Πλατεία Αιγύπτου (Αθήνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°59′31.70″N 23°43′54.84″E / 37.9921389°N 23.7319000°E / 37.9921389; 23.7319000

Πλατεία Αιγύπτου
Χάρτης
Είδοςπλατεία
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°59′32″N 23°43′55″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΤοποθεσίαΑθήνα
ΧώραΕλλάδα
Commons page Πολυμέσα
Σωζόμενα κτίρια της πρώην Πλατείας Αιγύπτου

Η Πλατεία Αιγύπτου ήταν ιστορική πλατεία στο παλαιό βόρειο τέρμα της 1ης δημοτικής ενότητας της Αθήνας, στη διαδρομή προς τον άλλοτε εξοχικό προορισμό των Πατησίων. Η πλατεία βρισκόταν σε θέση μεταξύ της οδού Πατησίων και του Πεδίου του Άρεως, κοντά στα επιχειρηματικά και εκπαιδευτικά κτίρια τα οποία ανεγέρθηκαν από πολλούς Έλληνες Αιγυπτιώτες, άνωθεν της Ομονοίας και κατά μήκος της οδικής αρτηρίας.

Στη συμβολή των δρόμων Πατησίων και Αλεξάνδρας υπήρχε κατά την εποχή του Μεσοπολέμου, "δεξαμενή" θαλασινού νερού για παιδικά λουτρά[1]. Η σχέση με το υδάτινο στοιχείο διατηρήθηκε με τη δημιουργία σιντριβανιού.

Με την επέκταση του αστικού ιστού της Αθήνας βορείως και ανατολικώς της παλαιάς πόλης, η πλατεία διχοτομήθηκε με τη διάνοιξη της οδού Αλεξάνδρας όπου παλαιότερα λειτουργούσαν οι Φυλακές Αβέρωφ (σήμερα Θέμιδος Μέλαθρον) και τη διασύνδεση με τη δημοτική ενότητα των Αμπελοκήπων περιμετρικά του Λυκαβηττού. Εκείνη την εποχή άρχισε να μετατοπίζεται ο αστικός πληθυσμός στην περιοχή της Κυψέλης, ενώ παράλληλα άρχισε η δόμηση της περιοχής γύρω από το Άγιο Παντελεήμονα, στη σημερινή 6η δημοτική ενότητα. Την περίοδο 2007-2010 το εναπομείναν τμήμα της παλαιάς πλατείας μετατράπηκε σε υπόγειο ιδιωτικό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και υπέργειο αμαξοστάσιο των ΚΤΕΛ, καθέτως του υπαίθριου σταθμού της οδού Μαυρομματαίων.

Παραπλεύρως της πρώην πλατείας και στον οδικό άξονα της Πατησίων διασώζονται αρκετά ιστορικά κτίρια κατοικιών, αλλά και επαγγελματικών χρήσεων κυρίως εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος με στοιχεία αιγυπτιώτικου ρυθμού. Κοντινά τοπόσημα θεωρούνται το κτίριο στο οποίο διέμενε η Μαρία Κάλλας αλλά και το σωζόμενο Μέγαρο Λιβιεράτου μερικά μέτρα πιο μακριά, ενσωματώνοντας στοιχεία μπαρόκ. Αρκετά κτίρια μέχρι και σήμερα στεγάζουν θεατρικές και καλλιτεχνικές σχολές, επιμορφωτικά ινστιτούτα και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γιοχάλας, Θανάσης· Καφετζάκη, Τόνια (2021). ΑΘΗΝΑ Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία. Αθήνα: Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ. σελ. 578. ISBN 978-960-05-1559-6. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αφιέρωμα «Οδός Πατησίων», ένθετο Επτά Ημέρες, Η Καθημερινή, 28/3/1999.
  • Βουγιούκα, Μ. και Μεγαρίδης, Β., Οδωνυμικά, Η σημασία των ονομάτων των οδών της Αθήνας, τόμ. Α΄B΄ Γ΄, Δήμος Αθηναίων, Πολιτιστικός Οργανισμός 1997.
  • Καιροφίλας, Γ., Η Αθήνα στη δεκαετία του '60, Αθήνα 1997.
  • Γιοχάλας Θ. και Καφετζάκη Τ., Αθήνα. Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείο της Εστίας, Αθήνα 2014