Λένστερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επαρχία Λένστερ
Cúige Laighean
Flag of Leinster.svg
IrelandLeinster.png
Έκταση: 19.774,23 km²
Πληθυσμός: 2.504.814 (2011)

Το Λένστερ (ιρλανδικά: Cúige Laighean, προφέρεται: [l̪ˠaːjɪnʲ], αγγλικά: Leinster, προφέρεται: [lɛnstər]) είναι μία από τις επαρχίες της Ιρλανδίας που βρίσκεται στην ανατολική Ιρλανδία. Περιλαμβάνει τα αρχαία βασίλεια Μιθ, Όσραϊ και Λένστερ. Μετά τη νορμανδική εισβολή της Ιρλανδίας το 12ο αιώνα, τα ιστορικά πέμπτα του Λένστερ και του Μιθ συγχωνεύθηκαν σταδιακά, κυρίως λόγω του αντίκτυπου του Πέηλ, σχηματίζοντας έτσι τη σημερινή επαρχία του Λένστερ. Τα αρχαία βασίλεια μετεξελίχθηκαν σε μια σειρά κομητειών για διοικητικούς και δικαστικούς σκοπούς. Σε μεταγενέστερους αιώνες, η νομοθεσία της τοπικής κυβέρνησης έχει δεχθεί περαιτέρω υποδιαίρεση των ιστορικών κομητειών.

Το Λένστερ δεν εξυπηρετεί σκοπούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, η επαρχία είναι μια επίσημα αναγνωρισμένη υποδιαίρεση της Ιρλανδίας. Είναι καταχωρημένη στο ISO 3166-2 ως μία από τις τέσσερις επαρχίες της Ιρλανδίας και το "IE-L" αποδίδεται στο Λένστερ ως κωδικός υποδιαίρεσης της χώρας.

Το Λένστερ είχε πληθυσμό 2.630.720 σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της απογραφής του 2016, καθιστώντας την ως την πολυπληθέστερη επαρχία της χώρας.[1] Η παραδοσιακή σημαία του Λένστερ διαθέτει μια χρυσή άρπα σε πράσινο φόντο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Leinster της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).