Στέλιος Μάινας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στέλιος Μάινας
Γέννηση1  Οκτωβρίου 1957
Ερμούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός[1], σκηνοθέτης και ηθοποιός τηλεόρασης
ΣύζυγοςΚάτια Σπερελάκη
Σημαντικά έργαΣυνωμοσία, Ερωτικές ιστορίες, Ακριβή μου Σοφία, Μυρτώ, Και εύθυμη και χήρα, Μπελάδες για δύο, Παράλληλοι δρόμοι, Ανατομία ενός εγκλήματος, Εξ αδιαιρέτου, Πλάκας μέλαθρον, Οι Μεν Και Οι Δεν, Έρωτας και πάθος, Τμήμα Ηθών, Ντόλτσε Βίτα, Είμαστε στον αέρα, Νυχτερινό Δελτίο, Κωνσταντίνου και Ελένης, Ερόικα, Ανίσχυρα ψεύδη, Φύγαμε, Μυστικές διαδρομές, Κόκκινος Κύκλος, Οι γυναίκες της ζωής της, Αχ! Και Να Ξερες, Ασθενείς και οδοιπόροι, Μετράω Στιγμές, Γάμος με τα όλα του, Επτά Θανάσιμες Πεθερές, 10η εντολή, Οι βαρβάτοι, Εντιμότατοι κερατάδες, Ιστορίες από την απέναντι όχθη, Safe Sex, Μαύρα Μεσάνυχτα, Ο 3ος Νόμος, Το Νησί, Ου φονεύσεις, Κομάντα και Δράκοι και Σασμός

Ο Στέλιος Μάινας είναι Έλληνας ηθοποιός.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου την 1 Οκτωβρίου 1957 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων (ξενοδοχειακές σπουδές) και αργότερα τελείωσε τη Δραματική Σχολή Βεάκη το 1982.[2] Στα μετέπειτα χρόνια, εργάστηκε ως ηθοποιός σε πολλά από τα κεντρικά και περιφερειακά Θέατρα της Αθήνας και της επαρχίας. Έγινε ευρύτερα γνωστός με τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά Οι μεν και οι δεν» και την ταινία Βαλκανιζατέρ. Το 2015 κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ρόλο του στην ταινία Τετάρτη 04:45.[3]

Προσωπική Ζωή

Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Κάτια Σπερελάκη με την οποία έχει ένα γιο, τον Ιωσήφ (Σήφη).

Ο Στέλιος Μάινας έκανε το 2010 την πρώτη του συγγραφική απόπειρα με το βιβλίο Τα φαινόμενα απατούν, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.[4] Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων και κειμένων, κάποια από τα οποία έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Homme.

Φιλμογραφία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1984 Λούφα και παραλλαγή ΚΨΜιτζής [5]
1987 BiOS + πολιτεία αστυνομικός
1988 ...λιποτάκτης Μανώλης
1992 Πάνω, κάτω και πλαγίως [6] δημοσιογράφος
1993 Δίκαιος και άδικος λόγος αφηγητής (φωνή)
1997 Βαλκανιζατέρ Φώτης
2001 Mπραζιλέρο Βασίλης Αρβανιτάκης
2002 Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου Χρήστος Μανωλόπουλος
2003 Πολίτικη κουζίνα θείος Αιμίλιος
2009 Γκίνες [7] Κώστας
2011 Απ' τα κόκαλα βγαλμένα [8] Γιώργος Σπυράτος
2014 7 θυμοί [9] Θωμάς
2015 Τετάρτη 04:45 Στέλιος Δημητρακόπουλος [10]
2018 1968
2019 Φαντασία Χρηστάκης [11]
2022 I Love Greece [12] Αριστείδης
Εκεί που ζούμε πατέρας [13]

Τηλεόραση

Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
1989 Συνωμοσία ΕΤ2 Βασικό Καστ
1990 Ερωτικές ιστορίες ΕΤ1 1 επεισόδιο
1990-1991 Ακριβή μου Σοφία Νίκος Παπανδρέου
1991 Μυρτώ Παύλος Λαρνάς Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Και εύθυμη και χήρα ANT1 πρέσβης
1992 Μπελάδες για δύο MEGA 1 επεισόδιο
1992-1993 Παράλληλοι δρόμοι Παυλίδης Βασικό Καστ
1993 Ανατομία ενός εγκλήματος ANT1 Επεισόδιο: "Ο κύκλος της φωτιάς"
Εξ αδιαιρέτου ΕΤ1 Κλάιντ Επεισόδιο: "Ληστεία αλά ηλεκτρονικά"
Πλάκας μέλαθρον ANT1 Κωνσταντίνος Επεισόδιο: "Ο άσωτος υιός"
Ανατομία ενός εγκλήματος Επεισόδιο: "Εν ψυχρώ"
Βάσος Επεισόδιο: "Αρραβώνες"
Μάκης Επεισόδιο: "Πέπλο σιωπής"
Επεισόδιο: "Το κουτί της Πανδώρας"
1993-1996 Οι Μεν Και Οι Δεν Τίμος Σταμάτης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1994 Έρωτας και Πάθος MEGA Επεισόδιο: "Το φινάλε"
Ανατομία ενός εγκλήματος ANT1 Επεισόδιο: "Οργή"
Επεισόδιο: "Ο δράκος"
1995 Τμήμα Ηθών Επεισόδιο: "Τελική κίνηση"
Ντόλτσε Βίτα MEGA Παντελής 2 επεισόδια
1997-1999 Είμαστε στον αέρα Νίκος Λάγιος Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1998 Νυχτερινό Δελτίο ΕΤ1 Μπακάλης 1 επεισόδιο
1999 Κωνσταντίνου και Ελένης ANT1 ψυχίατρος Επεισόδιο: "Άγριο θηλυκό"
Ερόικα ΕΤ1 Τζίμης 1 επεισόδιο
1999-2000 Ανίσχυρα ψεύδη Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2000 Φύγαμε MEGA Χάρης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2001 Μυστικές διαδρομές ALPHA καπετάνιος 1 επεισόδιο
Κόκκινος Κύκλος Νίκος Επεισόδιο: "Κοινό αίμα"
αστυνόμος Επεισόδιο: "Η μέρα της γυναίκας"
καταστηματάρχης Επεισόδιο: "Οι επαγγελματίες"
2001-2002 Οι γυναίκες της ζωής της ΕΤ1 Βασίλης Νεοφωτίστου Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2002 Κόκκινος Κύκλος ALPHA δικηγόρος Επεισόδιο: "Ο ληστής"
Σωτήρης Επεισόδιο: "Τρεις γενιές"
γιατρός Επεισόδιο: "Τρωικός πόλεμος"
Αχ και νά 'ξερες Καμπίρης 4 επεισόδια
2002-2003 Ασθενείς και οδοιπόροι ΕΤ1 Λεωνίδας Μαλέας Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2004-2005 Μετράω Στιγμές MEGA Ιάσονας Πετρίδης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2005 Γάμος με τα όλα του ANT1 Δημήτρης Επεισόδιο: "Δημητράκης ο δίγαμος"
2006 Επτά Θανάσιμες Πεθερές MEGA Βάσος Επεισόδιο: "Η Φεμινίστρια Πεθερά"
10η εντολή ALPHA Νικήτας Επεισόδιο: "Οφθαλμόν αντί οφθαλμού"
2006-2007 Οι Βαρβάτοι ANT1 Αντώνης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2007 Εντιμότατοι κερατάδες ALPHA Λάκης Χατζηαλεύρης Επεισόδιο: "Ο Χαλβάς Κερατάς"
Ιστορίες από την απέναντι όχθη ANT1 Επεισόδιο: "Αιθέρια μαρτυρία"

(δεν προβλήθηκε ποτέ)

Safe Sex TV Stories MEGA Ντίνος Επεισόδιο: "Η νύχτα του Αγίου Βησσαρίωνα"
2008-2009 Μαύρα Μεσάνυχτα Θράσος Κουτρουμπάς Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2010 Ο 3ος Νόμος Κώστας Επεισόδιο: "Ο βασιλιάς και το αηδόνι"
2010-2011 Το Νησί Γιώργης Πετράκης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2015 10η εντολή ALPHA ανακριτής Επεισόδιο: "Θηρίο"
Κώστας Επεισόδιο: "Κάθαρση"
2018 Ου Φονεύσεις OPEN Κώστας Επεισόδιο: "Σκιές"
Αντώνης Επεισόδιο: "Πάγος"
2019 Γιώργος Επεισόδιο: "Θυσία"
2021-2022 Κομάντα Και Δράκοι MEGA Δράκο Τζόν Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2022-2023 Σασμός ALPHA Παύλος Βρουλάκης Πρωταγωνιστικός Ρόλος

|2022 |Μία νύχτα του Αυγούστου |ΕΤ1 |Γιώργης Πετράκης |Επεισόδιο: "Φεγγαρόφως" |-

Παραπομπές

  1. (Γερμανικά) Catalog of the German National Library. 1072726327. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουνίου 2020.
  2. User, Super. «Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης "Βεάκη" - Απόφοιτοι». www.veaki.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2017. 
  3. «Σάρωσε τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου η «Τετάρτη 04:45» |thetoc.gr». The TOC. 2016-03-29. http://www.thetoc.gr/politismos/article/sarwse-ta-brabeia-tis-ellinikis-akadimias-kinimatografou-i-tetarti-0445. Ανακτήθηκε στις 2017-12-12. 
  4. «Στέλιος Μάινας: «Τα φαινόμενα απατούν»». Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2017. 
  5. «Η άλλη ιστορία... του ομορφότερου σημείου του πλανήτη». AEK-LIVE. 3 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
  6. «ΕΡΤ - Πρόγραμμα Τηλεόρασης & Ραδιοφώνου». ΕΡΤ. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
  7. «"Γκίνες": μία από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού σινεμά…». iCineman. 20 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
  8. «"Απ' τα κόκαλα βγαλμένα" - Ελληνική κωμωδία στην ΕΡΤ2». ΕΡΤ. 13 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
  9. Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 7 θυμοί, https://www.filmfestival.gr/el/movie-tiff/movie/11615, ανακτήθηκε στις 2023-01-22 
  10. Γιάννης, Ζουμπουλάκης (24 Δεκεμβρίου 2014). «Ο Στέλιος Μάινας αντιμέτωπος με γκάνγκστερ...». Το Βήμα. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
  11. «Φαντασία: Το τρέιλερ της ελληνικής ταινίας που φέρνει τα 90's στο σινεμά». Έθνος. 1 Ιανουαρίου 1980. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
  12. ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ. «Στέισι Μάρτιν & Ναυσικά Γκερί Καραμαούνα λένε «I Love Greece» από τη Σέριφο ως την Αθήνα». Αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
  13. «Οι ταινίες της εβδομάδας: Η γιορτή του σινεμά και οι πραγματικές ιστορίες». Έθνος. 27 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι