Σκήπτρο ουάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκήπτρο ουάς που κρατάει ο Σετ, τάφος του Τούθμωσι Γ΄.
Στήλη που δείχνει την Ίσιδα καθιστή και κρατώντας σκήπτρο ουάς.
Άκρη σκήπτρου ουάς.

Το σκήπτρο ουάς (στα Αιγυπτιακά, "δύναμη, ισχύ")[1]) είναι ένα σύμβολο που εμφανίζεται συχνά σε τεχνουργήματα, τέχνη και ιερογλυφικά και σχετίζεται με την αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία. Έχει μορφή στυλιζαρισμένου κεφάλι ζώου στην άκρη μακριάς ράβδου που καταλήγει σε διχαλωτή άκρη.

Τα σκήπτρα ουάς χρησιμοποιούνταν ως σύμβολα εξουσίας και κυριαρχίας, και σχετίζονταν με αρχαίες αιγυπτιακές θεότητες όπως ο Σετ ή ο Άνουβις[2], όπως και με το φαραώ. Αντιπροσωπεύει επίσης και το τοτεμικό Ζώο του Σετ, ενώ αργότερα ήταν σύμβολο τον έλεγχο ενάντια του χάους που αντιπροσώπευε ο Σετ.

Το πλαίσιο των ταφικών πρακτικών, το σκήπτρο ουάς ήταν «υπεύθυνο» για την ευημερία του νεκρού, και έτσι κάποιες φορές περιλαμβανόταν στον ταφικό εξοπλισμό ή στη διακόσμηση του τάφου ή του φέρετρου. Το σκήπτρο επίσης θεωρούνταν και αναπαρίσταναν σε φυλακτό. Οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν ότι τον ουρανό στηρίζουν τέσσερεις πυλώνες, οι οποίοι θα είχαν το σχήμα του ουάς. Το σκήπτρο αυτό ήταν επίσης το σύμβολο του νομού των Θηβών, τέταρτου της Άνω Αιγύπτου (στα αιγυπτιακά w3st)[3][1] .

Τα σκήπτρα ουάς απεικονίζονταν να τα φέρουν θεοί, φαραώ και ιερείς. Εμφανίζονται συχνά σε εικόνες, σχέδια, και ανάγλυφα των θεών, και συχνά μαζί με άλλα σύμβολά όπως το ανκχ και τη στήλη ντζεντ. Έχουν βρεθεί κομμάτια από πραγματικά σκήπτρα ουάς, τα οποία είναι κατασκευασμένα από φαγεντιανή ή ξύλο, ενώ διακρίνονται το κεφάλι στο άκρο και η διχαλωτή ουρά του Ζώου του Σετ, στην άκρη στην οποία καταλήγει. Τα πρώτα δείγματα χρονολογούνται στην Πρώτη Δυναστεία.

Στα αιγυπτιακά ιερογλυφικά το ιερογλυφικό The ουάς (wꜣs) αντιπροσωπεύει τη λέξη δύναμη.

wAs
w3s (ουάς) σε ιερογλυφικά

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Allen, James P. (24 Ιουλίου 2014). Middle Egyptian: An Introduction to the Language and Culture of Hieroglyphs (στα Αγγλικά). Cambridge University Press. σελ. 579. ISBN 9781139917094. 
  2. «Horemheb KV 57». osirisnet.net. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2012. 
  3. «Was–sceptre». globalegyptianmuseum.org. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Seth στο Wikimedia Commons
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Was sceptre στο Wikimedia Commons