Ηγεμόνας Μαχμούτ (γιος του Μεχμέτ Γ΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηγεμόνας Μαχμούτ
Γέννηση1582
Μανίσα,Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος1603 (21 ετών)
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΜεχμέτ Γ'
ΜητέραΧαλιμέ Σουλτάν
ΘρησκείαΙσλάμ
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ηγεμόνας Μαχμούτ (τουρκ.: Şehzade Mahmud, 1582 - 7 Ιουνίου 1603) ήταν Οθωμανός πρίγκιπας. Ήταν γιος του Σουλτάνου Μεχμέτ Γ'.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1582 στην Μανίσα και ήταν γιος του Σουλτάνου Μεχμέτ Γ' και της συζύγου του, Χαλιμέ Σουλτάν (ή Αλιμέ Σουλτάν). Η μητέρα του,η Χαλιμέ Σουλτάν, ασκούσε σημαντική επιρροή στον πατέρα του, Μεχμέτ Γ', και αυτό δεν άρεσε στην μητέρα του πατέρα του, τη Σαφιγιέ Σουλτάν. Από την πλευρά της μητέρας του είχε δύο άλλα μικρότερα αδέλφια, τον Ηγεμόνα Μουσταφά (αργότερα Μουσταφά Α') και την Ντιλρουμπά Σουλτάν. Ήταν, επίσης ετεροθαλής αδελφός του Αχμέτ Α', ο οποίος είχε γεννηθεί από άλλη σύζυγο του πατέρα του, τη Χαντάν Σουλτάν.

Το 1603 εκτελέστηκε με διαταγή του πατέρα του, Μεχμέτ Γ' λίγους μήνες πριν το θάνατο του τελευταίου. Η Σαφιγιέ Σουλτάν, η μητέρα του Μεχμέτ Γ', έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκτέλεση του. Ο θάνατος του Μαχμούτ ήταν αποτέλεσμα των ιντριγκών της γιαγιάς του, Σαφιγιέ Σουλτάν, η οποία φοβόταν τόσο την δύναμη και το κύρος του, όσο και την επιρροή της μητέρας του,της Χαλιμέ Σουλτάν. Κατά τη διάρκεια του Μεχμέτ Γ', έγιναν εξεγέρσεις στην Ανατολία. Οι στρατηγοί δεν ήταν σε θέση να καταστείλουν την εξέγερση. Έτσι ο Ηγεμόνας Μαχμούτ ζήτησε από τον πατέρα του να του δώσει στρατό,με σκοπό να καταπνίξει την εξέγερση. Όμως, η Σαφιγιέ Σουλτάν η οποία ήθελε να ξεφορτωθεί τον εγγονό της, Μαχμούτ, είπε στον γιo της, τον Μεχμέτ Γ': "Αν ο Μαχμούτ καταπνίξει την εξέγερση και οι άνθρωποι τον ακολουθήσουν και τον κάνουν Σουλτάνο, αυτό θα είναι το τέλος σου". Έτσι,ο Μεχμέτ Γ' επηρεασμένος από τα λόγια της μητέρας του, διέταξε τον στραγγαλισμό του Μαχμούτ.

Υπάρχουν εικασίες ότι στον θάνατό του συνέβαλε και η Χαντάν Σουλτάν, συμμαχώντας με την Σαφιγιέ Σουλτάν. Η Χαντάν Σουλτάν ήταν μία άλλη σύζυγος του πατέρα του και μητέρα του Ηγεμόνα Αχμέτ (αργότερα Αχμέτ Α'). Η Χαντάν ήθελε να βγάλει τον Μαχμούτ από τη μέση, διότι ήξερε ότι αν ο Μαχμούτ γινόταν Σουλτάνος θα εκτελούσε τον Αχμέτ, όπως συνήθιζαν να κάνουν οι Σουλτάνοι μετά την ενθρόνισή τους (εκτελούσαν τους αδελφούς τους, καθώς και τα αρσενικά παιδιά των αδελφών τους με σκοπό να αποκλείσουν το ενδεχόμενο κάποιας επανάστασης για να τους πάρουν τον θρόνο).

Μετά την εκτέλεση του Μαχμούτ, ο Αχμέτ έγινε διάδοχος,εφόσον ήταν ο αμέσως μεγαλύτερος γιος του Μεχμέτ Γ' (μετά τον Ηγεμόνα Μαχμούτ). Έτσι, μετά τον θάνατο του Μεχμέτ Γ' έγινε Σουλτάνος ο Ηγεμόνας Αχμέτ, ως Αχμέτ Α' και η Χαντάν έγινε Βαλιντέ Σουλτάν(Βασιλομήτωρ). Τον Αχμέτ Α' τον διαδέχθηκε ο ετεροθαλής αδελφός του, Μουσταφά Α', δηλαδή ο δεύτερος γιος της Χαλιμέ Σουλτάν και αδελφός του Μαχμούτ. Έτσι,ο τίτλος της Βαλιντέ Σουλτάν πέρασε από τη Χαντάν Σουλτάν στην Χαλιμέ Σουλτάν.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Şehzade Mahmud (son of Mehmed III) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).