Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Γενικές πληροφορίες
Σύσταση12 Οκτωβρίου, 2017
ΔικαιοδοσίαΕυρωπαϊκή Ένωση
ΈδραΛουξεμβούργο,
Ευρωπαία Γενική ΕισαγγελέαςΛάουρα Κόντρουτσα Κόβεσι
Ιστότοποςeppo.europa.eu

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με νομική προσωπικότητα, που ιδρύθηκε βάσει της Συνθήκης της Λισαβώνας από τα 23 εκ των 27 κρατών της ΕΕ με τη μέθοδο της ενισχυμένης συνεργασίας.[1] Η έδρα της βρίσκεται στο Κίρχμπεργκ της πόλης του Λουξεμβούργου μαζί με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA).[2][3]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποστηρίχτηκε σθεναρά από τον πρώην Επίτροπο Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, Φράνκο Φρατίνι, ως μέρος των σχεδίων για την ενίσχυση του οργανισμού Eurojust. Ο Φρατίνι δήλωσε τον Αύγουστο του 2007 ότι είναι "πεπεισμένος ότι η Ευρώπη θα έχει τον γενικό εισαγγελέα της στο μέλλον" και πρότεινε ότι η επιτροπή περίμενε απλώς να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη. Δήλωσε ότι ένας εισαγγελέας «θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμος» σε τομείς «όπου διακυβεύονται σημαντικά ευρωπαϊκά συμφέροντα», συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, της απάτης και της παραχάραξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.[4]

  Κράτη - Μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν
  Δεν συμμετέχουν

Τον Νοέμβριο του 2013, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας συμμορφωνόταν «με την αρχή της επικουρικότητας» σε μια έκθεση που αντιμετώπιζε το θέμα, αφού το έθιξαν 14 εθνικά κοινοβούλια σε 11 κράτη μέλη[5]. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της πρότασης της Επιτροπής για τη σύσταση του οργάνου. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να διορίσουν τη Λάουρα Κόντρουτσα Κόβεσι ως Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα.

Ρόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι να διερευνά και να αντιμετωπίζει την απάτη κατά του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα εγκλήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της απάτης που αφορά κονδύλια της ΕΕ άνω των 10.000 ευρώ και των διασυνοριακών υποθέσεων απάτης στον τομέα του ΦΠΑ που αφορούν ζημίες άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Προηγουμένως, μόνον οι κρατικές αρχές μπορούσαν να διερευνήσουν και να διώξουν αυτά τα εγκλήματα και δεν μπορούσαν να δράσουν πέρα από τα σύνορά τους. Το όργανο προορίζεται να είναι αποκεντρωμένο, με βάση τους Ευρωπαίους Εντεταλμένους Εισαγγελείς που βρίσκονται σε κάθε συμμετέχον κράτος - μέλος. Αποτελείται από έναν Ευρωπαίο Γενικό Εισαγγελέα που υποστηρίζεται από 22 Ευρωπαίους Εισαγγελείς, καθώς και από τεχνικό και ερευνητικό προσωπικό. Μπορεί να ζητήσει τη σύλληψη ενός υπόπτου, αλλά αυτό πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια κρατική αρχή.[6][7]

Ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ηγείται της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, την εκπροσωπεί εξωτερικά και προεδρεύει του Σώματος της. Επικουρείται από δύο αναπληρωτές, οι οποίοι είναι και αναπληρωτές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «20 EU nations back plan for EU prosecutor's office». Fox News. 8 Ιουνίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2020. 
  2. Brenton, Hannah (9 May 2019). «Europe's first public prosecutor to be housed in Kirchberg tower» (στα αγγλικά). luxtimes.lu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-09-25. https://web.archive.org/web/20190925133200/https://luxtimes.lu/european-union/37268-europe-s-first-public-prosecutor-to-be-housed-in-kirchberg-tower. Ανακτήθηκε στις 25 September 2019. 
  3. Tasch, Barbara (8 June 2017). «New European Public Prosecutor's Office to be based in Luxembourg» (στα αγγλικά). luxtimes.lu. https://luxtimes.lu/archives/2091-new-european-public-prosecutor-s-office-to-be-based-in-luxembourg. Ανακτήθηκε στις 25 September 2019. 
  4. [1] Brussels eyes single European public prosecutor, Goldirova, Renata (1 August 2007).EU Observer
  5. «'YELLOW CARD' ON EPPO TRIGGERS COMMISSION REVIEW». Vice President of the European Commission. November 2013. http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/sefcovic/headlines/news/2013/11/2013_11_27_public_prosecutor_en.htm. Ανακτήθηκε στις 3 June 2014. 
  6. «Judicial cooperation». European Commission - European Commission. 
  7. Behr, Dr Nicolai (20 Ιουνίου 2017). «European Union introduces European Public Prosecutor's Office to fight crimes against the EU». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]