Κιουτσούκ Μουσταφά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κιουτσούκ Μουσταφά
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1408
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος1422
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΜωάμεθ Α΄
ΑδέλφιαΜουράτ Β΄
ΟικογένειαΟθωμανική Δυναστεία

Ο Κιουτσούκ Μουσταφά (τούρκικα: Küçük Mustafa, 1409 - 1422) ήταν Οθωμανός πρίγκιπας, που πολέμησε για να κερδίσει τον θρόνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1422. Το επίθετο Κιουτσούκ σημαίνει μικρός, νέος και χρησιμοποιήθηκε από τους Οθωμανούς χρονογράφους, για να τον ξεχωρίσουν από τον θείο του, Μουσταφά Τσελεμπή, ο οποίος επίσης αγωνίστηκε για τον θρόνο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κιουτσούκ Μουσταφά γεννήθηκε το 1408 ή το 1409. Ήταν ο δεύτερος γιος του οθωμανού σουλτάνου Μεχμέτ Α΄. Στα πρώτα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όλοι οι πρίγκιπες είχαν την υποχρέωση να εργαστούν ως διοικητές σε επαρχίες (σαντζάκια). Οι νεαροί πρίγκιπες συνοδεύονταν από έμπειρους πολιτικούς. Το σαντζάκι του Μουσταφά ήταν το Χαμιδελί (κοντά στη σημερινή Ισπάρτα της Τουρκίας). Μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1421, φοβούμενος για τη ζωή του, δραπέτευσε στα μπεϊλίκια του Καραμάν. Στο Καραμάν, ενθαρρύνθηκε από τον οθωμανό πασά Σαραπτάρ Ιλίας, να επαναστατήσει εναντίον του αδερφού του και νέου σουλτάνου, Μουράτ Β΄.

Εξέγερση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμέσως μετά τη στέψη του, ο Μουράτ Β΄, ασχολήθηκε με τις εξεγέρσεις του θείου του, Μουσταφά Τσελεμπή. Μετά την ήττα και τον θάνατο του Μουσταφά, ο Μουράτ πολιόρκησε την Κωνσταντινούπολης, για να τιμωρήσει τον βυζαντινό αυτοκράτορα, Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγο, που υποστήριξε τον Μουσταφά Τσελεμπή. Ο Κιουτσούκ Μουσταφά βρήκε την ευκαιρία να επαναστατήσει. Με την υποστήριξη των στρατευμάτων του Καραμάν, άρχισε να καταλαμβάνει την Ανατολία. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας, βλέποντας την εξέγερση ως ανακούφιση από την πολιορκία, υποστήριξε την επανάσταση. Αν και ηττήθηκε στην Προύσα, τη συμπρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Κιουτσούκ Μουσταφά κατέλαβε τη Νίκαια, μια άλλη σημαντική πόλη της Ανατολίας.

Τέλος της εξέγερσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν έμαθε για την εξέγερση, ο Μουράτ άφησε την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης και επέστρεψε στην Ανατολία. Εκεί συμμάχησε με τον Σαραπτάρ και ο Σαραπτάρ πρόδωσε τον Κιουτσούκ Μουσταφά, αλλάζοντας στρατόπεδο. Σύντομα οι δυνάμεις του Μουράτ κατέλαβαν τη Νίκαια. Παρά το γεγονός ότι ο Μουσταφά προσπάθησε να φύγει, σύντομα συνελήφθη και εκτελέστηκε.