Μεταμόρφωση Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μεταμόρφωσις Μεσσηνίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°03′18″N 21°45′53″E / 37.05500°N 21.76472°E / 37.05500; 21.76472

Μεταμόρφωση Μεσσηνίας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Χώρα Ελλάδα
Διοικητική διαίρεση Δήμος Πύλου - Νέστορος
Πληθυσμός 313 (2011)

Η Μεταμόρφωση (πρώην Σκάρμιγκα) είναι χωριό του νομού Μεσσηνίας. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της περιοχής της Πύλου. Απέχει 45 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νόμου Μεσσηνίας την Καλαμάτα, και 25 χιλιόμετρα από την Πύλo.

Ανήκει στον καποδιστριακό Δήμο Παπαφλέσσα του οποίου και αποτελεί ομώνυμο Δημοτικό Διαμέρισμα. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ήταν 400, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται σημαντικά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του ανασκαφικού προγράμματος Prap της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής η περιοχή ήταν από τα σημαντικά κέντρα του βασιλείου του Νέστορα. Στην περιοχή Ρούτσι έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα: 2 θολωτοί τάφοι του 1500 - 1450 π.Χ. και 5 τύμβοι με ευρήματα ποτήρια, κύλικες, πρόχοους, ψευδόστομους αμφορείς, φιάλες, τρίχερο, εγχειρίδια με ναυτίλους και αιλουροειδή, ελεφάντινες χαρακτές πυξίδες με σπείρες και δελφίνια - χτένι με αιλουροειδή - σφραγίδες με πουλιά, ταύρους, λιοντάρια, γερανούς, ξίφη, μαχαίρια, ταινίες, δαχτυλίδια, περιδέραια, τράπεζα προσφορών. Τα ευρήματα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της Χώρας και μαρτυρούν ότι ο πολιτισμός που είχε αναπτυχθεί ήταν από τους πιο σημαντικούς της εποχής. Η ύπαρξη της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια και συγκεκριμένα τον 13ο αιώνα, τα υπολείμματα των τούρκικων λουτρών, καθώς και τα καλντερίμια που υπήρχαν και καταστράφηκαν το 1994 προκειμένου να διανοιχτούν αγροτικοί δρόμοι, μαρτυρούν ότι ο τόποςσυνέχισε και στα βυζαντινά χρόνια να είναι σημαντικό κέντρο της περιοχής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]