Άβυδος Αιγύπτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Άβυδος Αιγύπτου
AbydosFacade.jpg
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Άβυδος Αιγύπτου
Χώρα Αίγυπτος
Διοικητική υπαγωγή Κυβερνείο Σοχάγκ
Υψόμετρο 74 m[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Θέση της Αβύδου στην Αίγυπτο

Η Άβυδος της Αιγύπτου, όπου κατά την αρχαία αιγυπτιακή λεγόταν Αμπ-Του, και στη σύγχρονη Άραμπα αλ-Μαντφούνα, είναι μία από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαίας Αιγύπτου. Βρίσκεται περίπου 550 χλμ. νότια του Καΐρου και 160 χλμ. βόρεια του Λούξορ επί της δυτικής όχθης του Νείλου. Η Άβυδος ήταν η νεκρόπολη μιας μεγάλης γύρω απ΄ αυτή έκτασης στην οποία μετά από ανασκαφές φέρεται να έχουν ενταφιασθεί εκεί οι Φαραώ της Β΄ Δυναστείας της αρχαίας Αιγύπτου.

Κύρια θεότητα που λατρεύονταν στην Αμπ-Του ήταν ο σκυλόμορφος θεός Χεντί-αμεντιού που λέγεται και θεός τσακάλι, που μετά την Ε΄ Δυναστεία η λατρεία του βαθμιαία αντικαταστάθηκε από τον Όσιριδα. Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση στη πόλη αυτή τάφηκε το κεφάλι του Οσίριδος όταν αυτός διαμελίστηκε και έτσι κατέστη αυτή κυρίαρχος τόπος λατρείας. Στη πόλη αυτή οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τελούσαν κάθε χρόνο ευλαβικά ιδιαίτερες εορτές με εικονικό ενταφιασμό του θεού και στη συνέχεια γιόρταζαν πανηγυρικά την Ανάστασή του μέχρι ακόμα και στους ελληνορωμαΐκούς χρόνους.
Μάλιστα οι περισσότερο λάτρεις του θεού ενταφιάζονταν σε περίτεχνους τάφους που κατασκεύαζαν στη πόλη αυτή προκειμένου έτσι να βρίσκονται αιώνια μεταάνατο κοντά στον τάφο του θεού Όσιρι. Για τους φτωχότερους που δεν είχαν τις οικονομικές δυνάμεις ν΄ αναγείρουν τάφους στήνονταν στήλες επί των οποίων αναγράφονταν οι διάφορες δεήσεις τους. Το έθιμο αυτό φέρεται να τηρούσαν και οι Φαραώ εξ ου και οι τάφοι τους εκεί. Όταν αργότερα πρωτεύουσα έγινε η Μέμφις όπου οι Φαραώ έπαψαν να ενταφιάζονται στην Άβυδο συνέχιζαν το έθιμο ανεγείροντας κενοτάφια.

Ο ναός του Σηθ Α΄ στην Άβυδο
Η αρχή του βασιλικού καταλόγου

Στο χώρο της νεκρόπολης αυτής υπήρχαν πολλοί ναοί σημαντικότερος των οποίων ήταν ο ναός του Σηθ Α΄, όπου σε μακρόστενη στοά του, κατά τις ανασκαφές, βρέθηκε ανάγλυφο που απεικονίζει τον Σηθ Α΄ μαζί με τον γιο του, μετέπειτα Φαραώ Ραμσή Β΄ να προσφέρουν θυσίες με ένα κατάλογο 76 προγόνων τους. Ο κατάλογος αυτός είναι ο περίφημος "κατάλογος της Αβύδου" χάρη του οποίου έγιναν γνωστά τα ονόματα των διατελεσάντων Φαραώ από τον Μενές μέχρι τον Σηθ. Λϊγο πίσω από τον ναό αυτόν βρίσκονταν το Οσίρειον που σήμερα μόνο ερείπια της βάσεως διασώζονται.