Σχέσεις Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης
Map indicating locations of Ευρωπαϊκή Ένωση and Καναδάς

Ευρωπαϊκή Ένωση

Καναδάς

Οι σχέσεις μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των προκατόχων της χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950. Ενώ η σχέση είναι πρωτίστως οικονομική, υπάρχουν επίσης θέματα πολιτικής συνεργασίας. Οι Καναδοί μιλούν ευρωπαϊκές γλώσσες (Αγγλικά και γαλλικά είναι επίσημες και πλειονοτικές γλώσσες).

Δύο υπερπόντια εδάφη μέλη της ΕΕ, η Γροιλανδία και το Σαιν-Πιερ και Μικελόν, βρίσκονται δίπλα στα χωρικά ύδατα του Καναδά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σχέση του Καναδά με την Ευρώπη αποτελεί επακόλουθο των ιστορικών συνδέσεων δημιουργημένων από την αποικιοκρατία και τη μαζική ευρωπαϊκή μετανάστευση στον Καναδά. Ο Καναδάς αποικίστηκε για πρώτη φορά από τους Βίνλαντ στις ακτές της νήσου Μπάφιν συν εκείνων της Νέας Γης και Λαμπραντόρ το Μεσαίωνα. Ωστόσο, αιώνες αργότερα στη Σύγχρονη Εποχή, αποικήθηκε κυρίως από τη Γαλλία και, μετά το 1763, εντάχθηκε επίσημα στη Βρετανική Αυτοκρατορία μετά την κατάκτησή της στον Επταετή Πόλεμο. Επιπλέον, είχε επίσης αποικιακή επιρροή από την Ισπανία στη Βρετανική Κολομβία συν τη νότια Αλμπέρτα και το Σασκάτσουαν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εξαιρετικά στενές σχέσεις με τον Καναδά, λόγω του βρετανικού αποικιακού παρελθόντός του, και οι δύο είναι βασίλεια της Κοινοπολιτείας. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο έπαψε να είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 31 Ιανουαρίου 2020. Ιστορικά, οι σχέσεις του Καναδά με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ είχαν συνήθως προτεραιότητα έναντι των σχέσεων με την ηπειρωτική Ευρώπη. Ωστόσο, ο Καναδάς είχε υφιστάμενους δεσμούς με τις ευρωπαϊκές χώρες μέσω της δυτικής συμμαχίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ πριν από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.

Συμφωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία των σχέσεων του Καναδά με την ΕΕ τεκμηριώνεται καλύτερα σε μια σειρά οικονομικών συμφωνιών:

Το 1976 η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και ο Καναδάς υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο για την οικονομική συνεργασία, την πρώτη επίσημη συμφωνία του είδους της μεταξύ της ΕΟΚ και μιας βιομηχανοποιημένης τρίτης χώρας. Επίσης, το 1976 άνοιξε στην Οττάβα η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Καναδά.

Το 1990 Ευρωπαίοι και Καναδοί ηγέτες ενέκριναν μια Διακήρυξη για τις Διατλαντικές Σχέσεις, επεκτείνοντας το πεδίο των επαφών τους και καθιερώνοντας τακτικές συναντήσεις σε Υπουργικό επίπεδο και Συνόδους Κορυφής.

Το 1996, στη Σύνοδο Κορυφής της Οττάβα, πραγματοποιήθηκε μια νέα Πολιτική Διακήρυξη για τις Σχέσεις ΕΕ-Καναδά, η οποία υιοθέτησε ένα κοινό σχέδιο δράσης για τον προσδιορισμό πρόσθετων ειδικών τομέων συνεργασίας.