Ομοφυλόφιλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ομοφυλοφιλική κοινότητα στην Αργεντινή

Ομοφυλόφιλος είναι εκείνος που έλκεται σεξουαλικά από άτομα του ίδιου φύλου. Ο όρος συνήθως αναφέρεται σε ομοφυλόφιλους άνδρες, ενώ όσον αφορά τις ομοφυλόφιλες γυναίκες χρησιμοποιείται ο όρος λεσβία. Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται στην Ελλάδα να αποκαλούνται τα ομοφυλόφιλα άτομα ομοερωτικά.

Επίσης ευρύτατα διαδεδομένος είναι ο όρος γκέι (gay) που στην αγγλική γλώσσα σηναίνει χαρωπός. Ο όρος αυτός θεωρείται πιο φιλικός, καθώς αποστασιοποιείται τόσο από την επιστημονική ορολογία ομοφυλόφιλος ή άλλες απαξιωτικές εκφράσεις της καθομιλουμένης. Ο όρος γκέι έχει πλέον επικρατήσει παγκοσμίως.

Η ομοφυλοφιλία θεωρείται, λανθασμένα, σεξουαλική απόκλιση και αντιμετωπίζεται συχνά ως ελάττωμα ή αμαρτία, με αποτέλεσμα η χρήση του όρου να γίνεται υποτιμητικά. Οι ομοφυλόφιλοι υφίστανται σε πολλά μέρη του κόσμου καταπίεση, βία και διωγμούς, καθώς θεωρούνται «διεστραμμένοι» ή «άρρωστοι». Από πολλούς φορείς και οργανώσεις γίνεται προσπάθεια να αποδεχθούν οι κοινωνίες την πραγματικότητα της ομοφυλοφιλίας και να πάψουν να στερούν από τους ομοφυλόφιλους βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Από τις 17 Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αρκετά κράτη αρνούνται στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα του γάμου. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε κράτη με ισχυρές Εκκλησίες που ελέγχουν το γάμο και που δεν αποδέχονται τους ομοφυλόφιλους όπως συμβαίνει στην Ρωσία, την Σερβία και αρκετά άλλα Κράτη. Σε ορισμένα κράτη έχει θεσπισθεί νομικά κάποιο είδος αστικής σύμβασης ή συμφωνητικού προσωπικής ένωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων με τα περισσότερα από τα δικαιώματα του γάμου (όπως για παράδειγμα την κληρονομιά), σε άλλα κράτη κάποια μορφή νομικά αναγνωρισμένης συμβίωσης με πιο περιορισμένα δικαιώματα, ενώ άλλα κράτη αναγνωρίζουν όλα τα ζευγάρια που συγκατοικούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και τους προσφέρουν προνόμια υποστήριξης, ανεξάρτητα από το φύλο και το είδος της σχέσης τους.

Οι χώρες οι οποίες αναγνωρίζουν ισότιμα κατά το 2014 τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι η Νότια Αφρική, η Ολλανδία, ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Βραζιλία, η Σουηδία, η Δανία, η Ισλανδία, η Νορβηγία η Νέα Ζηλανδία όπως επίσης και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ και του Μεξικού.

Στην Ελλάδα, ο Αστικός Κώδικας δεν απαιτεί ρητά το ζευγάρι να είναι διαφορετικού φύλου, ωστόσο ο νόμος ερμηνεύεται —κατ΄ ορισμένους νομικούς κύκλους αυθαίρετα[εκκρεμεί παραπομπή]— ότι αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια. Τέλος, το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης που θεσπίστηκε το 2008 αποκλείει ρητά τα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βιδάλης, Η συνταγματική διάσταση της εξουσίας στο γάμο και στην οικογένεια, 1996, 72 επ.
  • Καράσης, Γάμος και οικογένεια ως δικαιϊκοί θεσμοί, 1994, σ.21
  • Παναγόπουλος, Διάγραμμα Αστικού Δικαίου, Οικογενειακό Δίκαιο, 1998, 27 επ.
  • Παπαζήση, Το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την ομοφυλοφιλία και η νομική κατάσταση στην Ελλάδα, Επιστ. Επετ. ΔΣΘ 21, 2000. 69 επ.
Wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]