Παναγής Κυριακός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Παναγής Κυριακός
Panagis Kyriakos.JPG
Γέννηση 1829
Θάνατος 1901
Υπηκοότητα Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Δήμαρχος Αθηναίων
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Αθηνών)

Ο Παναγής Κυριακός (1829-1901)[1] ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε δήμαρχος Αθηναίων για δύο περιόδους, από το 1870 ως το 1879. Ο Παναγής Κυριακός ήταν γιος του αγωνιστή του 1821 Σπυρίδωνα Κυριακού και αδερφός του διάσημου εκείνη την εποχή, ηθοποιού, Ιωάννη Κυριακού.

Η δημαρχιακή περίοδος του Κυριακού θεωρήθηκε επιτυχημένη. Ο Κυριακός πριν γίνει δήμαρχος είχε διορισθεί σε θέση άμισθου γραφέα, πήρε προαγωγή σε έμμισθο, χρημάτισε βοηθός του πρωτοκολλητή του Δημοτικού Συμβουλίου, και αργότερα έγινε επί μακρό διάστημα Γραμματέας του Δήμου. Εκλέχτηκε πολλές φορές Δημαρχικός Πάρεδρος και αναπληρωτής του Δημάρχου. Διετέλεσε πρωτοκολλητής του Δημοτικού Συμβουλίου και δύο φορές βουλευτής. Η πείρα και η θέλησή του ανέδειξε την δημαρχική του περίοδο που θεωρήθηκε ως μια των αξιολογότερων στην ιστορία του Δήμου των Αθηναίων. Εξελέγη δήμαρχος την περίοδο 22 Απριλίου 1870 - 23 Απριλίου 1874 αλλά και την περίοδο 24 Απριλίου 1874 - 10 Μαΐου 1879.

Δρόμος με το όνομά του υπάρχει στους Αμπελόκηπους. Την πλατεία Βικτωρίας πριν πάρει το σημερινό όνομά της την αποκαλούσαν Πλατεία Κυριακού προς τιμήν του Δημάρχου Κυριακού[2].

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια (τομ. 15, σ. 482) - Δρανδάκης Παύλος
  • Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα, 1983-1988, τομ. 5, σ. 115

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πανδέκτης, Κυριακός Παναγής, Βιογραφικά στοιχεία
  2. Πλατείες της Αθήνας: πως πήραν το όνομά τους, αναφέρεται πηγή: Μ. Βουγιούκα & Β. Μεγαρίδη: Οδωνυμικά - Η σημασία των ονομάτων των οδών της Αθήνας, Εκδότης: Δήμος Αθηναίων – Πνευματικό Κέντρο Β’ Εκδοση 1993