Νουβία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η περιοχή της Νουβίας σήμερα

Η Νουβία είναι μια περιοχή κατά μήκος του ποταμού Νείλου, η οποία εκτείνεται στη νότια Αίγυπτο και το βόρειο Σουδάν, από το Ασσουάν μέχρι τη Χαρτούμ. Οι κάτοικοί της λέγονται Νούβιοι.


Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή έχει μακραίωνη ιστορία, και οι κάτοικοί της άρχισαν τη καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων την 5η χιλιετία π.Χ. Η περιοχή διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους, τους οποίους εμπορευόταν με τα αρχαία αιγυπτιακά βασίλεια. Το νέο βασίλειο της Αιγύπτου κατέλαβε τη Νουβία το 1500 π.Χ.

Μετά την αποχώρηση των Αιγυπτίων ιδρύθηκε το βασίλειο των Κους. Η πρωτεύουσα του ήταν η Μερόη, η οποία βρισκόταν στην ενδοχώρα στις όχθες του Νείλου. Στα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια στα παράλια της Ερυθράς θάλασσας που βρίσκονταν κοντά στη Νουβία ήκμασαν πολλοί εμπορικοί ναύσταθμοι. Εκεί σταματούσαν για ανεφοδιασμό οι ναυτικοί που είχαν ξεκινήσει από την Αίγυπτο για την Αζανία (Τανζανία) ή τις μακρινές Ινδίες. Οι Νούβιοι εκείνα τα χρόνια επιδίδονταν κυρίως στο εμπόριο καβουκιών χελώνας και ελεφαντοστού (κυρίως στους εν λόγω ναυστάθμους) τα οποία ήταν άφθονα στη γή τους. [1] Ένας από τους ισχυρότερους εμπορικούς ναυστάθμους του βασιλείου των Κους ήταν το Αξούμ, το οποίο τελικά έγινε τόσο ισχυρό που κατέλυσε το βασίλειο και σχημάτισε την ομώνυμη αυτοκρατορία. Η αυτοκρατορία του Αξούμ είχε στενές εμπορικές σχέσεις με τους Βυζαντινούς και μάλιστα εκχριστιανήθηκαν τον 4ο αιώνα. Περιλάμβανε εδάφη από τη Νουβία, και την Αιθιοπία. Όταν οι Βυζαντινοί έφυγαν από την Αφρική άρχισε και η αργή αλλά σταθερή παρακμή της αυτοκρατοριας του Αξούμ.

Τον 10ο αιώνα η αυτοκρατορία του Αξούμ καταλύθηκε και η Νουβία πέρασε στην κυριαρχία των Αράβων. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξαραβίστηκε[2] και οι χριστιανοί κάτοικοι του Αξούμ μετανάστευσαν στα νότια ή στην ενδοχώρα. Το 1504 το τελευταίο βασίλειο στη Νουβία καταλύθηκε από τους Άραβες. Το 1557 η περιοχή πέρασε στα χέρια των Οθωμανών. Ωστόσο η Νουβία είχε μικρή γεωπολιτική και οικονομική σημασία και έτσι η Οθωμανική παρουσία στη περιοχή ήταν βραχύβια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Περίπλους της Ερυθράς Θάλασσας
  2. History of Nubia