Ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η θέση της Αλβανίας (πορτοκαλί) και η Ευρωπαϊκη Ένωση (πράσινο)

Η Αλβανία βρίσκεται στην τρέχουσα ατζέντα για τη μελλοντική διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ στις 28 Απριλίου 2009 και από τον Ιούνιο του 2014 είναι επίσημα υποψήφια για ένταξη. Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε τον Μάρτιο του 2020 να ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία[1], η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022.

Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθυστέρησαν, επειδή η υποψηφιότητά της Αλβανίας συνδέθηκε με εκείνη της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία οποία ασκήθηκε βέτο από τη Βουλγαρία.[2] Στις 24 Ιουνίου 2022, το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε την άρση του βέτο της χώρας για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία. Στις 16 Ιουλίου 2022, η Συνέλευση της Βόρειας Μακεδονίας ενέκρινε επίσης την αναθεωρημένη γαλλική πρόταση για συμβιβασμό των δύο μερών, επιτρέποντας την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.[3] Η έναρξη των διαπραγματεύσεων και για τις δύο χώρες ξεκίνησε επίσημα στις 19 Ιουλίου 2022.[4]

Χρονολόγιο των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημα αναγνωρισμένη από την ΕΕ ως «δυνητικά υποψήφια χώρα» το 2000, η Αλβανία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για μια Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ) το 2003. Αυτό συμφωνήθηκε επιτυχώς και υπογράφηκε στις 12 Ιουνίου 2006, ολοκληρώνοντας έτσι το πρώτο σημαντικό βήμα προς την πλήρη ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

Η Αλβανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 28 Απριλίου 2009. Μετά την αίτηση της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Νοεμβρίου 2009 να προετοιμάσει αξιολόγηση σχετικά με την ετοιμότητα της Αλβανίας να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.[5] Στις 16 Δεκεμβρίου 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε στην αλβανική κυβέρνηση το ερωτηματολόγιο για την προετοιμασία της προσχώρησης. Η Αλβανία επέστρεψε απαντήσεις στην Επιτροπή στις 14 Απριλίου 2010.[6] Στις 5 Δεκεμβρίου 2013, μια συνεδρίαση του ΕΚ πρότεινε στο συμβούλιο να χορηγήσει στην Αλβανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας.[7] Στις 23 Ιουνίου 2014, υπό την ελληνική Προεδρία της ΕΕ, το Συμβούλιο της ΕΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε να χορηγήσει στην Αλβανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, το οποίο εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λίγες ημέρες αργότερα. Ακολουθώντας τα βήματα των χωρών που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004, η Αλβανία συνεργάστηκε εκτενώς με τους θεσμούς της ΕΕ και εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ ως πλήρες μέλος το 2009.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία στην αξιολόγησή της τον Νοέμβριο του 2016.[8] Τον Ιούνιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε μια πορεία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία έως τα τέλη του 2019[9][10]

Η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ συνδέεται με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Στην Αλβανία δίνονται ορισμένες προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως η ψήφιση μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα, ένας νέος εκλογικός νόμος, η έναρξη δικαστηρίων για διεφθαρμένους δικαστές και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.[11][12]

Τον Μάιο του 2019, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν επανέλαβε αυτή τη σύσταση.[13] Ωστόσο, τον Ιούνιο το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε να αναβάλει την απόφασή του για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον Οκτώβριο, λόγω αντιρρήσεων από ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας και της Γαλλίας.[14] Η απόφαση τέθηκε εκ νέου βέτο τον Οκτώβριο.[15] Στις 25 Μαρτίου 2020, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη μέρα.[16][17]

Χρονολόγιο ενταξιακής πορείας
Ημερομηνία Συμβάν
1992 Υπεγράφη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Αλβανίας και η Αλβανία έγινε επιλέξιμη για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος Phare της ΕΕ.
1997 Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ καθόρισε πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και ΕΕ.
1999 Η ΕΕ πρότεινε τη νέα Διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (SAP) για πέντε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας. Από το 1999, η Αλβανία επωφελήθηκε από τις αυτόνομες εμπορικές προτιμήσεις με την ΕΕ.
2000 Παραχωρήθηκε αδασμολόγητη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ για προϊόντα από την Αλβανία.[18]
Ιούνιος 2000 Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ότι όλες οι χώρες της SAP είναι «δυνητικές υποψήφιες» για ένταξη στην ΕΕ.
Νοέμβριος 2000 Στη Σύνοδο Κορυφής του Ζάγκρεμπ, η SAP εγκρίθηκε επίσημα από την ΕΕ και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας).
2001 Το πρώτο έτος του νέου προγράμματος CARDS ειδικά σχεδιασμένο για τις χώρες της SAP.
Ιούνιος 2001 Η Επιτροπή συνέστησε την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ) με την Αλβανία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Γκέτεμποργκ κάλεσε την Επιτροπή να παρουσιάσει σχέδια διαπραγματευτικών οδηγιών για τη διαπραγμάτευση μιας ΣΣΣ.
31 Ιανουαρίου 2003 Εγκρίθηκαν οι οδηγίες για τη διαπραγμάτευση ΣΣΣ με την Αλβανία. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πρόντι ξεκινά επίσημα τις διαπραγματεύσεις για μια ΣΣΣ μεταξύ ΕΕ και Αλβανίας.
Ιούνιος 2003 Στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, η SAP επιβεβαιώθηκε καθώς επιβεβαιώθηκε η πολιτική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια και η προοπτική της ΕΕ για αυτές τις χώρες (οι χώρες που συμμετέχουν στο ΔΣΣ άρχισαν να είναι επιλέξιμες για ένταξη στην ΕΕ και θα ενταχθούν στην ΕΕ μόλις γίνουν έτοιμες) .
Δεκέμβριος 2005 Το Συμβούλιο έλαβε την απόφαση σχετικά με τις αρχές μιας αναθεωρημένης ευρωπαϊκής εταιρικής σχέσης για την Αλβανία.
12 Ιουνίου 2006 Η ΣΣΣ υπογράφηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων στο Λουξεμβούργο.[18]
9 Νοεμβρίου 2006 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων με την Αλβανία.
13 Απριλίου 2007 Η συμφωνία διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων υπογράφηκε στο Ζάγκρεμπ. Ο υπογράφων Επίτροπος της ΕΕ Φράνκο Φρατίνι φέρεται να είπε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την πλήρη κατάργηση των απαιτήσεων βίζας και την ελεύθερη κυκλοφορία των Αλβανών πολιτών στην ΕΕ.
1 Ιανουαρίου 2008 Τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων.
7 Μαρτίου2008 Ο Επίτροπος της ΕΕ Φράνκο Φρατίνι, ενώ βρισκόταν στα Τίρανα, άνοιξε τον διάλογο για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα μεταξύ Αλβανίας και ΕΕ.
1 Απριλίου 2009 Τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ).
28 Απριλίου 2009 Η Αλβανία υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.[18]
16 Νοεμβρίου 2009 Το Συμβούλιο της ΕΕ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει αξιολόγηση σχετικά με την ετοιμότητα της Αλβανίας να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η Επιτροπή υπέβαλε το ερωτηματολόγιο για την προετοιμασία της προσχώρησης στην αλβανική κυβέρνηση.
14 Απριλίου 2010 Η Αλβανία υπέβαλε απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής[6], αλλά το καθεστώς υποψηφιότητας δεν χορηγήθηκε από την ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2010 λόγω μιας μακροχρόνιας πολιτικής διαμάχης στη χώρα.
27 Μαΐου 2010 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ταξίδια χωρίς βίζα για την Αλβανία. Η εγκριθείσα πρόταση έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες της Αλβανίας να ταξιδεύουν σε χώρες του Σένγκεν χωρίς να χρειάζονται βραχυπρόθεσμη βίζα.[19]
8 Νοεμβρίου 2010 Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε το ταξίδι χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν για τους Αλβανούς πολίτες.[20]
15 Δεκεμβρίου 2010 Τέθηκε σε ισχύ η πρόσβαση χωρίς βίζα για τους Αλβανούς στον χώρο Σένγκεν.
10 Οκτωβρίου 2012 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να χορηγηθεί στην Αλβανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης βασικών μέτρων σε ορισμένους τομείς.
Αύγουστος 2012 Το αλβανικό κοινοβούλιο απέρριψε πρόταση για κατάργηση της ασυλίας για βουλευτές, υπουργούς και άτομα σε ορισμένες άλλες επίσημες θέσεις.[21] Η ΕΕ ζήτησε να καταργηθεί αυτό μαζί με άλλα 11 βασικά ζητήματα, επομένως το καθεστώς υποψηφιότητας καθυστέρησε περαιτέρω. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2012 ψηφίστηκε ομόφωνα μια συνταγματική τροποποίηση που περιόρισε την ασυλία των βουλευτών.[22]
Οκτώβριος 2012 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε την πρόοδο της Αλβανίας να συμμορφωθεί με 12 βασικούς όρους για την επίτευξη του επίσημου καθεστώτος υποψήφιας χώρας και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν η Αλβανία καταφέρει να διεξαγάγει δίκαιες και δημοκρατικές βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2013 και εφαρμόζει επίσης τις υπόλοιπες αλλαγές για να συμμορφωθεί με τις οκτώ βασικές προτεραιότητες που δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί πλήρως, τότε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνιστούσε να δοθεί στην Αλβανία στάτους επίσημης υποψηφιότητας.
23 Ιουνίου 2013 Η Αλβανία διεξήγαγε γενικές εκλογές, που γενικά θεωρούνται ελεύθερες και δίκαιες.[23]
16 Οκτωβρίου 2013 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις ετήσιες εκθέσεις της για τα υποψήφια κράτη μέλη, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές στην Αλβανία διεξήχθησαν με «εύρυθμο τρόπο» και ότι είχε σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την εκπλήρωση άλλων προϋποθέσεων. Ως εκ τούτου, συνέστησε τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία.[24]
5 Δεκεμβρίου 2013 Σε μια συνεδρίαση του ευρωβουλευτή, προτάθηκε ότι «...το Συμβούλιο θα πρέπει να αναγνωρίσει την πρόοδο που σημείωσε η Αλβανία, δίνοντάς της καθεστώς υποψήφιας χώρας χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση». Ωστόσο, αρκετά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας και της Ολλανδίας, παρέμειναν αντίθετα στη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία μέχρι να αποδείξει ότι η πρόσφατη πρόοδός της θα μπορούσε να διατηρηθεί. Κατά συνέπεια, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνεδρίασή του τον Δεκέμβριο του 2013, συμφώνησε να αναβάλει την απόφαση για το καθεστώς υποψηφίου για τον Ιούνιο του 2014.[7][25][26]
24 Ιουνίου 2014 Υπό την ελληνική Προεδρία της ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε να χορηγήσει στην Αλβανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, το οποίο εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λίγες ημέρες αργότερα. Αυτό συνέπεσε με τη 10η επέτειο της «Ατζέντας 2014», που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση το 2004, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη, για την ενίσχυση της ένταξης όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.[27][28][29]
Μάρτιος 2015 Στην πέμπτη «σύσκεψη διαλόγου υψηλού επιπέδου» μεταξύ Αλβανίας και ΕΕ, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ (Γιοχάνες Χαν) ενημέρωσε την Αλβανία ότι ο καθορισμός ημερομηνίας έναρξης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτούσε ακόμη να πληρούνται οι ακόλουθες δύο προϋποθέσεις:

1) Η κυβέρνηση πρέπει να ξανανοίξει τον πολιτικό διάλογο με την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, 2) Η Αλβανία πρέπει να πραγματοποιήσει ποιοτικές μεταρρυθμίσεις και για τους 5 βασικούς τομείς που δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί (δημόσια διοίκηση, κράτος δικαίου, διαφθορά, οργανωμένο έγκλημα, θεμελιώδη δικαιώματα). Αυτή η επίσημη στάση υποστηρίχθηκε πλήρως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω της ψήφισης ενός σχολίου στο Ψήφισμα του Απριλίου του 2015, το οποίο συμφωνούσε με όλα τα συμπεράσματα της τελευταίας Έκθεσης Προόδου της Επιτροπής για την Αλβανία για το 2014. Ο Αλβανός πρωθυπουργός περιέγραψε ότι το επόμενο βήμα της κυβέρνησής του θα ήταν να υποβάλει στην Επιτροπή μια λεπτομερή έκθεση προόδου για την εφαρμογή των 5 βασικών μεταρρυθμίσεων το φθινόπωρο του 2015 και στη συνέχεια ανέμενε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν λίγο αργότερα - πριν από το τέλος του 2015.[30][31][32]

22 Ιουλίου 2016 Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε συνταγματικές τροποποιήσεις για τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη.
9 Νοεμβρίου 2016 Η Επιτροπή συνέστησε την έναρξη διαπραγματεύσεων.[33]
26 Νοεμβρίου 2016 Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών μέχρι το 2018.[34]
Αρχές 2017 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε τους ηγέτες των κυβερνήσεων ότι οι βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο πρέπει να είναι «ελεύθερες και δίκαιες» προτού αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην Ένωση. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν επίσης ανησυχία για την «επιλεκτική δικαιοσύνη, τη διαφθορά, τη συνολική διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και την πολιτική παρέμβαση σε έρευνες και δικαστικές υποθέσεις» αλλά το δελτίο τύπου της ΕΕ εξέφρασε κάποια αισιοδοξία: «Είναι σημαντικό για την Αλβανία να διατηρήσει τη σημερινή μεταρρυθμιστική δυναμική και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτή τη διαδικασία».[35]
Δεκέμβριος 2018 Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.[36][11]
Ιούνιος 2019 Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν συνέστησε στην ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία. Την 1η Ιουνίου 2019, το Συμβούλιο καθόρισε τον δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με τις συνομιλίες που αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο αργότερα.[13]
Σεπτέμβριος 2019 Η Μπούντεσταγκ της Γερμανίας έθεσε ως προϋποθέσεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας στην ΕΕ τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, τη συνέχιση της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών, έναν νέο εκλογικό νόμο, τη δημιουργία του SPAK (Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς), τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το διορισμό νέου Γενικού Εισαγγελέα, δίκες για τους διεφθαρμένους δικαστές, αλλά και να σταματήσει κάποιες φιλοδοξίες της Μεγάλης Αλβανίας.[37]
24 Μαρτίου 2020 Οι υπουργοί της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.[38]
19 Ιουλίου 2022 Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΚΔ) για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Αλβανίας. Αυτό σηματοδότησε την επίσημη έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τη διαδικασία ελέγχου (screening).[39]

Διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων (visa)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 1η Ιανουαρίου 2008 τέθηκαν σε ισχύ οι συμφωνίες διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων και επανεισδοχής μεταξύ της Αλβανίας και της ΕΕ.[40] Η Αλβανία έλαβε οδικό χάρτη από την ΕΕ για περαιτέρω απελευθέρωση των θεωρήσεων με τις χώρες Σένγκεν τον Ιούνιο του 2008.[40]

Η Αλβανία άρχισε να εκδίδει βιομετρικά διαβατήρια στις 24 Μαΐου 2009, τα οποία σχεδιάστηκαν για να συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.[41] Στις 8 Νοεμβρίου 2010 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε το ταξίδι χωρίς βίζα στην ΕΕ για τους πολίτες της Αλβανίας.[20] Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου 2010.[42]

Oικονομική βοήθεια της ΕΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2011, η ΕΕ πλήρωσε 6 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή ή την ανακαίνιση συνοριακών σημείων διέλευσης και συνοριακών αστυνομικών τμημάτων για να βοηθήσει την Αλβανία να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.[43]

Μέχρι το 2020, η Αλβανία λάμβανε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ αναπτυξιακής βοήθειας από το Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας, έναν μηχανισμό χρηματοδότησης για τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Οκτώβριος 2022
Κεφάλαιο ενωσιακού δικαίου Κατάσταση τον Οκτώβριο του 2022[44] Κατάσταση κεφαλαίου
Επισκόπηση 1 κεφάλαια σε αρχικό στάδιο

10 κεφάλαια με κάποιο βαθμό προετοιμασίας

20 κεφάλαια με μέτρια προετοιμασία

2 κεφάλαια με καλό βαθμό προετοιμασίας

2 κεφάλαια χωρίς ανάγκη υιοθέτησης περαιτέρω μέτρων

0 κεφάλαια έχουν ανοίξει
1. Ελεύθερη Διακίνηση Εμπορευμάτων Μέτρια προετοιμασία Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
2. Ελευθερία Κίνησης Εργαζομένων Κάποιος βαθμός προετοιμασίας Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
3. Δικαίωμα Εγκατάστασης & Ελευθερία Παροχής Υπηρεσιών Μέτρια προετοιμασία Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
4. Ελεύθερη Κίνηση Κεφαλαίων Κάποιο επίπεδο προετοιμασίας Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
5. Δημόσιες Προμήθειες Μέτρια προετοιμασία Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
6. Εταιρικό Δίκαιο Μέτρια προετοιμασία Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
7. Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας Μέτρια προετοιμασία Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
8. Πολιτική Ανταγωνισμού Μέτρια προετοιμασία Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
9. Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μέτρια προετοιμασία Chapter not yet opened
10. Κοινωνία της Πληροφορίας & ΜΜΕ Μέτρια προετοιμασία Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
11. Γεωργία & Αγροτική Ανάπτυξη Κάποιος βαθμός προετοιμασίας Chapter not yet opened
12. Πολιτική Ασφάλειας Τροφίμων, Κτηνιατρική & Φυτοϋγειονομική Κάποιος βαθμός προετοιμασίας Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
13. Αλιεία Μέτρια προετοιμασία Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
14. Πολιτική Μεταφορών Κάποιος βαθμός προετοιμασίας Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
15. Ενέργεια Μέτρια προετοιμασία Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
16. Φορολογία Μέτρια προετοιμασία Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
17. Οικονομική και Νομισματική Πολιτική Μέτρια προετοιμασία Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
18. Στατιστική Μέτρια προετοιμασία Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
19 Κοινωνική Πολιτική και Εργασία Κάποιος βαθμός προετοιμασίας Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
20. Επιχειρήσεις και Βιομηχανική Πολιτική Μέτρια προετοιμασία Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
21. Διευρωπαϊκά Δίκτυα Κάποιος βαθμός προετοιμασίας Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
22. Περιφερειακή Πολιτική & Συντονισμός Διαρθρωτικών Μέσων Μέτρια προετοιμασία Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
23. Δικαιοσύνη & Θεμελιώδη Δικαιώματα Μέτρια προετοιμασία Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
24. Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια Μέτρια προετοιμασία Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
25. Επιστήμες και Έρευνα Κάποιος βαθμός προετοιμασίας Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
26. Παιδεία και Πολιτισμός Μέτρια προετοιμασία Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
27. Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή Κάποιος βαθμός προετοιμασίας Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
28. Προστασία Καταναλωτή & Υγείας Αρχικό στάδιο Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
29. Τελωνειακή Ένωση Μέτρια προετοιμασία Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
30. Εξωτερικές Σχέσεις Καλός βαθμός προετοιμασίας Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
31. Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας Καλός βαθμός προετοιμασίας Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
32. Δημοσιονομικός Έλεγχος Μέτρια προετοιμασία Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
33. Χρηματοοικονομικές & Δημοσιονομικές Προβλέψεις Κάποιος βαθμός προετοιμασίας Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
34. Θεσμοί Χωρίς ανάγκη υιοθέτησης περαιτέρω μέτρων Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
35. Άλλα θέματα Χωρίς ανάγκη υιοθέτησης περαιτέρω μέτρων Το κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει ακόμα
Υπόμνημα:

  παντελής ασυμβατότητα   αρχικό στάδιο   ανάγκη σημαντικής προσπάθειας   κάποιος βαθμός προετοιμασίας   ανάγκη περαιτέρω προσπάθειας   μέτρια προετοιμασία   μη προσδοκία μεγάλων δυσκολιών   καλός βαθμός προετοιμασίας   καλή προετοιμασία / καλή πρόοδος

Κοινή γνώμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια δημοσκόπηση του 2021 διαπίστωσε ότι το 97% των Αλβανών είναι υπέρ της ένταξης στην ΕΕ.[45] Πολλοί Αλβανοί πιστεύουν ότι αν ενταχθεί η χώρα τους πλήρως στην ΕΕ, θα επιλυθούν δεκάδες πολιτικοί σκόπελοι, αλλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια ως κράτος.

Ωστόσο πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Φινλανδία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Ελλάδα, είναι ενάντια της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, επειδή δεν υπάρχει καμία θετική πρόοδος αλλά και μέτρια έως και καθόλου προετοιμασία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Στον αντίποδα άλλα κράτη όπως η Κύπρος, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία, τα Βαλτικά κράτη, η Τσεχία και η Πολωνία είναι αδιάφορες η έχουν ουδέτερη θέση ως προς την πλήρη ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «EU Leaders Give Final OK To Begin North Macedonia, Albania Membership Talks». RadioFreeEurope/RadioLiberty. 
  2. Dimitrievska, Valentina (23 Ιουνίου 2022). «Albania and North Macedonia remain stuck in EU accession process». bne IntelliNews. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2022. 
  3. «North Macedonia: Parliament approves deal to start EU bid». Deutsche Welle. 16 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022. 
  4. Casert, Raf (19 Ιουλίου 2022). «EU starts membership talks with Albania, North Macedonia». Associated Press. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022. 
  5. «Ministers give nod to Albania's EU application». EUobserver. 17 Νοεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2017. 
  6. 6,0 6,1 «Albania's Berisha delivers questionnaire responses to Brussels». 2010-04-15. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 May 2010. https://web.archive.org/web/20100517091214/http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/en_GB/newsbriefs/setimes/newsbriefs/2010/04/15/nb-07. Ανακτήθηκε στις 2010-04-19. 
  7. 7,0 7,1 «ViEU integration: progress reports for Albania, Serbia, Kosovo, Iceland». European Parliament. 5 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2013. 
  8. «Communication from the Commission to the European Parliament, The Council, The European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions» (PDF). Europa (web portal). 9 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2016. 
  9. «European Council conclusions, 28 June 2018». European Council. 28 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2020. 
  10. «Enlargement and Stabilisation and Association Process - Council conclusions» (PDF). European Council. 26 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2020. 
  11. 11,0 11,1 «Tsipras to Rama: Albania's EU accession depends on the respect of the Greek minority (original: Τσίπρας σε Ράμα: Η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ περνά από τον σεβασμό της ελληνικής μειονότητας)». CNN. 12 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019. 
  12. «Berlin warns Tirana: Forget ambitions for "Greater Albania" (original: Προειδοποίηση Βερολίνου σε Τίρανα: Ξεχάστε τις φιλοδοξίες για "Μεγάλη Αλβανία"». Skai. 26 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019. 
  13. 13,0 13,1 «EC: Albania and North Macedonia to open the negotiations». European Western Balkans. European Western Balkans. 29 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2019. 
  14. «Divided Europe deals major blow to North Macedonia's EU accession hopes». Euraciv. 19 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2020. 
  15. «EU blocks Albania and North Macedonia membership bids». BBC News. 18 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2020. 
  16. «Enlargement and Stabilisation and Association Process - the Republic of North Macedonia and the Republic of Albania - Council conclusions». Council of the European Union. 25 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2020. 
  17. «Joint statement of the Members of the European Council» (PDF). European Council. 26 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2020. 
  18. 18,0 18,1 18,2 «Albania - EU-Albania relations». European Commission. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2013. 
  19. «European Commission proposes visa free travel for Albania and Bosnia and Herzegovina». 2010-05-27. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 June 2010. https://web.archive.org/web/20100601022746/http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP%2F10%2F621&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en. Ανακτήθηκε στις 2010-05-27. 
  20. 20,0 20,1 «Visa liberalisation for Albania and Bosnia and Herzegovina» (PDF). Council of the European Union. 8 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2010. 
  21. «FOCUS Information Agency». FOCUS Information Agency. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2017. 
  22. «Albanian lawmakers vote to curtail their constitutional immunity from prosecution». The Gazette (Montreal). 18 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2012. [νεκρός σύνδεσμος]
  23. «Albania might be EU candidate by December - World Bulletin». Worldbulletin.net. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2017. 
  24. «EU enlargement: priorities for 2014». European Commission. 16 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2013. 
  25. «Serbia Expected To Get EU Membership Boost; Delay For Albania». 17 Δεκεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2013. 
  26. «Council conclusions on Enlargement and Stabilisation and Association Process» (PDF). Council of the European Union. 17 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2013. 
  27. «European Council 26/27 June 2014 - Conclusions» (PDF). European Council. 27 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2014. 
  28. «Agenda 2014» (PDF). mfa.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2017. 
  29. «Greece's EU Presidency and the Challenge of Western Balkan Enlargement Policies in Light of the Crisis» (PDF). suedosteuropa.uni. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2017. 
  30. «2014 progress report on Albania - 2014/2951(RSP)». European Parliament. 30 Απριλίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2015. 
  31. «European Parliament resolution of 30 April 2015 on the 2014 Progress Report on Albania (2014/2951(RSP))». European Parliament. 30 Απριλίου 2015. 
  32. «Start of accession talks, Tirana demands a date, Brussels is silent». Independent Balkan News Agency. 24 Μαρτίου 2015. 
  33. «Communication From The Commission to The European Parliament, The Council, The European Economic and Social Committee and The Committee of the Regions» (PDF). Europa (web portal). 9 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2016. 
  34. «Germany decides to vote against the launch of negotiations between the EU and Albania». Balkaneu.com. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2017. 
  35. «Foreign affairs MEPs assess reform efforts in Albania and Bosnia and Herzegovina». European Parliament. European Parliament. 31 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2017. Albania needs to implement EU-related reforms credibly, and ensure that its June parliamentary elections are free and fair, if it is to start EU accession negotiations 
  36. «Τσίπρας σε Αλβανία: "Σεβαστείτε τα μειονοτικά δικαιώματα, αν θέλετε ένταξη στην ΕΕ"». Newpost.gr. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2019. 
  37. Establishing agreement between the Bundestag and the Federal Government on the application of the Republic of Albania for accession to the European Union and on the recommendation made by the European Commission and the High Representative on 29 May 2019 that accession negotiations be opened (Report). https://www.bundestag.de/resource/blob/661474/a7dbc7059c21262d3053c2baa8704adb/decision_albania-data.pdf. 
  38. RFE/RL's Balkan Service (24 Μαρτίου 2020). «After Years of Delay, North Macedonia, Albania Get OK To Begin EU Accession Talks». Radio Free Europe/Radio Liberty. 
  39. European Commission (19 Ιουλίου 2022). «Albania Membership Status - European Commission». European Commission. 
  40. 40,0 40,1 «Albania - EU-Albania relations». European Commission. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2012. 
  41. «Modernization project helps improve public services in Albania». osce.org. 
  42. «Regulation (EU) no. 1091/2010 in the Official Journal». Eur-lex.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2017. 
  43. «EU assistance of €6 million has enabled the construction of 10 border crossing points and the refurbishment of 17 border police stations in Albania (22/07/2011)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2019. 
  44. Albania 2022 Report (Report). European Commission. 2022-10-12. https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/system/files/2022-10/Albania%20Report%202022.pdf. 
  45. «European Parliament - 2021 Report on Albania» (PDF). European Parliament. Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2022. 

Περαιτέρω ανάγνωση (στα αγγλικά)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]