Ιωάννης της Γάνδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννης της Γάνδης
Johnofgaunt.jpg
Γέννηση
Γάνδη
Θάνατος
Leicester Castle
Σύζυγος Blanche of Lancaster, Constance of Castile, Duchess of Lancaster και Αικατερίνη Σουίνφορντ
Τέκνα Φιλίππα του Λάνκαστερ, Elizabeth of Lancaster, Duchess of Exeter, Ερρίκος Δ' της Αγγλίας, Catherine of Lancaster, Ιωάννης Μπωφόρ, 1ος κόμης του Σόμερσετ, Ερρίκος Μπωφόρ, Τόμας Μπωφόρ, δούκας του Έξετερ και Ιωάννα Μπωφόρ
Γονείς Εδουάρδος Γ΄ της Αγγλίας και Φιλίππη του Αινώ
Αδέλφια Mary of Waltham, Ισαβέλλα του Κουσί, Margaret, Countess of Pembroke, Ιωάννα της Αγγλίας, Εδουάρδος ο μαύρος πρίγκηψ, Εδμόνδος του Λάνγκλεϊ, Λάιονελ της Αμβέρσας και Θωμάς του Γούντστοκ
Βραβεύσεις Τάγμα της Περικνημίδας
Commons page Πολυμέσα

Ο Ιωάννης της Γάνδης (Γάνδη 24 Ιουνίου 1340 - 3 Φεβρουαρίου 1399) ήταν δούκας του Λάνκαστερ, τρίτος γιος του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Γ΄ και της Φιλίππης του Αινώ. Kέρδισε το προσωνύμιο του από τον τόπο γέννησής του. Είχε τεράστια επιρροή στον Αγγλικό θρόνο κατά την διάρκεια αντιβασιλείας του ανιψιού του, Ριχάρδου Β΄.

Οι νόμιμοι απόγονοι του είναι ο Οίκος του Λάνκαστερ, περιλαμβάνοντας τους Άγγλους βασιλείς Ερρίκο Δ΄, Ερρίκο Ε΄, Ερρίκο ΣΤ΄. Με τον θάνατο του θείου και πεθερού του, Ερρίκου του Γκρόσμοντ, δέχτηκε τα εδάφη του Ερρίκου και τον τίτλο του δούκα του Λάνκαστερ, κληρονομώντας τεράστιες εκτάσεις εδαφών στην Βόρεια Αγγλία λόγω του γάμου του με την κόρη του, Λευκή του Λάνκαστερ, (1359) και πρώτης του εξαδέλφης. Δέχθηκε τον τίτλο (13 Νοεμβρίου 1362) από τον ίδιο τον πατέρα του, Εδουάρδο Γ΄.

Ήταν ένας πλούσιος άνδρας της εποχής του, με τουλάχιστον 30 κάστρα και απέραντες εκτάσεις εδαφών σε Αγγλία και Γαλλία.

Ο ισχυρότερος άνδρας της εποχής του στην Αγγλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιωάννης της Γάνδης

Μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του, Εδουάρδου του μαύρου πρίγκηπα, ο Ιωάννης της Γάνδης έγινε ολοένα ισχυρότερος. Αποφάσισε να υπερασπίσει τον θρησκευτικό μεταρρυθμιστή Τζον Γουίκλιφ, κάτι που φάνηκε ανεξήγητο, αλλά το έκανε, προκειμένου να εξουδετερώσει την πολύ ψηλή αυξανόμενη επιρροή της Καθολικής εκκλησίας.

Την ώρα που ο πατέρας του Εδουάρδος Γ΄ είχε γίνει πολύ αντιδημοτικός λόγω των αποτυχιών του εκατονταετούς πολέμου, της βαριάς φορολογίας και της σχέση του με την ερωμένη του, Αλίκη Πέρρερς, άρχισε να αναλαμβάνει τους πολιτικούς του ρόλους. Δεν είχε επιδείξει σημαντικές στρατιωτικές ικανότητες όπως ο πατέρας του και ο μεγάλος αδελφός του, που θα μπορούσαν να αυξήσουν το κύρος του. Αντίθετα, συμμετείχε σε ανεπιτυχείς επιχειρήσεις όπως της Καστίλης (1386).

Με τον γάμο του με την Κωνσταντία της Καστίλης (1371), πήρε τον τίτλο του βασιλιά της Καστίλης και της Λεόν.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, η επιρροή του στον Αγγλικό θρόνο επεκτάθηκε σημαντικά, σε βαθμό που πολλοί υποστήριζαν ότι ήθελε να δηλητηριάσει τον νέο βασιλιά για να αναλάβει τον θρόνο. Αλλά ήταν ο μοναδικός άντρας από την βασιλική οικογένεια εκείνη την στιγμή άξιος να ασκήσει εξουσία και τα σκληρά οικονομικά του μέτρα έφεραν επανάσταση (1381) που κατέστρεψε το παλάτι της Σαβοΐας. Τότε αποφάσισε να αναχωρήσει για την Καστίλλη (1386), προκειμένου να διεκδικήσει λόγω της συζύγου του τα δικαιώματα του για τον θρόνο της χώρας. Αλλά η κακή διακυβέρνηση του ανιψιού του Ριχάρδου και ο εμφύλιος πόλεμος που επακολούθησε εξαιτίας του ήταν αιτία να αναγκαστεί να επιστρέψει και να ακολουθήσει ως τον θάνατο του μια περίοδος σχετικής σταθερότητας.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John of Gaunt, 1st Duke of Lancaster της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).