκοπείο των Παρισίων)

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
35th Anniversary of the Erasmus Programme.jpg
Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκή Ένωση Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 37.052.500 1 Ιουλίου 2022
Περιγραφή: Το σχέδιο είναι συνδυασμός δύο σημαντικών στοιχείων του προγράμματος Erasmus: ο διανοητής που αποτέλεσε την αρχική έμπνευση, ο ίδιος ο Έρασμος, και η αλληγορία της επιρροής που άσκησε στην Ευρώπη. Το πρώτο αποδίδεται με μία από τις πιο γνωστές απεικονίσεις του Εράσμου. Το δεύτερο αποδίδεται με δέσμες ακτινών που διασχίζουν το κέρμα από ένα σημείο σε άλλο και αντιπροσωπεύουν τις πολυάριθμες πνευματικές και ανθρώπινες ανταλλαγές μεταξύ Ευρωπαίων σπουδαστών. Ως αναφορά στην Ευρώπη, ορισμένες από αυτές τις ακτίνες σχηματίζουν επιπλέον άστρα, που προκύπτουν από τη συνέργεια μεταξύ των χωρών. Ο αριθμός 35, για την 35 η επέτειο ξεπροβάλλει από τα άστρα αυτά με σύγχρονη γραφιστική τεχνοτροπία. Στον εξωτερικό δακτύλιο απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[62]
Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
[63]
Flag of Austria.svg Αυστρία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 1.060.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: REPUBLIK ÖSTERREICH / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMM / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez
[64]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 955.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: BE / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[65]
Flag of France.svg Γαλλία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 3.520.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: RF / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[66]
Flag of Germany.svg Γερμανία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 20.000.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: D / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[67]
Flag of Greece.svg Ελλάδα Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 750.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[68]
Εσθονία Εσθονία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 1.000.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: EESTI / 1987-2022 / ERASMUSE PROGRAMM / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[69]
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 500.000 1 Ιουλίου 2022
Ένδειξη χώρας: éıʀe / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[70]
Flag of Spain.svg Ισπανία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 1.005.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: ESPAÑA / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[71]
Flag of Italy.svg Ιταλία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 3.000.000 1 Ιουλίου 2022
Ένδειξη χώρας: RI / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[72]
Flag of Cyprus.svg Κύπρος Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 412.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[73]
Flag of Latvia.svg Λετονία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 308.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: LATVIJA / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMMa / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[74]
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 300.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: LIETUVA / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMMA / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[75]
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 257.500 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: LËTZEBUERG / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez). Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, το κέρμα περιλαμβάνει την προτομή του Μεγάλου Δούκα ως λανθάνουσα εικόνα, τοποθετημένη στην κορυφή.
[76]
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 575.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: NL / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMMA / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[77]
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 162.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: PORTUGAL / 1987-2022 / PROGRAMA ERASMUS / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[78]
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 1.000.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: SLOVENSKO / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[79]
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 1.000.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: SLOVENIJA / 1987-2022 / PROGRAM ERASMUS / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[80]
Flag of Finland.svg Φινλανδία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 1.000.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: FI / 1987-2022 / ERASMUS OHJELMA PROGRAMMET / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)

Εθνικές εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2004[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
Comm 2004 el.jpg
Flag of Greece.svg Ελλάδα Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 «Αθήνα 2004» 35 εκατομμύρια κατ' ανώτατο όριο 14 Μαρτίου 2004
Περιγραφή: Τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιφέρεια του κέρματος περιβάλλουν το σχέδιο ενός αρχαίου αγάλματος που αναπαριστά έναν δισκοβόλο κατά την προσπάθειά του να ρίξει τον δίσκο. Αριστερά βρίσκεται το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων «ATHENS 2004» και οι πέντε ολυμπιακοί κύκλοι, και δεξιά ο αριθμός «2» και κάτω του η λέξη «ΕΥΡΩ». Το έτος έκδοσης αναγράφεται χωρισμένο σε δύο μέρη εκατέρωθεν του αστεριού που βρίσκεται στο κατώτατο κεντρικό σημείο, ως εξής: 20*04, ενώ το σήμα του νομισματοκοπείου βρίσκεται επάνω αριστερά από το κεφάλι του αθλητή.[81]
 
Comm 2004 fi.jpg
Flag of Finland.svg Φινλανδία Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένταξη δέκα νέων κρατών μελών το 2004 1 εκατομμύριο κατ' ανώτατο όριο Πρώτη μέρα έκδοσης 1 Ιουνίου 2004
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει έναν σχηματοποιημένο κίονα από τον οποίο φύονται βλαστοί. Οι βλαστοί αντιπροσωπεύουν τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κίονας αντιπροσωπεύει τη βάση για την ανάπτυξη. Κοντά στον κίονα αναγράφονται τα γράμματα «EU» και στο πάνω μέρος του κέρματος το έτος «2004». Τα δώδεκα αστέρια, μαζί με το έτος, περιβάλλουν το σχέδιο.[82]
 
Comm 2004 lu.jpg
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Εικόνα και μονόγραμμα του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου 2,49 εκατομμύρια κατ' ανώτατο όριο 23 Ιουνίου 2004
Περιγραφή: Στα αριστερά του εσωτερικού μέρους του κέρματος εικονίζεται η Αυτού Βασιλική Υψηλότης ο Μεγάλος Δούκας Ερρίκος να κοιτάζει προς τα δεξιά, και στα δεξιά το μονόγραμμά του (το γράμμα «H» με ένα στέμμα πάνω του). Τα 12 αστέρια απεικονίζονται σε ημικύκλιο στα δεξιά του μονογράμματος. Το έτος 2004, το οποίο περιβάλλεται από το σήμα του νομισματοκοπείου και τα αρχικά του χαράκτη, και η λέξη LËTZEBUERG αναγράφονται κυκλικά στο πάνω μέρος του κέρματος. Οι λέξεις « HENRI — Grand-Duc de Luxembourg» αναγράφονται στο κάτω μέρος του κέρματος.[83]
 
Comm 2004 it.jpg
Flag of Italy.svg Ιταλία 50ή επέτειος της εγκαινίασης του παγκόσμιου επισιτιστικού προγράμματος 16 εκατομμύρια κατ' ανώτατο όριο 15 Δεκεμβρίου 2004
Περιγραφή: Στο κέντρο φαίνεται η υδρόγειος σφαίρα, που γέρνει προς τα δεξιά και φέρει την επιγραφή «WORLD FOOD PROGRAMME». Πίσω από την υδρόγειο σφαίρα εμφανίζεται ένα στάχυ σιταριού, ένα στάχυ καλαμποκιού και ένα στάχυ ρυζιού, απεικονίζοντας τις βασικές πηγές διατροφής στον κόσμο. Δεξιά της υδρογείου σφαίρας βρίσκεται ένα «I» πάνω σε ένα «R», που σημαίνουν «Repubblica Italiana», κάτω από τα οποία φαίνεται σε μικρότερο μέγεθος ο συνδυασμός των γραμμάτων «U» και «P», των αρχικών της χαράκτριας, Uliana Pernazza. Στο πάνω αριστερό μέρος της υδρογείου σφαίρας, διακρίνεται το σήμα του νομισματοκοπείου («R») και κάτω από την υδρόγειο σφαίρα είναι χαραγμένο το έτος «2004». Τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τοποθετημένα στην περιφέρεια.[84]
 
Comm 2004 sm.jpg
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος Bartolomeo Borghesi (ιστορικός, νομισματολόγος) 110.000 κατ' ανώτατο όριο Δεκέμβριος 2004
Περιγραφή: Τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιφέρεια του κέρματος και το έτος έκδοσης «2004» στο κατώτατο κεντρικό σημείο περιβάλλουν την προτομή του Bartolomeo Borghesi. Αριστερά της προτομής διακρίνεται η επιγραφή «Bartolomeo Borghesi», ενώ το γράμμα «R» και τα αρχικά του χαράκτη «E.L.F.» βρίσκονται το ένα επάνω στο άλλο. Οι λέξεις «San Marino» αναγράφονται δεξιά της προτομής.[85]
 
Comm 2004 va.jpg
Βατικανό Βατικανό 75η επέτειος της ίδρυσης του Κράτους του Βατικανού 100.000 κατ' ανώτατο όριο 15 Δεκεμβρίου 2004
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος απεικονίζονται σχηματικά τα εξωτερικά τείχη της πόλης του Βατικανού με φόντο τη βασιλική του Αγίου Πέτρου. Επίσης, διακρίνονται οι επιγραφές «75o ANNO DELLO STATO» και «1929-2004», καθώς και, με μικρότερα γράμματα, το όνομα του δημιουργού «VEROI» και τα αρχικά του χαράκτη «L.D.S. INC.». Στην περιφέρεια του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιγραφή «CITTA' DEL VATICANO».[86]

2005[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
Comm 2005 lu 2.jpg
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Πεντηκοστά γενέθλια του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου, 5η επέτειος της ενθρόνισής του και 100ή επέτειος του θανάτου του Μεγάλου Δούκα Αδόλφου. 2,8 εκατομμύρια κατ' ανώτατο όριο 15 Ιανουαρίου 2005
Περιγραφή:Στο κέντρο του κέρματος απεικονίζεται η προτομή του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου να κοιτάζει προς τα δεξιά μπροστά από την προτομή του Μεγάλου Δούκα Αδόλφου. Πάνω από τις προτομές αναγράφεται η επιγραφή «GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG», ενώ κάτω από αυτές έχουν χαραχθεί αντίστοιχα τα ονόματα «HENRI» με το έτος «*1955» και «ADOLPHE» με το έτος «†1905». Στην περιφέρεια του κέρματος, τα 12 αστέρια της ΕΕ που περιβάλλουν το σχέδιο είναι τοποθετημένα ανάμεσα στα γράμματα της λέξης «LËTZEBUERG» και στο έτος έκδοσης, «2005», το οποίο αναγράφεται στο κέντρο κάτω από τις προτομές με το γράμμα «S» στα αριστερά και το λογότυπο του νομισματοκοπείου στα δεξιά.[87]
 
Comm 2005 be.jpg
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Οικονομική Ένωση Βελγίου-Λουξεμβούργου 6 εκατομμύρια κατ' ανώτατο όριο Πρώτη ημέρα έκδοσης 1 Μαρτίου 2005
Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος, πάνω από το έτος έκδοσης «2005», απεικονίζονται προφίλ (από αριστερά προς τα δεξιά) οι προτομές του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου του Λουξεμβούργου και του Βασιλέως Αλβέρτου Β' του Βελγίου. Κάτω δεξιά αναγράφονται τα αρχικά «LL» του χαράκτη. Γύρω από τις δύο προτομές και τη χρονολογία εμφανίζονται τα δώδεκα αστέρια της ΕΕ και τα μονογράμματα του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου στα αριστερά και του Βασιλέως Αλβέρτου Β' στα δεξιά. Τα σήματα των δύο νομισματοκοπείων εμφανίζονται μεταξύ δύο αστεριών κοντά στο κάτω μέρος του κέρματος.[88]
 
Comm 2005 sp.jpg
Flag of Spain.svg Ισπανία 400 χρόνια από την πρώτη έκδοση του βιβλίου του Μιγκέλ ντε Θερβάντες «Δον Κιχώτης» 8 εκατομμύρια 1 Απριλίου 2005
Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος απεικονίζεται ο Δον Κιχώτης να κρατά ένα κοντάρι, με φόντο ανεμόμυλους. Στα αριστερά, έχει χαραχθεί έγγλυφα η λέξη «'ESPAÑA», ενώ κάτω από αυτή εμφανίζεται το σύμβολο του νομισματοκοπείου «M». Στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τέσσερα από τα οποία έχουν χαραχθεί έγγλυφα. Στο κάτω μέρος αναγράφεται το έτος έκδοσης.[89]
 
Comm 2005 at.jpg
Flag of Austria.svg Αυστρία 50ή επέτειος της συνθήκης ίδρυσης του αυστριακού κράτους 7 εκατομμύρια κατ' ανώτατο όριο 11 Μαΐου 2005
Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος απεικονίζονται οι υπογραφές και οι σφραγίδες της συνθήκης εγκαθίδρυσης του αυστριακού κράτους, η οποία υπεγράφη το Μάιο του 1955 από τους υπουργούς Εξωτερικών και τους πρέσβεις της Σοβιετικής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, καθώς επίσης και από τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Λέοπολντ Φιγκλ (Leopold Figl). Πάνω από τις σφραγίδες εμφανίζεται η επιγραφή «50 JAHRE STAATSVERTRAG» και κάτω από αυτές το έτος έκδοσης, 2005. Οι κάθετες λωρίδες στο φόντο αντιπροσωπεύουν τα εθνικά χρώματα της Αυστρίας (ερυθρό-λευκό-ερυθρό). Στην περιφέρεια του κέρματος εμφανίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[90]
 
[91]
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος Παγκόσμιο έτος Φυσικής 2005 130.000 14 Οκτωβρίου 2005
Περιγραφή:Στο κέντρο του κέρματος, φαίνεται μια ελεύθερη απόδοση του αλληγορικού πίνακα ζωγραφικής, γνωστού ως «la fisica antica» ή «μελέτη των πλανητών», στον οποίο απεικονίζεται ο Γαλιλαίος. Το έτος έκδοσης εμφανίζεται κάτω από μια υδρόγειο σφαίρα που στηρίζεται σε ένα γραφείο. Στα αριστερά και στα δεξιά της εικόνας εμφανίζονται αντίστοιχα το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και τα αρχικά του χαράκτη «LDS». Οι λέξεις «SAN MARINO» και «ANNO MONDIALE DELLA FISICA» σχηματίζουν δύο ημικύκλια στο εσωτερικό τμήμα, πάνω και κάτω από την εικόνα αντίστοιχα. Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία διαχωρίζονται μεταξύ τους από τις άκρες του σχηματοποιημένου ατόμου που είναι χαραγμένο στο φόντο ολόκληρου του κέρματος.[92]
 
Comm 2005 fi.jpg
Flag of Finland.svg Φινλανδία 60ή επέτειος ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών και 50ή επέτειος προσχώρησης της Φινλανδίας στον Οργανισμό 2 εκατομμύρια 25 Οκτωβρίου 2005
Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος, απεικονίζεται ένα περιστέρι της ειρήνης που σχηματίζεται από τα κομμάτια ενός παζλ. Κάτω από την εικόνα του περιστεριού και παράλληλα προς την κάτω άκρη του εσωτερικού τμήματος του κέρματος, είναι χαραγμένη η επιγραφή «FINLAND-UN» στα αριστερά και το έτος έκδοσης στα δεξιά. Πάνω από το τελευταίο ψηφίο του έτους έκδοσης και κοντά στην άκρη ενός κομματιού του παζλ, φαίνεται το γράμμα «Κ», το αρχικό του χαράκτη. Το σήμα του νομισματοκοπείου «Μ» είναι χαραγμένο ακριβώς κάτω από την εικόνα του περιστεριού της ειρήνης. Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[93]
 
Comm 2005 it.jpg
Flag of Italy.svg Ιταλία Πρώτη επέτειος της υπογραφής του Ευρωπαϊκού Συντάγματος 18 εκατομμύρια 29 Οκτωβρίου 2005
Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος απεικονίζονται η Ευρώπη και ο ταύρος. Η Ευρώπη κρατάει μια γραφίδα και το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Στην άνω αριστερή άκρη της εικόνας αναγράφεται το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και στα αριστερά του κεντρικού τμήματος της εικόνας τα αρχικά της χαράκτριας, Maria Carmela Colaneri, «ΜCC». Στην άνω δεξιά άκρη, πάνω από το κεφάλι του ταύρου, αναγράφεται το έτος κοπής. Στο κάτω μέρος της εικόνας, περίπου στο κέντρο, εμφανίζεται το μονόγραμμα της Ιταλικής Δημοκρατίας, «RI». Οι λέξεις «COSTITUZIONE EUROPEA» σχηματίζουν ένα ημικύκλιο στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος κάτω από την κεντρική εικόνα, ενώ δώδεκα αστέρια εμφανίζονται στο υπόλοιπο της εξωτερικής περιφέρειας.[94]
 
Comm 2005 va.jpg
Βατικανό Βατικανό 20ή Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία τον Αύγουστο του 2005 100.000 6 Δεκεμβρίου 2005
Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος απεικονίζονται ο καθεδρικός ναός της Κολωνίας και ένας κομήτης που διέρχεται πάνω από αυτόν. Στην επάνω άκρη του κεντρικού τμήματος αναγράφονται οι λέξεις «XX GIORNATA MONDIALE DELLA GIOVENTÙ», οι οποίες χωρίζονται από την ουρά του κομήτη και δύο από τα βέλη του ναού, ένα από τα οποία καταλήγει στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος. Δώδεκα αστέρια σχηματίζουν ημικύκλιο στο επάνω μέρος της εξωτερικής περιφέρειας του κέρματος και χωρίζονται στην κορυφή από το έτος κοπής (2005) και το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Κάτω από την κεντρική εικόνα του καθεδρικού ναού αναγράφονται οι λέξεις «CITTÀ DEL VATICANO», οι οποίες σχηματίζουν ημικύκλιο στην εξωτερική περιφέρεια.[95]

2006[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
Comm 2006 it.jpg
Flag of Italy.svg Ιταλία 20οί Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες - Τορίνο 2006 40 εκατομμύρια Ημερομηνία έκδοσης 10 Ιανουαρίου 2006
Ημερομηνία κυκλοφορίας 10 Φεβρουαρίου 2006
Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος εμφανίζεται η καμπυλοειδής εικόνα ενός χιονοδρόμου σε κίνηση. Πάνω από αυτόν, εμφανίζονται οι λέξεις ‘GIOCHI INVERNALI’ και στα αριστερά του η λέξη ‘TORINO’, η τοποθεσία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, και το ορόσημο του Τορίνο, το κτίριο Mole Antonelliana. Στα αριστερά του χιονοδρόμου εμφανίζονται επίσης το μονόγραμμα της Ιταλικής Δημοκρατίας ‘RI’ και το σήμα του νομισματοκοπείου ‘R’. Στα δεξιά του απεικονίζονται το έτος κοπής, 2006, και τα αρχικά του σχεδιαστή ‘MCC’ (Maria Carmela Colaneri). Τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιβάλλουν το σχέδιο.[96]
 
Comm 2006 lu.jpg
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 25α γενέθλια του Επίδοξου Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου, διαδόχου του θρόνου 1,1 εκατομμύρια 11 Ιανουαρίου 2006
Περιγραφή: Η προτομή του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου απεικονίζεται μπροστά από την προτομή του διαδόχου Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου, στο κέντρο του κέρματος. Κάτω από τις προτομές εμφανίζεται το έτος κοπής, 2006. Στα αριστερά και στα δεξιά του έτους αναγράφονται το γράμμα ‘S’ και το σήμα του νομισματοκοπείου αντίστοιχα. Πάνω από τις προτομές απεικονίζεται η λέξη ‘LËTZEBUERG’. Τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος.[97]
 
[98]
Flag of Germany.svg Γερμανία Σλέσβιχ-Χόλσταϊν
1o της σειράς των Ομοσπόνδων Κρατών της Γερμανίας (Bundesländer)
30 εκατομμύρια 3 Φεβρουαρίου 2006
Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος απεικονίζεται η Χόλστεντορ, η πύλη που συμβολίζει την πόλη του Λίμπεκ, και κάτω από αυτήν εμφανίζονται οι λέξεις ‘Schleswig-Holstein’, το πρώτο από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας στο οποίο αφιερώνεται αναμνηστικό κέρμα ευρώ. Στα δεξιά της παράστασης εμφανίζονται τα αρχικά του χαράκτη ‘HH’ και στα αριστερά το σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου, ‘A’, ‘D’, ‘F’, ‘G’ ή ‘J’. Το έτος κοπής (2006), τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι λέξεις ‘Bundesrepublik Deutschland’ απεικονίζονται στην εξωτερική περιφέρεια.[99]
 
Comm 2006 be.jpg
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Ατόμιουμ 5 εκατομμύρια 10 Απριλίου 2006
Περιγραφή: Η εικόνα του Ατόμιουμ εμφανίζεται στο κέντρο του κέρματος και τα αρχικά του χαράκτη ‘LL’ στα δεξιά του. Στη βάση του εμφανίζονται δύο σήματα νομισματοκοπείου. Στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το γράμμα ‘B’ και το έτος κοπής ‘2006’.[100]
 
Comm 2006 fi.jpg
Flag of Finland.svg Φινλανδία 100 χρόνια από την καθιέρωση της καθολικότητας και ισότητας της ψήφου 2,5 εκατομμύρια κατ’ ανώτατο όριο 4 Οκτωβρίου 2006
Περιγραφή:Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζονται ένα ανδρικό και ένα γυναικείο πρόσωπο, τα οποία διαχωρίζονται από μια γραμμή. Στην αριστερή πλευρά τους αναγράφεται η ημερομηνία «1.10.1906» και στη δεξιά η επιγραφή «20 FI 06», δηλαδή το έτος έκδοσης με τη συντομογραφία της Φινλανδίας, FI. Το σήμα του νομισματοκοπείου «M» εμφανίζεται δίπλα σε κάθε πρόσωπο. Στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[101]
 
Comm 2006 sm.jpg
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος 500 χρόνια από το θάνατο του Χριστόφορου Κολόμβου 120.000 17 Οκτωβρίου 2006
Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ο Χριστόφορος Κολόμβος και τρεις καραβέλες. Πάνω από την προσωπογραφία του εμφανίζεται η επιγραφή «SAN MARINO» και στη δεξιά της πλευρά ένα ανεμολόγιο (ρόδο των ανέμων) και το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Κάτω από την προσωπογραφία του, μέσα σε ρόλους περγαμηνής, αναγράφονται οι ημερομηνίες «1506 —2006». Το σχέδιο περιβάλλουν τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[102]
 
Comm 2006 va.jpg
Βατικανό Βατικανό 500 χρόνια από τη σύσταση της ελβετικής φρουράς του Βατικανού 100.000 κατ’ ανώτατο όριο 9 Νοεμβρίου 2006
Περιγραφή:Στο κέρμα απεικονίζεται ένας Ελβετός φρουρός να δίνει όρκο πίστης στον Πάπα. Τον φρουρό περιβάλλει ημικυκλικά η επιγραφή «GUARDIA SVIZZERA PONTIFICIA», ενώ κάτω από τη σημαία αναγράφεται το όνομα του κράτους έκδοσης «CITTÀ DEL VATICANO». Στην αριστερή πλευρά, πάνω από την υπογραφή του χαράκτη «O. ROSSI» κατά μήκος του ιστού της σημαίας αναγράφεται το έτος «1506». Στη δεξιά πλευρά, πάνω από το σήμα του νομισματοκοπείου «R» αναγράφεται το έτος «2006». Στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[103]

2007[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
Comm 2007 Germany.jpg
Flag of Germany.svg Γερμανία Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία
2o της σειράς των Ομοσπόνδων Κρατών της Γερμανίας (Bundesländer)
30 εκατομμύρια 2 Φεβρουαρίου 2007
Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται το Κάστρο του Σβερίν και η επιγραφή ‘Mecklenburg-Vorpommern’ – το ομοσπονδιακό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτική Πομερανία όπου βρίσκεται το κάστρο. Πάνω από την παράσταση εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου, ‘A’, ‘D’, ‘F’, ‘G’ ή ‘J’ και κάτω από αυτήν τα αρχικά του χαράκτη ‘HH’. Το έτος κοπής (2007), τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι λέξεις ‘Bundesrepublik Deutschland’ απεικονίζονται στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος.[104]
 
Comm 2007 luxembourg.jpg
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Το Ανάκτορο των Μεγάλων Δουκών 1,1 εκατομμύρια 2 Φεβρουαρίου 2007
Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η προτομή του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου μπροστά από την παράσταση του Ανακτόρου των Μεγάλων Δουκών. Το έτος κοπής (2007) εμφανίζεται στα αριστερά, το σήμα του χαράκτη στο επάνω μέρος και το σήμα του νομισματοκοπείου στο κάτω μέρος. Η λέξη ‘LËTZEBUERG’ εμφανίζεται στη βάση του σχεδίου. Τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεικονίζονται στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος.[105]
 
Comm 2007 va.jpg
Βατικανό Βατικανό 80ά γενέθλια της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ 100.000 Ημερομηνία έκδοσης: 16 Απριλίου 2007
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζεται η μορφή της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' να κοιτάζει προς τα αριστερά. Η επιγραφή ‘BENEDICTI XVI P.M. AETATIS ANNO LXXX CITTA' DEL VATICANO’ έχει χαραχτεί στην εξωτερική περιφέρεια του εσωτερικού τμήματος του κέρματος. Στο αριστερό μέρος της μορφής εμφανίζονται το σήμα του νομισματοκοπείου, ‘R’, το έτος κοπής, ‘2007’, και τα αρχικά του χαράκτη, ‘M.C.C. INC.’, ενώ το όνομα του καλλιτέχνη, ‘LONGO’, αναγράφεται στα αριστερά. Στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος εμφανίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[106]
 
Comm 2007 Portugal.jpg
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Πορτογαλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2 εκατομμύρια Ημερομηνία έκδοσης: 1 Ιουνίου 2007
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1 Ιουλίου 2007
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζεται μια φελλόδρυς (quercus suber). Το εθνόσημο της Πορτογαλίας εμφανίζεται στο αριστερό μέρος του κορμού του δέντρου κάτω από τα κλαδιά, ενώ η λέξη «PORTUGAL» αναγράφεται σε τρεις σειρές στη δεξιά πλευρά. Η υπογραφή της καλλιτέχνιδας (I. Vilar), το έτος έκδοσης (2007), το σήμα του νομισματοκοπείου (INCM) και η επιγραφή «PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UE» έχουν χαραχθεί ημικυκλικά κάτω από το δέντρο, στην άκρη του εσωτερικού τμήματος του κέρματος. Στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[107]
 
Comm 2007 Monaco.jpg
Μονακό Μονακό 25η επέτειος από το θάνατο της πριγκίπισσας Γκρέις 20.001 κατ' ανώτατο όριο 1 Ιουλίου 2007
Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η μορφή της πριγκίπισσας Γκρέις στα δεξιά της οποίας εμφανίζεται η λέξη «MONACO», το σήμα του νομισματοκοπείου, το έτος «2007» και το σήμα του χαράκτη. Το όνομα του καλλιτέχνη, R.B.BARON, αναγράφεται κάτω από την κόμη της πριγκίπισσας. Τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος.

[108]

 
Comm 2007 San marino.jpg
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος 200 χρόνια από τη γέννηση του Τζουζέπε Γκαριμπάλντι 130.000 9 Οκτωβρίου 2007
Περιγραφή: Στο εσωτερικό τμήμα του κέρματος απεικονίζεται η εγχάρακτη μορφή του Τζουζέπε Γκαριμπάλντι. Οι λέξεις ‘SAN MARINO’ και το έτος κοπής (2007) αναγράφονται στην εξωτερική περιφέρεια του εσωτερικού τμήματος του κέρματος, αριστερά και δεξιά από τη μορφή αντίστοιχα. Το σήμα του νομισματοκοπείου (R) αναγράφεται στο αριστερό μέρος της μορφής, ενώ τα αρχικά του καλλιτέχνη Ettore Lorenzo Frapiccini (E.L.F.) εμφανίζονται στο κάτω αριστερό άκρο του εσωτερικού τμήματος. Τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος.[109]
 
Comm 2007 Finland.jpg
Flag of Finland.svg Φινλανδία 90ή επέτειος της φινλανδικής ανεξαρτησίας 2 εκατομμύρια 1 Δεκεμβρίου 2007
Περιγραφή: Το νόμισμα απεικονίζει μια εννεάκωπο λέμβο με κωπηλάτες, που συμβολίζει τη συνεργασία. Το έτος έκδοσης, 2007, και το έτος ανεξαρτησίας, 1917, εμφανίζονται πάνω και κάτω από την εικόνα αντιστοίχως. Το σήμα του νομισματοκοπείου απεικονίζεται στα αριστερά των κουπιών και τα γράμματα «FI» που αντιπροσωπεύουν τη Φινλανδία στα δεξιά. Στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος εμφανίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[110]

2008[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
Comm 2008 de.jpg
Flag of Germany.svg Γερμανία Ομοσπονδιακό κρατίδιο του Αμβούργου
3o της σειράς των Ομοσπόνδων Κρατών της Γερμανίας (Bundesländer)
30 εκατομμύρια 1 Φεβρουαρίου 2008
Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η εκκλησία σε ρυθμό μπαρόκ St. Michaelis ή «Michel» όπως είναι ευρέως γνωστή. Αποτελεί σύμβολο της πόλης και ομοσπονδιακού κρατιδίου του Αμβούργου, όπως καταδεικνύει η επιγραφή κάτω από την παράσταση. Το έτος κοπής (2008), τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι λέξεις ‘BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND’ απεικονίζονται στην εξωτερική περιφέρεια. Το σήμα του νομισματοκοπείου απεικονίζεται στο επάνω δεξιό μέρος του κέρματος.[111]
 
Comm 2008 luxembourg.jpg
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Ο Μεγάλος Δούκας Ερρίκος και το Château de Berg 1,3 εκατομμύρια 2 Φεβρουαρίου 2008
Περιγραφή:Το κέρμα απεικονίζει τον Μεγάλο Δούκα Ερρίκο και το Chateau de Berg (κάστρο του Μπεργκ), την επίσημη κατοικία του. Στην επάνω πλευρά του σχεδίου αναγράφεται το έτος κοπής (2008) ανάμεσα στις σφραγίδες του νομισματοκοπείου και του χαράκτη. Στην κάτω πλευρά του σχεδίου εμφανίζεται η λέξη «LËTZEBUERG». Στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος εμφανίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[112]
 
Comm 2008 Italy.jpg
Flag of Italy.svg Ιταλία 60ή επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα δικαιώματα 5 εκατομμύρια Απρίλιος 2008
Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει έναν άνδρα και μια γυναίκα, μαζί με ένα κλαδί ελιάς, ένα στάχυ, έναν οδοντωτό τροχό και ένα αγκαθωτό σύρμα, σύμβολα του δικαιώματος στην ειρήνη, την τροφή, την εργασία και την ελευθερία αντιστοίχως. Το μονόγραμμα της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI», καθώς και το έτος κοπής (2008) εμφανίζονται ανάμεσα στις δύο μορφές. Στο κάτω μέρος της παράστασης απεικονίζονται οι κρίκοι μιας αλυσίδας, που σχηματίζουν τον αριθμό «60», και η επιγραφή «DIRITTI UMANI» (ανθρώπινα δικαιώματα). Στα δεξιά εμφανίζονται τα αρχικά «MCC» της καλλιτέχνιδος Maria Carmela Colaneri και το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος εμφανίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[113]
 
Comm 2008 San Marino.jpg
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου 130.000 Απρίλιος 2008
Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει πέντε ανθρώπινες μορφές που συμβολίζουν τους πολιτισμούς των πέντε περιφερειών της Ευρώπης, καθώς και τα ιερά κείμενα των διάφορων κοινοτήτων. Κάτω από την παράσταση εμφανίζεται η επιγραφή «ANNO EUROPEO DEL DIALOGO INTERCULTURALE», ενώ η επιγραφή «SAN MARINO» και το έτος κοπής (2008) εμφανίζονται από πάνω. Στη δεξιά πλευρά του σχεδίου εμφανίζονται τα αρχικά «E.L.F.» του καλλιτέχνη Ettore Lorenzo Frapiccini και στην αριστερή το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[114]
 
Comm 2008 Belgium.jpg
Flag of Belgium.svg Βέλγιο 60ή επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα δικαιώματα 5 εκατομμύρια Απρίλιος-Μάιος 2008
Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει καμπύλες γραμμές γύρω από ένα ορθογώνιο στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός «60». Πάνω από το ορθογώνιο εμφανίζεται το έτος κοπής (2008) και από κάτω η επιγραφή «UNIVERSAL DECLARATION OF HUMAN RIGHTS». Κάτω από το σχέδιο εμφανίζεται το όνομα της χώρας στις τρεις επίσημες γλώσσες της: «BELGIE – BELGIQUE – BELGIEN». Στα αριστερά και στα δεξιά του σχεδίου εμφανίζονται το σήμα του νομισματοκοπείου και τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου αντιστοίχως. Στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος εμφανίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[115]
 
Comm 2008 Slovenia.jpg
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 500 χρόνια από τη γέννηση του Primož Trubar 1 εκατομμύριο Μάιος 2008
Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει τη μορφή του Primož Trubar προφίλ. Στα αριστερά εμφανίζονται οι επιγραφές «PRIMOŽ TRUBAR» και «1508 • 1586» και κάτω δεξιά η επιγραφή «SLOVENIJA 2008». Τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος.[116]
 
Comm 2008 France1.jpg
Flag of France.svg Γαλλία Γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2008 20 εκατομμύρια Ιούλιος 2008
Περιγραφή: Το κέρμα φέρει την ακόλουθη επιγραφή: «2008 PRÉSIDENCE FRANÇAISE UNION EUROPÉENNE RF». Κάτω από αυτήν, στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά αντιστοίχως, εμφανίζονται το σήμα του νομισματοκοπείου και τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου. Τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος.[117]
 
Comm 2008 Portugal1.jpg
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 60ή επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα δικαιώματα 1.035.000 15 Σεπτεμβρίου 2008
Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει το εθνόσημο της Πορτογαλίας στο επάνω μέρος του, ενώ ακριβώς από κάτω αναγράφονται το όνομα της χώρας έκδοσης («PORTUGAL») και το έτος «2008». Στο κάτω ημικύκλιο του κέρματος υπάρχει ένα γεωμετρικό σχέδιο και η επιγραφή «60 ANOS DA DECLARAÇÃO UNIVERSAL DOS DIREITOS HUMANOS», ακολουθούμενη από την επιγραφή «Esc. J. Duarte INCM» με μικροσκοπικά γράμματα. Στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος εμφανίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

[118]

 
Comm 2008 Vatican.jpg
Βατικανό Βατικανό Το Έτος του Αποστόλου Παύλου – επέτειος των 2.000 ετών από τη γέννησή του 100.000 5 Σεπτεμβρίου 2008
Περιγραφή: Το κέρμα αναπαριστά τη μεταστροφή του Αποστόλου Παύλου στο δρόμο προς τη Δαμασκό, η οποία διακρίνεται στο βάθος. Θαμπωμένος από ένα ουράνιο φως, πέφτει από το άλογό του το οποίο απεικονίζεται να σηκώνει τα μπροστινά του πόδια. Στα αριστερά της παράστασης υπάρχει η επιγραφή «CITTÀ DEL VATICANO» που δηλώνει τη χώρα έκδοσης, ενώ στα δεξιά εμφανίζονται η επιγραφή «ANNO SANCTO PAULO DICATO», το έτος «2008», το σήμα του νομισματοκοπείου, «R», και το όνομα του καλλιτέχνη, «VEROI». Τα αρχικά της χαράκτριας, «L.D.S. INC.» (Luciana De Simoni), αναγράφονται κάτω από την παράσταση. Στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος εμφανίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[119]
 
Comm 2008 Finland.jpg
Flag of Finland.svg Φινλανδία 60ή επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα δικαιώματα 1,5 εκατομμύρια Οκτώβριος 2008
Περιγραφή: Το κέρμα, το οποίο σχεδιάστηκε από το γλύπτη Tapio Kettunen, απεικονίζει έναν άνθρωπο μέσα σε μια καρδιά και, κάτω από αυτήν, φέρει την επιγραφή «HUMAN RIGHTS». Στο εσωτερικό τμήμα του κέρματος, στο κάτω μέρος εμφανίζονται τα γράμματα «FI» που αντιπροσωπεύουν τη Φινλανδία, το μονόγραμμα «K» του γλύπτη και το σήμα του νομισματοκοπείου, ενώ στο επάνω μέρος εμφανίζεται το έτος κοπής (2008). Τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος.[120]

2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
Comm 2009 lu.gif
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Ο Μεγάλος Δούκας Ερρίκος και η Μεγάλη Δούκισσα Καρλόττα 1,4 εκατομμύρια 1 Ιανουαρίου 2009
Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται ο Μεγάλος Δούκας Ερρίκος και η γιαγιά του Μεγάλη Δούκισσα Καρλόττα. Στο δεξιό μέρος της παράστασης, κάθετα, αναγράφονται οι λέξεις ‘LËTZEBUERG’ και το έτος ‘2009’, ενώ εκατέρωθεν εμφανίζονται τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος εμφανίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[121]
 
Comm 2009 de.jpg
Flag of Germany.svg Γερμανία Ομοσπονδιακό κρατίδιο του Σάαρλαντ
4o της σειράς των Ομοσπόνδων Κρατών της Γερμανίας (Bundesländer)
30 εκατομμύρια 2 Φεβρουαρίου 2009
Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η Ludwigskirche, σύμβολο του Σααρμπρύκεν (Saarbrücken), της πρωτεύουσας του κρατιδίου. Το σχέδιο αναπαριστάνει τη χαρακτηριστική ανατολική πρόσοψη και το καμπαναριό της εκκλησίας, ενώ κάτω από την παράσταση εμφανίζονται η λέξη «SAARLAND» και το σήμα του νομισματοκοπείου, 'G'. Το κέρμα σχεδιάστηκε από τον Friedrich Brenner, τα αρχικά του οποίου εμφανίζονται στο δεξιό μέρος της παράστασης. Το έτος κοπής (2009), τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι λέξεις ‘BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND’ απεικονίζονται στην εξωτερική περιφέρεια.[122]
 
Comm 2009 sm.jpg
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος Ευρωπαϊκό Έτος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας 130.000 Μάιος 2009
Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει ορισμένα σύμβολα της επιστημονικής έρευνας: βιβλίο, διαβήτης, δοκιμαστικός σωλήνας και φιάλη. Στην αριστερή πλευρά, εμφανίζονται τα τρία φτερά που αποτελούν το έμβλημα της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου. Στη δεξιά πλευρά, αναγράφεται το έτος «2009» και το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Στο επάνω μέρος εμφανίζεται η επιγραφή «CREATIVITÀ INNOVAZIONE». Στο κάτω μέρος, αναγράφεται η χώρα έκδοσης «SAN MARINO» και τα αρχικά του καλλιτέχνη «A.M.». Στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[123]
 
Comm 2009 pt.gif
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Δεύτεροι Αγώνες των Πορτογαλόφωνων Χωρών 1,25 εκατομμύρια 9 Ιουνίου 2009
Περιγραφή:Το κέρμα εκδόθηκε για τον εορτασμό των αγώνων που διοργανώθηκαν για τις πορτογαλόφωνες χώρες. Απεικονίζει αθλητή με μακριά κορδέλα. Το πορτογαλικό εθνόσημο εμφανίζεται στο επάνω μέρος μαζί με το όνομα της χώρας έκδοσης «PORTUGAL». Στο κάτω μέρος, υπάρχει η επιγραφή «2.os JOGOS DA LUSOFONIA LISBOA» μεταξύ του αρκτικόλεξου «INCM» στα αριστερά και του ονόματος του καλλιτέχνη, «J.AURÉLIO», στα δεξιά. Επάνω από τον αθλητή αναγράφεται το έτος «2009». Στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φόντο ομόκεντρων γραμμών.[124]
 
Comm 2009 be.jpg
Flag of Belgium.svg Βέλγιο 200ή επέτειος της γέννησης του Λουδοβίκου Μπράιγ 5 εκατομμύρια 25 Σεπτεμβρίου 2009
Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει τον Λουδοβίκο Μπράιγ σε πορτραίτο ανάμεσα στα αρχικά του, L και Β, στο αλφάβητο που ο ίδιος επινόησε. Πάνω από το πορτραίτο εμφανίζεται το όνομά του και κάτω ο κωδικός της χώρας έκδοσης, «BE», και οι χρονολογίες «1809» και «2009». Αριστερά και δεξιά αντιστοίχως αναγράφονται το σήμα του νομισματοκοπείου και το σήμα του Commissaire des Monnaies. Στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[125]
 
Comm 2009 it.jpg
Flag of Italy.svg Ιταλία 200ή επέτειος της γέννησης του Λουδοβίκου Μπράιγ 2 εκατομμύρια 15 Οκτωβρίου 2009
Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει ένα χέρι που διαβάζει ψηλαφιστά ένα ανοικτό βιβλίο. Ο δείκτης είναι στραμμένος προς την κατακόρυφη επιγραφή ‘LOUIS BRAILLE 1809-2009’ και δύο πουλιά που πετούν πάνω από το χέρι συμβολίζουν την ελευθερία της γνώσης. Επάνω δεξιά εμφανίζεται το μονόγραμμα της Ιταλικής Δημοκρατίας, «RI» και κάτω δεξιά το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Το όνομα του Μπράιγ αναγράφεται κάτω από το βιβλίο στο αλφάβητο που επινόησε ο ίδιος. Στο κάτω άκρο βρίσκονται τα αρχικά «MCC» της καλλιτέχνιδας Maria Carmela Colaneri. Τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεικονίζονται στην εξωτερική περιφέρεια.[126]
 
Comm 2009 va.gif
Βατικανό Βατικανό Διεθνές Έτος Αστρονομίας 106.084 Οκτώβριος 2009
Περιγραφή: Το κέρμα εκδόθηκε επ' ευκαιρία του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας. Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζεται μια αλληγορία της γέννησης των άστρων και των πλανητών, καθώς και αρκετά αστρονομικά όργανα. Το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από τις τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Άγγελος στην Καπέλα Σιξτίνα.[127]
 
Comm 2009 fi.gif
Flag of Finland.svg Φινλανδία 200ή επέτειος της αυτονομίας της Φινλανδίας και της Δίαιτας του Πόρβο 1,6 εκατομμύρια Οκτώβριος 2009
Περιγραφή: Η πρώτη Δίαιτα της Φινλανδίας συνήλθε το 1809 στο Πόρβο. Το κέρμα απεικονίζει επομένως μία από τις όψεις του καθεδρικού ναού του Πόρβο, όπου έλαβε χώρα η εναρκτήρια συνεδρίαση, ενώ η χρονολογία "1809" εμφανίζεται πάνω από την παράσταση με τυποποιημένη αρίθμηση. Στα αριστερά της παράστασης εμφανίζεται ο κωδικός της χώρας, «FI» και στα δεξιά το έτος έκδοσης, «2009». Τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεικονίζονται στην εξωτερική περιφέρεια.[128]
 
Comm 2009 sk.jpg
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 20ή επέτειος της 17ης Νοεμβρίου 1989 (ημέρας του αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία) 1 εκατομμύριο Νοέμβριος 2009
Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται μια καμπάνα που σχηματίζεται από μια αρμαθιά κλειδιών, ως υπενθύμιση της διαδήλωσης της 17ης Νοεμβρίου 1989, κατά την οποία οι διαδηλωτές κουδούνιζαν τα κλειδιά τους για να συμβολίσουν το ξεκλείδωμα των πυλών, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη της «Βελούδινης Επανάστασης» στην τότε Τσεχοσλοβακία. Κάτω από την καμπάνα εμφανίζεται το σήμα του καλλιτέχνη και το σήμα του νομισματοκοπείου της Σλοβακίας (Mincovňa Kremnica). Στο περίγραμμα της καμπάνας εμφανίζεται η επιγραφή «17. NOVEMBER SLOBODA DEMOKRACIA», οι χρονολογίες «1989-2009» και η χώρα έκδοσης, «SLOVENSKO». Στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[129]

2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
Comm 2010 lu.gif
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Το οικόσημο του Μεγάλου Δούκα 1 εκατομμύριο 14 Ιανουαρίου 2010
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζεται, αριστερά, το πορτρέτο του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου ο οποίος κοιτάζει προς τα δεξιά και, ακριβώς δίπλα, το οικόσημο του Μεγάλου Δούκα, πάνω από το οποίο εμφανίζεται το έτος έκδοσης (2010) ανάμεσα στα σήματα του νομισματοκοπείου και ελαφρώς εξέχον επί του εξωτερικού δακτυλίου. Κάτω, η ένδειξη της χώρας έκδοσης, «LËTZEBUERG», εξέχει ελαφρώς επί του εξωτερικού δακτυλίου. Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[130]
 
Comm 2010 de.jpg
Flag of Germany.svg Γερμανία Βρέμη
5o της σειράς των Ομοσπόνδων Κρατών της Γερμανίας (Bundesländer)
30 εκατομμύρια 29 Ιανουαρίου 2010
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζεται το δημαρχείο της Βρέμης και, σε πρώτο πλάνο, το άγαλμα του Ρολάνδου (Bremen Roland). Κάτω και δεξιά εμφανίζεται η επιγραφή «BREMEN». Επάνω και αριστερά το σήμα του νομισματοκοπείου συμβολίζεται με το γράμμα «A», «D», «F», «G» ή «J». Ακριβώς κάτω από το άγαλμα αναγράφονται τα αρχικά του καλλιτέχνη, Bodo Broschat. Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος η ένδειξη της χώρας έκδοσης, «D», και η χρονολογία, «2010», είναι τοποθετημένες στην επάνω και την κάτω πλευρά αντιστοίχως, ανάμεσα στα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[131]
 
Comm 2010 es.gif
Flag of Spain.svg Ισπανία Ιστορικό κέντρο της Κόρδοβας – 1ο της σειράς αφιερωμένης στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO 8 εκατομμύρια Φεβρουάριος 2010
Περιγραφή: Το κέρμα είναι αφιερωμένο στο ιστορικό κέντρο της Κόρδοβας - της πρώτης τοποθεσίας της Ισπανίας που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 1984. Απεικονίζει το «δάσος από κίονες» του Μεγάλου Τεμένους - Καθεδρικού ναού της Κόρδοβας, ενός από τα σημαντικότερα και παλαιότερα δείγματα ισλαμικής τέχνης στην Ευρώπη. Το Τέμενος ανοικοδομήθηκε μεταξύ του 8ου και του 10ου αιώνα. Αργότερα, καθαγιάστηκε και μετατράπηκε σε χριστιανικό καθεδρικό ναό ο οποίος, στην πάροδο του χρόνου, υπέστη διάφορες μετατροπές. Πρόκειται για το πρώτο κέρμα μιας σειράς κερμάτων αφιερωμένων στα ισπανικά μνημεία τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Από το 2010 και κάθε χρόνο, θα εκδίδεται ένα διαφορετικό κέρμα της εν λόγω σειράς.[132]
 
Comm 2010 sl.jpg
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 200ή επέτειος της δημιουργίας του βοτανικού κήπου της Λιουμπλιάνα 1 εκατομμύριο 10 Μαΐου 2010
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζεται το φυτό Rebrinčevolistna Hladnikija. Αριστερά, κάτω από το φυτό και εντός τόξου κύκλου, αναγράφεται το όνομά του, «HLADNIKIA PASTINACIFOLIA». Γύρω από την εικόνα και κυκλικά αναγράφονται οι λέξεις «200 LET», «BOTANIČNI VRT», «LJUBLJANA» και «SLOVENIJA 2010».[133]
 
Comm 2010 it.jpg
Flag of Italy.svg Ιταλία 200ή επέτειος της γέννησης του κόμη Καβούρ (Ιταλία) 4 εκατομμύρια Μάρτιος 2010
Περιγραφή: Το κέρμα εκδίδεται με την ευκαιρία της 200ής επετείου από τη γέννηση του Καμίλλο Μπένσο, κόμη του Καβούρ (1810-1861), ο οποίος πρωταγωνίστησε στην ιταλική ενοποίηση και τον πρώιμο ιταλικό φιλελευθερισμό και ίδρυσε την πολιτική εφημερίδα «Il Risorgimento». Απεικονίζει προσωπογραφία του Cavour βάσει σχεδίου του Φραντσέσκο Άγιετς από το 1864.[134]
 
Comm 2010 be.jpg
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Βελγική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2010 5 εκατομμύρια Ιούνιος 2010
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζεται το αναμνηστικό λογότυπο, δηλαδή γραφιστική παράσταση των στοιχείων «EU» και «trio.be». Το κεντρικό σχέδιο περιβάλλεται από τις λέξεις «BELGIAN PRESIDENCY OF THE COUNCIL OF THE EU 2010» και την ονομασία της χώρας σε τρεις γλώσσες «BELGIE BELGIQUE BELGIEN». Κάτω από το λογότυπο και επάνω από την ονομασία της χώρας αναγράφεται, στο κέντρο, το έτος έκδοσης (2010). Αριστερά του αναγράφεται το σήμα του νομισματοκοπείου και δεξιά του το σήμα του χαράκτη.[135]
 
Comm 2010 fr.jpg
Flag of France.svg Γαλλία 70ή επέτειος της Έκκλησης της 18ης Ιουνίου 20 εκατομμύρια Ιούνιος 2010
Περιγραφή: Το κέρμα εκδίδεται με την ευκαιρία της 70ής επετείου της ραδιοφωνικής έκκλησης («Appel du 18 juin») που απηύθυνε ο Σαρλ ντε Γκολ– ως επικεφαλής των Ελεύθερων Γαλλικών Δυνάμεων – από το BBC στο Λονδίνο στις 18 Ιουνίου 1940, μετά την παράδοση της Γαλλίας. Απευθυνόμενος στο γαλλικό λαό, ο ντε Γκωλ δήλωσε ότι ο πόλεμος δεν είχε τελειώσει. Αυτή η ομιλία θεωρείται ότι σηματοδότησε τη γέννηση της Γαλλικής Αντίστασης και την έναρξη του αγώνα κατά της γερμανικής κατοχής στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.[136]
 
Comm 2010 pt.jpg
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 100ή επέτειος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας 2.035.000 Σεπτέμβριος 2010
Περιγραφή: Το κέρμα εκδίδεται με την ευκαιρία της 100ής επετείου από το τέλος της συνταγματικής μοναρχίας του Μανουέλ Β' και την εγκαθίδρυση της Πορτογαλικής Δημοκρατίας μετά την επανάσταση της 5ης Οκτωβρίου 1910.[137]
 
Comm 2010 sm.jpg
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος 500ή επέτειος του θανάτου του Σάντρο Μποττιτσέλλι 130.000 7 Σεπτεμβρίου 2010
Περιγραφή: Το κέρμα εκδίδεται με την ευκαιρία της 500ής επετείου του θανάτου του Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi (1445 – 1510), Ιταλού ζωγράφου της Σχολής της Φλωρεντίας, πού είναι ευρύτερα γνωστός ως Σάντρο Μποττιτσέλλι (Sandro Botticelli) ή Il Botticello («μικρό βαρέλι»). Η μορφή που απεικονίζεται στο κέρμα προέρχεται από τον πίνακα του Αλληγορία της Άνοιξης (ή αλλιώς Primavera, η άνοιξη).[138]
 
Comm 2010 va.jpg
Βατικανό Βατικανό Έτος των Ιερέων 115.000 12 Οκτωβρίου 2010
Περιγραφή: Το κέρμα εκδίδεται προς ανάμνηση του Έτους των Ιερέων, το οποίο διακήρυξε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ από τις 19 Ιουνίου 2009 έως τις 19 Ιουνίου 2010 και τη λήξη του οποίου σηματοδότησε μια διεθνής συγκέντρωση ιερέων παρουσία του Πάπα. Το κέρμα απεικονίζει ποιμένα που αποτραβά έναν αμνό από το στόμα του λέοντα.[139]
 
Comm 2010 fi.jpg
Flag of Finland.svg Φινλανδία Διάταγμα περί νομίσματος του 1860 το οποίο χορηγεί στη Φινλανδία το δικαίωμα να εκδίδει τραπεζογραμμάτια και κέρματα 1,6 εκατομμύρια Οκτώβριος 2010
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος, στα αριστερά, απεικονίζονται ένας λέοντας προερχόμενος από τον θυρεό της Φινλανδίας και το έτος έκδοσης (2010), ενώ στα δεξιά εμφανίζονται το σήμα του νομισματοκοπείου και μια σειρά από αριθμούς που συμβολίζουν αξίες κερμάτων. Στο κάτω άκρο κεντρικά διακρίνεται ένδειξη της χώρας έκδοσης με τα γράμματα «FI». Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[140]
 
Comm 2010 el.jpg
Flag of Greece.svg Ελλάδα 2500ή επέτειος της Μάχης του Μαραθώνα 2,5 εκατομμύρια Οκτώβριος 2010
Περιγραφή: Το κέρμα εκδίδεται με την ευκαιρία της 2500ής επετείου της Μάχης του Μαραθώνα. Στο κέντρο του κέρματος η σύνθεση στην οποία απεικονίζεται μία ασπίδα και ένας δρομέας/πολεμιστής συμβολίζει τον αγώνα για την ελευθερία και τα ιδεώδη τα οποία αντιπροσωπεύει η Μάχη του Μαραθώνα. Το πτηνό στην ασπίδα συμβολίζει τη γέννηση του δυτικού πολιτισμού στη σημερινή του μορφή.[141]

2011[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
Comm 2011 lu.jpg
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Πεντηκονταετηρίδα της απόδοσης από την Μεγάλη Δούκισσα Καρλόττα στον γιο της, Ιωάννη του τίτλου του «lieutenant-représentant»,(Τοποτηρητής-Εκπρόσωπος). 1,4 εκατομμύρια Ιανουάριος 2011
Περιγραφή: Στα δεξιά του εσωτερικού μέρους της επιφάνειας του κέρματος απεικονίζεται η προτομή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας, του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου, ο οποίος κοιτάζει προς τα αριστερά, και η οποία υπερτίθεται των προτομών του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη και της Μεγάλης Δούκισσας Καρλόττας.[142]
 
Comm 2011 sk.jpg
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία Εικοστή επέτειος από τη συγκρότηση της ομάδας του Βίσεγκραντ 1 εκατομμύριο Ιανουάριος 2011
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζεται το περίγραμμα τεσσάρων χωρών της κεντρικής Ευρώπης: της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας. Πάνω από αυτό το σχέδιο εμφανίζεται σύνθετο το γράμμα «V», το οποίο συμβολίζει την ομάδα του Visegrád, μια περιφερειακή συμμαχία γνωστή και ως «Visegrád 4» ή «V4». Η ομάδα αυτή συστάθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της Τσεχοσλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ουγγρική πόλη Visegrád στις 15 Φεβρουαρίου 1991. Κύριος σκοπός της ομάδας του Visegrád ήταν η συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.[143]
 
Comm 2011 nl.jpg
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 500η Επέτειος της έκδοσης του παγκοσμίου φήμης βιβλίου «Laus Stultitiae» (Μωρίας εγκώμιον) του Ολλανδού φιλοσόφου, ουμανιστή και θεολόγου Ντεζιντέριους Έρασμος (Desiderus Erasmus) 4 εκατομμύρια 24 Ιανουαρίου 2011
Περιγραφή: Το εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζει τον Έρασμο να συγγράφει το βιβλίο του και την προτομή της βασίλισσας Beatrix.[144]
 
Comm 2011 de.jpg
Flag of Germany.svg Γερμανία Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία)
Έκτο της σειράς των Ομοσπόνδων Κρατών της Γερμανίας (Bundesländer)
30 εκατομμύρια 28 Ιανουαρίου 2011
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζεται ο καθεδρικός ναός της Κολωνίας πάνω από τις λέξεις «Nordrhein-Westfalen», αντιπροσωπεύοντας το γερμανικό ομόσπονδο κράτος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας όπου και βρίσκεται.[145]
 
Comm 2011 sl.jpg
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 100ή επέτειος της γέννησης του Franc Rozman-Stane 1 εκατομμύριο Μάρτιος 2011
Περιγραφή: Το κέρμα φέρει, στο εσωτερικό του μέρος, σχηματοποιημένη απεικόνιση του Franc Rozman-Stane, στρατηγού στην Ανώτατη Διοίκηση του στρατού των Σλοβένων παρτιζάνων και εθνικού ήρωα της Σλοβενίας.[146]
 
Comm 2011 be.jpg
Flag of Belgium.svg Βέλγιο 100ή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 5 εκατομμύρια Μάρτιος 2011
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος, το οποίο εκδίδεται με την ευκαιρία της 100ής επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας - η οποία εορτάζεται στις 8 Μαρτίου - απεικονίζονται οι προτομές της Isala Van Diest, της πρώτης Βελγίδας ιατρού, και της Marie Popelin, της πρώτης Βελγίδας δικηγόρου, πάνω από ένα ημικύκλιο σχηματιζόμενο από τα ονόματά τους και τα σύμβολα των επαγγελμάτων τους.[147]
 
Comm 2011 it.jpg
Flag of Italy.svg Ιταλία 150ή επέτειος της ένωσης της Ιταλίας 10 εκατομμύρια Μάρτιος 2011
Περιγραφή: Το εσωτερικό μέρος του κέρματος, στο κέντρο, απεικονίζει τρεις ανεμίζουσες Ιταλικές σημαίες, που αντιπροσωπεύουν τις τρεις τελευταίες 50ές επετείους — 1911, 1961 και 2011 — οι οποίες καταδεικνύουν μια εξαιρετική σχέση μεταξύ των γενεών: αυτό είναι το λογότυπο της 150ής επετείου της ιταλικής ενοποίησης.[148]
 
Comm 2011 es.jpg
Flag of Spain.svg Ισπανία Αυλή των Λεόντων, Γρανάδα – σειρά αφιερωμένη στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO 8 εκατομμύρια Μάρτιος 2011
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζεται η Αυλή των Λεόντων στην Αλάμπρα, το φρούριο της πόλης της Γρανάδας, που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1984.[149]
 
Comm 2011 sm.jpg
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος 500ή επέτειος της γέννησης του Τζόρτζο Βαζάρι
130.000 Ιούνιος 2011
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος, το οποίο εκδίδεται με την ευκαιρία της 500ής επετείου της γέννησης του Giorgio Vasari (30 Ιουλίου 1511 - 27 Ιουνίου 1574), ζωγράφου, συγγραφέα και αρχιτέκτονα, διάσημου για τις βιογραφίες Ιταλών καλλιτεχνών, ο οποίος σήμερα θεωρείται ο πνευματικός πατέρας της ιστορίας της τέχνης, απεικονίζεται λεπτομέρεια από το έργο του «Η Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη».[150]
 
Comm 2011 el.jpg
Flag of Greece.svg Ελλάδα 13οι Special Olympics που έλαβαν χώρα στην Αθήνα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2011
1 εκατομμύριο Ιούνιος 2011
Περιγραφή: Το κέντρο του κέρματος δείχνει το έμβλημα των αγώνων, ήλιο που ακτινοβολεί, την πηγή της ζωής που υπογραμμίζει την αριστεία και δύναμη του αθλητή που συμμετέχει στους αγώνες. Η αριστεία απεικονίζεται με κλαδί ελιάς και η δύναμη με τη μορφή σπείρας στο κέντρο του ήλιου. Γύρω από την εικόνα αναγράφεται η ένδειξη XIII Special Olympics W.S.G. Athens 2011 καθώς και η εκδότρια χώρα Ελληνική Δημοκρατία.[151]
 
Comm 2011 fr.jpg
Flag of France.svg Γαλλία 30ή επέτειος της Γιορτής της Μουσικής 10 εκατομμύρια 21 Ιουνίου 2011
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζεται ένα χαρούμενο πλήθος, μαζί με τη σχηματοποιημένη εικόνα ενός μουσικού οργάνου και νότες που αιωρούνται στον αέρα, συμβολίζοντας την εορταστική ατμόσφαιρα της Γιορτής της Μουσικής, η οποία από το 1981 διοργανώνεται στη Γαλλία κάθε χρόνο την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου. Στο κέντρο του σχεδίου εμφανίζονται οι λέξεις «Fête de la MUSIQUE» και η ημερομηνία «21 JUIN 2011».[152]
 
Comm 2011 mc.jpg
Μονακό Μονακό Ο γάμος του Πρίγκηπα Αλβέρτου και της Σαρλήν Γουίτστοκ 148000 2 Ιουλίου 2011
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζονται, στο κέντρο, οι προτομές του Πρίγκηπα Αλβέρτου και της Σαρλήν Γουίτστοκ. Στο κάτω μέρος αναγράφονται η χώρα έκδοσης «MONACO» και το έτος κοπής «2011». Το σήμα του νομισματοκοπείου και τα διακριτικά του χαράκτη αναγράφονται αριστερά και δεξιά της επιγραφής «MONACO 2011» αντίστοιχα.[153]
 
Comm 2011 pt.jpg
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 500ή επέτειος της γέννησης του Fernão Mendes Pinto 520000 15 Σεπτεμβρίου 2011
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος, το οποίο εκδίδεται με την ευκαιρία της 500ής επετείου της γέννησης του Fernão Mendes Pinto, Πορτογάλου εξερευνητή του οποίου το βιβλίο με τις ανακαλύψεις και τις περιπέτειές του στις θάλασσες και τις χώρες της Ασίας εκδόθηκε μετά θάνατον με τον τίτλο «Peregrinação» (Προσκύνημα), απεικονίζεται ένα ιστιοφόρο εν πλω. Η θάλασσα σχηματίζεται από διάφορες αναφορές - σε σχήμα κύματος - στην Πορτογαλία, στη Λισαβόνα, στο βιβλίο του και σε ορισμένους από τους προορισμούς των ταξιδιών του.[154]
 
Comm 2011 mt.jpg
Flag of Malta.svg Μάλτα Συνταγματική ιστορία – πρώτη εκλογή αντιπροσώπων το 1849 430000 Οκτώβριος 2011
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος, το οποίο είναι το πρώτο από μια σειρά πέντε κερμάτων που θα εκδοθούν εντός πενταετούς περιόδου και θα σηματοδοτούν ορισμένα ορόσημα στη συνταγματική ιστορία της Μάλτας, απεικονίζεται ένα χέρι που ρίχνει μια ψήφο στην κάλπη. Αυτή η εικόνα συμβολίζει την εκλογή, το 1849, των πρώτων Μαλτέζων αντιπροσώπων στο Κυβερνητικό Συμβούλιο του Βρετανού Κυβερνήτη της Μάλτας, η οποία αποτελούσε βρετανική αποικία από τη Συνθήκη των Παρισίων το 1814 [155]
 
Comm 2011 fi.jpg
Flag of Finland.svg Φινλανδία 200ή επέτειος της Τράπεζας της Φινλανδίας 1,5 εκατομμύρια Οκτώβριος 2011
Περιγραφή: Το αναμνηστικό κέρμα για τα 200 χρόνια της Τράπεζας της Φινλανδίας, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον Hannu Veijalainen, απεικονίζει το εθνικό πτηνό της Φινλανδίας, τον κύκνο. Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος αναγράφονται επίσης το έτος έκδοσης («2011») και το έτος κατά το οποίο ο Αυτοκράτορας Αλέξανδρος Α' της Ρωσίας αποφάσισε με διάταγμα την ίδρυση υπηρεσίας συναλλάγματος, δανείων και καταθέσεων στο Turku της Φινλανδίας («1811»). Επρόκειτο για την πρώτη τράπεζα της χώρας, η οποία έγινε τελικά η Τράπεζα της Φινλανδίας. Η έδρα της μεταφέρθηκε στο Ελσίνκι το 1819. Ξεκίνησε τις εργασίες κεντρικής τράπεζας το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, μετά τη δημιουργία νομισματικής μονάδας και την ίδρυση εμπορικών τραπεζών στη χώρα.[156]
 
Comm 2011 va.jpg
Βατικανό Βατικανό 26η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας 2011 τον Αύγουστο 2011 115000 Οκτώβριος 2011
Περιγραφή: Το εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζει, στο κέντρο, νέους και σημαίες, καθώς και το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και το έτος «2011». Στο πάνω μέρος, κατά μήκος της εξωτερικής παρυφής του εσωτερικού δακτυλίου, από τα αριστερά προς τα δεξιά, «XXVI» και «G.M.G», από τα αρχικά του τίτλου στα ιταλικά: Giornata Mondiale della Gioventù (Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας). Στο κάτω μέρος, το όνομα της χώρας έκδοσης «CITTÀDEL VATICANO».[157]

2012[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
Comm 2012 lu.jpg
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Ο Μέγας Δούκας Ερρίκος και ο Μέγας Δούκας Γουλιέλμος Δ' από τη σειρά «δυναστεία μεγάλων δουκών». 700000 Ιανουάριος 2012
Περιγραφή: Στα αριστερά του εσωτερικού μέρους της επιφάνειας του κέρματος απεικονίζεται η προτομή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας, του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου, ο οποίος κοιτάζει προς τα δεξιά, και η οποία υπερτίθεται της προτομής του προπάππου του Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου Δ', ο οποίος κοιτάζει προς τα δεξιά. Στο βάθος παριστάνεται μπροστά από τις προτομές το περίγραμμα της πόλης του Λουξεμβούργου. Τα ονόματα «HENRI» και «GUILLAUME IV», καθώς και η επιγραφή «† 1912», είναι χαραγμένα κάτω από τις αντίστοιχες προτομές τους.[158]
 
Comm 2012 de.jpg
Flag of Germany.svg Γερμανία Βαυαρία, από τη σειρά των Ομοσπόνδων Κρατών της Γερμανίας (Bundesländer). 30 εκατομμύρια Ιανουάριος 2012
Περιγραφή: Το αναμνηστικό κέρμα «Βαυαρία» δείχνει την πασίγνωστη όψη του κάστρου Neuschwanstein. Το σχέδιο δείχνει την όψη από τα ανατολικά, όπως την αντικρίζουν οι επισκέπτες κατά την άνοδό τους στο κάστρο, με την πύλη στο προσκήνιο και τους μεσαιωνικού ρυθμού πύργους και πυργίσκους. Το ευρισκόμενο πίσω από το κάστρο ορεινό πανόραμα αναπαριστά επιτυχώς την τοποθεσία του κάστρου σε ένα βράχο που δεσπόζει στο ρομαντικό Pöllatschlucht. Η επιγραφή «BAYERN» συνδέει το απεικονιζόμενο κτίσμα «κάστρο Neuschwanstein» με το ομόσπονδο κρατίδιο.[159]
 
Comm 2012 es.jpg
Flag of Spain.svg Ισπανία Παγκόσμια μνημεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO — Καθεδρικός ναός του Μπούργος. 8 εκατομμύρια 1 Μαρτίου 2012
Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται μια όψη του καθεδρικού ναού του Μπούργος.[160]
 
Comm 2012 it.jpg
Flag of Italy.svg Ιταλία 100ή επέτειος του θανάτου του Giovanni Pascoli 15 εκατομμύρια Απρίλιος 2012
Περιγραφή: Σε πρώτο πλάνο προσωπογραφία του ποιητή Τζοβάννι Πάσκολι, ενός από τους κύριους εκπροσώπους της ιταλικής λογοτεχνίας των τελών του 19ου αιώνα. Στα δεξιά αναγράφεται το έτος έκδοσης «2012» και το μονόγραμμα της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI». Στα αριστερά αναγράφεται το έτος του θανάτου του ποιητή «1912», το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και τα αρχικά της χαράκτριας Maria Carmela Colaneri «MCC». Στο κάτω μέρος αναγράφεται τοξοειδώς το όνομα του ποιητή «G. PASCOLI».[161]
 
Comm 2012 sm.jpg
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος Δέκα έτη του ευρώ. 130000 Μάιος 2012
Περιγραφή: Το σύμβολο € στο κέντρο του κέρματος δείχνει ότι το ευρώ έχει καταστεί στοιχείο ιδιαίτερης σημασίας στην Ευρώπη, όπως και ανά τον κόσμο, καθώς το ευρώ εξελίχθηκε σε παγκόσμιο παράγοντα στο διεθνές νομισματικό σύστημα κατά την τελευταία δεκαετία.[162]
 
Comm 2012 be.jpg
Flag of Belgium.svg Βέλγιο 75η επέτειος του διαγωνισμού «Βασίλισσα Ελισάβετ». 5 εκατομμύρια Μάιος 2012
Περιγραφή:Το εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζει το έμβλημα του διαγωνισμού «Βασίλισσα Ελισάβετ» επί της προσωπογραφίας της βασίλισσας Ελισάβετ σε πλάγια όψη και περιβάλλεται στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά αντιστοίχως από τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου και το σήμα του νομισματοκοπείου Βρυξελ­λών, μια κρανοφόρο κεφαλή του αρχαγγέλου Μιχαήλ. Πάνω από την προσωπογραφία αναγράφονται τα έτη 1937-2012. Κάτω από την προσωπογραφία αναγράφεται η ένδειξη «QUEEN ELISABETH COMPETITION».[163]
 
Comm 2012 pt.jpg
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Αναμνηστικό θέμα: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2012, η πόλη Γκιμαράες στη βόρεια Πορτογαλία. 520000 Ιούνιος 2012
Περιγραφή:Στα κέρματα απεικονίζονται τρία από τα πλέον χαρακτηριστικά σύμβολα της πόλης Γκιμαράες : ο βασιλεύς Afonso Henriques και το ξίφος του, και τμήμα του κάστρου της πόλης. Στα αριστερά, ο πορτογαλικός θυρεός και το όνομα της χώρας έκδοσης: Πορτογαλία. Κάτω δεξιά εμφαίνονται ο λογότυπος της εκδήλωσης Guimarães 2012 και το όνομα του καλλιτέχνη: José de Guimarães.[164]
 
Comm 2012 mc.jpg
Μονακό Μονακό 500ή επέτειος της ίδρυσης του κυρίαρχου κράτους του Μονακό, από τον ιδρυτή Lucien 1er GRIMALDI. 110000 1 Ιουλίου 2012
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζεται ένα πορτρέτο του Lucien 1er GRIMALDI σε πλάγια όψη, ο οποίος κοιτάζει προς τα αριστερά. Οι λέξεις «SOUVERAINETE DE MONACO» εμφανίζονται πάνω από το πορτρέτο, σε τόξο κατά μήκος του άνω χείλους του εσωτερικού μέρους του κέρματος, πλαισιωμένες από τα έτη «1512» και «2012». Στην αρχή και στο τέλος του κειμένου είναι χαραγμένες δύο διακοσμητικές λεπτομέρειες.[165]
 
Comm 2012 fr.jpg
Flag of France.svg Γαλλία Η 100ή επέτειος γεννήσεως του Abbé Pierre, διάσημου ως «προστάτη των φτωχών» στη Γαλλία. 1 εκατομμύριο Ιούλιος 2012
Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η προτομή του Abbé Pierre, με τον μπερέ του, το έμβλημα του ιδρύματός του, και μικρογραφία του κειμένου «Et les autres?» (και οι άλλοι ;) που υπήρξε το αγαπημένο του απόφθεγμα για να υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε να βοηθάμε τους άλλους.[166]
 
Comm 2012 fi.jpg
Flag of Finland.svg Φινλανδία Η 150η επέτειος από τη γέννηση της καλλιτέχνιδας Helene SCHJERFBECK. 2 εκατομμύρια Σεπτέμβριος 2012
Περιγραφή:Το σχέδιο απεικονίζει μία στυλιζαρισμένη αυτοπροσωπογραφία της καλλιτέχνιδας με την επιγραφή Helene SCHJERFBECK στην αριστερή πλευρά και τα έτη 1862-1946 στη δεξιά πλευρά. Αριστερά και στην κάτω πλευρά του κέρματος αναγράφεται το έτος 2012 και η χαρακτηριστική ένδειξη της χώρας FI.[167]
 
Comm 2012 va.jpg
Βατικανό Βατικανό 7η Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών. 115000 Οκτώβριος 2012
Περιγραφή:Το σχέδιο απεικονίζει μια οικογένεια με τον καθεδρικό ναό του Μιλάνου.[168]
 
Comm 2012 mt.jpg
Flag of Malta.svg Μάλτα Εκπροσώπηση της πλειοψηφίας 1887. 430000 Δεκέμβριος 2012
Περιγραφή:Το σχέδιο απεικονίζει ένα ενθουσιώδες πλήθος με φόντο το Κυβερνητικό Μέγαρο στη Βαλέτα. Στην κορυφή του εσωτερικού δακτυλίου, σε ημικύκλιο, υπάρχει η επιγραφή «ΜΑΛΤΑ — Εκπροσώπηση της πλειοψηφίας 1887». Στο κάτω μέρος το έτος «2012»[169]
 
Comm 2013 lu.jpg
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Ο γάμος του διαδόχου Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου με την κόμισσα Stéphanie de Lannoy. 1400000 Δεκέμβριος 2012
Περιγραφή: Στην αριστερή πλευρά του εσωτερικού μέρους του κέρματος απεικονίζεται η προτομή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου, και στη δεξιά πλευρά του εσωτερικού μέρους η προτομή του διαδόχου Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου υπερκείμενη της προτομής της κόμισσας Stéphanie. Οι λέξεις «PRËNZENHOCHZAÏT» και «LËTZEBUERG» και η χρονολογία «2012», σε συνδυασμό με το σήμα του νομι­σματοκοπείου και τα αρχικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου, εμφανίζονται στο κάτω μέρος, στο εσωτερικό μέρος του κέρματος.[170]

2013[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
150
Flag of Germany.svg Γερμανία 50ή επέτειος της υπογραφής της συνθήκης των Ηλυσίων 11 εκατομμύρια 22 Ιανουαρίου 2013
Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει σχηματοποιημένα πορτρέτα των προσωπικοτήτων που υπέγραψαν τη Συνθήκη των Ηλυσίων (του τότε καγκελάριου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Κόνραντ Αντενάουερ και του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ ντε Γκωλ), τις υπογραφές τους και τις λέξεις «50 ANS JAHRE» με το έτος «2013» στο κέντρο.[171]
 
150
Flag of France.svg Γαλλία 50ή επέτειος της υπογραφής της συνθήκης των Ηλυσίων 1000000 22 Ιανουαρίου 2013
Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει σχηματοποιημένα πορτρέτα των προσωπικοτήτων που υπέγραψαν τη Συνθήκη των Ηλυσίων (του τότε καγκελάριου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Κόνραντ Αντενάουερ και του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ ντε Γκωλ)), τις υπογραφές τους και τις λέξεις «50 ANS JAHRE» με το έτος «2013» στο κέντρο.[172]
 
[173]
Flag of Germany.svg Γερμανία Μοναστήρι Maulbronn Abbey στη Βάδη-Βυρτεμβέργη από τη σειρά των Ομοσπόνδων Κρατών της Γερμανίας (Bundesländer) 30 εκατομμύρια 1 Φεβρουαρίου 2013
Περιγραφή: Το εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζει το μοναστήρι του Maulbronn το οποίο είναι το καλύτερα διατηρημένο μεσαιωνικό μοναστηριακό συγκρότημα βορείως των Άλπεων. Ιδρυθέν το 1147, το συγκρότημα αυτό έχει χαρακτηριστεί από το 1993 ως τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Στο πάνω μέρος, το έτος έκδοσης «2013». Στο κάτω μέρος, η επιγραφή BADEN-WÜRTTEMBERG και κάτω από αυτήν η ένδειξη της χώρας έκδοσης «D». Το σήμα του νομισματοκοπείου, αντιπροσωπευόμενο από το γράμμα A, D, F, G ή J, βρίσκεται στη δεξιά πλευρά. Στην κάτω αριστερή πλευρά αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος του καλλιτέχνη..[174]
 
Comm 2013 sl.jpg
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 800ή επέτειος των πρώτων επισκέψεων στο σπήλαιο της Postojna 1000000 4 Φεβρουαρίου 2013
Περιγραφή: Η κεντρική εικόνα του κέρματος είναι σπειροειδές σχήμα που αρχίζει, στα αριστερά του εσωτερικού μέρους, με την αναγραφή «POSTOJNSKA JAMA • 1213 - 2013 • SLOVENIJA» και καταλήγει σε δύο σχηματοποιημένα σπηλαιοθέματα.[175]
 
[176]
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Η ανακοίνωση παραίτησης από το θρόνο της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας Βεατρίκης. 20 εκατομμύρια 7 Φεβρουαρίου 2013
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει σε πρώτο επίπεδο την προτομή της Βασίλισσας Βεατρίκης και στο βάθος, την προτομή του Πρίγκιπα της Οράγγης, που καλύπτεται εν μέρει από εκείνη της Βασίλισσας Βεατρίκης.[177]
 
150
Flag of Spain.svg Ισπανία Μοναστήρι του San Lorenzo του Εσκοριάλ - σειρά αφιερωμένη στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO 8 εκατομμύρια 2 Μαρτίου 2013
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζεται όψη του μοναστηριού του San Lorenzo του Εσκοριάλ. Κατά μήκος του άνω άκρου του εσωτερικού μέρους του κέρματος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «ESPAÑA», ενώ το έτος έκδοσης «2013» αναγράφεται στα δεξιά πάνω από το σήμα του νομισματοκοπείου.[178]
 
[179]
Flag of Italy.svg Ιταλία 200ή επέτειος από τη γέννηση του Τζουζέπε Βέρντι 10 εκατομμύρια 20 Μαΐου 2013
Περιγραφή: Το σχέδιο εμφανίζει την προτομή του Τζουζέπε Βέρντι στραμμένη προς τα αριστερά κατά τα τρία τέταρτα. Στα αριστερά, υπερτίθενται οι χαρακτήρες του μονογράμματος της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI»/1813• στα δεξιά το γράμμα R (μονόγραμμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης)/2013• Στην προμετωπίδα αναγράφονται MCC (αρχικά του ονόματος της σχεδιάστριας Maria Carmela COLANERI)/G. VERDI.[180]
 
Comm 2013 fr 2.jpg
Flag of France.svg Γαλλία 150ή επέτειος της γέννησης του Πιερ ντε Κουμπερτέν, εμπνευστή της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής 1 εκατομμύριο 3 Ιουνίου 2013
Περιγραφή:Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος και ελαφρώς προς τα δεξιά εμφανίζεται προσωπογραφία του Πιερ ντε Κουμπερτέν σε νεανική ηλικία με φόντο σχηματοποιημένους Ολυμπιακούς δακτυλίους. Οι δακτύλιοι παρέχουν το πλαίσιο για σιλουέτες που συμβολίζουν τα Ολυμπιακά αθλήματα. Στα αριστερά της προσωπογραφίας υπάρχει η ένδειξη της εκδότριας χώρας «RF» και το έτος «2013». Κατά μήκος του άνω άκρου του εσωτερικού μέρους του κέρματος αναγράφεται το όνομα «PIERRE DE COUBERTIN».[181]
 
[182]
Βατικανό Βατικανό Sede vacante (Η Αγία Έδρα κενή) 2013 125000 3 Ιουνίου 2013
Περιγραφή:Στο σχέδιο εμφαίνονται ο θυρεός του Καρδιναλίου Τοποτηρητή και επάνω από αυτόν το έμβλημα του Αποστολικού Σώματος, δύο μικροί σταυροί και οι λέξεις «CITTÀ DEL VATICANO» στα αριστερά και «SEDE VACANTE MMXIII» (Έδρα κενή 2013) στα δεξιά.[183]
 
20 Jahre Mitgliedschaft bei den Vereinten Nationen - 2 Euro Monaco.jpg
Μονακό Μονακό Η 20ή επέτειος εισδοχής στον ΟΗΕ 1249131 17 Ιουνίου 2013
Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει περιστέρι με κλάδο ελιάς, και στο μέσο του τόξου, στην αριστερή πλευρά το κέρας της Αμάλθειας και στη δεξιά πλευρά το σήμα του Νομισματοκοπείου του Παρισιού. Στο επάνω μέρος, σε ημικύκλιο, η ένδειξη της χώρας έκδοσης «MONACO» και στο κάτω μέρος, σε ημικύκλιο, η επιγραφή «1993 ADMISSION À L'ONU 2013».[184]
 
[185]
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Η 250ή επέτειος της κατασκευής του «Torre dos Clérigos», Πόρτο 525000 20 Ιουνίου 2013
Περιγραφή: Ο πύργος απεικονίζεται όπως τον βλέπει κάποιος που στέκεται στον δρόμο σε κοντινή απόσταση, δίπλα στην τυπική γραμμή του ορίζοντα του Πόρτο όπως αυτή φαίνεται από τη νότια όχθη του ποταμού Douro. Στο επάνω μέρος, σε ημικύκλιο, υπάρχει η επιγραφή «250 ANOS TORRE DOS CLÉRIGOS — 2013». Στο κάτω δεξιό μέρος, ο πορτογαλικός θυρεός και κάτω από αυτόν η ονομασία της χώρας έκδοσης «Πορτογαλία». Στα αριστερά, το σήμα του νομισματοκοπείου και το όνομα του καλλιτέχνη «INCM — HUGO MACIEL».[186]
 
[187]
Flag of Malta.svg Μάλτα Το Σύνταγμα της Αυτονομίας του 1921 542500 24 Ιουνίου 2013
Περιγραφή: Το σχέδιο δείχνει χάρτη με τα νησιά της Μάλτας και αναπαράσταση του πληθυσμού. Στο κάτω μέρος του σχεδίου το έτος «2013». Στο επάνω μέρος, σε ημικύκλιο, οι λέξεις «MALTA — Self-government 1921».[188]
 
Comm 2013 sk.jpg
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 1150ή επέτειος της έλευσης των ιεραποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μεγάλη Μοραβία. 1 εκατομμύριο 5 Ιουλίου 2013
Περιγραφή:Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζονται οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Μεθόδιος από τη Θεσσαλονίκη μαζί με τον συμβολικό διπλό σταυρό στημένο σε τρεις λόφους. Επιπλέον, ο σταυρός κρατείται σαν ποιμαντορική ράβδος επισκόπου, συνδέοντας έτσι τα σύμβολα της κρατικής εξουσίας και του χριστιανισμού και δίνοντας έμφαση στη σημασία της αποστολής των δύο αδελφών η οποία βοήθησε να διασφαλιστεί η πλήρης κυριαρχία και νομιμότητα της Μεγάλης Μοραβίας –του πρώτου σλαβικού κράτους στην κεντρική Ευρώπη. Ο Κωνσταντίνος (Κύριλλος) κρατά ένα βιβλίο το οποίο αντιπροσωπεύει την παιδεία και την πίστη, ενώ ο Μεθόδιος απεικονίζεται με μια εκκλησία που συμβολίζει την πίστη και τον θεσμικό χριστιανισμό. Κατά μήκος του κάτω άκρου του εσωτερικού μέρους του κέρματος βρίσκεται το όνομα της εκδότριας χώρας «SLOVENSKO», το έτος «863» και το έτος «2013», με ένα διαχωριστικό σημείο μεταξύ κάθε χρονολογίας. Κατά μήκος του άνω άκρου του εσωτερικού μέρους βρίσκονται οι ονομασίες «KONŠTANTÍN» και «METOD».[189]
 
[190]
Flag of Italy.svg Ιταλία 700ή επέτειος από τη γέννηση του Βοκάκιου 10 εκατομμύρια 25 Ιουλίου 2013
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει την κεφαλή του Βοκάκιου σε άποψη τριών τετάρτων στραμμένη προς τα δεξιά, που έχει ληφθεί από τοιχογραφία του Αντρέα ντελ Καστάνιο, περίπου το 1450. (Φλωρεντία, Ουφίτσι)• γύρω από το σχέδιο, στο κάτω μέρος, αναγράφεται BOCCACCIO 1313 2013• στα δεξιά, επάλληλα γράμματα R (μονόγραμμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης)/RI (μονόγραμμα της Ιταλικής Δημοκρατίας)/m (μονόγραμμα του σχεδιαστή Mauri).[191]
 
[192]
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Ο εθνικός ύμνος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου 1400000 Σεπτέμβριος 2013
Περιγραφή:Στα δεξιά του εσωτερικού μέρους του κέρματος απεικονίζεται η προτομή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου, ο οποίος κοιτάζει προς τα αριστερά, και στα αριστερά του εσωτερικού μέρους οι νότες και το κείμενο του εθνικού ύμνου. Το κείμενο «Ons Heemecht» εμφανίζεται στην κορυφή του εσωτερικού μέρους και το όνομα της χώρας έκδοσης «LËTZEBUERG» καθώς και η χρονολογία «2013», το σήμα του νομισματοκοπείου και τα αρχικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου εμφανίζονται στο κάτω τμήμα του εσωτερικού μέρους του κέρματος.[193]
 
[194]
Flag of Finland.svg Φινλανδία Η 150ή επέτειος του Κοινοβουλίου του 1863 όταν άρχισαν τακτικές κοινοβουλευτικές σύνοδοι στη Φινλανδία 1 εκατομμύριο 4 Σεπτεμβρίου 2013
Περιγραφή: Στο αναμνηστικό κέρμα των δύο ευρώ απεικονίζεται το έτος 1863 και ένας βλαστός που εξέρχεται από αυτό και συμβολίζει την έναρξη της δημοκρατίας και της ανάπτυξης της Φινλανδίας. Στο ημικύκλιο, στο κάτω μέρος, εμφανίζεται το όνομα της εκδίδουσας χώρας «SUOMI FINLAND» όπου αυτές οι δύο λέξεις διαχωρίζονται από το σήμα του νομισματοκοπείου και το έτος «2013». Η Δίαιτα του 1863 αποτελεί την αρχή μιας περιόδου διαφωτισμού. Στη Φινλανδία, το έτος 1863 σηματοδότησε την έναρξη αυθεντικής δημοκρατικής διαδικασίας, διαφανούς λειτουργίας του Τύπου και του δικαιώματος χρήσης της φινλανδικής γλώσσας. Με την έναρξη τακτικών συνεδριάσεων της Δίαιτας, οι ευκαιρίες των Φινλανδών να επηρεάζουν τις εσωτερικές υποθέσεις στην ίδια τους τη χώρα βελτιώθηκαν σε πρωτόγνωρο βαθμό. Το έτος αυτό σηματοδότησε την έναρξη μιας περιόδου διαφωτισμού για τη δημοκρατία της Φινλανδίας.[195]
 
[196]
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος Η 500ή επέτειος θανάτου του ιταλού ζωγράφου Πιντουρίκκιο 115000 13 Σεπτεμβρίου 2013
Περιγραφή:Σε πρώτο επίπεδο, η νωπογραφία «Ο Ιησούς δωδεκαετής στον Ναό»• στο κάτω μέρος, η επιγραφή «SAN MARINO», σε ημικύκλιο• στα αριστερά, το γράμμα «R», σύμβολο του ιταλικού νομίσματος• στη βάση της νωπογραφίας, το όνομα της δημιουργού «MOMONI»• στο επάνω μέρος της νωπογραφίας, η επιγραφή «PINTU­RICCHIO» σε ημικύκλιο και κάτω από αυτήν τα έτη «1513» και «2013».[197]
 
[198]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο 100ή επέτειος της ίδρυσης του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου 2 εκατομμύρια 18 Σεπτεμβρίου 2013
Περιγραφή: Στο κέντρο του εσωτερικού μέρους του κέρματος εμφαίνεται ο αριθμός 100, του οποίου το πρώτο μηδενικό περικλείει τις συντομογραφίες «KMI» και «IRM» και το δεύτερο μηδενικό αναπαριστά έναν ήλιο. Αριστερά του ήλιου εμφαίνονται ισοβαρείς γραμμές, σταγόνες βροχής και νιφάδες χιονιού. Στις επάνω ακτίνες του ηλίου αναγράφεται το έτος 2014 και στις κάτω ακτίνες υπάρχει το διακριτικό σήμα της χώρας «BE». Τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου και το σήμα του νομισματοκοπείου Βρυξελλών, καθώς και κρανοφόρος κεφαλή του αρχαγγέλου Μιχαήλ εμφαίνονται κάτω από το 1 του αριθμού 100.[199]
 
[200]
Flag of Greece.svg Ελλάδα 2400ή επέτειος της ίδρυσης της Ακαδημίας Πλάτωνος 754000 1 Οκτωβρίου 2013
Περιγραφή: Πορτραίτο του Πλάτωνα (κατατομή). Στα αριστερά: οι λέξεις «2400 χρόνια από την ίδρυση της Ακαδημίας Πλάτωνος» και «Ελληνική Δημοκρατία» σε αρχαία ελληνική γραμματοσειρά. Στα δεξιά: «2013» και το μονόγραμμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου. Στο κάτω μέρος, «ΣΤΑΜ» (μονόγραμμα του δημιουργού Γ. Σταματόπουλου).[201]
 
[202]
Flag of Greece.svg Ελλάδα 100ή επέτειος της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα 754000 1 Οκτωβρίου 2013
Περιγραφή: Το εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζει Κρήτες αντάρτες που σηκώνουν την ελληνική σημαία, συμβολική παράσταση του κρητικού αγώνα για την Ένωση με την Ελλάδα. Στο άνω μέρος, σε καμπύλη και με κεφαλαία γράμματα το όνομα της χώρας έκδοσης «Ελληνική Δημοκρατία». Στο κάτω μέρος οι λέξεις: «100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα». Στα δεξιά: «1913-2013» και το μονόγραμμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου. Στο κάτω μέρος, «ΣΤΑΜ» (μονόγραμμα του δημιουργού Γ. Σταματοπουλου).[203]
 
[204]
Βατικανό Βατικανό Εορτασμός της 28ης Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Ιούλιο του 2013 125000 15 Οκτωβρίου 2013
Περιγραφή:Το σχέδιο απεικονίζει το πιο γνωστό μνημείο του Ρίο ντε Τζανέιρο, τον «Χριστό του Κορκοβάντο», με μερικούς νέους ανθρώπους γύρω από το άγαλμα. Στο πάνω μέρος, σε ημικύκλιο, βρίσκεται η επιγραφή «XXVIII G.M.G. CITTÀ DEL VATICANO RIO 2013». Στο δεξί μέρος βρίσκεται το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και το όνομα του καλλιτέχνη «P DANIELE».[205]
 
[206]
Flag of Finland.svg Φινλανδία Η 125η επέτειος γέννησης του συγγραφέα Φρανς Έμιλ Σίλανπαα που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ. 1500000 4 Νοεμβρίου 2013
Περιγραφή: Το εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζει προσωπογραφία του Σίλανπαα. Στο άνω μέρος, σε ημικύκλιο, οι λέξεις «F. E. SILLANPÄÄ». Στο αριστερό μέρος, το έτος «1888» και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στο δεξί μέρος, το έτος «1964», η ένδειξη της εκδίδουσας χώρας «FI» και το έτος έκδοσης «2013». Πρόκειται για ειδικό αναμνηστικό κέρμα αφιερωμένο στον «παππού» ενός ολόκληρου έθνους. Ο Φρανς Έμιλ Σίλανπαα ήταν ένας αριστοτέχνης του ύφους ο οποίος χάρισε στη φινλανδική λογοτεχνία μια βαθιά ενόραση της σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και της φύσης. Το 1939 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ κυρίως για τα έργα του «Miehen tie» και «Nuorena nukkunut». Αυτός ο αριστοτέχνης συγγραφέας απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη εθνική φήμη με τις δημοφιλείς ραδιοφωνικές εκπομπές του και τις αλησμόνητες χριστουγεννιάτικες στήλες του. Μετά τα χρόνια του πολέμου, ο αριστουργηματικός συγγραφέας έγινε ο «Taata» με τη μακριά γενειάδα, ο ανεπίσημος «παππούς» της χώρας. Από τις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας προέκυψε μια δημοφιλής παράδοση: Ο παππούς συγκέντρωνε γύρω από τα ραδιόφωνα ολόκληρο το έθνος που παρακολουθούσε με ευλάβεια τις ανέμελες χριστουγεννιάτικες «ιστορίες» του.[207]
 
[208]
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 200η επέτειος του Βασιλείου των Κάτω Χωρών 3500000 25 Νοεμβρίου 2013
Περιγραφή: Σχεδιασμένο από τους Roosje Klap και Claudia Linders το κέρμα απεικονίζει τις σιλουέτες των έξι προηγούμενων βασιλέων και βασιλισσών των Κάτω Χωρών, και τον σημερινό μονάρχη, Γουλιέλμο-Αλέξανδρο, κατά χρονολογική σειρά, από μέσα προς τα έξω. Η κατεύθυνση των προσώπων, προς τα δεξιά ή αριστερά, εναλλάσσεται με κάθε αλλαγή ηγεμόνα.[209]

2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
[210]
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 175η επέτειος της ανεξαρτησίας του Λουξεμβούργου 510.000 6 Ιανουαρίου 2014
Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει, στη δεξιά πλευρά του εσωτερικού του μέρους, την εικόνα της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου, ο οποίος κοιτάζει προς τα δεξιά, και στην αριστερή πλευρά του εσωτερικού του μέρους, καθέτως, τα έτη «1839» και «2014» και την ονομασία της χώρας έκδοσης «LËTZEBUERG». Στο κάτω μέρος του εσωτερικού τμήματος του κέρματος εμφανίζονται οι επιγραφές «ONOFHÄNGEGKEET» και «175 Joër»( ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ 175 έτη στα λουξεμβουργιανά).

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[211]

 
Pièce 2 euro allemagne 2014.jpg
Flag of Germany.svg Γερμανία Κάτω Σαξονία. Εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Hildesheim, από τη σειρά των Ομοσπόνδων Κρατών της Γερμανίας (Bundesländer). 30.000.000 7 Φεβρουαρίου 2014
Περιγραφή: Σχεδιασμένο από τον Erich Ott το κέρμα απεικονίζει την νοτιοανατολική άποψη της εκκλησίας του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Hildesheim. Η Εκκλησία ιδρύθηκε από το τάγμα των Βενεδικτίνων και είναι τώρα διαδογματική εκκλησία και από το 1985 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αυτό είναι το ένατο νόμισμα της σειράς των δεκαέξι ομόσπονδων κρατιδίων.[212]
 
[213]
Flag of Spain.svg Ισπανία Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της UNESCO — Πάρκο Güell στην Βαρκελώνη 8.000.000 7 Φεβρουαρίου 2014
Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει σε πρώτο επίπεδο γλυπτό σαύρας, που είναι το έμβλημα του πάρκου Güell στην Βαρκελώνη και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί (Antoni Gaudí). Στο φόντο απεικονίζεται λεπτομέρεια ενός από τα περίπτερα που βρίσκονται στην είσοδο του Πάρκου. Στο άνω μέρος, σε καμπύλη και με κεφαλαία γράμματα εμφαίνονται οι λέξεις «ESPAÑA» και «PARK GÜELL — GAUDÍ». Αριστερά το έτος έκδοσης «2014» και δεξιά το σήμα του νομισματοκοπείου.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας. Αυτό είναι το πέμπτο νόμισμα της σειράς Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ισπανία.[214]

 
[215]
Flag of Italy.svg Ιταλία Συμπλήρωση 200 ετών από την ίδρυση των Καραμπινιέρων. 6.500.000 25 Μαρτίου 2014
Περιγραφή: Το σχέδιο παριστάνει χάλκινο γλυπτό από δύο Καραμπινιέρους σε περίπολο μέσα σε καταιγίδα (Pattuglia di Carabinieri nella Tormenta), ένα αντίγραφο του οποίου θα στηθεί τον Ιούνιο του 2014 στους κήπους του λόφου του Κυριναλίου. Οι Καραμπινιέροι είναι η χωροφυλακή της Ιταλίας. Εμφανίστηκε το 1814 ως υπηρεσία του στρατού στο Πεδεμόντιο του Βασιλείου της Σαρδηνίας-Πεδεμοντίου. Σήμερα υπηρετούν κατ 'εκτίμηση 110.000 άνδρες και γυναίκες, και είναι ολοκληρωμένη, ανεξάρτητη δύναμη δράσης - εκτός από το Στρατό, το Ναυτικό και την Αεροπορία. Οργανωτικά, ανήκουν στο Υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, επιχειρησιακά υπόκεινται όπως όλες οι μονάδες της Αστυνομίας, στο Υπουργείο Εσωτερικών.[216]
 
[217]
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 10 έτη από την ένταξη της χώρας στη Ευρωπαϊκή Ένωση. 1.000.000 1 Απριλίου 2014
Περιγραφή: Σχεδιασμένο από την Mária Poldaufová, το κέρμα αυτό είναι αφιερωμένο στη 10η Επέτειο της προσχώρησης της Σλοβακίας στην ΕΕ κατά την πέμπτη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004.[218]
 
[219]
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 40 έτη από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων. 525.000 23 Απριλίου 2014
Περιγραφή: Οι δύο καμπύλες αντιπροσωπεύουν το περίγραμμα ενός γαρύφαλλου, του άνθους που συμβολίζει το κίνημα, απ΄όπου ήταν και η προέλευση του ονόματος της επανάστασης. Το όνομα της χώρας έκδοσης «PORTUGAL» και το εθνόσημο είναι γραμμένα στην κορυφή του λουλουδιού. Το κέντρο της εικόνας δείχνει την ημερομηνία της εκδήλωσης του κινήματος '25 de Abril »(25 Απριλίου) και στο κάτω μέρος είναι γραμμένο ο αριθμός των ετών από την επανάσταση, '40 ANOS» (40 έτη) και το έτος έκδοσης 2014. Το σχήμα των γραμμάτων και των αριθμών είναι εμπνευσμένο από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν σε αφίσες και άλλα πολιτικά πληροφοριακά έντυπα πριν από 40 χρόνια, ως ένα σύμβολο της ευφορίας που επικράτησε την περίοδο αμέσως μετά το συμβάν. Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 άστρα της ευρωπαϊκής σημαίας.[220]
 
[221]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο 100 έτη από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. 1.750.000 12 Μαΐου 2014
Περιγραφή: Το κεντρικό τμήμα του νομίσματος εικονίζει μια παπαρούνα πάνω από τα έτη 2014-18. Κάτω από τα έτη υπάρχει η επιγραφή «The Great War Centenary» (Εκατονταετηρίδα του Μεγάλου Πολέμου) και κάτω από αυτήν το έμβλημα του διευθυντή του νομισματοκοπείου κι αυτό του νομισματοκοπείου των Βρυξελλών, κατατομή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ φέροντος κράνος. Στο άνω μέρος του κεντρικού τμήματος εμφανίζεται η τρίγλωσση επιγραφή BELGIE — BELGIQUE — BELGIEN. Στον εξωτερικό δακτύλιο εικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[222]
 
[223]
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Διπλό πορτρέτο του βασιλιά Γουλιέλμου-Αλεξάνδρου και της μητέρας του, πρώην βασίλισσας και νυν πριγκίπισσας Βεατρίκης. 5.291.000 22 Μαΐου 2014
Περιγραφή: Το δεύτερο κέρμα με διπλό πορτρέτο, μετά το πρώτο αναμνηστικό κέρμα που εκδόθηκε το 2013, για να ανακοινωθεί η αλλαγή στο θρόνο. Απεικονίζει τον Βασιλέα Γουλιέλμο-Αλέξανδρο, αυτή τη φορά στραμμένο προς τα δεξιά, μπροστά από τη μητέρα και προκάτοχό του Βεατρίκη.[224]
 
[225]
Flag of Malta.svg Μάλτα Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Μάλτας από τη Βρετανία το 1964. 432.500 3 Ιουνίου 2014
Περιγραφή: Το αναμνηστικό κέρμα για τον εορτασμό της 50ης επετείου της ανεξαρτησίας από τη Βρετανία δείχνει το άνω μέρος του χάλκινου αγάλματος του μνημείου ανεξαρτησίας στην Floriana - μια γυναίκα που φέρει τη σημαία της Μάλτας με το Σταυρό του Αγίου Γεωργίου. Το 8,5 μέτρων πανύψηλο γλυπτό δημιουργήθηκε το 1989 από τον Ġanni Bonnici, που είναι επίσης ο σχεδιαστής της σειράς των κερμάτων για τη συνταγματική ιστορία της Μάλτας. Περιβάλλεται από τα δώδεκα αστέρια και πάνω από το θέμα, φέρει το όνομα της Μάλτας, το έτος της Ανεξαρτησίας 1964 και κάτω το έτος 2014. Αυτό είναι το τέταρτο νόμισμα της σειράς για τη συνταγματική ιστορία της Μάλτας.[226]
 
[227]
Flag of France.svg Γαλλία 70 έτη από την απόβαση στη Νορμανδία (D-Day). 3.020.000 6 Ιουνίου 2014
Περιγραφή: Με τον όρο D-Day ονομάζεται στα αγγλικά η ημερομηνία έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ως επί το πλείστον συνδεμένων με τις αποβάσεις στη Νορμανδία, στις 6 Ιουνίου 1944, με την απόβαση αμερικανικών, βρετανικών, γαλλικών και καναδικών στρατευμάτων. Κάτω από τη φράση ‘’70e ANNIVERSAIRE DU DEBARQUEMENT‘’ (70ή επέτειος από την απόβαση), φαίνονται οι πατημασιές που άφησαν οι στρατιώτες στην άμμο της παραλίας. Πιο κάτω -πάνω στα κύματα- γράφει «Les sanglots longs des violons de l’automne blessent mon cœur d’une langueur monotone» («Τα μακρόσυρτα αναφιλητά των βιολιών του φθινοπώρου πληγώνουν την καρδιά μου με μια μονότονη χαύνωση» ), αρχή του ποιήματος Chanson d' automne που έγραψε το 1866 ο Γάλλος ποιητής Πολ Βερλαίν ( 1844-1896).[228]
 
[229]
Flag of Finland.svg Φινλανδία Συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της μυθιστοριογράφου και ζωγράφου Τούβε Γιάνσον. 1.500.000 16 Ιουνίου 2014
Περιγραφή: Σχεδιασμένο από τον Jari Lepisto το νόμισμα παριστά μια αυτοπροσωπογραφία με μελάνι, του 1970, της Φινλανδοσουηδής συγγραφέως και ζωγράφου. Ήταν ιδιαίτερα γνωστή για τη φιγούρα του ιπποπόταμου Mumintrolle. Επίσης υπάρχει η υπογραφή της «Tove Jansson» το έτος γέννησης και το έτος του θανάτου, 1914-2001.[230]
 
[231]
Flag of Italy.svg Ιταλία Συμπλήρωση 450 ετών από τη γέννηση του Γαλιλαίου Γαλιλέι. 6.500.000 17 Ιουνίου 2014
Περιγραφή: Σχεδιασμένο από την Claudia Momoni το νόμισμα είναι αφιερωμένο στον Ιταλό φιλόσοφο, μαθηματικό, φυσικό και αστρονόμο Γαλιλαίο Γαλιλέι (1564-1642). Στο πλαίσιο του νομίσματος υπάρχει ημικυκλική αναγραφή του ονόματος και δίπλα ένα αστρονομικό τηλεσκόπιο. Πρότυπο για το πορτρέτο είναι μια ελαιογραφία του 1636 που δημιουργήθηκε από τον Γιούστους Σούστερμανς, και βρίσκεται τώρα στο Ουφίτσι στη Φλωρεντία.[232]
 
[233]
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος Συμπλήρωση 500 ετών από το θάνατο του Αρχιτέκτονα Ντονάτο Μπραμάντε. 114.000 23 Ιουνίου 2014
Περιγραφή: Σχεδιασμένο από την Maria Carmela Colaneri, το αναμνηστικό κέρμα είναι αφιερωμένο στην 500η επέτειο από το θάνατο του Donato Bramante το 1444. Θεωρείται πρωτοπόρος της αρχιτεκτονικής της Αναγέννησης, σχεδίασε το 1506 και ξεκίνησε την κατασκευή της νέας Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, η οποία ολοκληρώθηκε από τον Ραφαήλ, το 1514 μετά το θάνατό του Μπραμάντε.[234]
 
[235]
Flag of Malta.svg Μάλτα Συμπλήρωση 200 ετών της ίδρυσης της Αστυνομίας της Μάλτας. 300.000 16 Ιουλίου 2014
Περιγραφή: Σχεδιασμένο από τον Noel Galea Bason, το αναμνηστικό κέρμα απεικονίζει το έμβλημα της Αστυνομίας της Μάλτας, που αποτελείται από ένα σταυρό της Μάλτας πίσω από ένα θυρεό λευκό-κόκκινο σαν το Εθνόσημο της Μάλτας (αλλά χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό ο σταυρός του Αγίου Γεωργίου), ένα κυκλικό ιμάντα που εμφανίζεται με αγκράφα, κρίνο και το σύνθημα «DOMINE DIRIGE NOS» (λατινικά «Κύριε οδήγησέ μας»). Η Αστυνομία της Μάλτας, με δύναμη του προσωπικού της σήμερα περίπου 1800 άτομα, είναι υπεύθυνη για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια στο κύριο νησί και τα νησιά Gozo και Comino. Ήταν μία από τις πρώτες αστυνομικές δυνάμεις στην Ευρώπη, που ιδρύθηκε στις 12 Ιουλίου 1814 από τον Sir Thomas Maitland, που ήταν ο πρώτος κυβερνήτης της Μάλτας από το 1813-1824.[236]
 
[237]
Flag of Latvia.svg Λετονία Ρίγα, Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2014. 1.005000 12 Αυγούστου 2014
Περιγραφή: Η Παλιά Πόλη και η Νέα Πόλη της Ρίγας, ανακηρύχτηκαν από το 1997, Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σχεδιασμένο από Henrihs Vorkals το κέρμα, του οποίου το γύψινο μοντέλο έκανε ο Jānis Strupulis, από μπροστά δείχνει την τοποθεσία στις όχθες του ποταμού Daugava με το Κάστρο της Ρίγας, επίσημη κατοικία του Προέδρου της Λετονίας. Επίσης φαίνονται. Αριστερά: Ο πύργος της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη, που χτίστηκε γύρω στο 1500, δίπλα εμφανίζεται Ο Καθεδρικός του Αγίου Ιακώβου, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1225, με ανασχεδιασμένο το 1756 μπαρόκ οκτάγωνο κωδωνοστάσιο. Στη μέση: Η Εκκλησία του Αγίου Πέτρου, που χτίστηκε γύρω στο 1200, στο ύφος της γοτθικής αρχιτεκτονικής με τούβλα και ξαναχτίστηκε μετά από πυρκαγιά το 1721. Δεξιά: Ο καθεδρικός ναός της Ρίγας, η κύρια εκκλησία της πόλης, που χτίστηκε το 1211 - 1270, με το μπαρόκ στυλ νεόδμητο πύργο, μετά από μια πυρκαγιά το 1776. Τέλος υπάρχουν οι επιγραφές 'EIROPAS KULTŪRAS GALVASPILSĒTA' και 'RĪGA — 2014' (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΡΙΓΑ 2014) [238]
 
[239]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο 150 χρόνια Βελγικού Ερυθρού Σταυρού. 287.000 18 Σεπτεμβρίου 2014
Περιγραφή: Το εσωτερικό μέρος του κέρματος, απεικονίζει έναν σταυρό, στο κέντρο του οποίου αναγράφεται ο αριθμός «150». Οι ενδείξεις «Rode Kruis» και «Croix-Rouge» αναγράφονται, αντίστοιχα, κατακόρυφα και οριζόντια στο εσωτερικό του σταυρού. Το σήμα του νομισματοκοπείου Βρυξελλών, μια κρανοφόρος κεφαλή του αρχαγγέλου Μιχαήλ, τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου, το έτος 2014 και η αναγραφή της χώρας «BE» περιβάλλουν τον σταυρό.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[240]

 
[241]
Flag of Greece.svg Ελλάδα 400 χρόνια από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (1614-2014). 754.000 24 Σεπτεμβρίου 2014
Περιγραφή: Το εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζει προσωπογραφία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Στο βάθος εμφαίνεται χαρακτηριστική μορφή από το έργο του, ενδεικτική της τεχνικής του. Στα αριστερά: Το έτος 2014 και η υπογραφή του καλλιτέχνη («Δομήνικος Θεοτοκόπουλος Εποίει»). Στα δεξιά: Το διακριτικό σήμα του νομισματοκοπείου του ελληνικού κράτους. Ολόκληρο το σχέδιο περιβάλλεται από την επιγραφή «ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ 1541-1614» και το όνομα της χώρας έκδοσης, «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[242]

 
[243]
Flag of Greece.svg Ελλάδα 150ή επέτειος της Ένωσης των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα (1864-2014). 754.000 24 Σεπτεμβρίου 2014
Περιγραφή: Το εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζει επτάκτινο αστέρι όπου αναγράφεται η φράση: «150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1864-2014», το όνομα της χώρας έκδοσης, «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», και το διακριτικό σήμα του νομισματοκοπείου του ελληνικού κράτους. Στα διαστήματα μεταξύ των άκρων των ακτίνων του αστεριού εμφανίζονται τα σύμβολα των Ιονίων Νήσων. Ολόκληρο το σχέδιο περιβάλλεται από ένα διακοσμητικό σχηματοποιημένο σχέδιο κύματος.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[244]

 
[245]
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος Συμπλήρωση 90 ετών από το θάνατο του συνθέτη Τζάκομο Πουτσίνι. 100.000 29 Σεπτεμβρίου 2014
Περιγραφή: Ο Τζάκομο Πουτσίνι (1858-1924) συνέθεσε τις περίφημες όπερες 'Μανόν Λεσκώ', 'Η Μποέμ’, 'Τόσκα', 'Madama Butterfly' και 'Turandot'. Η παράσταση του συνθέτη είναι από φωτογραφία του 1900.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[246]

 
[247]
Βατικανό Βατικανό 25η επέτειος της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου. 94.000 10 Οκτωβρίου 2014
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει σε πρώτο επίπεδο μερικά τούβλα του τείχους του Βερολίνου, εν μέρει γκρεμι­σμένου, πάνω στα οποία εμφαίνονται οι λέξεις «XXV ANNIVERSARIO DEL CROLLO DEL MURO DI BERLINO 1989 2014» (25η επέτειος της πτώσης του τείχους του Βερολίνου 1989 2014). Στο κέντρο, στο κενό μεταξύ των τούβλων, εμφαίνεται ένα κομμάτι συρματοπλέγματος και ένα κλαδί ελιάς, ενώ στο φόντο απεικονίζεται η Πύλη του Βραδεμβούργου. Στο άνω μέρος εμφαίνονται οι λέξεις «CITTA’ DEL VATICANO»

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[248]

 
[249]
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Το Διεθνές Έτος Οικογενειακής Γεωργίας. 520.000 31 Οκτωβρίου 2014
Περιγραφή: Στο κεντρικό τμήμα του σχεδίου αναπαριστώνται εργαλεία που χρησιμοποιούνται κατά κανόνα στην παραδοσιακή γεωργία, καθώς και γεωργικά προϊόντα: ένα κοτόπουλο στο κέντρο, που περιβάλλεται από κολοκύθες, ένα καλάθι πατάτες, και άλλα λαχανικά και άνθη. Στην αριστερή πλευρά, σε ημικύκλιο, το αναμνηστικό θέμα «AGRICULTURA FAMILIAR» (οικογενειακή γεωργία) και στη δεξιά πλευρά, σε ημικύκλιο, το όνομα της χώρας έκδοσης «PORTUGAL» ακολουθούμενο από το έτος έκδοσης «2014». Στην κάτω αριστερή πλευρά εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου «INCM».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[250]

 
[251]
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Η 50ή επέτειος της ενθρόνισης του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη. 510.000 6 Νοεμβρίου 2014
Περιγραφή: Το εσωτερικό του νομίσματος απεικονίζει τις προτομές των Αυτών Βασιλικών Υψηλοτήτων του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου και του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη (που παραιτήθηκε το 2000), οι οποίοι κοιτάζουν προς τα αριστερά. Το έτος «1964» αναγράφεται πάνω από την προτομή του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη, όπου απεικονίζεται και ένα στέμμα. Κάτω από τις αντίστοιχες προτομές, αναγράφονται τα ονόματα «Jean» και «Henri» καθώς και το έτος «2014».Η επιγραφή «50e ANNIVERSAIRE DE L’ACCESSION AU TRÔNE DU GRAND-DUC JEAN» περικλείει σε κυκλική μορφή το πάνω εσωτερικό τμήμα του νομίσματος.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[252]

 
[253]
Flag of Finland.svg Φινλανδία Συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του σχεδιαστή Ilmari Tapiovaara 1.000.000 10 Νοεμβρίου 2014
Περιγραφή:Στο αριστερό εσωτερικό μέρος του σχεδίου αναγράφονται το όνομα και το έτος γέννησης και θανά­του του Ilmari Tapiovaara. Στο δεξιό εσωτερικό μέρος του σχεδίου απεικονίζεται κοντινό πλάνο χαρακτηριστικού εξαρτήματος επίπλου του Ilmari Τapiovaara. Στα δεξιά, η ένδειξη της εκδίδουσας χώρας «FI», το σήμα του νομισματοκοπείου και το έτος έκδοσης «2014».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[254]

 
[255]
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία Εορτασμός της 600ής επετείου από τη στέψη της Βαρβάρας του Τσέλιε. 1.000.000 17 Νοεμβρίου 2014
Περιγραφή:Η κεντρική εικόνα του κέρματος απεικονίζει, με γραμμικό μοτίβο, το πορτρέτο της Βασίλισσας Βαρβάρας του Τσέλιε με το σκήπτρο. Στην εικόνα βρίσκονται τρία χαρακτηριστικά εξάκτινα αστέρια των κομήτων του Τσέλιε. Στην αριστερή πλευρά του πορτρέτου βρίσκεται η ένδειξη «SLOVENIJA» και στη δεξιά πλευρά η ένδειξη «BARBARA CELJSKA» και οι χρονολογίες «1414-2014».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[256]

 
[257]
Flag of France.svg Γαλλία Καταπολέμηση του AIDS μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS. 3.020.000 24 Νοεμβρίου 2014
Περιγραφή: Η κόκκινη ταινία, σύμβολο του αγώνα κατά του AIDS, εμφανίζεται στην όψη του κέρματος. Η κόκκινη ταινία, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Visual AIDS Artist Caucus και του αμερικανού ζωγράφου Frank Moore, φοριέται κοντά στην καρδιά για να συμβολίζει την αλληλεγγύη προς τους ασθενείς και έχει τη μορφή αντεστραμμένου «V». Ελπίζεται ότι κάποτε θα φοριέται με τη μορφή «V», που θα σημαίνει τη νίκη επί της νόσου. Τρεις ταινίες βρίσκονται στην όψη του κέρματος. Μία από αυτές είναι τοποθετημένη με τη συμβατική μορφή και έχει κόκκινο χρώμα για τις εκδόσεις BU (στιλπνά νεόκοπα) και BE (belle épreuve, κοπή με απόδειξη ποιότητας). Οι άλλες 2 ταινίες είναι αντεστραμμένες και συνδέονται με την παρουσία των 2 V, με σκοπό να ενισχύσουν τον συμβολισμό της προσδοκώμενης νίκης. Η 1η Δεκεμβρίου, ημερομηνία της Παγκόσμιας Ημέρας της Unesco κατά του AIDS, αναγράφεται στο άνω μέρος του κέρματος.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[258]

 
[259]
Flag of Spain.svg Ισπανία Αλλαγή στο θρόνο από τον Χουάν Κάρλος στον Φίλιππο ΣΤ. 12.000.000 10 Δεκεμβρίου 2014
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το πορτρέτο του νέου βασιλιά Φιλίππου ΣΤ' το οποίο επικαλύπτει εν μέρει αυτό του παραιτηθέντος Χουάν Κάρλος Α'. Στο κάτω μέρος, το όνομα της εκδίδουσας χώρας και το έτος έκδοσης: «ESPAÑA — 2014». Στη δεξιά πλευρά, το σήμα του νομισματοκοπείου.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[260]

 
[261]
Ανδόρρα Ανδόρρα 20 χρόνια στο Συμβούλιο της Ευρώπης. 100.000 29 Φεβρουαρίου 2016
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει στο κέντρο αριστερά το εθνόσημο της Ανδόρρας, ακολουθούμενο από την ένδειξη «20», όπου το μηδέν είναι σχηματοποιημένο ώστε να απεικονίζει τη σημαία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στο πάνω μέρος υπάρχει η ένδειξη «ANDORRA» και αμέσως από κάτω η ένδειξη «AL CONSELL D’EUROPA». Το έτος «2014» αναγράφεται κάτω αριστερά, ακολουθούμενο από πλάγια γραμμή.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[262]

2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
[263]
Flag of Germany.svg Γερμανία Έσση, Ναός του Αποστόλου Παύλου στη Φραγκφούρτη - από τη σειρά των Ομοσπόνδων Κρατών της Γερμανίας (Bundesländer). 30.000.000 30 Ιανουαρίου 2015
Περιγραφή: Το σχέδιο παριστά κλασική όψη της εκκλησίας του Αγίου Παύλου στην πόλη της Φρανκφούρτης (η «Paulskirche» ήταν η έδρα του πρώτου ελεύθερα εκλεγμένου νομοθετικού σώματος της Γερμανίας το 1849 και θεωρείται ως το λίκνο της γερμανικής δημοκρατίας) και, ως εκ τούτου, είναι η όψη με τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Το σχέδιο απεικονίζει με σαφήνεια την ένταση μεταξύ του κυρίαρχου πύργου και της ελλειπτικής δομής της εκκλησίας. Το ελαφρά τονισμένο κλιμακοστάσιο προσκαλεί τον επισκέπτη, ενώ ταυτόχρονα τονίζει την υποκείμενη επιγραφή «HESSEN» (το ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Παύλου). Στο εσωτερικού μέρος εμφαίνονται επίσης, στα αριστερά, το έτος «2015» και το σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J»), και, στα δεξιά, η ένδειξη της χώρας έκδοσης «D» και τα διακριτικά του χαράκτη (τα αρχικά «HH» — Heinz Hoyer).

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας. Το κέρμα είναι το 10ο της σειράς των Ομοσπονδιακών κρατιδίων της Γερμανίας[264]

 
[265]
Flag of Germany.svg Γερμανία 25 χρόνια γερμανικής ενότητας. 30.000.000 30 Ιανουαρίου 2015
Περιγραφή: Τα άτομα στο πρώτο πλάνο, που ενσαρκώνουν μια νέα αρχή και την πρόοδο προς ένα καλύτερο μέλλον, στέκονται μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, σύμβολο της ενότητας της Γερμανίας. Η αναγραφή της δήλωσης Wir sind ein Volk («Είμαστε ένας λαός») —συλλογική έκφραση της βούλησης των γερμανών πολιτών— αντιπροσωπεύει την πορεία προς την επανένωση της Γερμανίας. Στο εσωτερικό μέρος εμφαίνονται το διακριτικό σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J»), καθώς και ο κωδικός της χώρας έκδοσης «D» και τα διακριτικά του χαράκτη (τα αρχικά «BW» – Bernd Wendhut).

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[266]

 
Moneda 2 euros España 2015.jpg
Flag of Spain.svg Ισπανία Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Unesco — Σπήλαιο της Altamira 8.000.000 30 Ιανουαρίου 2015
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει σε πρώτο πλάνο τα σχέδια με τους βίσονες από το σπήλαιο της Αλταμίρα, στην Κανταβρία. Στην άνω πλευρά της εικόνας, σε καμπύλη και με κεφαλαία γράμματα, η λέξη «ESPAÑA», στο κάτω μέρος το έτος έκδοσης «2015» και δεξιά το σήμα του νομισματοκοπείου.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[267]

 
2 Euro - 70 Jahre Frieden und Sicherheit in Europa.jpg
Flag of France.svg Γαλλία Συμπλήρωση 70 ετών ειρήνης και ασφάλειας στην Ευρώπη. 4,020.000 30 Ιανουαρίου 2015
Περιγραφή:Οι Ευρωπαίοι δημιούργησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ευημερία - τις διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες και παραδόσεις που τους αφορούν. Στο σχέδιο εικονίζεται το περιστέρι της ειρήνης που μεταφέρει ένα κλαδί ελιάς στο ράμφος του, του οποίου τα φύλλα είναι τα δώδεκα αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας. Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ εκπροσωπούνται από την κωδική ονομασία της χώρας τους.[268]
 
[269]
Flag of Latvia.svg Λετονία Λετονική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. 1.000.000 10 Φεβρουαρίου 2015
Περιγραφή:Το σχέδιο απεικονίζει τον επίσημο λογότυπο της λετονικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο λογότυπος συμπληρώνεται με τους χαρακτήρες LATVIJAS PREZIDENTŪRA ES PADOMĒ («ΛΕΤΟΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ») και τον δικτυακό τόπο της προεδρίας «ΕΕ2015.LV».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[270]

 
[271]
Flag of Finland.svg Φινλανδία 150 χρόνια της γέννησης του Γιαν Σιμπέλιους. 1.000.000 18 Φεβρουαρίου 2015
Περιγραφή:Ο Γιόχαν Γιούλιους Κρίστιαν («Γιαν») Σιμπέλιους (1865-1957) ήταν ένας Φινλανδός συνθέτης κατά τη μετάβαση από τον ύστερο ρομαντισμό στο μοντερνισμό. Είναι γνωστός κυρίως μέσω των κοντσέρτων για βιολί και των συμφωνικών ποιημάτων του, όπως π.χ. το «Finlandia». Με την ευκαιρία της 150ης επετείου των γενεθλίων του, η Nora Tapper σχεδίασε το αναμνηστικό κέρμα που απεικονίζει τον έναστρο ουρανό ανάμεσα σε πεύκα πάνω από τον τάφο του στο Ainola.[272]
 
[273]
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος 750 χρόνια της γέννησης του Δάντη. 100.000 8 Απριλίου 2015
Περιγραφή: Το σχέδιο της Annalisa Masini απεικονίζει προσωπογραφία του Δάντη, η οποία προέρχεται από τοιχογραφία του Μποττιτσέλλι. Δεξιά της προσωπογραφίας η επιγραφή «DANTE» σε κάθετο άξονα. Στα δεξιά του εσωτερικού κέντρου, το όνομα της χώρας έκδοσης «SAN MARINO» σε ημικύκλιο. Μεταξύ των δύο επιγραφών, το σήμα του νομισματοκοπείου «R», τα έτη «1265» και «2015» και τα αρχικά της καλλιτέχνιδος «AM». Η γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται για την αναγραφή του κράτους και του θέματος του κέρματος είναι εμπνευσμένη από τους χαρακτήρες των πρώτων αντιτύπων της Divina Commedia (Θείας Κωμωδίας) του Δάντη.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[274]

 
[275]
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Η 150ή επέτειος του Πορτογαλικού Ερυθρού Σταυρού. 520.000 15 Απριλίου 2015
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει εικαστική σύνθεση με βάση τον γνωστό σταυρό, σύμβολο της οργάνωσης, ο οποίος επαναλαμβάνεται πολλές φορές αναπαριστώντας την επέκταση της ανθρωπιστικής δράσης, τόσο στην Πορτογαλία όσο και στο εξωτερικό. Το περίγραμμα χεριού στο βάθος συμβολίζει τη βοήθεια διαφόρων ειδών που προσφέρει η οργάνωση στους ανθρώπους, κυρίως στον ιατρικό τομέα, αλλά και μεταξύ άλλων: στους τομείς της συνεργασίας, των κατασκευών και της υποστήριξης. Στο αριστερό μέρος, σε ημικύκλιο, η επιγραφή «CRUZ VERMELHA PORTUGUESA». Στην κορυφή, ο θυρεός και το όνομα της χώρας έκδοσης «PORTUGAL» και στο κάτω μέρος τα έτη «1865» και «2015».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[276]

 
[277]
Flag of Italy.svg Ιταλία Η Διεθνής Έκθεση EXPO Milano 2015. 3.525.000 29 Απριλίου 2015
Περιγραφή: Τα σχέδια απεικονίζουν σύνθεση που συμβολίζει τη γονιμότητα της Γης: σε ημικύκλιο που δηλώνει τη γήινη σφαίρα, ένας σπόρος που ποτίζεται περιμένει να βλαστήσει· πάνω από τη Γη, μία άμπελος, ένα κλαδί ελιάς και ένα στάχυ φυτρώνουν από κορμό δένδρου· περιβάλλονται από την επιγραφή «NUTRIRE IL PIANETA» (θρέψετε τον πλανήτη)· στα αριστερά τα αρχικά της σχεδιάστριας Maria Grazia Urbani, «MGU»· στα δεξιά, το μονόγραμμα της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI» και το μονόγραμμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης «R»· στο κέντρο, ο λογότυπος EXPO MILANO 2015.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[278]

 
[279]
Flag of Malta.svg Μάλτα Πρώτη πτήση από τη Μάλτα 325.000 25 Μαΐου 2015
Περιγραφή: Το κέρμα είναι αφιερωμένο σε ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της αεροπορίας της Μάλτας — τα 100 έτη από την πρώτη πτήση από τη Μάλτα. Στις 13 Φεβρουαρίου 1915, ο λοχαγός Kilmer απογειώθηκε από το λιμάνι Grand Harbour με υδροπλάνο που μετέφερε το πλοίο HMS Ark Royal. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο λιμάνι μετά από πτήση 55 λεπτών. Το κέρμα απεικονίζει το υδροπλάνο του λοχαγού Kilmer με φόντο το Senglea Point, ένα χαρακτηριστικό σημείο του Grand Harbour. Στο άνω μέρος αναγράφεται η ένδειξη «FIRST FLIGHT FROM MALTA» σε ημικύκλιο. Στα δεξιά, τα έτη «1915-2015». Κάτω και αριστερά η επιγραφή «100TH ANNIVERSARY» και στο κάτω μέρος, τα αρχικά του σχεδιαστή «NGB» (Noel Galea Bason).

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[280]

 
[281]
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Η 15η επέτειος της ενθρόνισης της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα 512.000 25 Ιουνίου 2015
Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει τις προτομές των Αυτών Βασιλικών Υψηλοτήτων του Μεγάλου Δούκα Henri και της Μεγάλης Δούκισσας, πάνω από τις οποίες αναγράφεται το έτος ενθρόνισης «2000», η χώρα έκδοσης «Luxembourg» και το έτος έκδοσης «2015». Στο κάτω μέρος του σχεδίου αναγράφεται η επιγραφή «15e anniversaire de l’accession au trône de S.A.R. le Grand-Duc».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[282]

 
[283]
Flag of Malta.svg Μάλτα Δημοκρατία της Μάλτας 1974 435.000 25 Ιουνίου 2015
Περιγραφή: Το κέρμα είναι το τελευταίο μιας σειράς πέντε αναμνηστικών κερμάτων με θέμα τα ορόσημα στη συνταγματική ιστορία της Μάλτας. Η Μάλτα ανακηρύχθηκε αβασίλευτη δημοκρατία στις 13 Δεκεμβρίου 1974, μετά τις συνταγματικές αλλαγές που εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο της Μάλτας. Το σχέδιο αναπαριστά μια μαρμάρινη πλάκα από την πρόσοψη του Προεδρικού Μεγάρου στη Βαλέτα, που σηματοδοτεί την πολιτειακή μεταβολή της Μάλτας από μοναρχία σε αβασίλευτη δημοκρατία. Στο πάνω δεξιό μέρος, σε ημικύκλιο, υπάρχει η επιγραφή «MALTA – Republic 1974». Στο κάτω μέρος το έτος «2015».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[284]

 
[285]
Flag of Italy.svg Ιταλία Η 750ή επέτειος από τη γέννηση του Δάντη 1265-2015 3.515.000 26 Ιουνίου 2015
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τον Δάντη με ανοικτό βιβλίο στο αριστερό του χέρι και στο πίσω μέρος το όρος του Καθαρτηρίου: λεπτομέρεια από την εικονογράφηση της Θείας Κωμωδίας που ζωγράφισε ο Domenico di Michelino (1417-1491) στον θόλο της S. Maria del Fiore στη Φλωρεντία· στο κέντρο, το μονόγραμμα της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI»· στα αριστερά, το μονόγραμμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης «R»· κάτω από την επιγραφή «SP», τα αρχικά της Silvia Petrassi και τα έτη «1265 2015», δηλαδή το έτος της επετείου και της έκδοσης του κέρματος, αντίστοιχα· τοξοειδώς, η επιγραφή «DANTE ALIGHIERI».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[286]

 
[287]
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 500 έτη από τις πρώτες επαφές με το Timor, σήμερα ανεξάρτητη πορτογαλόφωνη χώρα (Timor Lorosae, Ανατολικό Τιμόρ) 520.000 15 Ιουλίου 2015
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει πλοίο του 16ου αιώνα, που συμβολίζει την άφιξη Πορτογάλων θαλασσοπόρων στα νησιά, και καλαμωτή στέγη τοπικής κατοικίας, καθώς και τυπικά ξύλινα γλυπτά, ανεξίτηλες μνήμες μύθων και θρύλων. Το κέρμα σκιαγραφεί την ιστορία των πρώτων κατοίκων, που κατέπλευσαν από άλλα μέρη της ασιατικής ηπείρου, καθώς και τη σημασία του αλόγου για τις μετακινήσεις στα απότομα βουνά που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα της νήσου. Στο πάνω δεξιό μέρος, το έτος «1515» και το όνομα της χώρας έκδοσης «PORTUGAL». Στο κάτω αριστερό μέρος, η επιγραφή «TIMOR» και το έτος «2015». Στο κάτω μέρος, η υπογραφή του καλλιτέχνη Fernando Fonseca.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας. [288]

 
[289]
Flag of France.svg Γαλλία Τα 225 χρόνια της γιορτής της ομοσπονδίας 4.020.000 22 Ιουλίου 2015
Περιγραφή: Η εθνική γιορτή της Γαλλίας επιτρέπει να ενωθούν όλοι οι Γάλλοι, πρόκειται για εορτασμό της Δημοκρατίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει την προσωπογραφία μιας Marianne σε πλάγια όψη που έχει σχεδιαστεί με γραφιστικό και σύγχρονο τρόπο, ως ενσάρκωση της Δημοκρατίας. Φέρει τον φρυγικό σκούφο. Δεξιά, εμπρός από την κονκάρδα που έχει σχεδιαστεί ως σκίτσο αναγράφεται RF. Το έτος εγγράφεται στο κέντρο του κέρματος. Στο αριστερό μέρος, αναγράφεται μία στροφή του έργου του γάλλου ποιητή Paul Eluard «Liberté», ως αναφορά στο διακηρυγμένο τρίπτυχο της Δημοκρατίας. Τα διακριτικά του νομισματοκοπείου βρίσκονται σίπλα στο ποίημα.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[290]

 
[291]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο 2015 — Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης 250.000 18 Σεπτεμβρίου 2015
Περιγραφή:Το εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζει ένα χέρι που κρατά την υδρόγειο, μπροστά από την οποία βρίσκεται ένα φυτό. Η καταχώριση «2015 EUROPEAN YEAR FOR DEVELOPMENT» αναγράφεται τοξωτά υπεράνω της υδρογείου. Το διακριτικό σήμα της χώρας «BE» βρίσκεται κάτω από το χέρι, ενώ τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου και το σήμα του νομισματοκοπείου Βρυξελλών, κρανοφόρος κεφαλή του αρχαγγέλου Μιχαήλ, εμφαίνονται στα αριστερά του.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[292]

 
[293]
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος 25η επέτειος της επανένωσης της Γερμανίας 100.000 29 Σεπτεμβρίου 2015
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει την Πύλη του Βραδεμβούργου η οποία κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου ήταν στο Ανατολικό Βερολίνο, σε δύο απεικονίσεις οι οποίες πλέκονται σαν δύο χέρια, συμβολίζοντας την επανένωση των δύο τμημάτων του Βερολίνου. Στα αριστερά, το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και τα αρχικά του καλλιτέχνη «ES» (Erik Spiekermann). Γύρω από το σχέδιο κυκλικά αναγράφονται η επιγραφή «25o ANNIVERSARIO DELLA RIUNIFICAZIONE DELLA GERMANIA 1990-2015» (25η επέτειος της επανένωσης της Γερμανίας) και η χώρα και το έτος έκδοσης «SAN MARINO MMXV».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[294]

 
[295]
Βατικανό Βατικανό VIII (8η) παγκόσμια σύνοδος των οικογενειών 122.000 6 Οκτωβρίου 2015
Περιγραφή:Στο σχέδιο απεικονίζονται δύο οικογένειες οι οποίες, σε συμβολικό επίπεδο, αγκαλιάζουν την οικουμένη. Στο επάνω μέρος αναγράφεται το έτος έκδοσης: «2015». Στην αριστερή πλευρά αναγράφονται το όνομα και το επώνυμο του καλλιτέχνη: «C. Principe». Στον βραχίονα ενός από τα μέλη της απεικονιζόμενης οικογένειας, στη δεξιά πλευρά, εμφαίνεται το σήμα του νομισματοκοπείου: «R». Στο περίγραμμα του σχεδίου αναγράφονται τα εξής: «VIII INCONTRO MONDIALE DELLE FAMIGLIE» (8η παγκόσμια σύνοδος των οικογενειών), από τα αριστερά προς τα δεξιά σε ημικύκλιο, και «CITTÀ DEL VATICANO» στο ακρότατο κάτω μέρος.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται οι 12 αστέρες της ευρωπαϊκής σημαίας.[296]

 
[297]
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 125η επέτειος της δυναστείας Nassau-Weilbourg 1.400.000 16 Οκτωβρίου 2015
Περιγραφή: Στην αριστερή πλευρά του νομίσματος η προτομή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου και δεξιά, σε κυκλικό σχήμα και στη χρονολογική σειρά ενθρόνισης, τα πορτρέτα των Αυτών Βασιλικών Υψηλοτήτων των Μεγάλων Δουκών Αδόλφου και Γουλιάλμου Δ', των Μεγάλων Δουκισσών Μαρίας-Αδελαΐδας και Καρλόττας και του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη. Στα δεξιά του σχεδίου αναγράφεται επίσης σε κυκλική μορφή η ένδειξη «1890 — Dynastie Nassau-Weilbourg». Η ένδειξη της χώρας έκδοσης «Luxembourg» και του έτους έκδοσης «2015», σε κατακόρυφη θέση, εγγράφονται στο κέντρο του σχεδίου.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[298]

 
[299]
Flag of Finland.svg Φινλανδία Η 150η επέτειος από τη γέννηση του καλλιτέχνη Akseli Gallen-Kallela 500.000 22 Οκτωβρίου 2015
Περιγραφή: Στην κορυφή του σχεδίου υπάρχει ένας κύκνος της Τουονέλα που κολυμπάει. Το νερό κάτω από τον κύκνο κυματίζει από το κατερχόμενο πνεύμα. Η ένδειξη της εκδίδουσας χώρας «FI» βρίσκεται στο δεξιό άκρο της γραμμής του ορίζοντα. Στο κάτω μέρος του σχεδίου υπάρχει η παλέτα του καλλιτέχνη με το έτος γέννησης του Gallen-Kallela «1865» και το έτος έκδοσης «2015». Δίπλα στην παλέτα βρίσκεται το σήμα του νομισματοκοπείου. Το όνομα του καλλιτέχνη «AKSELI GALLEN KALLELA» είναι πάνω στον δακτύλιο του κέρματος, κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[300]

 
[301]
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία Η 200ή επέτειος από τη γέννηση του Ľudovít Štúr 1.000.000 23 Οκτωβρίου 2015
Περιγραφή: Στο σχέδιο απεικονίζεται το πρόσωπο του Ľudovít Štúr. Στο δεξί μέρος του κέρματος, δίπλα στο πρόσωπο αναγράφεται το έτος έκδοσης «2015» και, λίγο πιο έξω, κατά μήκος του εσωτερικού δακτυλίου το όνομα της χώρα έκδοσης «SLOVENSKO». Στο αριστερό μέρος του κέρματος, δίπλα στο πρόσωπο αναγράφονται τα έτη γέννησης και θανάτου του «1815-1856» και, λίγο πιο αριστερά, κατά μήκος του εσωτερικού δακτυλίου το όνομά του «ĽUDOVÍT ŠTÚR». Στο πάνω μέρος και δεξιά αναγράφεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Σλοβακίας (Mincovňa Kremnica), το οποίο αποτελείται από το ακρωνύμιο «MK» και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σφραγίδες. Στο κάτω μέρος και δεξιά αναγράφονται τα καλλιγραφικά γράμματα «IŘ», τα αρχικά του σχεδιαστή Ivan Řehák.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[302]

 
[303]
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία Emona-Ljubljana (Αιμόνα-Λιουμπλιάνα) 1.000.000 9 Νοεμβρίου 2015
Περιγραφή:Η κεντρική εικόνα του κέρματος είναι η σύνθεση των γραμμάτων που σχηματίζουν τη λέξη «EMONA» ή «AEMONA» και σχηματοποιημένο σχέδιο της Emona. Στο κάτω μέρος, σε καμπύλη, η επιγραφή «EMONA LJUBLJANA SLOVENIJA 2015».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[304]

 
[305]
Μονακό Μονακό 800ή επέτειος της κατασκευής του πρώτου φρουρίου στον Βράχο του Μονακό 10.000 14 Νοεμβρίου 2015
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει έναν πύργο στην κορυφή του Βράχου. Στο επάνω μέρος, το όνομα της χώρας έκδοσης «MONACO» σε συνδυασμό με το σήμα του νομισματοκοπείου του Παρισιού και τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου. Στο κάτω μέρος, η επιγραφή «FONDATION DE LA FORTERESSE» (θεμελίωση του φρουρίου), η οποία συνοδεύεται από τα έτη «1215» και «2015».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[306]

 
2 Euro - Der Storch.jpg
Flag of Latvia.svg Λετονία Φύση που απειλείται με εξαφάνιση — ο μαύρος πελαργός 1.010.000 1 Δεκεμβρίου 2015
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει έναν μαύρο πελαργό (Ciconia nigra), ο οποίος θεωρείται ένα από τα εμβληματικά είδη για την προστασία της φύσης στην Ευρώπη. Το 2005 εγκρίθηκε στη Λετονία το πρόγραμμα προστασίας του μαύρου πελαργού. Στο κάτω μέρος του σχεδίου αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «LATVIJA» και από κάτω το έτος έκδοσης «2015».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[307]

 
[308]
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Η λιθουανική γλώσσα 1.000.000 14 Δεκεμβρίου 2015
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τη λέξη «AČIŪ» (ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ) —μια από τις πιο όμορφες λέξεις της λιθουανικής γλώσσας. Στο σχέδιο χρησιμοποιείται μια πρωτότυπη λιθουανική γραμματοσειρά —που δημιουργήθηκε ειδικά με βάση τη λατινική γραμματοσειρά με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας της αποκατάστασης του λιθουανικού τύπου—προκειμένου να καλυφθούν καλύτερα οι συνδυασμοί γραμμάτων που χρησιμοποιούνται περισσότερο στη λιθουανική γλώσσα. Όλα τα γράμματα της λιθουανικής γλώσσας απεικονίζονται στο βάθος της εικόνας της λέξης «AČIŪ», με διάταξη σε νέφος ετικέτας. Στο κάτω μέρος αναφέρεται το όνομα της χώρας έκδοσης «LIETUVA» και κάτω από το όνομα είναι το έτος «2015». Στο κάτω δεξιό μέρος, κάτω από τη λέξη «AČIŪ» εμφανίζεται το σήμα του Λιθουανικού Νομισματοκοπείου.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[309]

 
[310]
Flag of Greece.svg Ελλάδα 75 χρόνια μνήμης Σπύρου Λούη 750.000 23 Δεκεμβρίου 2015
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τον Σπύρο Λούη και το κύπελλο που του απονεμήθηκε, με φόντο το Παναθηναϊκό Στάδιο. Περιμετρικά στην εσωτερική επιφάνεια αναγράφονται το όνομα της χώρας έκδοσης «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και «75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ». Επάνω από το κύπελλο αναφέρεται το έτος έκδοσης «2015» και δεξιά απεικονίζεται ένα ανθέμιο (το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου). Στο κάτω μέρος του σχεδίου είναι ορατό το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γεωργίου Σταματόπουλου).

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[311]

 
[312]
Ανδόρρα Ανδόρρα 25η επέτειος της υπογραφής της τελωνειακής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση 85.000 18 Ιουλίου 2016
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει στην κορυφή τον χάρτη της Ανδόρρας στο εσωτερικό του οποίου προβάλλεται ο θυρεός του Πριγκιπάτου. Στο κάτω μέρος του σχεδίου, συμπλέκονται δύο αντιτιθέμενα βέλη, τα οποία συμβολίζουν την τελωνειακή συμφωνία μεταξύ της Ανδόρρας και της ΕΕ, δείχνουν τα έτη του εορτασμού, «1990» και «2015» (το τελευταίο αποτελεί επίσης το έτος έκδοσης του κέρματος) και το όνομα της χώρας έκδοσης: «ANDORRA». Γύρω από τον χάρτη της Ανδόρρας αναγράφεται «25è aniversari de la Signatura de l’Acord Duaner amb la Unió Europea» (25η επέτειος της υπογραφής της τελωνειακής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[313]

 
[314]
Ανδόρρα Ανδόρρα 30ή επέτειος από την καθιέρωση του 18ου έτους ως έτους ενηλικίωσης και απόκτησης πολιτικών δικαιωμάτων για τους άνδρες και τις γυναίκες. 85.000 18 Ιουλίου 2016
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει μερική αναπαράσταση νέου ατόμου που ψηφίζει. Στο ψηφοδέλτιο που κρατάει το άτομο υπάρχει η ένδειξη «ANDORRA». Στην αριστερή πλευρά του σχήματος αναγράφονται τα έτη εορτασμού «1985» και «2015» (το τελευταίο αποτελεί επίσης το έτος έκδοσης του κέρματος). Μια συντομότερη επιγραφή για τον εορτασμό περιβάλλει το σύνολο του σχεδίου «30è ANIVERSARI MAJORIA D’EDAT ALS 18 ANYS» (30η επέτειος της ενηλικίωσης στα 18 έτη).

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[315]

2016[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
[316]
Flag of Austria.svg Αυστρία 200 έτη της Oesterreichische Nationalbank 16.000.000 2 Δεκεμβρίου 2015
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει δύο θεούς της ρωμαϊκής μυθολογίας, από την ανάγλυφη παράσταση πάνω από την είσοδο του κεντρικού κτιρίου της Oesterreichische Nationalbank (OeNB): αριστερά ο Mercurius, αγγελιοφόρος των θεών και θεός των εμπόρων και του εμπορίου· δεξιά η Fortuna, θεά της μοίρας και της ευημερίας, που παρουσιάζεται με το κέρας της αφθονίας. Στο βάθος της εικόνας, από το αριστερό έως το δεξιό άκρο του κεντρικού θέματος, διακρίνεται η κύρια έδρα της OeNB. Διακοσμητική ταινία που περιβάλλει το κάτω μέρος του κέντρου του κέρματος παραπέμπει στην ερυθρόλευκη αυστριακή εθνική σημαία, με κάθετη γραμμοσκίαση που συμβολίζει το κόκκινο χρώμα, όπως προβλέπεται στους κανόνες σχεδιασμού εραλδικών συμβόλων. Τα έτη «1816» και «2016», αριστερά του Ερμή, αναφέρονται στο έτος ίδρυσης της OeNB και στη διακοσιοστή επέτειό της. Οι εγχάρακτες επιγραφές στο περίγραμμα του χρυσόχρωμου κεντρικού τμήματος αναγράφουν «Republik Österreich» (Δημοκρατία της Αυστρίας) και «200 Jahre Oesterreichische Nationalbank» (200 έτη Εθνική Τράπεζα της Αυστρίας).

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[317]

 
Estland2016Keres.jpg
Εσθονία Εσθονία η 100ή επέτειος από τη γέννηση του διάσημου εσθονού γκραν μετρ στο σκάκι Paul Keres 500.000 7 Ιανουαρίου 2016
Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει πορτρέτο του μεγάλου εσθονού σκακιστή Paul Keres με ορισμένα σκακιστικά κομμάτια. Στο πάνω αριστερό μέρος, σε ημικύκλιο, υπάρχει η επιγραφή «PAUL KERES». Στο αριστερό μέρος, αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «EESTI» και από κάτω το έτος έκδοσης «2016».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[318]

 
[319]
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Εκατό έτη από την Πασχαλινή Εξέγερση του 1916 στην Ιρλανδία 4.500.000 21 Ιανουαρίου 2016
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το άγαλμα Hibernia που βρίσκεται στην κορυφή του κτιρίου του Γενικού Ταχυδρομείου, η κατάληψη του οποίου σηματοδότησε την έναρξη της Πασχαλινής Εξέγερσης το 1916. Η Hibernia είναι σύμβολο της Ιρλανδίας. Το όνομά της προέρχεται από την αρχαία ελληνική αναφορά στην Ιρλανδία και το άγαλμα είναι έργο του γλύπτη John Smyth. Θεωρείται μάρτυρας των γεγονότων του 1916 και, εδώ και εκατό χρόνια, παρακολουθεί την άνθηση του έθνους με βάση τα ιδανικά που περιέχονται στη Διακήρυξη. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αποτελεί σύμβολο του χθες, του σήμερα και του αύριο της χώρας. Στο πάνω μέρος του εσωτερικού κύκλου, η ένδειξη «HIBERNIA» με γραμματοσειρά που μιμείται χειρόγραφους χαρακτήρες παραπέμπει στο ιστορικό Βιβλίο του Κελς. Οι ακτίνες του ήλιου αντικατοπτρίζουν επίσης την υποκείμενη έννοια της Εξέγερσης και της Διακήρυξης, δηλ. το νέο έθνος και η Δημοκρατία που ανατέλλουν. Η εικόνα του αγάλματος συνοδεύεται από τα έτη «1916» και «2016». Στο κάτω μέρος του εσωτερικού κύκλου αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «éire» και από κάτω το έτος έκδοσης «2016».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[320]

 
[321]
Flag of Spain.svg Ισπανία Χώροι παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της UNESCO — Σεγόβια 8.000.000 1 Φεβρουαρίου 2016
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει σε πρώτο πλάνο το υδραγωγείο της Σεγόβιας. Στην κορυφή του εσωτερικού κύκλου και σε καμπύλη εμφαίνεται το όνομα της χώρας έκδοσης «ESPAÑA» και από κάτω το έτος έκδοσης «2016». Στο πάνω δεξιό μέρος απεικονίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[322]

 
2Euro D Sachsen 2016.png
Flag of Germany.svg Γερμανία Σαξονία [Σειρά «ομόσπονδα κράτη» (Bundesländer)] 30.000.000 5 Φεβρουαρίου 2016
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει την Πύλη του Στέμματος όπως φαίνεται από την εσωτερική αυλή του παγκοσμίου φήμης ανακτόρου Zwinger της Δρέσδης. Στο εσωτερικό μέρος εμφαίνονται επίσης το όνομα «SACHSEN» και ο κωδικός της χώρας έκδοσης «D» στο κάτω μέρος, το διακριτικό σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J»), καθώς και τα διακριτικά του χαράκτη (τα αρχικά «JT» — Jordi Truxa) στο πάνω δεξιό μέρος και το έτος «2016» στο πάνω αριστερό μέρος.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[323]

 
[324]
Flag of France.svg Γαλλία Κύπελλο UEFA του Euro 2016 10.000.000 5 Φεβρουαρίου 2016
Περιγραφή: Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου ανδρών της UEFA, που από το 1960 διοργανώνεται κάθε τέσσερα έτη, αποκαλούμενο κοινώς Euro, θα διεξαχθεί στη Γαλλία, από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου 2016. Το Euro 2016 είναι η δέκατη πέμπτη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου εκ μέρους της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών και συγκεντρώνει τις καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες ανδρών.

Το φερώνυμο έπαθλο, προς τιμήν του Henri Delaunay στον οποίον οφείλεται η ιδέα της διοργάνωσης, παραδίδεται σε σμίκρυνση στον νικητή του διαγωνισμού. Το σχέδιο απεικονίζει το έπαθλο Henri-Delaunay στο κέντρο του περιγράμματος της Γαλλίας και συνοδεύεται από τα δύο σήματα του νομισματοκοπείου του Παρισιού. Στα δεξιά του περιγράμματος της Γαλλίας αναγράφεται η ένδειξη RF (δηλαδή République Française, Γαλλική Δημοκρατία). Η απεικόνιση της Γαλλίας επιστέφεται με το όνομα της διοργάνωσης, «UEFA EURO 2016 France». Στο κάτω μέρος, στο προσκήνιο απεικονίζεται μια μπάλα ποδοσφαίρου. Το σύνολο πλαισιώνεται από φόντο που αποτελείται από γραφιστικά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν τον αθλητικό αγώνα. Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[325]

 
[326]
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία Η πρώτη προεδρία της Σλοβακίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.000.000 7 Μαρτίου 2016
Περιγραφή: Κεντρική θέση στο σχέδιο καταλαμβάνει το έμβλημα της Σλοβακικής Δημοκρατίας, το οποίο είναι τοποθετημένο επάνω σε φόντο από δυναμικές κεντρομόλες γραμμές που συμβολίζουν τη θέση και τη σημασία της Σλοβακικής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα δεξιά του εμβλήματος της Σλοβακικής Δημοκρατίας αναγράφεται το έτος «2016». Γύρω από την άκρη του εσωτερικού κύκλου είναι ορατό το όνομα της χώρας «SLOVENSKO» (Σλοβακία) και η επιγραφή «PREDSEDNÍCTVO SR V RADE EÚ» (Προεδρία της Σλοβακίας του Συμβουλίου της ΕΕ), που διαχωρίζονται από γραφικά σύμβολα. Το σήμα του νομισματοκοπείου της Σλοβακίας (Kremnica Mint), που αποτελείται από τα γράμματα «MK» μεταξύ δύο σφραγίδων και τα σχηματοποιημένα αρχικά του σχεδιαστή της εθνικής όψης, Vladimír Pavlica, «VP», τοποθετούνται στο κάτω μέρος της σύνθεσης.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[327]

 
[328]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Ολυμπιακοί Αγώνες 375.000 24 Μαρτίου 2016
Περιγραφή: Το εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζει, από επάνω προς τα κάτω, ένα σχηματοποιημένο άτομο, τους πέντε ολυμπιακούς δακτυλίους και φέρει την επιγραφή «TEAM BELGIUM». Αριστερά του κέρματος απεικονίζεται το έτος έκδοσης 2016. Στα δεξιά του κέρματος, το διακριτικό σήμα της χώρας, «BE», περιβάλλεται από το σήμα του νομισματοκοπείου Βρυξελλών —μια κρανοφόρος κεφαλή του αρχαγγέλου Μιχαήλ— και τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[329]

 
[330]
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος 550ή επέτειος του θανάτου του Ντονατέλλο 85.000 5 Απριλίου 2016
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει, σε πρώτο πλάνο αριστερά, ένα πορτρέτο του Δαβίδ, το οποίο αποτελεί λεπτομέρεια ορειχάλκινου γλυπτού του Donatello. Στο κέντρο, στο πάνω μέρος, αναγράφεται το σήμα του νομισματοκοπείου, «R» δεξιά το όνομα της χώρας έκδοσης, «SAN MARINO» στο δε κάτω δεξιό μέρος, η επιγραφή «Donatello», οι ημερομηνίες «1466-2016» και, στο κέντρο, τα αρχικά του καλλιτέχνη, «MB».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[331]

 
[332]
Flag of Finland.svg Φινλανδία Ο φινλανδός συγγραφέας και στιχουργός Eino Leino 1.000.000 25 Απριλίου 2016
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζεται μια φλόγα και ένα σκαλιστήρι-αναδευτήρας τζακιού που δείχνει προς τα πάνω και δεξιά. Η ένδειξη «EINO LEINO», σε ημικύκλιο, και το έτος έκδοσης «2016» αναγράφονται στη δεξιά πλευρά. Στο κάτω αριστερό μέρος αναγράφονται η ένδειξη της εκδίδουσας χώρας «FI» και το σήμα του νομισματοκοπείου.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας..[333]

 
[334]
Flag of Italy.svg Ιταλία 550ή επέτειος του θανάτου του Donatello 1.900.000 29 Απριλίου 2016
Περιγραφή: Η κεφαλή του Δαβίδ από τον Donatello (λεπτομέρεια του χάλκινου γλυπτού που φυλάσσεται στη Φλωρεντία, στο Εθνικό Μουσείο Bargello): στα αριστερά αναγράφεται ο λογότυπος της Ιταλικής Δημοκρατίας, «RI»· από κάτω, σε δύο γραμμές, «1466» και «2016»· στα δεξιά, «C.M.», αρχικά της χαράκτριας Claudia Momoni· από κάτω «DONATELLO».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[335]

 
[336]
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Ο πολιτισμός της Βαλτικής 1.000.000 3 Μαΐου 2016
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει δίσκο από κεχριμπάρι, ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά σύμβολα του πολιτισμού της Βαλτικής. Ο δίσκος είναι διακοσμημένος με σταυροειδές σχήμα από διάτρητες κουκκίδες — διακοσμητικό στοιχείο που συμβολίζει τον άξονα του κόσμου. Στο επάνω μέρος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «LIETUVA», σε συνδυασμό με το σήμα του νομισματοκοπείου και το έτος έκδοσης «2016».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[337]

 
[338]
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Πορτογαλική ομάδα που θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες — Ρίο 2016 650.000 3 Μαΐου 2016
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει εικαστική σύνθεση με βάση το γνωστό έργο τέχνης, την «Καρδιά της Viana», υπογεγραμμένο από τη δημιουργό Joanna Vasconcelos, και εμπνευσμένο από παραδοσιακά κοσμήματα της βόρειας Πορτογαλίας (γύρω από την πόλη Viana do Castelo). Συμβολίζει την υποστήριξη της εθνικής ομάδας από τον πορτογαλικό λαό με την ευκαιρία των αγώνων. Στα αριστερά και δεξιά, σε ημικύκλιο, εμφανίζονται αντιστοίχως οι ενδείξεις «JOANA VASCONCELOS» και «EQUIPA OLÍMPICA DE PORTUGAL 2016». Στο κάτω μέρος εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου «INCM».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας. [339]

 
[340]
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Πεντηκονταετηρίδα από την κατασκευή της Γέφυρας της Μεγάλης Δούκισσας Καρλόττας 1.000.000 6 Μαΐου 2016
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τη Γέφυρα της Μεγάλης Δούκισσας Charlotte, η οποία αποτελεί τον κύριο οδικό άξονα που συνδέει το κέντρο της πόλης του Λουξεμβούργου με την αστική περιοχή του Kirchberg, όπου βρίσκεται η έδρα των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Στην εικόνα της γέφυρας, αναγράφονται το κείμενο «Pont Grande-Duchesse Charlotte» (Γέφυρα της Μεγάλης Δούκισσας Καρλόττας) και στο κάτω μέρος το έτος «1966». Στο επάνω μέρος του σχεδίου, απεικονίζεται το ομοίωμα του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου του Λουξεμβούργου και στην αριστερή πλευρά, αναγράφεται το έτος έκδοσης «2016». Στο κάτω μέρος, εμφανίζεται το όνομα της χώρας έκδοσης, δηλαδή «LUXEMBOURG».[341]
 
[342]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Διεθνής Ημέρα για τα αγνοούμενα παιδιά 1.020.000 25 Μαΐου 2016
Περιγραφή: Το εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζει στο κέντρο του το πρόσωπο ενός παιδιού που περιβάλλεται από τις φράσεις «MISSING-DISPARU-VERMIST», «WWW.CHILDFOCUS.BE» και την τρίγλωσση ένδειξη ιθαγένειας «BELGIQUE-BELGIE-BELGIEN» ακολουθούμενη από το έτος έκδοσης 2016. Το σήμα του νομισματοκοπείου Βρυξελλών, μια κρανοφόρος κεφαλή του αρχαγγέλου Μιχαήλ και τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου βρίσκονται στα αριστερά και στα δεξιά του προσώπου αντιστοίχως.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[343]

 
[344]
Flag of Italy.svg Ιταλία 2200η επέτειος του θανάτου του Τίτου Μάκκιου Πλαύτου 1.500.000 29 Μαΐου 2016
Περιγραφή: Θεατρικές μάσκες που αντιπροσωπεύουν δύο χαρακτήρες της Νέας Κωμωδίας, τη νεαρή γυναίκα και τον δούλο, από ψηφιδωτό του 2ου μ.Χ. αιώνα (Ρώμη, Μουσεία Καπιτωλίου)· περιβάλλονται από κατασκευαστικό σχέδιο ρωμαϊκού θεάτρου και τον λογότυπο της Ιταλικής Δημοκρατίας, «RI»· στην αριστερή πλευρά «R», και στη δεξιά «LDS», αρχικά της χαράκτριας Luciana De Simoni· από κάτω «184 a. C.», «2016» και «PLAUTO».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας. [345]

 
[346]
Μονακό Μονακό Η 150ή επέτειος από την ίδρυση του Monte Carlo από τον Κάρολο τον Γ΄ 15.000 1 Ιουνίου 2016
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τον Κάρολο τον Γ΄ και στο βάθος το MONTE CARLO. Στο επάνω μέρος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «MONACO» σε συνδυασμό με το σήμα του νομισματοκοπείου και τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου. Στο κάτω μέρος, από τα αριστερά προς τα δεξιά, σε ημικύκλιο, υπάρχει η επιγραφή «1866 CHARLES III FONDE MONTE CARLO 2016».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[347]

 
[348]
Βατικανό Βατικανό Η 200ή επέτειος της Φρουράς του Βατικανού 105.000 2 Ιουνίου 2016
Περιγραφή: Στην εθνική όψη απεικονίζεται η Φρουρά του Βατικανού μπροστά από τον θόλο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Στο επάνω μέρος, σε ημικύκλιο, απεικονίζεται η επιγραφή «CORPO DELLA GENDARMERIA 1816-2016». Στο κάτω μέρος, σε ημικύκλιο, η ένδειξη της χώρας έκδοσης «CITTA’ DEL VATICANO». Το σήμα του νομισματοκοπείου, «R», εμφανίζεται στα αριστερά του σχεδίου και το όνομα του σχεδιαστή, «D. Longo», στα δεξιά.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[349]

 
[350]
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 25η επέτειος της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Σλοβενίας 1.000.000 20 Ιουνίου 2016
Περιγραφή: Στο αριστερό μέρος του εσωτερικού κύκλου εμφανίζεται μια γραμμή τοποθετημένη λοξά. Δεξιά της γραμμής, στο άνω μέρος του κέρματος, αναγράφεται η ένδειξη «25 LET» και από κάτω η ένδειξη «REPUBLIKA SLOVENIJA». Κάτω από αυτές τις ενδείξεις αναγράφεται ένα μέρος από το αρχικό κείμενο του εθνικού ύμνου της Σλοβενίας Zdravljica του Prešeren «dočákat‘ dan». Στο κάτω μέρος του εσωτερικού κύκλου αναγράφεται το έτος «2016».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[351]

 
[352]
Flag of Latvia.svg Λετονία Λετονικός γεωργικός κλάδος 1.010.000 19 Ιουλίου 2016
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει μια καστανή λετονική αγελάδα, ένα από τα σύμβολα του τομέα γαλακτοκομικών προϊόντων της Λετονίας τόσο στη λαϊκή παράδοση όσο και στη σύγχρονη ζωή. Κάτω από το σχέδιο, στο αριστερό μέρος, εμφανίζεται η ένδειξη του έτους έκδοσης «2016» και στο κάτω μέρος του εσωτερικού κύκλου το όνομα της χώρας έκδοσης «LATVIJA».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[353]

 
[354]
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 50 έτη από την πρώτη γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Τάγου 500.000 19 Ιουλίου 2016
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τη γέφυρα. Στο πάνω δεξιό μέρος, εμφανίζεται η ένδειξη «PORTUGAL». Στο κάτω δεξιό μέρος εμφανίζονται οι ενδείξεις «PONTE», «25 DE ABRIL», «1966» και «2016», η μία κάτω από την άλλη. Κάτω αριστερά, εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου «INCM» και στο κάτω κεντρικό τμήμα εμφανίζεται το όνομα του σχεδιαστή «JOSÉ AURÉLIO».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας[355]

 
[356]
Flag of Malta.svg Μάλτα Ναοί Ġgantija 410.000 22 Αυγούστου 2016
Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει τους ναούς Ġgantija που βρίσκονται στο νησί Γκόζο. Ġgantija ονομάζεται ένα σύμπλεγμα μεγαλιθικών ναών που χρονολογούνται στη Νεολιθική εποχή. Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες ανεξάρτητες κατασκευές παγκοσμίως και έναν από τους αρχαιότερους χώρους λατρείας. Οι ναοί Ġgantija κτίστηκαν περίπου τον 36ο αιώνα π.Χ., δηλαδή πριν το Stonehenge και τις Αιγυπτιακές Πυραμίδες. Στο πάνω δεξιό μέρος, εμφαίνεται η ένδειξη «ĠGANTIJA TEMPLES» και από κάτω τα έτη «3800-3200 BC». Στο κάτω αριστερό μέρος, εμφαίνεται το όνομα της χώρας έκδοσης «MALTA» και από κάτω το έτος έκδοσης «2016», πλαισιωμένα από τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου και το σήμα του νομισματοκοπείου.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[357]

 
[358]
Flag of France.svg Γαλλία Φρανσουά Μιτεράν 10.000.000 12 Σεπτεμβρίου 2016
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει από την πλευρική όψη τον François Mitterrand σε στάση περίσκεψης. Στη μια πλευρά, το προσωπικό σύμβολο του François Mitterrand, μία δρυς και μία ελιά πλεγμένες σε ένα δέντρο. Στο πάνω μέρος αυτού του συνόλου αναγράφονται η ημερομηνία της εκατοστής επετείου της γέννησής του («1916» και «2016») καθώς και το όνομά του. Στο κάτω μέρος, η ένδειξη της χώρας έκδοσης «RF».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[359]

 
[360]
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος 400ή επέτειος από τον θάνατο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ 850.000 22 Σεπτεμβρίου 2016
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει προσωπογραφία του ποιητή. Στα δεξιά, σε ημικύκλιο, αναγράφονται οι χρονολογίες «1616-2016» και το όνομα της χώρας έκδοσης «SAN MARINO»· στο κάτω δεξιό μέρος αναγράφονται τα αρχικά του καλλιτέχνη «MB». Αριστερά, σε ημικύκλιο, η επιγραφή «William Shakespeare»· κάτω αριστερά, το σήμα του νομισματοκοπείου «R».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[361]

 
[362]
Βατικανό Βατικανό Ιωβηλαίο του Ελέους 105.000 13 Οκτωβρίου 2016
Περιγραφή: Στην εθνική όψη εμφαίνεται ο Άγιος Μαρτίνος της Tours να μοιράζεται τον μανδύα του με έναν φτωχό. Το σχέδιο περιβάλλεται από τις ενδείξεις «GIUBILEO DELLA MISERICORDIA» στα αριστερά και «CITTÀ DEL VATICANO» στα δεξιά, σε ημικύκλιο. Στα δεξιά υπάρχει, επίσης, το έτος έκδοσης «2016» και στο κάτω μέρος το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και το όνομα του καλλιτέχνη «Μ. CRISCIOTTI».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[363]

 
[364]
Flag of Finland.svg Φινλανδία Η 100ή επέτειος από τη γέννηση του φιλοσόφου Γκέοργκ Χένρικ φον Βριγκτ 1.000.000 17 Οκτωβρίου 2016
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζεται ένας δωρικός κίονας κι ένα κλαδί οξιάς στα αριστερά. Η επιγραφή «GEORG HENRIK VON WRIGHT» είναι τοποθετημένη σε ημικύκλιο από αριστερά προς τα δεξιά, το δε έτος έκδοσης «2016» αναγράφεται πάνω δεξιά. Στο κάτω αριστερό μέρος αναγράφονται η ένδειξη της εκδίδουσας χώρας «FI» και το σήμα του νομισματοκοπείου.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[365]

 
[366]
Flag of Latvia.svg Λετονία Λιβονία 1.030.000 15 Νοεμβρίου 2016
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τον θυρεό της ιστορικής περιοχής της Λετονίας — Βίντζεμε ή Λιβονία. Στο επάνω μέρος υπάρχει η ένδειξη της χώρας έκδοσης «LATVIJA» και στο κάτω μέρος η ένδειξη «VIDZEME». Στα δεξιά, αναγράφεται το έτος έκδοσης «2016».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[367]

 
[368]
Flag of Malta.svg Μάλτα Ο ρόλος του «Malta Community Chest Fund» στην κοινωνία 380.000 5 Δεκεμβρίου 2016
Περιγραφή: Με την έκδοση του κέρματος τιμάται η κοινωνική προσφορά του «Malta Community Chest Fund», μέσω ενός προγράμματος για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «From Children in Solidarity». Το εν λόγω πρόγραμμα αναγνωρίζει τον κοινωνικό ρόλο των παιδιών σε πέντε διαφορετικούς τομείς με τίτλο του πρώτου θέματος «Solidarity through Love». Το σχέδιο δημιούργησε η δίδα Sarah Cilia, μαθήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που απεικόνισε το θέμα αυτό με δύο χέρια σε σχήμα καρδιάς στην οποία αναπαριστάται η σημαία της Μάλτας. Στο κάτω μέρος του σχεδίου εμφανίζεται η επιγραφή «ΜΑΛΤΑ 2016». Δύο στιλιζαρισμένες αναπαραστάσεις ανθρωπίνων σωμάτων είναι σχεδιασμένες σε καθέναν από τους δύο καρπούς.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[369]

 
[370]
Flag of Greece.svg Ελλάδα 150 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου 750.000 16 Δεκεμβρίου 2016
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει την Μονή Αρκαδίου. Στο κέντρο εγχαράσσονται οι λέξεις «ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ»

και περιμετρικά στην εσωτερική επιφάνεια αριστερά οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», στα Ελληνικά. Ορατό στο πάνω μέρος δεξιά αναγράφεται το έτος έκδοσης «2016» και κάτω από την κεντρική επιγραφή απεικονίζεται ένα ανθέμιο (το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου). Στο κάτω δεξί μέρος του σχεδίου εμφανίζεται το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γεωργίου Σταματόπουλου). Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[371]

 
[372]
Flag of Greece.svg Ελλάδα 120 χρόνια από τη γέννηση του Δημήτρη Μητρόπουλου 750.000 16 Δεκεμβρίου 2016
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το πορτραίτο του Δημήτρη Μητρόπουλου με φόντο μουσικές νότες. Περιμετρικά στην εσωτερική επιφάνεια αριστερά εγχαράσσονται οι φράσεις «120 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», στα ελληνικά. Πάνω αριστερά αναγράφεται το έτος έκδοσης «2016» και απεικονίζεται ένα ανθέμιο (το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου). Στο κάτω δεξί μέρος του σχεδίου είναι ορατό το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γεωργίου Σταματόπουλου).

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[373]

 
[374]
Ανδόρρα Ανδόρρα 25η επέτειος της Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Ανδόρρας 85.000 1 Ιουνίου 2017
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει ένα μικρόφωνο και μία κεραία, κυκλωμένα με διάφορες κυκλικές γραμμές με την επιγραφή «25è ANIVERSARI DE RÀDIO I TELEVISIÓ D’ANDORRA», το έτος έκδοσης «2016» και το όνομα του κράτους έκδοσης «ANDORRA». Το εν λόγω αναμνηστικό κέρμα είναι αφιερωμένο στην 25η επέτειο από την ίδρυση του δημόσιου μέσου ενημέρωσης της Ανδόρρας, με την έναρξη της εκπομπής της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Ανδόρρας.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[375]

 
[376]
Ανδόρρα Ανδόρρα 150 έτη από τη Νέα Μεταρρύθμιση του 1866 85.000 1 Ιουνίου 2017
Περιγραφή:Το σχέδιο απεικονίζει την κύρια αίθουσα του κτηρίου «Casa de La Vall» (όπου στεγάζεται το Κοινοβούλιο της Ανδόρρας) με την επιγραφή «150 ANYS DE LA NOVA REFORMA DE 1866», το έτος έκδοσης «2016» και το όνομα του κράτους έκδοσης «ANDORRA». Το εν λόγω αναμνηστικό κέρμα είναι αφιερωμένο στα 150 έτη από το Διάταγμα της Νέας Μεταρρύθμισης, ένα από τα μεγαλύτερα βήματα για την ιστορία της Ανδόρρας και του Consell General (Κοινοβούλιο της Ανδόρρας), το οποίο αντιπροσώπευε έναν κοινωνικό και πολιτικό μετασχηματισμό στο Πριγκιπάτο της Ανδόρρας.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[377]

2017[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
[378]
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 500 έτη από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Universitas Istropolitana. 1.000.000 4 Ιανουαρίου 2017
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει την εικόνα ενός καθηγητή και δύο σπουδαστών που βρίσκονται μπροστά από την πρόσοψη του κτιρίου του πρώην Universitas Istropolitana στην Μπρατισλάβα. Το άνω αριστερό μέρος του σχεδίου είναι μετάλλιο του βασιλιά Matthias Corvinus, ιδρυτή του πανεπιστημίου. Πάνω από το μετάλλιο, αναγράφεται η ένδειξη «1467», το έτος κατά το οποίο άρχισε να λειτουργεί το πανεπιστήμιο. Το όνομα της χώρας έκδοσης «SLOVENSKO» εμφαίνεται στη βάση του εσωτερικού κύκλου, πάνω από το έτος έκδοσης «2017». Κατά μήκος της αριστερής άκρης του εσωτερικού κύκλου υπάρχει η ένδειξη «UNIVERZITA» και κατά μήκος της δεξιάς άκρης «ISTROPOLITANA». Στο κάτω αριστερό άκρο του σχεδίου απεικονίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου Kremnica Mint (Mincovňa Kremnica), το οποίο αποτελείται από το ακρωνύμιο «MK» τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο σφραγίδες. Κάτω από το σήμα του νομισματοκοπείου εμφανίζονται τα τυποποιημένα γράμματα «MP», που είναι τα αρχικά της σχεδιάστριας, Mária Poldaufová.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[379]

 
50 лет добровольной военной службы.png
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Η 50ή επέτειος του εθελοντισμού του στρατού του Λουξεμβούργου. 500.000 9 Ιανουαρίου 2017
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει στη δεξιά πλευρά την προτομή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας, του Μεγάλου Δούκα Henri, ο οποίος κοιτάζει προς τα δεξιά, και στην αριστερή πλευρά το κείμενο «50 Joer Fräiwëllegen-Arméi» ως λογότυπο. Στο επάνω μέρος του σχεδίου απεικονίζεται η χρονολογία «2017», σε συνδυασμό με το σήμα του νομισματοκοπείου και τα αρχικά του διευθυντή του. Στο κάτω μέρος εμφανίζεται το όνομα της χώρας έκδοσης, «LËTZEBUERG».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[380]

 
[381]
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία Η 10η επέτειος του ευρώ στη Σλοβενία 1.000.000 2 Φεβρουαρίου 2017
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει 10 χελιδόνια που πετούν σχηματίζοντας έναν κύκλο. Στο κάτω μέρος, σε ημικύκλιο, υπάρχει η επιγραφή «10 LET SKUPNE EVROPSKE VALUTE». Στο πάνω μέρος αριστερά η επιγραφή «SLOVENIJA 2017». Μεταξύ των επιγραφών είναι χαραγμένη μια τελεία.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[382]

 
2Euro D Rheinland-Pfalz 2017.png
Flag of Germany.svg Γερμανία Rheinland — Pfalz(Ρηνανία-Παλατινάτο) [σειρά «Ομόσπονδα κρατίδια» (Bundesländer)] 30.000.000 3 Φεβρουαρίου 2017
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει την Porta Nigra στο Τρίερ, η οποία είναι πιθανώς η καλύτερα συντηρημένη πύλη ρωμαϊκής πόλης βορείως των Άλπεων.

Στο εσωτερικό μέρος εμφαίνεται η ονομασία «RHEINLAND-PFALZ» και ο κωδικός της χώρας έκδοσης «D» στο κάτω μέρος. Το σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J») απεικονίζεται στο αριστερό μέρος και το έτος «2017» στην κορυφή. Στο δεξιό μέρος εμφαίνονται τα αρχικά του σχεδιαστή «CH» (Chocola Frantisek). Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας..[383]

 
[384]
Flag of France.svg Γαλλία Συμπλήρωση εκατονταετίας από τον θάνατο του Ωγκύστ Ροντέν. 10.000.000 3 Φεβρουαρίου 2017
Περιγραφή: Για την 100ή επέτειο του θανάτου του, το Νομισματοκοπείο των Παρισίων (Monnaie de Paris) αποτίνει φόρο τιμής στον διαπρεπή γάλλο γλύπτη Ωγκύστ Ροντέν. Γεννηθείς το 1840, είναι ένας από τους μείζονες εκπροσώπους του ρεαλισμού. Τα έργα του, όπως Ο Σκεπτόμενος, Το Φιλί, Οι Πύλες της Κόλασης ή Οι Αστοί του Καλέ παραμένουν διαχρονικά αριστουργήματα της παγκόσμιας γλυπτικής.

Το σχέδιο απεικονίζει, πρόσωπο με πρόσωπο, τον Ωγκύστ Ροντέν και τον Σκεπτόμενο, το πιο γνωστό έργο του. Η ένδειξη RF για «République française» εμφαίνεται ως σαν να ήταν γλυπτό στην κορυφή του νομίσματος. Το όνομα του καλλιτέχνη «A. Rodin» και οι ημερομηνίες «1917-2017» αναγράφονται στη γενειάδα του. Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[385]

 
[386]
Flag of Spain.svg Ισπανία Χώροι παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Unesco – Εκκλησίες του Βασιλείου των Asturias 4.000.000 3 Φεβρουαρίου 2017
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει σε πρώτο πλάνο την εκκλησία Santa Maria del Naranco. Στην κορυφή του εσωτερικού κύκλου και σε καμπύλη εμφαίνεται το όνομα της χώρας έκδοσης «ESPAÑA» και από κάτω το έτος έκδοσης «2017». Στην αριστερή πλευρά του εσωτερικού κύκλου απεικονίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[387]

 
2 Euro - 400. Jahrestag der Fertigstellung des Markusdoms in Venedig.jpg
Flag of Italy.svg Ιταλία 400 χρόνια από την ολοκλήρωση της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στη Βενετία 1.500.000 22 Μαρτίου 2017
Περιγραφή: Η πρόσοψη της βασιλικής του Αγίου Μάρκου στη Βενετία· στο κάτω μέρος αναγράφονται οι χρονολογίες «1617» και «2017», που αποτελούν αντίστοιχα το έτος ολοκλήρωσης της βασιλικής και το έτος έκδοσης του κέρματος, εκατέρωθεν του λογότυπου της Ιταλικής Δημοκρατίας, «RI»· από κάτω η επιγραφή «SAN MARCO»· στη δεξιά πλευρά, τα αρχικά της καλλιτέχνιδας Luciana De Simoni, «LDS»· στο επάνω μέρος, η επιγραφή «VENEZIA» και το σήμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης, «R».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[388]

 
[389]
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος 750ή επέτειος της γέννησης του ζωγράφου της Αναγέννησης Τζόττο 80.000 30 Μαρτίου 2017
Περιγραφή: Στην αριστερή πλευρά, μια λεπτομέρεια από το κωδωνοστάσιο της Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε στη Φλωρεντία, αρχιτεκτονικό έργο του Τζιόττο· σε κατακόρυφη διάταξη, οι επιγραφές «SAN MARINO», «GIOTTO», καθώς και οι ημερομηνίες 1267-2017· στη δεξιά πλευρά, μια λεπτομέρεια από την προσωπογραφία του Τζιόττο και τα αρχικά της καλλιτέχνιδας Luciana De Simoni, «LDS»· στο κάτω μέρος, το γράμμα «R», σήμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[390]

 
[391]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο 200ή επέτειος από την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Λιέγης 200.000 21 Απριλίου 2017
Περιγραφή: Το εσωτερικό τμήμα του νομίσματος απεικονίζει τον λογότυπο του Πανεπιστημίου της Λιέγης και τις χρονολογίες 1817 – 2017 που περικλείονται από την επιγραφή «200 ANS UNIVERSITE DE LIEGE — 200 YEARS UNIVERSITY OF LIEGE» και την ένδειξη της εκδίδουσας χώρας ΒΕ. Δεξιά της ένδειξης της χώρας απεικονίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου των Βρυξελλών, η κρανοφόρος κεφαλή του Αρχάγγελου Μιχαήλ, ενώ αριστερά της ένδειξης απεικονίζεται το σήμα των διευθυντών του νομισματοκοπείου, ο θυρεός του δήμου του Herzele.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[392]

 
[393]
Flag of Malta.svg Μάλτα Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO: Οι προϊστορικοί ναοί της Μάλτας στην τοποθεσία Ħaġar Qim 405.000 31 Μαΐου 2017
Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει τους προϊστορικούς ναούς του Ħaġar Qim. Στο πάνω δεξιό μέρος αναγράφονται, η μία κάτω από την άλλη, οι επιγραφές «ĦAĠAR QIM», «TEMPLES» και οι χρονολογίες «3600 - 3200 BC». Στο κάτω αριστερό μέρος, αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης, «MALTA», και από κάτω το έτος έκδοσης, «2017». Στο κάτω δεξιό μέρος αναγράφονται τα αρχικά του καλλιτέχνη Noel Galea Bason, «NGB».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[394]

 
[395]
Flag of Finland.svg Φινλανδία 100η επέτειος της ανεξαρτησίας της Φινλανδίας 2.500.000 1 Ιουνίου 2017
Περιγραφή: Το εσωτερικό τμήμα του κέρματος καταλαμβάνεται από ψηφιδωτό σχέδιο, του οποίου οι ψηφίδες αραιώνουν προς τα δεξιά, σχηματίζοντας το περίγραμμα του χάρτη της Φινλανδίας. Το κείμενο «SUOMI FINLAND», το έτος της ανεξαρτησίας «1917» και το έτος έκδοσης «2017» αναγράφονται σε κάθετη διάταξη αριστερά, το ένα κάτω από το άλλο. Στο μέσο της δεξιάς πλευράς αναγράφονται η ένδειξη της εκδίδουσας χώρας «FI» και το σήμα του νομισματοκοπείου.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[396]

 
[397]
Βατικανό Βατικανό 1950ή επέτειος του μαρτυρίου των Αγίων Πέτρου και Παύλου 90.000 1 Ιουνίου 2017
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τους Αγίους Πέτρο και Παύλο και τα σύμβολά τους, δηλαδή τα κλειδιά και το ξίφος αντίστοιχα. Στο πάνω μέρος, σε ημικύκλιο, υπάρχει η επιγραφή «CITTÀ DEL VATICANO». Στο κάτω μέρος, σε ημικύκλιο, υπάρχει η επιγραφή «1950ο DEL MARTIRIO DEI SANTI PIETRO E PAOLO». Στο κάτω αριστερό μέρος, αναγράφεται το έτος έκδοσης «2017» και στο κάτω δεξιό μέρος, το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Ανάμεσά τους αναγράφεται το όνομα του καλλιτέχνη, «G. TITOTTO»

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[398]

 
[399]
Flag of Italy.svg Ιταλία 2000 χρόνια από το θάνατο του Ρωμαίου ιστορικού Τίτου Λίβιου 1.500.000 23 Ιουνίου 2017
Περιγραφή: Προτομή του Ρωμαίου ιστορικού Τίτου Λίβιου, βασισμένη σε έργο του Lorenzo Larese Moretti· στην αριστερή πλευρά, το λογότυπο της Ιταλικής Δημοκρατίας, «RI», και τα αρχικά της καλλιτέχνιδας Claudia Momoni, «C.M.»· στη δεξιά πλευρά, οι χρονολογίες «17» και «2017», που αποτελούν αντίστοιχα, το έτος θανάτου του Λίβιου και το έτος έκδοσης του κέρματος, καθώς και το σήμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης, «R»· περιμετρικά, κύκλος αποτελούμενος από κουκκίδες και την επιγραφή «TITO • LIVIO».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[400]

 
[401]
Εσθονία Εσθονία Η πορεία της Εσθονίας για την ανεξαρτησία 1.500.000 26 Ιουνίου 2017
Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει τον ελικοειδή κορμό μιας βελανιδιάς από τη μία πλευρά του οποίου απεικονίζονται τα κλαδιά και από την άλλη πλευρά τα φύλλα. Τα κλαδιά συμβολίζουν την εποχή των επαναστάσεων και των στερήσεων που άνοιξαν τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Εσθονίας. Τα φύλλα συμβολίζουν τη δύναμη, τα επιτεύγματα και τη μακροζωία της Εσθονίας. Στην κάτω αριστερή πλευρά του κορμού υπάρχει η λέξη «MAAPÄEV» (Προσωρινή Συνέλευση της Εσθονίας) και από πάνω το έτος «1917». Στην κάτω δεξιά πλευρά υπάρχει το όνομα της χώρας έκδοσης «EESTI» και από κάτω το έτος έκδοσης «2017».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[402]

 
[403]
Flag of Greece.svg Ελλάδα 60 χρόνια μνήμης του Νίκου Καζαντζάκη 750.000 10 Ιουλίου 2017
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει προσωπογραφία σε προφίλ του Νίκου Καζαντζάκη, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς του 20ού αιώνα. Περιμετρικά στον εσωτερικό κύκλο, στο αριστερό μέρος, εγχαράσσονται οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και το όνομα «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» (στα ελληνικά). Στο επάνω μέρος αναγράφεται το έτος έκδοσης «2017» και στο κέντρο αριστερά απεικονίζεται ένα ανθέμιο (το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου). Στο κάτω δεξί μέρος του σχεδίου εμφανίζεται το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γεωργίου Σταματόπουλου).

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[404]

 
2 Euro - 150 Jahre Polícia de Segurança Pública (PSP).jpg
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 150ή επέτειος ίδρυσης της πορτογαλικής αστυνομίας, Polícia de Segurança Pública 520.000 13 Ιουλίου 2017
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει ανθρώπινες μορφές και κτίρια, συμβολικές αναπαραστάσεις πολιτών και πόλεων, στις οποίες κατά κύριο λόγο διασφαλίζεται η δημόσια ασφάλεια, καθώς και μια απλοποιημένη εκδοχή του εμβλήματος της αστυνομίας. Αναγράφονται το έτος «1867» και το έτος έκδοσης «2017», η χώρα έκδοσης «PORTUGAL», το αναμνηστικό θέμα («SEGURANÇA PÚBLICA» - δημόσια ασφάλεια), τα τρία κύρια θέματα που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη («DIREITOS», «LIBERDADES», «GARANTIAS» – δικαιώματα, ελευθερίες, εγγυήσεις) και το όνομα του καλλιτέχνη JOSÉ DE GUIMARÃES.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[405]

 
[406]
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Βίλνιους πόλη πολιτισμού και τεχνών 1.000.000 31 Αυγούστου 2017
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει άποψη του πανοράματος της πόλης Βίλνιους. Στην αριστερή πλευρά εμφανίζεται η ένδειξη «VILNIUS» και το σήμα του σχεδιαστή. Στην πάνω δεξιά πλευρά αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «LIETUVA» και το έτος έκδοσης «2017». Στο κέντρο εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[407]

 
[408]
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος Διεθνές Έτος Βιώσιμου Τουρισμού 70.500 31 Αυγούστου 2017
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει στο κέντρο τον πλανήτη Γη να περιβάλλεται από κύματα· στη δεξιά πλευρά φέρει κύκλο με το γράμμα Α, σύμβολο του σχεδιαστή Andrew Lewis. Σε αψιδοειδή μορφή, στο άνω μέρος αναγράφεται η φράση «TURISMO SOSTENIBILE» και στο κάτω μέρος «SAN MARINO» και το έτος «2017»· στη δεξιά πλευρά αναγράφονται τα αρχικά της χαράκτριας Uliana Pernazza «UP INC.»· στην αριστερή πλευρά, το γράμμα «R» του ιταλικού νομισματοκοπείου που ανέλαβε την κοπή.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την ανακήρυξη του 2017 ως Διεθνούς Έτους Βιώσιμου Τουρισμού για την Ανάπτυξη. Η ιδέα του βιώσιμου τουρισμού υποδηλώνει ένα είδος τουρισμού που σέβεται τον πλανήτη, δεν μεταβάλλει το φυσικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον και δεν παρεμποδίζει την ανάπτυξη των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Πρόκειται για ένα είδος τουρισμού που βρίσκεται στον αντίποδα του μαζικού τουρισμού και τείνει να προωθεί τις ασθενέστερες οικονομίες. Η Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου αφιέρωσε στο θέμα αυτό αναμνηστικό κέρμα 2 ευρώ, που έχει σχεδιαστεί από τον καναδό καλλιτέχνη Andrew Lewis, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας νέας νοοτροπίας και την ενθάρρυνση των τουριστών να σέβονται το περιβάλλον.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[409]

 
2 Euro - 25 Jahre Rosa Schleife – Kampf gegen den Brustkrebs.jpg
Flag of France.svg Γαλλία 25η επέτειος της ροζ κορδέλας, σύμβολο του αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού 10.020.000 25 Σεπτεμβρίου 2017
Περιγραφή: Από τη δεκαετία του 1990, η καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού συνιστά ζήτημα υψίστης σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την ευκαιρία της 25ης επετείου από τη δημιουργία της ροζ κορδέλας, σύμβολο του αγώνα αυτού, το Monnaie de Paris αποφάσισε να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Εδώ και 15 χρόνια περίπου, κάθε χρόνο απονέμεται ένα βραβείο ροζ κορδέλας για τη στήριξη των προσπαθειών έρευνας και καινοτομίας.

Το σχέδιο απεικονίζει το γυναικείο στήθος που προστατεύεται συμβολικά από ένα χέρι και την κορδέλα. Το σχέδιο, στη δεξιά πλευρά του, περιβάλλεται από την επιγραφή «25e ANNIVERSAIRE DU RUBAN ROSE» (25η επέτειος της ροζ κορδέλας). Στη δεξιά πλευρά αναγράφονται επίσης τα έτη «1992-2017», η ένδειξη της εκδίδουσας χώρας «RF» και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[410]

 
[411]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο 200ή επέτειος από την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Γάνδης 225.000 29 Σεπτεμβρίου 2017
Περιγραφή: Το εσωτερικό τμήμα του νομίσματος απεικονίζει τον λογότυπο του Πανεπιστημίου της Γάνδης και τις χρονολογίες «1817 – 2017», στο κάτω μέρος περικλείονται από την επιγραφή «200 JAAR UNIVERSITEIT GENT – 200 YEARS GHENT UNIVERSITY» και την ένδειξη της εκδίδουσας χώρας «ΒΕ». Δεξιά της ένδειξης της χώρας απεικονίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου των Βρυξελλών, η κρανοφόρος κεφαλή του Αρχάγγελου Μιχαήλ, ενώ αριστερά της ένδειξης απεικονίζεται το σήμα του διευθυντή του νομισματοκοπείου, ο θυρεός του δήμου του Herzele.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[412]

 
[413]
Βατικανό Βατικανό Εκατονταετηρίδα των εμφανίσεων της Παναγίας της Φάτιμα 105.000 5 Οκτωβρίου 2017
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τους τρεις νεαρούς βοσκούς στους οποίους εμφανίστηκε η Παρθένος Μαρία, και στο βάθος το παρεκκλήσι της Φάτιμα. Στο επάνω μέρος, απεικονίζεται σε ημικύκλιο η επιγραφή «CITTÀ DEL VATICANO» και από κάτω στη δεξιά πλευρά το έτος «1917». Κάτω από το έτος, από τα αριστερά προς τα δεξιά, απεικονίζεται η επιγραφή «FATIMA 2017». Στο αριστερό μέρος, εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και στο κάτω μέρος το όνομα του σχεδιαστή «O.ROSSI».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[414]

 
[415]
Flag of Greece.svg Ελλάδα Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων 750.000 12 Οκτωβρίου 2017
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τμήμα της Βασιλικής Β, καθώς και γραμμικά μοτίβα εμπνευσμένα από το διακο­σμητικό πλαίσιο ενός αρχαίου ελληνικού ψηφιδωτού που ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο. Περιμετρικά, εντός του εσωτερι­κού κύκλου, αναγράφονται οι λέξεις «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» (στα ελληνικά). Στο βάθος αναγράφεται επίσης το έτος έκδοσης «2017» ενώ δεξιά απεικονίζεται ανθέμιο (το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκο­πείου). Στο κάτω δεξιό μέρος του σχεδίου είναι ορατό το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γεωργίου Σταματόπουλου).

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[416]

 
[417]
Flag of Finland.svg Φινλανδία Η φινλανδική φύση 500.000 23 Οκτωβρίου 2017
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος εμφανίζεται η χαρτογραφική απεικόνιση της Σελήνης όπως φαίνεται από τη νήσο Harmaja (Φινλανδία) και πάνω από τη Σελήνη μια κουρούνα καθισμένη σε κλαδί. Το έτος έκδοσης «2017» αναγράφεται στο κέντρο, στην κάτω πλευρά. Στο κέντρο, στην αριστερή πλευρά αναγράφεται η ένδειξη της εκδίδουσας χώρας «FI», ενώ στη δεξιά πλευρά το σήμα του νομισματοκοπείου.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[418]

 
[419]
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Η 200ή επέτειος από τη γέννηση του Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου Γ 500.000 26 Οκτωβρίου 2017
Περιγραφή: Στο αριστερό μέρος του σχεδίου απεικονίζεται η προτομή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου, ο οποίος κοιτάζει προς τα αριστερά, και στο δεξιό μέρος η προτομή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου ΙΙΙ. Στο πάνω μέρος του σχεδίου αναγράφεται η χρονολογία «2017». Στο κάτω μέρος, αναγράφεται το κείμενο «GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG». Πάνω από την αντίστοιχη προτομή, αναγράφεται το όνομα «GUILLAUME III», ακολουθούμενο από τη χρονολογία γέννησης «*1817».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[420]

 
[421]
Flag of Cyprus.svg Κύπρος Πάφος 2017 — Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 430.000 3 Νοεμβρίου 2017
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το «Αρχαίο Ωδείο Πάφου», ένα μικρό αμφιθέατρο που χρονολογείται από τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Στις ημέρες μας χρησιμοποιείται το καλοκαίρι για μουσικές θεατρικές παραστάσεις και θα είναι ο τόπος διεξαγωγής διαφόρων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Πάφος 2017 — Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Το όνομα της χώρας έκδοσης «ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS» και η φράση «Πάφος 2017 — Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» αναγράφονται στο εσωτερικό τμήμα της εθνικής όψης του κέρματος.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας. [422]

 
[423]
Flag of Malta.svg Μάλτα Αλληλεγγύη και ειρήνη 380.000 13 Νοεμβρίου 2017
Περιγραφή: Το θέμα του κέρματος επικεντρώνεται στα ιδεώδη της αλληλεγγύης και της ειρήνης. Το σχέδιο φιλοτεχνήθηκε από μαθητή σχολείου και απεικονίζει δύο παιδιά να κρατούν τη σημαία της Μάλτας με το περιστέρι της ειρήνης να πετά από πάνω τους. Στο κάτω μέρος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «Μalta» ενώ στο δεξιό μέρος το έτος έκδοσης «2017».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[424]

 
[425]
Μονακό Μονακό Carabiniers du Prince («Καραμπινιέροι» του Πρίγκιπα) 15.000 13 Νοεμβρίου 2017
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει έναν ΚΑΡΑΜΠΙΝΙΕΡΟ και στο βάθος το παλάτι του Μονακό. Στο επάνω μέρος, αναγράφεται η ένδειξη «MONACO» πλαισιωμένη από το σήμα του νομισματοκοπείου και τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου. Στο κάτω μέρος, αναγράφονται τα έτη «1817-2017» και από κάτω η ένδειξη «CARABINIERS DU PRINCE».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[426]

 
Kurzeme.png
Flag of Latvia.svg Λετονία Κουρονία 530.000 14 Νοεμβρίου 2017
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τον θυρεό της περιφέρειας του Kurzeme. Στο επάνω μέρος το όνομα της χώρας έκδοσης «LATVIJA» και στο κάτω μέρος η επιγραφή «KURZEME». Στα δεξιά, αναγράφεται το έτος έκδοσης «2017».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[427]

 
Latgale 2e.png
Flag of Latvia.svg Λετονία Λατγαλία 530.000 14 Νοεμβρίου 2017
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τον θυρεό της περιφέρειας της Λατγαλίας. Στο επάνω μέρος το όνομα της χώρας έκδοσης «LATVIJA» και στο κάτω μέρος η επιγραφή «LATGALE». Στα δεξιά, αναγράφεται το έτος έκδοσης «2017».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[428]

 
[429]
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 150 έτη από τη γέννηση του συγγραφέα Raul Brandão 520.000 21 Νοεμβρίου 2017
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το πρόσωπο του Raul Brandão. Στο αριστερό μέρος αναγράφεται το όνομα RAUL BRANDÃO και από κάτω τα έτη «1867» και «2017». Στο κάτω δεξιό μέρος αναγράφεται η χώρα έκδοσης «PORTUGAL» και στο πάνω δεξιό μέρος το όνομα του δημιουργού «LUIS FILIPE DE ABREU» ακολουθούμενο από το σήμα του νομισματοκοπείου «ΙΝCM».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[430]

 
Andorra2017Hymne.png
Ανδόρρα Ανδόρρα 100 έτη του εθνικού ύμνου της Ανδόρας 85.000 8 Φεβρουαρίου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει μερική αναπαραγωγή του ύμνου της Ανδόρας που δημοσιεύτηκε το 1914. Το κεντρικό τμήμα του σχεδίου αναπαράγει τις πρώτες νότες του ύμνου συνοδευόμενες από διακοσμητικά άνθη και την επιγραφή «Himne Andorrà» (εθνικός ύμνος της Ανδόρας).

Στο άνω μέρος του σχεδίου αναγράφεται το έτος έκδοσης «2017» και η επιγραφή «100 anys de l’himne d’Andorra» (100 έτη του εθνικού ύμνου της Ανδόρας). Το εν λόγω κέρμα είναι αφιερωμένο στην 100η επέτειο από την αποδοχή του ύμνου ως εθνικού ύμνου της Ανδόρας με συμφωνία του Γενικού Συμβουλίου (Κοινοβούλιο της Ανδόρας) της 2ας Απριλίου 1917. Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[431]

 
Andorra2017Pyrenäen.jpg
Ανδόρρα Ανδόρρα Ανδόρα — Η χώρα των Πυρηναίων 85.000 8 Φεβρουαρίου 2018
Περιγραφή: Στο άνω μέρος απεικονίζεται τρίγωνο, αποτελούμενο από τρεις κυματοειδείς πλευρές που αναπαριστούν απλουστευμένη μορφή του χάρτη της χώρας, με τις επιγραφές «Andorra» και «EL PAÍS DELS PIRINEUS» (η χώρα των Πυρηναίων).

Αυτά τα τρία στοιχεία συνθέτουν το οπτικό σήμα του Πριγκιπάτου, ιδιοκτησία της κυβέρνησης της Ανδόρας, το οποίο επιτρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο, συνεκτικό και συντονισμένο λογότυπο για κάθε γραφική επικοινωνία και, ταυτόχρονα, καθιστά δυνατή τη σαφή και άμεση αναγνώριση. Στο κάτω μέρος του σχεδίου απεικονίζεται το έτος έκδοσης «2017». Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[432]

2018[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
2€-100-Jahre-Republik Österreich-2018.png
Flag of Austria.svg Αυστρία 100 έτη της Αυστριακής Δημοκρατίας 18.100.100 6 Δεκεμβρίου 2017
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το άγαλμα της Παλλάδος Αθηνάς που βρίσκεται μπροστά από το αρχαιοελληνικού ρυθμού κτήριο του αυστριακού κοινοβουλίου στη Βιέννη. Η θεά της σοφίας αποτελεί σύμβολο του αυστριακού κοινοβουλευτισμού και αντιπροσωπεύει τη γνώση, τη λογική και το στρατηγικό ταλέντο. Στο αριστερό μέρος αναγράφεται το έτος «2018» και από κάτω το κείμενο «100 JAHRE» (100 ΧΡΟΝΙΑ). Το κείμενο «REPUBLIK ÖSTERREICH» (ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) αναγράφεται, σε ημικύκλιο, στο κάτω δεξιό μέρος.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[433]

 
[434]
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Η 150ή επέτειος του Συντάγματος του Λουξεμβούργου 500.000 27 Δεκεμβρίου 2017
Περιγραφή: Στο αριστερό μέρος του σχεδίου απεικονίζεται η προτομή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου, ο οποίος κοιτάζει προς τα δεξιά. Στο δεξιό μέρος του σχεδίου αναγράφονται τα έτη «1868-2018» και το κείμενο «150 έτη». Κάτω από την προτομή του Μεγάλου Δούκα εμφανίζεται το κείμενο «Σύνταγμα του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου» και η εγκάρσια τομή ενός ανοιχτού βιβλίου.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[435]

 
[436]
Flag of Italy.svg Ιταλία Η 70ή επέτειος από την έναρξη ισχύος του Συντάγματος της Ιταλίας. 4.000.000 2 Ιανουαρίου 2018
Περιγραφή: Ο Enrico De Nicola, προσωρινός αρχηγός του κράτους, υπογράφει την πράξη κύρωσης του Συντάγματος της Ιταλικής Δημοκρατίας στις 27 Δεκεμβρίου 1947· στα δεξιά του ο Alcide De Gasperi, Επικεφαλής της κυβέρνησης και στα αριστερά του ο Umberto Terracini, πρόεδρος της Ιταλικής Συντακτικής Συνέλευσης. Στο πάνω μέρος, εμφαίνεται η επιγραφή «COSTITUZIONE» και το μονόγραμμα της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI»· στο κάτω μέρος η φράση «CON SICURA COSCIENZA», το σήμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης, «R», και οι ημερομηνίες «1948 • 2018», που αποτελούν αντίστοιχα το έτος έναρξης ισχύος του Συντάγματος της Ιταλίας και το έτος έκδοσης του κέρματος.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[437]

 
[438]
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία Η 25η επέτειος της ίδρυσης της Σλοβακικής Δημοκρατίας 1.000.000 2 Ιανουαρίου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο συμβολίζει την ένταξη της Σλοβακίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη και απεικονίζει μια σχηματοποιημένη αψιδωτή πύλη που εκτείνεται πάνω από τον χάρτη της Σλοβακίας και από το σύμβολο του ευρώ περιστοιχισμένο από τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορισμένα από τα οποία επικαλύπτονται από τον χάρτη. Στα αριστερά του σχεδίου εμφαίνεται ο θυρεός της Σλοβακίας. Στο κάτω αριστερό μέρος, σε ημικύκλιο, η ένδειξη της χώρας έκδοσης «SLOVENSKÁ REPUBLIKA». Η ημερομηνία ίδρυσης της χώρας «1.1.1993» και το έτος έκδοσης του νομίσματος «2018» εμφαίνονται, το ένα πάνω από το άλλο, κάτω από το δεξιό μέρος του χάρτη. Μεταξύ του χάρτη και της ημερομηνίας απεικονίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Σλοβακίας (Mincovňa Kremnica), το οποίο αποτελείται από το ακρωνύμιο «MK» και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σφραγίδες, καθώς και τα σχηματοποιημένα αρχικά, «PK», του σχεδιαστή της εθνικής όψης, Pavel Károly.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας[439].

 
2-Euro-Helmut-Schmidt-2018.png
Flag of Germany.svg Γερμανία Η 100ή επέτειος της γέννησης του σημαντικού γερμανού πολιτικού και καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ (1918-2015). 30.621.000 30 Ιανουαρίου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τον Helmut Schmidt σε χαρακτηριστική στάση σε διάλογο με τον συνομιλητή του. Στο πάνω δεξιό μέρος, σε ημικύκλιο, εμφαίνεται η επιγραφή «HELMUT SCHMIDT» και στη δεξιά πλευρά τα έτη «1918-2015». Το σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου εμφαίνεται κάτω από τα έτη. Στην αριστερή πλευρά βρίσκεται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «D» και από κάτω το έτος έκδοσης «2018». Στο κάτω μέρος αναγράφονται τα αρχικά του καλλιτέχνη.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[440]

 
2 Euro Berlin.jpg
Flag of Germany.svg Γερμανία Βερολίνο [σειρά «ομόσπονδα κρατίδια» (Bundesländer)] 30.636.500 30 Ιανουαρίου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το κεντρικό κτίριο του ανακτόρου Charlottenburg από την πλευρά της αυλής (Cour d’Honneur). Στο εσωτερικό μέρος εμφαίνονται επίσης το όνομα «BERLIN» και στο κάτω μέρος το διακριτικό σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G » ή «J»), επάνω δεξιά ο κωδικός της χώρας έκδοσης «D», επάνω αριστερά το έτος «2018» και κάτω αριστερά τα διακριτικά του χαράκτη.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[441]

 
[442]
Εσθονία Εσθονία Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία θα εκδώσουν, το 2018, κοινό αναμνηστικό κέρμα ευρώ με κοινό σχέδιο για τον εορτασμό της ίδρυσης των κρατών της Εσθονίας και της Λετονίας και την επανίδρυση του κράτους της Λιθουανίας. 500.000 31 Ιανουαρίου 2018
Περιγραφή: Τα τρία κράτη της Βαλτικής απεικονίζονται συμβολικά ως πλεξίδα. Τα ενώνει η ιστορία τους διότι έχουν κοινό παρελθόν, παρόν και μέλλον. Απεικονίζονται επίσης σχηματοποιημένος αριθμός που αντιπροσωπεύει την 100ή επέτειο και τα εραλδικά σήματα των τριών κρατών. Αριστερά αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «EESTI» και δεξιά το έτος έκδοσης «2018». Το σχέδιο επιλέχθηκε με δημόσια ψηφοφορία και στις τρεις χώρες της Βαλτικής.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[443]

 
2euro Baltijas valstim 100.png
Flag of Latvia.svg Λετονία Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία θα εκδώσουν, το 2018, κοινό αναμνηστικό κέρμα ευρώ με κοινό σχέδιο για τον εορτασμό της ίδρυσης των κρατών της Εσθονίας και της Λετονίας και την επανίδρυση του κράτους της Λιθουανίας 500.000 31 Ιανουαρίου 2018
Περιγραφή: Τα τρία κράτη της Βαλτικής απεικονίζονται συμβολικά ως πλεξίδα. Τα ενώνει η ιστορία τους διότι έχουν κοινό παρελθόν, παρόν και μέλλον. Απεικονίζονται επίσης σχηματοποιημένος αριθμός που αντιπροσωπεύει την 100ή επέτειο και τα εραλδικά σήματα των τριών κρατών. Αριστερά αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «LATVIJA» και δεξιά το έτος έκδοσης «2018». Το σχέδιο επιλέχθηκε με δημόσια ψηφοφορία και στις τρεις χώρες της Βαλτικής.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[444]

 
[445]
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία θα εκδώσουν, το 2018, κοινό αναμνηστικό κέρμα ευρώ με κοινό σχέδιο για τον εορτασμό της ίδρυσης των κρατών της Εσθονίας και της Λετονίας και την επανίδρυση του κράτους της Λιθουανίας 1.000.000 31 Ιανουαρίου 2018
Περιγραφή: Τα τρία κράτη της Βαλτικής απεικονίζονται συμβολικά ως πλεξίδα. Τα ενώνει η ιστορία τους διότι έχουν κοινό παρελθόν, παρόν και μέλλον. Απεικονίζονται επίσης σχηματοποιημένος αριθμός που αντιπροσωπεύει την 100ή επέτειο και τα εραλδικά σήματα των τριών κρατών. Αριστερά αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «LIETUVA» και απεικονίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου και δεξιά αναγράφονται το έτος έκδοσης «2018» και το σήμα του σχεδιαστή «JP». Το σχέδιο επιλέχθηκε με δημόσια ψηφοφορία και στις τρεις χώρες της Βαλτικής.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[446]

 
[447]
Flag of Spain.svg Ισπανία Τα 50ά γενέθλια του Βασιλιά Φιλίππου ΣΤ΄ 400.000 2 Φεβρουαρίου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο αναπαριστά τον θυρεό του Βασιλιά Φιλίππου VI΄. Στο αριστερό μέρος, σε ημικύκλιο, η λέξη «ESPAÑA» και από κάτω το έτος έκδοσης 2018. Στο κάτω δεξιό μέρος, απεικονίζεται σε ημικύκλιο η επιγραφή «50 ANIVERSARIO DE S.M. FELIPE VI». Το σήμα του νομισματοκοπείου απεικονίζεται επάνω δεξιά.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[448]

 
[449]
Flag of Spain.svg Ισπανία Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της Unesco — Santiago 300.000 2 Φεβρουαρίου 2018
Περιγραφή: Η πόλη του Santiago de Compostela ανακηρύχθηκε παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO το 1985, δεδομένης της ομορφιάς της πόλης και των μνημείων της, καθώς και της πνευματικής και πολιτιστικής σημασίας της κατά τον Μεσαίωνα: Διαδρομή προσκυνήματος του Αγίου Ιακώβου. Το Camino de Santiago (η Διαδρομή του Αγίου Ιακώβου) αποτελείται από ευρύ δίκτυο αρχαίων διαδρομών προσκυνήματος που διασχίζουν όλη την Ευρώπη και συναντώνται κοντά στον τάφο του Αγίου Ιακώβου στο Santiago de Compostela, στη βορειοδυτική Ισπανία. Το σχέδιο απεικονίζει το άγαλμα του Αγίου Ιακώβου στο κέντρο της Ιερής Πύλης του καθεδρικού ναού του Santiago de Compostela. Αριστερά σε ημικύκλιο αναγράφεται η λέξη «ESPAÑA», κάτω αριστερά το έτος έκδοσης «2018» και από κάτω το σήμα του νομισματοκοπείου.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[450]

 
2 Euro - 100 Jahre Republik Estland.jpg
Εσθονία Εσθονία Η εκατοστή επέτειος της ανεξαρτησίας της Εσθονίας. 1.317.800 19 Φεβρουαρίου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει ταυτόχρονα τους αριθμούς 18 και 100, οι οποίοι συμβολίζουν το έτος που ανεξαρτητοποιήθηκε η Εσθονία και παράλληλα αντικατοπτρίζουν τα τελευταία εκατό έτη της χώρας. Στο κάτω δεξιό μέρος αναγράφεται το κείμενο «SADA AASTAT EESTI VABARIIKI» και δίπλα η ένδειξη της χώρας «EESTI» και το έτος έκδοσης του νομίσματος «2018».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[451]

 
2 Euro - Bleuet de France.jpg
Flag of France.svg Γαλλία Bleuet de France (Μπλε κενταύριο της Γαλλίας) 15.000.000 19 Φεβρουαρίου 2018
Περιγραφή: Εδώ και 100 χρόνια, το μπλε κενταύριο είναι το άνθος που συμβολίζει τη μνήμη και την αλληλεγγύη της Γαλλίας. Το σύμβολο αυτό δημιουργήθηκε από τη βούληση στήριξης των ακρωτηριασμένων στρατιωτών του πολέμου του 1914-1918. Σύντομα, το μικρό αυτό άνθος έγινε το σύμβολο όλου του γαλλικού έθνους και της ευγνωμοσύνης του για τη θυσία των Γάλλων στρατιωτών που υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους και τα ιδεώδη τους. Σήμερα, το μπλε κενταύριο της Γαλλίας συνεχίζει την παραδοσιακή του αποστολή ηθικής και οικονομικής στήριξης προς τους απομάχους και τα θύματα των πολέμων του παρελθόντος και του παρόντος, καθώς και στα θύματα της τρομοκρατίας. Το μπλε κενταύριο συμμετέχει επίσης στη μετάδοση στους νεότερους σημείων αναφοράς και αξιών όπως ο σεβασμός, η ειρήνη και η ανεκτικότητα. Το έργο αυτό τιμά τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν και αγωνίζονται έως σήμερα για την ελευθερία μας. Το μπλε κενταύριο βρίσκεται στο κέντρο του σχεδίου. Περιβάλλεται από τη φράση «Le Bleuet de France, fleur de mémoire et de solidarité» (Το μπλε κενταύριο της Γαλλίας, άνθος μνήμης και αλληλεγγύης). Οι ημερομηνίες «1918-2018», καθώς και τα γράμματα «RF» εντάσσονται επίσης στο σχέδιο.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[452]

 
[453]
Flag of Italy.svg Ιταλία Η 60η επέτειος από τη σύσταση του ιταλικού υπουργείου Υγείας 3.015.000 5 Μαρτίου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει αλληγορική αναπαράσταση της Υγείας με ορισμένα σύμβολα των δραστηριοτήτων του υπουργείου: περιβάλλον, έρευνα, διατροφή και ιατρική. Στην αριστερή πλευρά υπάρχει το λογότυπο «RI», αρκτικόλεξο της Ιταλικής Δημοκρατίας· στο επάνω μέρος αναγράφεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης, «R»· στη βάση της γυναικείας μορφής υπάρχουν τα αρχικά της χαράκτριας, Silvia Petrassi. Από τα αριστερά προς τα δεξιά, σε ημικύκλιο, υπάρχει η επιγραφή «MINISTERO DELLA SALUTE» (Υπουργείο Υγείας) και τα έτη «1958-2018».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[454]

 
[455]
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος 500 έτη από τη γέννηση του ζωγράφου Τιντορέττο 60.500 5 Απριλίου 2018
Περιγραφή: στο κέντρο του κέρματος αναπαρίσταται μία λεπτομέρεια του πίνακα του Τιντορέτο «Η Επίσκεψη» (εναγκαλισμός της Θεοτόκου και της Ελισάβετ) και αναγράφονται τα έτη «1518-2018». Περιμετρικά: στο πάνω μέρος αναγράφεται «SAN MARINO», στο κάτω μέρος «Tintoretto», αριστερά τα αρχικά της καλλιτέχνιδος Luciana de Simoni «LDS» καθώς και το γράμμα «R», σήμα του Νομισματοκοπείου της Ρώμης.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[456]

 
[457]
Ανδόρρα Ανδόρρα 25η επέτειος του συντάγματος της Ανδόρρας 75.000 12 Απριλίου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το «Μνημείο για τους άνδρες και τις γυναίκες της Ανδόρρας που δρομολόγησαν το Σύνταγμα», το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του Consell General (Κοινοβούλιο της Ανδόρρας). Το μνημείο απεικονίζει τις φιγούρες ενός άνδρα και μιας γυναίκας και είναι αφιερωμένο στη βούληση που εξέφρασαν οι πολίτες της Ανδόρρας, στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 1993, να καταστούν συνταγματικό, δημοκρατικό και κοινωνικό κράτος, όπως διατυπώνεται στο άρθρο 1 του Συντάγματος. Στα δεξιά του μνημείου απεικονίζεται ο χάρτης της Ανδόρρας με τη λατινική επιγραφή «VIRTVS VNITA FORTIOR» (η αρετή ενωμένη είναι ισχυρότερη), η οποία αποτελεί το σύνθημα του Πριγκιπάτου της Ανδόρρας. Γύρω από το σχέδιο υπάρχει η επιγραφή «25è ANIVERSARI DE LA CONSTITUCIÓ 1993-2018» (25η επέτειος του Συντάγματος 1993-2018) και το όνομα της χώρας «ANDORRA».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[458].

 
Slowenien 2018 Euro.jpg
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας κατόπιν πρωτοβουλίας της Σλοβενίας 1.000.000 14 Μαΐου 2018
Περιγραφή: Στη μέση του εσωτερικού δακτυλίου του κέρματος απεικονίζεται κηρήθρα σε μορφή υδρογείου σφαίρας που δείχνει το ανατολικό ημισφαίριο. Γύρω από την κηρήθρα, στην αριστερή άνω πλευρά, υπάρχει η επιγραφή «SVETOVNI DAN ČEBEL» (παγκόσμια ημέρα μέλισσας) και στην κάτω δεξιά πλευρά η επιγραφή «SLOVENIJA 2018».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[459]

 
[460]
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 250 χρόνια του Εθνικού Τυπογραφείου («Imprensa Nacional») 520.000 22 Μαΐου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο εμφανίζει την επιγραφή «1768-2018 IMPRENSA NACIONAL DUZENTOS E CINQUENTA 250 ANOS PORTUGAL MMXVIII» ως εάν τα γράμματα και οι αριθμοί να ήταν βιβλία που παρουσιάζονται σε μια βιβλιοθήκη. Στο κάτω μέρος του εσωτερικού δακτυλίου υπάρχει το όνομα του καλλιτέχνη «Eduardo Aires» στην αριστερή πλευρά και το σήμα του νομισματοκοπείου «INCM» στη δεξιά πλευρά. Το Εθνικό Τυπογραφείο είναι υπεύθυνο για τη δημοσίευση της Επίσημης Εφημερίδας που περιέχει το σύνολο της νομοθετικής δραστηριότητας της χώρας και βιβλίων ύψιστης πολιτιστικής σημασίας, καθώς και για άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[461].

 
2 Euro - Finnische Nationallandschaft Koli.jpg
Flag of Finland.svg Φινλανδία Το φινλανδικό εθνικό πάρκο Koli 1.000.000 28 Μαΐου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τη θέα από την κορυφή του φινλανδικού εθνικού πάρκου Koli. Στο κέντρο, στο κάτω μέρος, αναγράφεται το έτος έκδοσης «2018». Η ένδειξη της εκδίδουσας χώρας «FI» βρίσκεται στο κέντρο αριστερά και το σήμα του νομισματοκοπείου στο κέντρο δεξιά.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[462]

 
Belgium 2 € coin (2018), 50th anniversary of May 1968 student revolt.jpg
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Η 50ή επέτειος των γεγονότων του Μαΐου 1968 στο Βέλγιο 260.000 31 Μαΐου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει φοιτητές που κρατούν στο χέρι ένα φυλλάδιο και μια σημαία και αναφέρεται στις φοιτητικές διαδηλώσεις που έγιναν στο Βέλγιο σε σχέση με τις κοινωνικο-πολιτισμικές αλλαγές του Μαΐου 1968. Επρόκειτο για σημαντικό εθνικό γεγονός που διαμόρφωσε την εθνική πολιτική του Βελγίου και επηρέασε τις επακόλουθες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις πριν από 50 χρόνια. Στο αριστερό μέρος απεικονίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Ουτρέχτης (το κηρύκειο του Ερμή) μαζί με το σήμα του Βέλγου διευθυντή του νομισματοκοπείου (ο θυρεός του δήμου του Herzele). Η ένδειξη του έτους 2018 και ο κωδικός χώρας ΒΕ βρίσκονται στο αριστερό μέρος, ακριβώς όπως και τα αρχικά LL του σχεδιαστή του κέρματος, κ. Luc Luycx. Στο πίσω μέρος του νομίσματος εμφαίνεται ένα αμφιθέατρο, που αποτελεί αναφορά στους φοιτητές.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[463]

 
[464]
Βατικανό Βατικανό Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Το σύμπλεγμα του Λαοκόοντα 101.000 1 Ιουνίου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το άγαλμα του Λαοκόοντα και των γιών του, γνωστό ως το Σύμπλεγμα του Λαοκόοντα, θεμελιώδες έργο της παγκόσμιας γλυπτικής και θεμελιακής σημασίας για τα μουσεία του Βατικανού. Στο κέντρο στο κάτω μέρος υπάρχει η ένδειξη της χώρας έκδοσης «Città del VATICANO». Από τα αριστερά προς τα δεξιά, σε ημικύκλιο, υπάρχει η επιγραφή «ANNO EUROPEO DEL PATRIMONIO CULTURALE» (Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς). Στην πάνω δεξιά πλευρά αναγράφεται το έτος έκδοσης «2018» και το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Στην κάτω δεξιά πλευρά αναγράφεται το όνομα του καλλιτέχνη «D. LONGO».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[465]

 
[466]
Flag of Malta.svg Μάλτα Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO – Ναοί της Mnajdra 320.000 21 Ιουνίου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τους προϊστορικούς ναούς της Μάλτας στην τοποθεσία Mnajdra, που έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η Mnajdra είναι προϊστορική τοποθεσία που αποτελείται από τρεις ναούς που περιστοιχίζουν ένα ωοειδές προαύλιο. Βρίσκεται στη νότια ακτή της Μάλτας, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την τοποθεσία Hagar Qim. Η Mnajdra είναι γνωστή κυρίως για τις αστρονομικές ευθυγραμμίσεις της, ενώ φαίνεται ότι ο νότιος ναός είχε κατασκευαστεί για να σηματοδοτεί την ανατολή του ηλίου κατά την ισημερία και το ηλιοστάσιο. Τα αρχαιότερα τμήματα αυτού του συμπλέγματος χρονολογούνται γύρω στο 3600-3200 π.Χ. Στο άνω δεξιό μέρος του σχεδίου αναγράφονται σε τρεις σειρές οι λέξεις «MNAJDRA», «TEMPLES» και οι χρονολογίες «3600-2500 B». Κάτω αριστερά αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «MALTA» και από κάτω το έτος έκδοσης «2018».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[467]

 
[468]
Μονακό Μονακό 250ή επέτειος της γέννησης του Φρανσουά Ζοζέφ Μποζιό 16.000 25 Ιουνίου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τον κ.BOSIO και ένα άγαλμα στο φόντο. Στην κορυφή της εικόνας, αναγράφεται σε ημικύκλιο η λέξη «MONACO». Στο κάτω μέρος, επίσης σε ημικύκλιο, υπάρχουν δύο επιγραφές: «FRANÇOIS JOSEPH BOSIO» και από κάτω «1768 – CULPTEUR – 2018». Στην αριστερή και στη δεξιά πλευρά αυτών των δύο επιγραφών, αναγράφονται το σήμα του νομισματοκοπείου και τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[469]

 
[470]
Flag of France.svg Γαλλία Σιμόν Βέιλ 15.020.500 26 Ιουνίου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει προσωπογραφία της Simone Veil, μιας εικόνας του αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Simone Veil, γεννηθείσα Jacob, απεβίωσε τον Ιούνιο του 2017 στην ηλικία των 89 ετών. Αφού υπήρξε μεταξύ των επιζώντων από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, εργάστηκε στη συνέχεια για την οικοδόμηση της Ευρώπης ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντές της. Ήταν η πρώτη άμεσα εκλεγμένη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοι­νοβουλίου από το 1979 έως το 1982. Κατέστη το σύμβολο της νομιμοποίησης των αμβλώσεων για την οποία έδωσε μάχη που οδήγησε τελικά στην ψήφιση, το 1975, του νόμου που φέρει το όνομά της. Το 2008, εξελέγη μέλος στη Γαλλική Ακαδημία. Το σχέδιο απεικονίζει, στον γιακά της, τον αριθμό κρατουμένης στο στρατόπεδο που είχε χαραχτεί στο μπράτσο της. Στο πίσω μέρος του νομίσματος απεικονίζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου αναγράφονται το όνομά της, βασικές ημερομηνίες, η ένδειξη της χώρας «RF», το έτος έκδοσης «2018» και τα σήματα του νομισματοκοπείου.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[471]

 
[472]
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Γιορτή τραγουδιού και χορού της Λιθουανίας (η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας 500.000 26 Ιουνίου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει χάρτινες σχηματοποιημένες φιγούρες ανθρώπων και πτηνών, χαρακτηριστικές ενός είδους λαϊκής τέχνης της Λιθουανίας, οι οποίες συμβολίζουν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Στο κέντρο, στο κάτω μέρος, υπάρχει η ένδειξη της χώρας έκδοσης «LIETUVA», στην αριστερή πλευρά υπάρχει το έτος έκδοσης «2018» και στη δεξιά πλευρά υπάρχει το σήμα του λιθουανικού νομισματοκοπείου.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[473].

 
2 Euro Portugal 2018 - 250 Jahre Botanischer Garten von Ajuda (Lissabon).jpg
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 250 χρόνια του Βοτανικού Κήπου Ajuda («Jardim Botânico da Ajuda») 520.000 25 Ιουλίου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει ένα πολύ μεγάλης ηλικίας δένδρο δράκαινα (Dracaena) που βρίσκεται στο χώρο του Βοτανικού Κήπου Ajuda και είναι σύμβολο του Κήπου. Ο Βοτανικός Κήπος Ajuda είναι Μονάδα Τεχνολογικής Υποστήριξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Διαδραματίζει το ρόλο υποδομής για την εκπαίδευση και την έρευνα αλλά είναι επίσης ανοικτός στο κοινό. Ήταν ο πρώτος βοτανικός κήπος στην Πορτογαλία, σχεδιασμένος για τη διατήρηση, τη μελέτη και και τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων ειδών του φυτικού κόσμου. Στο επάνω μέρος του σχεδίου, από τα αριστερά προς τα δεξιά, σε ημικύκλιο, υπάρχει η επιγραφή «250 ANOS JARDIM BOTÂNICO DA AJUDA». Στο κάτω μέρος, από τα αριστερά προς τα δεξιά, σε ημικύκλιο, υπάρχει η επιγραφή «PORTUGAL 2018». Κάτω ακριβώς από την εικόνα των δένδρων, στο αριστερό μέρος, υπάρχουν τα αρχικά του καλλιτέχνη «J. FAZENDA» και στη δεξιά πλευρά το σήμα του νομισματοκοπείου «INCM».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[474].

 
[475]
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Η 175η επέτειος από το θάνατο του Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου του 1ου. 500.000 26 Αυγούστου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει στη δεξιά πλευρά την προτομή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Henri, ο οποίος κοιτάζει προς τα αριστερά, και στην αριστερή πλευρά, την προτομή της ΑΒΥ του Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου του 1ου. Μεταξύ των δύο προτομών αναγράφονται κατακόρυφα τα έτη «1772-1843», καθώς και το όνομα «Guillaume Ier». Στο κάτω μέρος εμφανίζεται το κείμενο «LUXEMBOURG» και το έτος «2018».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[476].

 
[477]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Η 50ή επέτειος της εκτόξευσης του δορυφόρου ESRO-2B. 257.500 26 Σεπτεμβρίου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τον δορυφόρο ESRO 2B, τον πρώτο δορυφόρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστημικών Ερευνών που εκτοξεύτηκε με επιτυχία, τον Μάιο του 1968, σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ο ESRO 2B, που μετονο­μάστηκε σε «IRIS» (από τα αρχικά International Radiation Investigation Satellite) αφότου τέθηκε σε τροχιά, επικεντρώθηκε στις ηλιακές ακτίνες Χ, στην κοσμική ακτινοβολία και στις ζώνες ακτινοβολίας της Γης.

Στο κάτω μέρος απεικονίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Ουτρέχτης (το κηρύκειο του Ερμή) μαζί με το σήμα του Βέλγου διευθυντή του νομισματοκοπείου, τον θυρεό του δήμου του Herzele, τον κωδικό χώρας ΒΕ και τα αρχικά LL του σχεδιαστή του κέρματος, κ. Luc Luycx. Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[478]

 
[479]
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος 420η επέτειος της γέννησης του Gian Lorenzo Bernini Τζαν Λορέντσο Μπερνίνι. 63.100 26 Σεπτεμβρίου 2018
Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος αναπαριστάται μια λεπτομέρεια από το έργο του Bernini «Προτομή της Costanza Bonarelli», και αναγράφονται οι ημερομηνίες «1598-2018». Περιμετρικά, στο αριστερό μέρος, υπάρχει η επιγραφή «SAN MARINO», και στο δεξί μέρος η επιγραφή «BERNINI», το γράμμα «R», αναγνωριστικό του νομισματοκοπείου της Ρώμης, καθώς και τα αρχικά της σχεδιάστριας Annalisa Masini, «A.M.»

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[480]

 
Latvia 2 euro Zemgale 2018.png
Flag of Latvia.svg Λετονία Zemgale (περιοχή της Σεμιγαλλίας) 512.000 26 Σεπτεμβρίου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τον θυρεό της περιφέρειας του Zemgale. Στο επάνω μέρος, το όνομα της χώρας έκδοσης «LATVIJA» και στο κάτω μέρος η επιγραφή «ZEMGALE». Στη δεξιά πλευρά, αναγράφεται το έτος έκδοσης «2018».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας[481].

 
[482]
Βατικανό Βατικανό 50ή επέτειος του θανάτου του Πάδρε Πίο. 86.000 4 Οκτωβρίου 2018
Περιγραφή: Στο σχέδιο απεικονίζεται σε δεξί προφίλ προσωπογραφία του Padre Pio. Στο επάνω μέρος, από τα αριστερά προς τα δεξιά, σε ημικύκλιο, αναγράφεται η χώρα έκδοσης «CITTÀ DEL VATICANO». Στο κάτω μέρος, υπάρχει η επιγραφή «Padre Pio» και, στα δεξιά της, το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Αριστερά του σχεδίου αναγράφεται το έτος «1968» και δεξιά το έτος έκδοσης «2018». Στο κάτω αριστερό μέρος αναγράφεται το όνομα του καλλιτέχνη «P.DANIELE».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας [483]

 
2 Euro - Finnische Saunakultur.jpg
Flag of Finland.svg Φινλανδία Η φινλανδική παράδοση της σάουνας. 1.000.000 22 Οκτωβρίου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει φινλανδικό τοπίο με χαρακτηριστική φινλανδική παραλίμνια σάουνα στο επίκεντρο. Το έτος έκδοσης «2018» βρίσκεται στο κέντρο, στο κάτω μέρος. Η ένδειξη της εκδίδουσας χώρας «FI» βρίσκεται στο κέντρο αριστερά και το σήμα του νομισματοκοπείου στο κέντρο δεξιά.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[484]

 
2 Euro Griechenland 2018 - 70. Jahrestag der Vereinigung des Dodekanes mit Griechenland.jpg
Flag of Greece.svg Ελλάδα 70 χρόνια από την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. 750.000 25 Οκτωβρίου 2018
Περιγραφή: στο κέντρο του σχεδίου απεικονίζεται ένα τριαντάφυλλο, το έμβλημα της Ρόδου, εμπνευσμένο από νόμισμα της αρχαίας πόλης της Ρόδου, ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά νομίσματα των Δωδεκανήσων, με σχηματοποιημένα κύματα που ξεκινούν από το κέντρο και φτάνουν ως τις άκρες. Περιμετρικά στην εσωτερική επιφάνεια αναγράφονται οι λέξεις «1948-2018 Η ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» (στα ελληνικά). Στα αριστερά είναι επίσης ορατό ένα ανθέμιο (το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου) και στα δεξιά το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γεωργίου Σταματόπουλου).

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[485]

 
[486]
Flag of Greece.svg Ελλάδα Κωστής Παλαμάς – 75 χρόνια μνήμης. 750.000 25 Οκτωβρίου 2018
Περιγραφή: το σχέδιο απεικονίζει προσωπογραφία του Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά (1859-1943). Περιμετρικά στην εσωτερική επιφάνεια αριστερά αναγράφονται οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και το ονοματεπώνυμο «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» (στα ελληνικά). Απεικονίζεται επίσης ένα ανθέμιο (το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου) και αναγράφεται το έτος έκδοσης «2018». Στο κάτω δεξιό μέρος του σχεδίου είναι ορατό το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γεωργίου Σταματόπουλου).

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[487]

 
[488]
Flag of Malta.svg Μάλτα Πολιτιστική κληρονομιά 300.000 7 Νοεμβρίου 2018
Περιγραφή: Το σχέδιο φιλοτεχνήθηκε από μαθήτρια σχολείου και απεικονίζει διάφορα μοτίβα που ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά της Μάλτας. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: αναφορά στους προϊστορικούς ναούς, που αποτελούν τις αρχαιότερες ανεξάρτητες κατασκευές παγκοσμίως, απεικόνιση του τρούλου και της κορυφής κωδωνοστασίου εκκλησίας, που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της γραμμής του ορίζοντα των πόλεων και των χωριών της Μάλτας, και αναπαράσταση μιας μαλτέζικης παραδοσιακής βάρκας που φέρει σημαία της Μάλτας. Στο επάνω μέρος του εσωτερικού κύκλου του κέρματος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «Μάλτα» και στο κάτω μέρος το έτος «2018».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας[489]

 
[490]
Ανδόρρα Ανδόρρα 70 χρόνια από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 75.000 26 Νοεμβρίου 2018
Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει επτά σκάλες (που αναπαριστούν τις επτά ενορίες ή διοικητικές διαιρέσεις της Ανδόρας) ως βουνά που οδηγούν στην κοιλάδα, όπου αναγράφεται το όνομα της χώρας, «ANDORRA», και το έτος έκδοσης, «2018». Οι σκάλες αυτές είναι συγχρόνως τα κλαδιά ενός δέντρου που συμβολίζει την ανθρωπότητα, της οποίας η Ανδόρα είναι αναπόσπαστο μέρος. Το δέντρο έχει 30 φύλλα που αναπαριστούν τα 30 άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το σχέδιο περιβάλλεται από την επιγραφή «70 χρόνια από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» στην καταλανική γλώσσα («70 ANYS DE LA DECLARACIÓ UNIVERSAL DELS DRETS HUMANS») υπογραμμίζοντας έτσι την επέτειο αυτή.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[491]

2019[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
[492]
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Η 100ή επέτειος από την ενθρόνιση της Μεγάλης Δούκισσας Καρλόττας 500.000 27 Δεκεμβρίου 2018
Περιγραφή: Στο αριστερό μέρος του σχεδίου απεικονίζεται η προτομή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας, του Μεγάλου Δούκα Henri (Ερρίκου), και στο δεξιό μέρος η προτομή της Μεγάλης Δούκισσας Καρλόττας. Στο κάτω μέρος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «LUXEMBOURG» και από κάτω το έτος έκδοσης «2019». Στο επάνω μέρος, σε ημικύκλιο γύρω από τις προτομές, υπάρχει η επιγραφή «Centenaire de l’accession au trône de la Grande-Duchesse Charlotte» (Εκατονταετηρίδα από την ενθρόνιση της Μεγάλης Δούκισσας Καρλόττας).

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[493]

 
[494]
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 100 χρόνια από την ίδρυση της Dáil Éireann (Ιρλανδική Βουλή των Αντιπροσώπων) 1.000.000 21 Ιανουαρίου 2019
Περιγραφή: ο σχέδιο απεικονίζει την πρώτη συνεδρίαση της Dáil Éireann (Ιρλανδική Βουλή των Αντιπροσώπων) στηστρογγυλή αίθουσα. Η διακυβέρνηση του ιρλανδικού έθνους άρχισε την 21η Ιανουαρίου και η συνεδρίαση διεξήχθη εξολο­κλήρου στην ιρλανδική γλώσσα για να σηματοδοτηθεί ο συμβολικός χαρακτήρας της. Η μεγάλη αίθουσα του Mansion House διαγράφεται σαν τόξο πάνω από το πλήθος των συναθροισμένων για την πρώτη εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων του έθνους. Οι λέξεις «An Chéad Dáil» αναγράφονται στο κέντρο του σχεδίου, μαζί με το έτος «2019» στην κορυφή, με παραδο­σιακή στρογγυλή γραμματοσειρά. Στο κάτω μέρος αναγράφονται το όνομα της χώρας και το έτος έκδοσης «ÉIRE 2019». Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[495]
 
[496]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Η 450ή επέτειος του θανάτου του Πίτερ Μπρέγελ του πρεσβυτέρου 155.000 24 Ιανουαρίου 2019
Περιγραφή: Στο εσωτερικό τμήμα του νομίσματος απεικονίζεται προσωπογραφία του γνωστού Βέλγου καλλιτέχνη, Πίτερ Μπρίγκελ του πρεσβύτερου, καθώς και ένας πίνακας ζωγραφικής πάνω σ’ ένα καβαλέτο. Πάνω από την αναπαράσταση αυτή, εμφανίζεται το όνομα «P. Bruegel», το έτος «1959» και ένας μικρός οβελίσκος που αναφέρεται στη χρονολογία θανάτου, καθώς και το έτος έκδοσης «2019».

Δεδομένου ότι η κοπή των κερμάτων θα πραγματοποιηθεί από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο των Κάτω Χωρών, στο αριστερό μέρος εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Ουτρέχτης, το κηρύκειο του Ερμή, το σήμα του διευθυντή του βελγικού νομισματοκοπείου, ο θυρεός του δήμου Herzele, καθώς και η ένδειξη της χώρας έκδοσης «BE». Τα αρχικά «LL» του σχεδιαστή του κέρματος, κ. Luc Luycx, αναγράφονται στα δεξιά. Τέλος, στην περίμετρο του εσωτερικού μέρους σχηματίζεται ένας κύκλος από μικρές κουκίδες. Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[497]

 
[498]
Flag of Italy.svg Ιταλία Η 500ή επέτειος από τον θάνατο του Leonardo da Vinci 3.000.000 25 Ιανουαρίου 2019
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει λεπτομέρεια του πίνακα ζωγραφικής «Dama con l’ermellino» (Η κυρία με την ερμίνα) του Leonardo da Vinci (μουσείο Czartoryski της Κρακοβίας). Στα αριστερά εμφαίνονται η επιγραφή «Leonardo», τα αρχικά της χαράκτριας, Maria Angela Cassol «MAC» και το λογότυπο «RI», αρκτικόλεξο της Ιταλικής Δημοκρατίας· δεξιά αναγράφονται το σήμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης, «R», και οι ημερομηνίες «1519-2019», το έτος θανάτου του Leonardo και το έτος έκδοσης του κέρματος, αντίστοιχα.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[499]

 
2 Euro Bundesrat.jpg
Flag of Germany.svg Γερμανία 70ή επέτειος της ίδρυσης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου («Bundesrat») 30.000.000 29 Ιανουαρίου 2019
Περιγραφή: Στο σχέδιο απεικονίζεται ανάγλυφα με εξαιρετική λεπτομέρεια και μεγάλη ακρίβεια το κτίριο που στεγάζει το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Στο άνω ήμισυ του εσωτερικού τμήματος του κέρματος εμφαίνονται το διακριτικό σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J»), τα αρχικά του καλλιτέχνη και το έτος «2019». Στο κάτω ήμισυ του εσωτερικού τμήματος του κέρματος περιλαμβάνονται η ένδειξη «BUNDESRAT» και ο κωδικός της χώρας έκδοσης «D» (Γερμανία).

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας. [500]

 
[501]
Flag of Spain.svg Ισπανία Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Unesco - η παλιά πόλη της Avila και οι εκκλησίες της που βρίσκονται εκτός των τειχών 1.000.000 1 Φεβρουαρίου 2019
Περιγραφή: Η πόλη της Avila διατηρεί το λιτό και καθαρό μεσαιωνικό ύφος, ενώ περιβάλλεται από τα καλύτερα διατηρημένα τείχη στην Ισπανία.

Στο κέντρο του σχεδίου απεικονίζεται λεπτομέρεια από τα τείχη της Avila. Στο άνω μέρος, αναγράφονται κυκλικά, από κάτω προς τα πάνω, η λέξη «ESPANA», το έτος έκδοσης «2019» και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[502]

 
[503]
Ανδόρρα Ανδόρρα Οι τελικοί του παγκόσμιου κυπέλλου σκι, 2019 60.000 11 Μαρτίου 2019
Περιγραφή: Οι τελικοί του παγκόσμιου κυπέλλου σκι 2019 θα διεξαχθούν στο Πριγκιπάτο της Ανδόρας από τις 11 έως τις 17 Μαρτίου 2019. Με τη διοργάνωση αυτή, το Πριγκιπάτο της Ανδόρας θα φιλοξενήσει έναν από τους σημαντι­κότερους αγώνες αλπικού σκι στον κόσμο.Για το Πριγκιπάτο της Ανδόρας θα είναι η π ιο σημαντική χειμερινή αθλητική διοργάνωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρακαι θα αποτελέσει σημείο καμπής για την πορεία της χώρας ως αθλητικού προορισμού.Το σχέδιο του κέρματος απεικονίζει σε πρώτο πλάνο έναν σκιέρ που κατηφορίζει σε μια πλαγιά. Στο φόντο, τέσσερις καμπύλες γραμμές, από το επίσημο λογότυπο των τελικών του παγκόσμιου κυπέλλου σκι, αντιπροσωπεύουν τις πλαγιές στις οποίες θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Το σχέδιο συμπληρώνεται από μερικές νιφάδες χιονιού, μαζί με την επιγραφή «FINALS DE LA COPA DEL MÓN D’ESQUÍ ANDORRA 2019» (Τελικοί παγκόσμιου κυπέλλου σκι Ανδόρα 2019).Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας[504]
 
[505]
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος 500ή επέτειος από τον θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι 53.150 4 Απριλίου 2019
Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος αναπαριστάται ένας άγγελος ζωγραφισμένος από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, λεπτομέρεια από το έργο «Βάπτιση του Χριστού». Περιμετρικά, στο αριστερό μέρος, υπάρχει η επιγραφή «SAN MARINO» και, στο δεξί μέρος, η επιγραφή «1519 Leonardo 2019»· στο αριστερό μέρος, τα αρχικά της καλλιτέχνιδος Uliana Pernazza «UP» και, στο κάτω δεξί μέρος, το γράμμα «R», αναγνωριστικό του νομισματοκοπείου της Ρώμης.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας[506]

 
[507]
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία Η 100ή επέτειος του θανάτου του Milan Rastislav Štefánik 1.000.000 25 Απριλίου 2019
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει προσωπογραφία του Milan Rastislav Štefánik. Στα αριστερά της προσωπογραφίας αναγράφονται το έτος γέννησης «1880» και το έτος θανάτου «1919» του Štefánik, το ένα πάνω από το άλλο. Στην αριστερή πλευρά του εσωτερικού μέρους του κέρματος αναγράφονται σε ημικύκλιο το όνομα «MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK» και η ονομασία της χώρας έκδοσης «SLOVENSKO». Μεταξύ της προσωπογραφίας και της δεξιάς πλευράς εμφαίνεται το έτος έκδοσης «2019». Κάτω από το έτος υπάρχουν τα σχηματοποιημένα αρχικά «PV» του σχεδιαστή, Peter Valach, και από κάτω το σήμα του νομισματοκοπείου της Σλοβακίας (Mincovňa Kremnica), το οποίο αποτελείται από το ακρωνύμιο «MK» ανάμεσα σε δύο σφραγίδες.

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[508]

 
[509]
Βατικανό Βατικανό 90ή επέτειος της ίδρυσης του Κράτους της Πόλης του Βατικανού 70.000 7 Μαΐου 2019
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει προσωπογραφία του Πάπα Πίου ΙΑ′ (αρχηγός του κράτους το 1929) και το Λατερανό στη Ρώμη. Στο επάνω μέρος, από τα αριστερά προς τα δεξιά, σε ημικύκλιο, αναγράφεται η χώρα έκδοσης «STATO DELLA CITTÀ DEL VATICANO». Στο κάτω μέρος αναγράφονται τα έτη «1929» και «2019» και από κάτω το όνομα του καλλιτέχνη «FUSCO».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[510]

 
[511]
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Πεντακόσια χρόνια από τον πρώτο περίπλου της Γης υπό την οργάνωση και καθοδήγηση του Πορτογάλου εξερευνητή και θαλασσοπόρου Φερδινάνδου Μαγγελάνου(Fernão De Magalhães) 770.000 8 Μαϊου 2019
Περιγραφή: Η ισπανική αποστολή στις Ανατολικές Ινδίες ξεκίνησε το 1519 και έληξε το 1522, με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση του πρώτου περίπλου της Γης. Το σχέδιο απεικονίζει προσωπογραφία του Φερδινάνδου Μαγγελάνου. Στη δεξιά πλευρά, αναγράφεται ημικυκλικά η φράση «CIRCUM NAVEGAÇÃO» (περίπλους) και από κάτω η επιγραφή «1519 FERNÃO DE MAGALHÃES». Στην αριστερή πλευρά, σε ημικυκλική διάταξη αναγράφεται το έτος έκδοσης «2019» και η ονομασία της χώρας έκδοσης «PORTUGAL». Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρι[512]
 
[513]
Flag of Belgium.svg Βέλγιο 25η επέτειος του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (EMI/ΕΝΙ) 155.000 9 Μαϊου 2019
Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του νομίσματος, στα δεξιά, απεικονίζεται προσωπογραφία του Alexandre Lamfalussy, του πρώτου προέδρου του EMI/ΕΝΙ, κάτω από την οποία αναγράφεται το όνομά του. Αριστερά, στο κέντρο, εμφανίζεται το αρκτικόλεξο «EMI» και, από πάνω, το έτος 1994, που αναφέρεται στη χρονολογία κατά την οποία συστάθηκε το ίδρυμα και ορίστηκε ως πρώτος πρόεδρός του ο Lamfalussy. Κάτω από το αρκτικόλεξο «EMI», απεικονίζονται διάφορα κέρματα να πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο, με την ένδειξη «ευρώ», «ECU» και «BEF» από επάνω προς τα κάτω. Δεδομένου ότι πρόκειται για έκδοση του Βελγίου, επιλέχθηκε η ένδειξη «BEF», που αποτελεί το αρκτικόλεξο του πρώην εθνικού νομίσματος. Η αναπαράσταση αυτή έχει ως σκοπό να συμβολίσει τη μετάβαση από τα εθνικά νομίσματα σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ, καθώς βασικός στόχος του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος ήταν η θέσπιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του νέου νομίσματος. Στο άνω μέρος της αριστερής πλευράς του κέρματος εμφανίζεται η επιγραφή «European Monetary Institute». Δεδομένου ότι η κοπή των κερμάτων θα πραγματοποιηθεί από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο των Κάτω Χωρών, στο αριστερό μέρος εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Ουτρέχτης, το κηρύκειο του Ερμή, καθώς και το σήμα του διευθυντή του βελγικού νομισματοκοπείου, ο θυρεός του δήμου Herzele. Στο κάτω μέρος εμφανίζεται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «BE» και το έτος έκδοσης «2019». Τα αρχικά «LL» του σχεδιαστή του κέρματος, κ. Luc Luycx, αναγράφονται στα δεξιά. Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας. [514]
 
[515]
Flag of Malta.svg Μάλτα Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco – προϊστορικοί ναοί Ta’ Ħaġrat 335.000 13 Μαϊου 2019
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τον ναό Ta’ Ħaġrat, έναν προϊστορικό ναό που βρίσκεται στο Mġarr, ένα μικρό χωριό στη βορειοδυτική Μάλτα. Ο ναός αποτελείται από δύο δομές, η μεγαλύτερη από τις οποίες χρονολογείται περίπου στο 3600-3200 π.Χ.. Ο εν λόγω ναός έχει μια μνημειώδη πύλη, η οποία είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του. Στο πάνω μέρος του σχεδίου αναγράφεται η φράση «TA’ĦAĠRAT TEMPLES 3600-3000 BC». Στο κάτω μέρος βρίσκεται η ονομασία της χώρας έκδοσης «MALTA» και το έτος έκδοσης «2019». Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[516]
 
Estland 2019-1 Liederfest.jpg
Εσθονία Εσθονία 150ή επέτειος του Φεστιβάλ Τραγουδιού 1.000.000 29 Μαϊου 2019
Περιγραφή: Το σχέδιο εμπνέεται από την παρέλαση εορτασμού τραγουδιού, που κινείται σαν τα κύματα στη θάλασσα, με ιαχές υπερηφάνειας και χαράς και ποικίλες εθνικές ενδυμασίες. Το σχέδιο συνδυάζει μουσική, εθνικές ενδυμασίες και τις διάφορες τοποθεσίες του μεγαλειώδους και συναρπαστικού αυτού εορτασμού τραγουδιού του έθνους κοντά στη θάλασσα. Το σχέδιο απεικονίζει επίσης τις πρώτες νότες του εσθονικού εθνικού ύμνου και, στο κάτω μέρος, αναγράφονται οι λέξεις «Laulupidu 150» (Εορτασμός τραγουδιού 150). Στο πάνω μέρος αναγράφεται το έτος έκδοσης «2019» και από κάτω η ονομασία της χώρας έκδοσης «EESTI».

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[517]

 
[518]
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Εξακόσια έτη από την ανακάλυψη του Αρχιπελάγους της Μαδέρας από τους Πορτογάλους θαλασσοπόρους Bartolomeu Perestrelo και Tristão Vaz . 520.000 6 Ιουνίου 2019
Περιγραφή: Το γεγονός, γνωστό ως η πρώτη πορτογαλική γεωγραφική ανακάλυψη, αποτέλεσε ορόσημο για την εδραίωση της Πορτογαλίας ως θαλάσσιας δύναμης και υπήρξε η απαρχή της πορτογαλικής Εποχής των Ανακαλύψεων (1418- 1522). Το σχέδιο απεικονίζει το Αρχιπέλαγος της Μαδέρας και το νησί Πόρτο Σάντο. Σε κυκλική διάταξη βρίσκονται οι ενδείξεις «600 anos do Descobrimento da Madeira e de Porto Santo» και «PORTUGAL 2019». Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας[519]
 
Munt 2 euro Asterix 60 jaar.jpg
Flag of France.svg Γαλλία Η 60ή επέτειος του Αστερίξ 310.000 7 Ιουνίου 2019
Περιγραφή: Εδώ και 60 χρόνια, ο Αστερίξ είναι εμβληματικός χαρακτήρας του γαλλικού πολιτισμού. Ο ήρωας αυτός, που δημιουργήθηκε το 1959 από τον σεναριογράφο René Goscinny και τον σχεδιαστή κόμικς Albert Uderzo, ενσαρ­κώνει το αρχέτυπο του Γάλλου, με την εξυπνάδα και την οξύτητά του, μέσα από τη γαλατική ταυτότητα. Πέρα από την καλλι­τεχνική του γραμμή, ο Αστερίξ έχει αποκτήσει εδώ και πολλά χρόνια μεγάλη διεθνή φήμη, απεικονίζοντας με χιούμορ τη σύγχρονη κοινωνία. Ο Αστερίξ, από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, έχει μεταφραστεί σε όλες της γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημειώνει τεράστια επιτυχία. Η φήμη του Αστερίξ είναι εξίσου μεγάλη στη Γερμανία, παραδείγματος χάριν, όπως και στη Γαλλία. Είναι επίσης εξαιρετικά διάσημος στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Σκανδιναβία, εδώ και πολλά χρόνια. Εκτός από Γάλλο θρύλο, ο Αστερίξ έχει αναδειχθεί και σε εμβληματικό χαρακτήρα της ευρωπαϊκής 9ης τέχνης.

Το σχέδιο αναπαριστά τον Αστερίξ σε προφίλ να φορά το περίφημο φτερωτό κράνος του. Περιβάλλεται από δάφνες και ρωμαϊκές επιγραφές που αναφέρονται στα 60 χρόνια του. Στο πάνω μέρος υπάρχει η επιγραφή «ASTERIX» και από κάτω η ένδειξη της χώρας έκδοσης «RF» («République Française»). Το έτος έκδοσης «2019» αναγράφεται στο κάτω μέρος, μαζί με το σήμα του γαλλικού νομισματοκοπείου και τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου. Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[520]

 
LT 2€ 2019 Sutartines.png
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Sutartinės (λιθουανικά πολυφωνικά τραγούδια, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Unesco για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας) 500.000 10 Ιουλίου 2019
Περιγραφή: Το σχέδιο περιλαμβάνει γραμμικά σχέδια που συμβολίζουν τις πολυφωνικές μελωδίες της μοναδικής λιθουανικής κληρονομιάς – τα λαϊκά τραγούδια sutartinės. Οι γραμμές αυτές πλαταίνουν και στενεύουν, περιστρεφόμενες σε μια σπείρα διακοσμημένη με διάφορα μικροσκοπικά γεωμετρικά σχήματα και αναπαραστάσεις από τη φύση. Η ένδειξη της χώρας έκδοσης «LIETUVA», καθώς και η ένδειξη «SUTARTINĖS» (λιθουανικά πολυφωνικά τραγούδια), όπως και το έτος έκδοσης «2019», απεικονίζονται σε ημικυκλική διάταξη. Επίσης, το σχέδιο περιέχει το διακριτικό του νομισματοκοπείου της Λιθουανίας. Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας. [521]
 
[522]
Flag of Greece.svg Ελλάδα Επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μανόλη Ανδρόνικου 750.000 11 Ιουλίου 2019
Περιγραφή: Ο Μανόλης Ανδρόνικος (1919-1992) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχαιολόγους. Το 1977 ανακάλυψε τους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα και έφερε στο φως εξαιρετικά ευρήματα που μαρτυρούν το μεγαλείο του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού.

Το σχέδιο απεικονίζει προσωπογραφία του Μανόλη Ανδρόνικου. Περιμετρικά στην εσωτερική επιφάνεια αριστερά αναγράφεται το ονοματεπώνυμο «ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ 1919-1992», μαζί με το έτος κοπής και ένα ανθέμιο (το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου)· περιμετρικά στην εσωτερική επιφάνεια δεξιά αναγράφονται οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Στο δεξί μέρος του σχεδίου εμφανίζεται επίσης το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γεωργίου Σταματόπουλου). Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[523]

 
[524]
Flag of Greece.svg Ελλάδα Ανδρέας Κάλβος – 150 χρόνια μνήμης 750.000 11 Ιουλίου 2019
Περιγραφή: Ο Ανδρέας Κάλβος (1792-1869) γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και είναι ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες ποιητές. Ο ποιητής, που συνδύαζε μια γερή νεοκλασική παιδεία με τα υψηλά ιδανικά του ρομαντισμού, εξέφρασε, σε αρχαΐζουσα δημοτική, τόσο τις επαναστατικές ιδέες της εποχής του όσο και το προσωπικό του όραμα.

Η εθνική όψη του κέρματος απεικονίζει προσωπογραφία του Ανδρέα Κάλβου. Περιμετρικά στην εσωτερική επιφάνεια αριστερά αναγράφεται το ονοματεπώνυμο «ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ 1792-1869», μαζί με το έτος κοπής και ένα ανθέμιο (το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου)· περιμετρικά στην εσωτερική επιφάνεια δεξιά αναγράφονται οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Στο δεξί μέρος του σχεδίου εμφανίζεται επίσης το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γεωργίου Σταματόπουλου). Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[525]

 
[526]
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος Πεντακοσιοστή πεντηκοστή επέτειος του θανάτου του Filippo Lippi 54.150 29 Αυγούστου 2019
Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει στο κέντρο του την Παρθένο βρεφοκρατούσα, λεπτομέρεια από το έργο του Filippo Lippi «Madonna col Bambino e angeli». Στο πάνω μέρος βρίσκονται οι επιγραφές «SAN MARINO» και «FILIPPO LIPPI» και αριστερά το έτος «1469» και το γράμμα «R», διακριτικό του νομισματοκοπείου της Ρώμης. Στο κάτω μέρος, αριστερά είναι τα αρχικά της χαράκτριας Maria Angela Cassol «M.A.C.» και στο κέντρο το έτος έκδοσης «2019». Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας. [527]
 
LT 2€ 2019 Zemaitija.png
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Σαμογιτία(εθνογραφικές περιοχές της Λιθουανίας) 500.000 10 Σεπτεμβρίου 2019
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει αρκούδα που στέκεται στα πίσω πόδια της, η οποία φέρει περιλαίμιο με κρίκο για το πέρασμα αλυσίδας. Η παράσταση αυτή περιλαμβάνεται στο εθνόσημο της Σαμογιτίας από τον 16ο αιώνα. Η αρκούδα τοποθετείται πάνω σε αιγίδα, στο πάνω μέρος της οποίας εφάπτεται στέμμα· την αιγίδα κρατάει ένας στρατιώτης με πανοπλία (σύμβολο θάρρους, θυσίας και πατριωτισμού) και μία θεά με μια άγκυρα (σύμβολο ελπίδας). Από κάτω αναγράφεται η φράση «PATRIA UNA» («μία πατρίδα»). Το σχέδιο περιβάλλεται από τις ενδείξεις «LIETUVA» (Λιθουανία) και «ŽEMAITIJA» (Σαμογιτία), από το έτος έκδοσης «2019», και από το διακριτικό τού νομισματοκοπείου της Λιθουανίας. Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[528]
 
[529]