Πλατεία Βικτωρίας (Αθήνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πλατεία Βικτωρίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η Πλατεία Βικτωρίας
Πλατεία Βικτωρίας βρίσκεται στο τόπο Αθήνα
Πλατεία Βικτωρίας
Πλατεία Βικτωρίας
Η θέση της ΄Πλατείας Βικτωρίας στο χάρτη
Η είσοδος στον ομώνυμο σταθμό του ΗΣΑΠ

Η Πλατεία Βικτωρίας (παλαιά ονομασία Πλατεία Κυριακού) είναι μεγάλη πλατεία η οποία βρίσκεται στον Δήμο Αθηναίων μεταξύ των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Αριστοτέλους.

Το αρχικό όνομα της πλατείας ήταν Κυριακού. Μετονομάστηκε σε Βικτωρίας προς τιμή της βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου, με αφορμή την παραχώρηση στην Ελλάδα των Επτανήσων το 1864, ως δώρο για την ανάδειξη στον ελληνικό θρόνο του ανιψιού της Βασίλισσας, Πρίγκιπα της Δανίας Γουλιέλμου Γεωργίου.

Υπογείως της πλατείας διέρχεται ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος των Αθηνών στην ομώνυμη στάση. Από την πλατεία διέρχονται οι οδοί Χέυδεν, 3ης Σεπτεμβρίου και Αριστοτέλους, ενώ στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται από το 1938 το γλυπτό σύμπλεγμα του Johannes Pfuhl (1846–1914) Θησεύς σώζων την Ιπποδάμειαν.

Γύρω από τη πλατεία έχει αναπτυχθεί η ομώνυμη συνοικία. Η περιοχή γενικά θεωρείται υποβαθμισμένη και έχει σοβαρό πρόβλημα εγκληματικότητας. Επίσης στη περιοχή συναντάται το σοβαρό φαινόμενο της παθητικής πορνείας αρσενικών και ανήλικων λαθρομεταναστών. [1][2]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]