Οίκος των Στιούαρτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Οίκος των Στιούαρτ
Royal Arms of England (1603-1707).svg
Θυρεός των Στιούαρτ, 1603 και μετά.
Χώρα Βασίλειο της Σκωτίας, Βασίλειο της Αγγλίας, Kingdom of Ireland, Kingdom of France,[1] Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας
Τίτλοι Μέγας Επόπτης της Σκωτίας (High Steward of Scotland), Κόμης του Λέννοξ, Duke of Aubigny, Κόμης του Μόρεϊ, Marquess of Bute, King of Scots, Βασιλιάς της Αγγλίας, Βασιλιάς της Ιρλανδίας, Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας
Ιδρυτής Ροβέρτος Β' της Σκωτίας
Ίδρυση 1371
Νεότεροι κλάδοι

Stewarts του Άππιν
Steuart του Μπάλλεχιν
Stewarts of Castle Stewart
Stewarts του Γκάλλογουεϊ
Stewart του Άλμπανυ

Stewart του Ντάρνλεϊ
Εθνικότητα Σκώτοι, Άγγλοι, Βρεττόνοι.[2]

Ο Οίκος των Στιούαρτ (Stuart), επίσης γνωστός ως Stewart, είναι ένας σημαντικός Ευρωπαϊκός βασιλικός οίκος.

Ιδρύθηκε από τον Ροβέρτο Β΄ της Σκωτίας.

Οι Στιούαρτ πρώτα έγιναν μονάρχες του Βασιλείου της Σκωτίας κατά την διάρκεια του 14ου αιώνα. Οι απευθείας απόγονοι τους (από την Βρετάνη) έφεραν τον τίτλο High Steward of Scotland. Η δυναστεία κληρονόμησε ακόμη περισσότερο έδαφος τον 17ο αιώνα το οποίο κάλυπτε ολόκληρες τις Βρετανικές Νήσους, περιλαμβάνοντας το Βασίλειο της Αγγλίας και το Βασίλειο της Ιρλανδίας, διατηρώντας επίσης τις διεκδικήσεις στο Βασίλειο της Γαλλίας.

Συνολικά, εννέα μονάρχες Στιούαρτ κυβέρνησαν μόνο τη Σκωτία από το 1371 έως το 1603. Το 1603 έγινε μία Ένωση των Στεμμάτων υπό τον Ιάκωβο ΣΤ΄ και Α΄ οποίος έγινε ο πρεσβύτερος διεκδικητής από γενεαλογικής άποψης του συνόλου των κτήσεων του εκλιπόντος Οικου των Τυδόρ. Έτσι υπήρξαν έξι μονάρχες Στιούαρτ που κυβέρνησαν την Αγγλία και την Σκωτία καθώς και την Ιρλανδία (αν και η εποχή των Στιούαρτ διακόπηκε από μία μεσοβασιλεία που διήρκεσε την περίοδο 1649-1660, ως αποτέλεσμα του Αγγλικού Εμφυλίου Πολέμου). Επιπλέον με την ίδρυση του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας μετά από τους Νόμους της Ένωσης, οι οποίοι πολιτικά ένωσαν την Αγγλία και την Σκωτία, ο πρώτος μονάρχης ήταν η Άννα της Μεγάλης Βρετανίας. Παρ' όλα αυτά, πέθανε χωρίς απογόνους και όλες οι κτήσεις πέρασαν στον Οίκο του Ανόβερου, υπό τους όρους του Act of Settlement 1701.

Κατά την βασιλεία των Στιούαρτ, η Σκωτία εξελίχθηκε από μια σχετικά φτωχή και φεουδαλική χώρα σε ένα ευημερούν, τελείως σύγχρονο και συγκεντρωτικό κράτος. Κυβέρνησαν κατά την διάρκεια μιας εποχής μεταβολής από τον Μεσαίωνα στην Αναγέννηση. Μονάρχες όπως ο Ιάκωβος Δ΄ έγιναν γνωστοί για την πατρονία αντιπροσώπων της Βόρειας Αναγέννησης όπως ο ποιητής Ρόμπερτ Χένρισον. Αφού πήραν τον έλεγχο όλης της Μεγάλης Βρετανίας, οι τέχνες και οι επιστήμες συνέχισαν να αναπτύσσονται. Τα γνωστότερα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ παραγγέλθηκαν την Ιακωβιανή εποχή, ενώ ιδρύματα όπως η Βασιλική Εταιρεία και το Βασιλικό Ταχυδρομείο ιδρύθηκαν κατά την βασιλεία του Καρόλου Β΄.

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα του Μεγάλου Επόπτη.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tο όνομα Στιούαρτ (Stewart) προσδιόριζε το βασιλικό αξίωμα του Επόπτη. Αρχικά υιοθετήθηκε ως το οικογενειακό επώνυμο από τον Ουώλτερ Στιούαρτ, 3ος Μέγας Επόπτης της Σκωτίας (High Steward of Scotland), o oποίος ήταν το τρίτο μέλος της οικογένειας που κατέλαβε την θέση. Πριν από αυτό, το οικογενειακό τους όνομα οριζόταν μέσω άμεσων προγόνων και ουσιαστικά άλλαζε από γενιά σε γενιά· για παράδειγμα οι πρώτοι δύο Μεγάλοι Επόπτες (High Stewards) ήταν γνωστοί ως ΦιτζΆλαν και ΦιτζΟυώλτερ αντίστοιχα.

Παρασκήνιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι προγονικές καταγωγές της οικογένειας Στιούαρτ είναι αρκετά δυσδιάκριτες — αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ανάγουν την καταγωγή τους στον Άλαν ΦίτζΦλααντ, έναν Βρετόνο που ήρθε στη νήσο της Μεγάλης Βρετανίας όχι πολύ μετά την Νορμανδική κατάκτηση.[3] Ο Άλαν ήταν ο κληρονομικός διαχειριστής του Επισκόπου του Ντολ στο Δουκάτο της Βρετάνης;[4] Ο Άλαν είχε μια καλή σχέση με τον κυβερνώντα μονάρχη του Οίκου της Νορμανδίας Ερρίκο Α΄ ο οποίος τον επιβράβευσε με γη στο Σρόπσαϊρ.[4] Ήταν ο δισέγγονος του Άλαν με το όνομα Ουώλτερ ΦίτζΑλαν ο οποίος έγινε ο πρώτος κληρονομικός Μέγας Επόπτης της Σκωτίας, ενώ η οικογένεια του αδελφού του Γουλιέλμου στη συνέχεια θα γίνονταν Κόμητες του Αρουντέλ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο έκτος Μέγας Επόπτης της Σκωτίας, Ουώλτερ Στιούαρτ (1293-1326), νυμφεύθηκε την Μάρτζορι, κόρη του Ροβέρτου του Μπρους, και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Μάχη του Μπάννοκμπερν κερδίζοντας περισσότερη εύνοια. Ο γιος τους, Ροβέρτος, ήταν διάδοχος του Οίκου του Μπρους, στην Λορδική Επικράτεια του Κάννιγκχαμ και των γαιών των Μπρους του Μπούρτρυχιλ · τελικά κληρονόμησε τον Σκωτικό θρόνο όταν ο θείος του Δαβίδ Β΄ της Σκωτίας πέθανε άτεκνος το 1371.

Το 1503, ο Ιάκωβος Δ΄ προσπάθησε να ασφαλίσει την ειρήνη με την Αγγλία με το γάμο με την κόρη του Βασιλιά Ερρίκου Ζ΄, την Μαργαρίτα Τυδόρ. Η γέννηση του γιου της, αργότερα Ιακώβου Ε΄, έφερε τον Οίκο του Στιούαρτ στην γραμμή κληρονομιάς του Οίκου των Τυδόρ, και στον Αγγλικό θρόνο. Η Μαργαρίτα παντρεύθηκε αργότερα τον Άρτσιμπαλντ Ντάγκλας, 6ο Κόμη του Άνγκους, και η κόρη τους, Margaret Douglas, ήταν η μητέρα του Χένρι Στιούαρτ, Λόρδου Ντάρνλεϊ. Το 1565, ο Χένρι νυμφεύθηκε την ετεροθαλή εξαδέλφη του Μαρία, την κόρη του Ιακώβου Ε΄.

Αυτό θα γινόταν μέρος της πολιτικής και στρατιωτικής σύγκρουσης που σημάδεψε την βασιλεία του Καρόλου Α΄ της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας, με αποκορύφωμα μια σειρά συγκρούσεων γνωστή ως Αγγλικός Εμφύλιος Πόλεμος (ο οποίος, παρά το όνομα του, θα είχε αντίκτυπο και στα τρία Βασίλεια). Η δίκη και η εκτέλεση του Καρόλου Α΄ από το Αγγλικό Κοινοβούλιο το 1649 αποτέλεσε την απαρχή για τα 11 χρόνια της δημοκρατικής διακυβέρνησης, γνωστής ως Αγγλική Μεσοβασιλεία. Η Σκωτία αρχικά αναγνώρισε τα δικαίωματα του τελευταίου γιου του Βασιλιά, επίσης καλούμενου Καρόλου, ως μονάρχη της, πριν υποχρεωθεί να εισέλθει στο "δημοκρατικό" σύστημα. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, τα σημαντικότερα μέλη του Οίκου των Στιούαρτ έζησαν εξόριστα στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ο Κάρολος ο νεότερος επέστρεψε στην Βρετανία για να αναλάβει τους τρεις θρόνους των βρετανικών νήσων το 1660 με το όνομα ως "Κάρολος Β΄ της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας", αλλά θα μετρούσε την βασιλεία του από τον θάνατο του πατέρα του 11 χρόνια νωρίτερα - για το λόγο αυτό θεωρείται πως η βασιλεία του διήρκεσε από το 1649 και μετά και όχι από το 1660.

Βασιλιάς της Σκωτίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτρέτο Όνομα Από Έως Σχέση με τον προκάτοχο
Robert II, King of Scotland.png Ροβέρτος Β΄ της Σκωτίας 22 Φεβρουαρίου 1371 19 Aπριλίου 1390 ανιψιός [5] του Δαβίδ Α΄ της Σκωτίας ο οποίος πέθανε χωρίς απογόνους. Η μητέρα του Ροβέρτου Μάρτζορι Μπρους ήταν κόρη του Ροβέρτου Α΄ της Σκωτίας.
Robert III, King of Scotland.png Ροβέρτος Γ΄ της Σκωτίας 19 Aπριλίου 1390 4 Aπριλίου 1406 γιος του Ροβέρτου Β΄ της Σκωτίας.
King James I of Scotland.jpg Ιάκωβος Α΄ της Σκωτίας 4 Aπριλίου 1406 21 Φεβρουαρίου 1437 γιος του Ροβέρτου Γ΄ της Σκωτίας.
James II, King of Scotland.png Ιάκωβος Β΄ της Σκωτίας 21 Φεβρουαρίου 1437 3 Aυγούστου 1460 γιος του Ιακώβου Α΄ της Σκωτίας.
James III, King of Scotland.png Ιάκωβος Γ΄ της Σκωτίας 3 Aυγούστου 1460 11 Ιουνίου 1488 γιος του Ιακώβου Β΄ της Σκωτίας.
James IV of Scotland.jpg Ιάκωβος Δ΄ της Σκωτίας 11 Ιουνίου 1488 9 Σεπτεμβρίου 1513 γιος του Ιακώβου Γ΄ της Σκωτίας.
James V of Scotland2.jpg Ιάκωβος Ε΄ της Σκωτίας 9 Σεπτεμβρίου 1513 14 Δεκεμβρίου 1542 γιος του Ιακώβου Δ΄ της Σκωτίας.
Mary I Queen of Scots.jpg Μαρία Α΄ της Σκωτίας 14 Δεκεμβρίου 1542 24 Ιουλίου 1567 κόρη του Ιακώβου Ε΄ της Σκωτίας.

Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτρέτο Όνομα Από Έως Σχέση με τον προκάτοχο
James VI of Scots.jpg Ιάκωβος ΣΤ΄ της Σκωτίας
και
Ιάκωβος Α΄ της Αγγλίας
24 Ιουλίου 1567
και
24 Mαρτίου 1603
27 Mαρτίου 1625 γιος της Μαρίας, Βασίλισσας των Σκώτων και του Χένρι Στιούαρτ Ντάρνλεϊ. Βασιλιάς της Σκωτίας, το 1567—1603, μέχρι που κληρονόμησε τους τίτλους Βασιλιάς της Αγγλίας και της Ιρλανδίας, περιλαμβάνοντας τη διεκδίκηση στη Γαλλία από τους εκλιπόντες Τυδόρ.
Charles I (Daniel Mytens).jpg Κάρολος Α΄ της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας 27 Mαρτίου 1625 30 Ιανουαρίου 1649 γιος του Ιακώβου Ζ΄ της Σκωτίας και Α΄ της Αγγλίας και της Ιρλανδίας.
Charles II (1670s).jpg Κάρολος Β΄ της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας 30 Ιανουαρίου 1649 6 Φεβρουαρίου 1685 γιος του Καρόλου Α΄ της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας. Σε εξορία την περίοδο 1649-1660, κατά την διάρκεια μιας δημοκρατικής περιόδου διακυβέρνησης γνωστής και ως η Κοινοπολιτεία της Αγγλίας.
James II by John Riley.png Ιάκωβος Ζ΄ της Σκωτίας
και
Ιάκωβος Β΄ της Αγγλίας και της Ιρλανδίας
6 Φεβρουαρίου 1685 13 Φεβρουαρίου 1689 αδελφός του Καρόλου Β΄ της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας, ο οποίος δεν είχε νόμιμο απόγονο. Γιος του Καρόλου Α΄. Ανατράπηκε από την Επανάσταση του 1688.
Queen Mary II.jpg Μαρία Β΄ της Σκωτίας
και
Μαρία της Αγγλίας και της Ιρλανδίας
13 Φεβρουαρίου 1689 28 Δεκεμβρίου 1694 κόρη του Ιακώβου Β΄ της Αγγλίας και της Ιρλανδίας και Ζ΄ της Σκωτίας, ο οποίος ήταν ακόμη ζωντανός και διεκδικούσε τον θρόνο. Συμβασιλέας ήταν ο Γουλιέλμος Γ΄ και Β΄ που επέζησε της συζύγου του.
Anniex.jpg Άννα της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας 8 Mαρτίου 1702 1 Mαΐου 1707 αδελφή της Μαίρης Β΄. κόρη του Ιακώβου Β΄ της Αγγλίας και της Ιρλανδίας και Ζ΄ της Σκωτίας. Το όνομα του κράτους άλλαξε σε Μεγάλη Βρετανία με τους πολιτικούς Νόμους της Ένωσης του 1707, αν και η οικογένεια είχε χρησιμοποιήσει τον τίτλο από τον Ιάκωβο Α΄ και ΣΤ΄. Πέθανε χωρίς απογόνους, τα δικαιώματα πέρασαν στον Οίκο του Ανόβερου.|-

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. titular claim rather than de facto
  2. Mackenzie, A. M., MA., D.Litt., The Rise of the Stewarts, London, 1935, pps.8 -9.
  3. «J.H. Round: The Origin of the Stewarts: Part 1». MedievalGenealogy.org.uk. http://www.medievalgenealogy.org.uk/sources/round/stewarts1.shtml.  Retrieved on 13 November 2008.
  4. 4,0 4,1 Bartlett, England Under the Norman and Angevin Kings, 1075-1225, 544.
  5. The Oxford Dictionary of National Biography


Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • King, Edmund (1994). The Anarchy of King Stephen's Reign. Oxford University Press. ISBN 0198203640. 
  • Addington, Arthur C. The Royal House of Stuart: The Descendants of King James VI of Scotland (James I of England). 3v. Charles Skilton, 1969-76.
  • Cassavetti, Eileen. The Lion & the Lilies: The Stuarts and France. Macdonald & Jane’s, 1977.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενεαλογία Στιούαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 
 
 
 
Αλέξανδρος
4ος επίτροπος (stewart) της Σκωτίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ροβέρτος Α' Μπρους
βασ. της Σκωτίας
 
Ιάκωβος
5ος επίτροπος της Σκωτίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ιωάννης
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μάρτζορυ Μπρους
 
Γουόλτερ
6ος επίτροπος της Σκωτίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Άλαν
κύριος του Ντέγκχορν
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ροβέρτος Β'
βασ. της Σκωτίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αλέξανδρος
κύριος του Ντάρνλεϊ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ροβέρτος Γ'
βασ. της Σκωτίας
 
Ροβέρτος
δούκας του Άλμπανι
 
 
 
 
 
Ιωάννης
κύριος του Ωμπινύ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Δαυίδ
δούκας του Ροδεσέι
 
Ιάκωβος Α'
βασ. της Σκωτίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Άλαν
κύριος του Ωμπινύ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ιάκωβος Β'
βασ. της Σκωτίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ιωάννης
κόμης του Λένοξ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ιάκωβος Γ'
βασ. της Σκωτίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ματθαίος
κόμης του Λένοξ
 
Ερρίκος Ζ' Τυδώρ
βασ. Αγγλίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ιάκωβος Δ'
βασ.της Σκωτίας
σύζ.Μαργαρίτα Τυδώρ
 
Ιάκωβος
δούκας του Ρος
 
Ιωάννης
κόμης του Στιούαρτ
 
Ιωάννης
κόμης του Λένοξ
 
Μαργαρίτα Τυδώρ
σύζ.2.Άρτσιμπαλντ Ντάγκλας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ιάκωβος Ε'
βασ. της Σκωτίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ματθαίος
λόρδος του Ντάρνλεϊ
 
Μαργαρίτα Ντάγκλας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μαρία Α'
βασ. της Σκωτίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ερρίκος
λόρδος του Ντάρνλεϊ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ιάκωβος Α'
βασ. της Αγγλίας,
ΣΤ' της Σκωτίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κάρολος Α'
βασ. Αγγλίας, Σκωτίας
 
 
 
 
 
Ελισάβετ
σύζ.Φρειδερίκος Ε' Βίττελσμπαχ
εκλέκτωρ του Παλατινάτου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κάρολος Β'
βασ. Αγγλίας, Σκωτίας
 
Μαρία
σύζ.Γουλιέλμος Β' Νασάου
πρίγκιψ της Οράγγης
 
 
 
 
 
Ιάκωβος Β'
βασ. της Αγγλίας,
Ζ' της Σκωτίας
 
 
 
 
 
Σοφία Βίττελσμπαχ
σύζ.Ερνέστος-Αύγουστος Γουέλφων
εκλέκτορας του Αννοβέρου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Γουλιέλμος Γ' Νασάου
πρίγκιψ της Οράγγης
 
Μαρία
βασ. της Αγγλίας,
B' της Σκωτίας
 
Άννα
βασ. της Βρετανίας
 
Ιάκωβος
πρίγκιπας της Ουαλλίας
ο πρεσβύτερος διεκδικητής
 
Γεώργιος Α' Γουέλφων
βασ. της Βρετανίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κάρολος Εδουάρδος
ο νεότερος διεκδικητής