Πλατεία Βικτωρίας (Αθήνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πλατεία Βικτωρίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η Πλατεία Βικτωρίας
Πλατεία Βικτωρίας βρίσκεται στο τόπο Αθήνα
Πλατεία Βικτωρίας
Πλατεία Βικτωρίας
Η θέση της ΄Πλατείας Βικτωρίας στο χάρτη

Η Πλατεία Βικτωρίας (παλαιά ονομασία Πλατεία Κυριακού) είναι μεγάλη πλατεία η οποία βρίσκεται στον Δήμο Αθηναίων μεταξύ των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Αριστοτέλους. Γύρω από αυτήν έχει αναπτυχθεί η ομώνυμη συνοικία.

Σύντομο ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρχικό όνομα της πλατείας ήταν Κυριακού. Μετονομάστηκε σε Βικτωρίας προς τιμή της Βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου με αφορμή την παραχώρηση στην Ελλάδα από το ΗΒ των Επτανήσων το 1864, ως δώρο για την ανάδειξη στον ελληνικό θρόνο του ανιψιού της Βασίλισσας, Πρίγκιπα της Δανίας Γουλιέλμου Γεωργίου.

Υπογείως της πλατείας διέρχεται ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος των Αθηνών στην ομώνυμη στάση. Από την πλατεία διέρχονται οι οδοί Χέυδεν, 3ης Σεπτεμβρίου και Αριστοτέλους όπου είναι ανεγερθέντα αθηναϊκά και αιγυπτιώτικα κτίσματα ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής, ενώ στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται από το 1938 το γλυπτό σύμπλεγμα του Johannes Pfuhl (1846–1914) Θησεύς σώζων την Ιπποδάμειαν.

Η ομώνυμη συνοικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνοικία της Πλατείας Βικτωρίας είναι συνοικία η οποία βρίσκεται μεταξύ των οδών Πατησίων, Αχαρνών, Ηπείρου και Δεριγνύ. Συνορεύει με τις συνοικίες Πεδίο του Άρεως, Άγιος Παντελεήμονας, Βάθη, Πολυτεχνείο, Μουσείο, Αγίου Μελετίου, Πλατεία Αμερικής και Κυψέλη. Πήρε το όνομά της από την Πλατεία Βικτωρίας γύρω από την οποία αναπτύχθηκε. Εξυπηρετείται από τον ομώνυμο σταθμό του μετρό και από πολλές γραμμές λεωφορείων και τρόλλεϊ.