Δικαιώματα ΛΟΑΤ στο Μεξικό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στο Μεξικό, από την εποχή που υιοθετήθηκε ο Γαλλικός Ποινικός Κώδικας μεταξύ του 1862-1867. Ο Μεξικάνικος Ποινικός Κώδικας που ακολούθησε το 1871 παρέμεινε σιωπηλός για θέματα περί ομοφυλοφιλίας. Μέχρι το 1998 οι νόμοι περί δημόσιας ανηθικότητας μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον και τον ομοφυλοφίλων. Η ηλικία συναίνεσης είναι τα 18.

Τον Νοέμβριο του 2006, η ομοφυλοφιλικές πολιτικές ενώσεις νομιμοποιήθηκαν στην Πόλη του Μεξικού και προσφέρουν περίπου τα ίδια δικαιώματα με τον γάμο, μέσα στα όρια της πόλης, μείον το δικαίωμα υιοθέτησης. Το 2009 η νομιμοποίηση επεκτάθηκε και στους γάμους ομοφυλοφίλων, με το Μεξικό να είναι η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που προχώρησε σε τέτοια κίνηση.[1]

Σε μία δημοσκόπηση που έγινε έδειξε οτι το 28% είναι υπέρ των πολιτικών ενώσεων, το 41% είναι κατά και το 28% δεν είχαν άποψη.

ΛΟΑΤ ζωή στο Μεξικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΛΟΑΤ ζωή είναι πολύ έντονη στο Μεξικό, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Το κέντρο της ΛΟΑΤ ζωής είναι στην Πόλη του Μεξικού και στην περιοχή Ζόνα Ρόσα. Επίσης έντονη ΛΟΑΤ ζωή βρίσκεται και στην Γουαδαλαχάρα. Παρόλα αυτά, έξω από αυτές της πόλεις επικρατεί μια έντονη ομοφοβική αντίληψη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Μεξικό: Εγκρίθηκαν οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων». Τα Νέα. 22 Δεκεμβρίου 2009. http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4552396. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]