Ομοφυλόφιλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Γκέι ή ομοφυλόφιλο είναι ένα άτομο που έλκεται ερωτικά ή σεξουαλικά από το ίδιο φύλο. Οι ορισμοί αυτοί παραπέμπουν στα χαρακτηριστικά της ομοφυλοφιλίας.

Η χρήση του όρου γκέι ως αναφορά στην ομοφυλοφιλία χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά η χρήση του αυξήθηκε σταδιακά τον 20ό αιώνα.[1] Στα νεότερα αγγλικά, ο όρος γκέι έχει καταλήξει να χρησιμοποιείται ως επίθετο και σαν ουσιαστικό όταν αναφερόμαστε σε ανθρώπους, πιο συγκεκριμένα σε γκέι άνδρες, συνήθειες και κουλτούρες συνδεδεμένες με την ομοφυλοφιλία. Στα τέλη του 20ού αιώνα, η λέξη γκέι είχε προταθεί από μεγάλες ΛΟΑΤ οργανώσεις και οδηγούς στυλ για να περιγράψουν τα άτομα που έλκονται από άτομα του ίδιου φύλου.[2][3] Περίπου την ίδια εποχή, μία νέα υποτιμητική χρήση επικράτησε σε κάποια μέρη του κόσμου. Στην Αγγλόσφαιρα, αυτή η ορολογία, μεταξύ νέων συνομιλητών, είχε ένα εύρος σημασιολογίας από χλευαστική έννοια (π.χ. ισοδύναμο με σκουπίδι ή χαζός) έως εύθυμος εμπαιγμός ή κοροϊδία (π.χ. ισοδύναμο με αδύναμος, άνανδρος ή με κουσούρι). Σε αυτή τη χρήση, η λέξη σπάνια σημαίνει "ομοφυλόφιλος", καθόσον χρησιμοποιείται συχνά για να αναφερθεί σε κάποιο άψυχο αντικείμενο ή μια αφηρημένη έννοια που αποδοκιμάζει κάποιος. Η έκταση κατά την οποία αυτές οι χρήσεις εμπεριέχουν έννοιες σχετικές με την ομοφυλοφιλία έχουν συζητηθεί δημόσια και έχουν δεχθεί δριμεία κριτική.[4][5]

Η ομοφυλοφιλία θεωρείται, λανθασμένα, σεξουαλική απόκλιση και αντιμετωπίζεται συχνά ως ελάττωμα ή αμαρτία, με αποτέλεσμα η χρήση του όρου να γίνεται υποτιμητικά. Οι ομοφυλόφιλοι υφίστανται σε πολλά μέρη του κόσμου καταπίεση, βία και διωγμούς, καθώς θεωρούνται «διεστραμμένοι» ή «άρρωστοι». Από πολλούς φορείς και οργανώσεις γίνεται προσπάθεια να αποδεχθούν οι κοινωνίες την πραγματικότητα της ομοφυλοφιλίας και να πάψουν να στερούν από τους ομοφυλόφιλους βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Από τις 17 Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα περισσότερα μουσουλμανικά κράτη είναι ενάντια των ομοφυλόφιλων. Τα χριστιανικά κράτη τείνουν να είναι πιο ανεκτικά και φιλελεύθερα αφού υπάρχει περισσότερη εκκοσμίκευση και λιγότερη εξάρτηση από θρησκευτικές πεποιθήσεις σε αυτά.Ωστόσο ορισμένα χριστιανικά κράτη που ο πληθυσμός είναι κυρίως συντηρητικός αρνούνται στα ομόφυλα ζευγάρια τόσο το δικαίωμα ενός συμφώνου συμβίωσης ή του γάμου και της παιδοθεσίας όσο και όλα σχεδόν τα βασικά δικαιώματα τους(π.χ gay pride,προβολή των απόψεων τους κ.α).Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε κράτη με ισχυρές Εκκλησίες που ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων και διαθέτουν σημαντική επιρροή στην κοσμική ζωή και τις πολιτικές εξελίξεις ενώ δεν αποδέχονται τους ομοφυλόφιλους όπως συμβαίνει στην Ρωσία, την Σερβία,την Κένυα και αρκετά άλλα Κράτη ενώ σε κάποιες χώρες όπως η Αρμενία ένας νόμος πρέπει εκτός από την Βουλή να εγκριθεί και από την Ιερά Σύνοδο της χώρας.Σε ορισμένα κράτη έχει θεσπισθεί νομικά κάποιο είδος αστικής σύμβασης ή συμφωνητικού προσωπικής ένωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων με τα περισσότερα από τα δικαιώματα του γάμου (όπως για παράδειγμα την κληρονομιά), σε άλλα κράτη κάποια μορφή νομικά αναγνωρισμένης συμβίωσης με πιο περιορισμένα δικαιώματα, ενώ άλλα κράτη αναγνωρίζουν όλα τα ζευγάρια που συγκατοικούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και τους προσφέρουν προνόμια υποστήριξης, ανεξάρτητα από το φύλο και το είδος της σχέσης τους. Τέλος σε αρκετές χώρες της Δύσης που είναι κυρίως κοσμικά κράτη έχει θεσπιστεί το δικαίωμα γάμου και υιοθεσίας.

Οι χώρες οι οποίες αναγνωρίζουν ισότιμα κατά το 2014 τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι η Νότια Αφρική, η Ολλανδία, ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Βραζιλία, η Σουηδία, η Δανία, η Ισλανδία, η Νορβηγία η Νέα Ζηλανδία όπως επίσης και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ και του Μεξικού.

Στην Ελλάδα, ο Αστικός Κώδικας δεν απαιτεί ρητά το ζευγάρι να είναι διαφορετικού φύλου, ωστόσο ο νόμος ερμηνεύεται —κατ΄ ορισμένους νομικούς κύκλους αυθαίρετα[εκκρεμεί παραπομπή]— ότι αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια. Τέλος, το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης που θεσπίστηκε το 2008 απέκλειε ρητά τα ζευγάρια του ίδιου φύλου.Ωστόσο με την επέκταση του το 2015 αυτό άλλαξε.Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι μόνες χώρες που δεν διαθέτουν ούτε σύμφωνο συμβίωσης ούτε γάμο για ΛΟΑΤ άτομα είναι η Ουγγαρία και η Ιταλία.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βιδάλης, Η συνταγματική διάσταση της εξουσίας στο γάμο και στην οικογένεια, 1996, 72 επ.
  • Καράσης, Γάμος και οικογένεια ως δικαιικοί θεσμοί, 1994, σ.21
  • Παναγόπουλος, Διάγραμμα Αστικού Δικαίου, Οικογενειακό Δίκαιο, 1998, 27 επ.
  • Παπαζήση, Το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την ομοφυλοφιλία και η νομική κατάσταση στην Ελλάδα, Επιστ. Επετ. ΔΣΘ 21, 2000. 69 επ.
wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Harper, Douglas (2001–2013). «Gay». Online Etymology dictionary. http://www.etymonline.com/index.php?term=gay. 
  2. «GLAAD Media Reference Guide – Offensive Terms To Avoid». 2012-04-21. http://www.glaad.org/reference/offensive. 
  3. «Avoiding Heterosexual Bias in Language». American Psychologist (Committee on Lesbian and Gay Concerns (American Psychological Association, Inc)) 46 (9): 973–974. September 1991. doi:10.1037/0003-066x.46.9.973. http://www.apa.org/pi/lgbt/resources/language.aspx. Ανακτήθηκε στις 14 March 2015. 
  4. Winterman, Denise (March 18, 2008). «How 'gay' became children's insult of choice». BBC News. http://news.bbc.co.uk/2/hi/7289390.stm. Ανακτήθηκε στις May 29, 2013. 
  5. «Anti-gay abuse seen to pervade U.S. schools». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-03-01. https://web.archive.org/web/20070301145035/http://www.gay.com/news/article.html?2006/04/26/1.