Δικαιώματα ΛΟΑΤ στην Ιταλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Ιταλικές απόψεις έχουν αλλάξει στο παρελθόν και οι άνθρωποι είναι πιο ανεκτικοί με τα ομοφυλοφιλικά δικαιώματα με έναν περίεργο τρόπο που οφείλεται στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία είναι βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία για 1750 χρόνια. Συντηρητικοί Ιταλικοί πολιτικοί, όπως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχουν συχνά εναντιωθεί στα αυξανόμενα ομοφυλοφιλικά δικαιώματα. Μία έρευνα έδειξε ότι το 31% των Ιταλών υποστηρίζουν τον ομοφυλοφιλικό γάμο και το 24% αναγνωρίζουν το δικαίωμα των ομοφυλοφίλων στο να υιοθετούν παιδιά.

Νόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νόμοι ενάντια στη σεξουαλικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την πρώτη παρουσίαση του Ποινικού κώδικα το 1889 δεν υπήρχαν νόμοι ενάντια στην ομοφυλοφιλία στην Ιταλία. Ωστόσο οι ομοφυλόφιλοι καταδιώκονταν στα χρόνια του καθεστώτος του Μουσολίνι και κάτω από την Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία του 1943-1945. Η ηλικία συναίνεσης είναι τα 14.

Στρατιωτικοί νόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ομοφυλόφιλοι δεν απαγορεύεται (τουλάχιστον επίσημα) να υπηρετήσουν στον στρατό. Ωστόσο, κανένας νόμος δεν τους επιτρέπει να στρατευτούν νόμιμα. Παρόλα αυτά, κάτι που δεν απαγορεύεται είναι νόμιμο, ένας τέτοιος νόμος θα είχε μόνο συμβολική αξία.

Νόμοι ενάντια στη διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004 η Τοσκάνη έγινε η πρώτη περιοχή που απαγόρευσε τις διακρίσεις ενάντια στους ομοφυλόφιλους. Η κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι εναντιώθηκε σε αυτή την απόφαση ισχυριζόμενη ότι μόνο η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να περνάει τέτοιους νόμους . Το συνταγματικό δικαστήριο ανέτρεψε τη διάταξη που αφορούσε στην αφομοίωση αλλά κράτησε τα περισσότερα μέρη του νόμου.

Οικογενειακοί νόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Φεβρουαρίου 2016 οι Ιταλοί Γερουσιαστές ξεκίνησαν δημόσια συζήτηση σχετικά με νομοσχέδιο που αφορά τα σύμφωνα συμβίωσης.[1] Στις 25 Φεβρουαρίου 2016, το νομοσχέδιο έγινε αποδεκτό από τη Σύγκλητο με 173 ψήφους υπέρ και 71 ψήφους κατά. Το νομοσχέδιο αποστάλθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων[2] όπου πέρασε στις 11 Μαΐου 2016, για το οποίο 372 ψήφισαν υπέρ, 51 ψήφισαν κατά και 99 απείχαν. Προκειμένου να περάσει χωρίς καθυστέρηση, ο Πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι έδωσε νωρίτερα ψήφο εμπιστοσύνης, δηλώνοντας ότι ήταν "ανεπίτρεπτο να υπάρξει άλλη καθυστέρηση μετά από χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών."[3] Ο νόμος για το σύμφωνο συμβίωσης παρέχει σε ομόφυλα ζευγάρια όλα τα δικαιώματα του γάμου, ωστόσο η πρόβλεψη να επιτραπεί υιοθεσία θετού τέκνου ή υιοθεσία από κοινού έχει περιοριστεί από προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου.[4]

Συνοπτικός Πίνακας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζήτημα Κατάσταση
Η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη Ναι (από το 1890)
Ίσο όριο συγκατάθεσης Ναι (από το 1890)
Στρατιωτική θητεία για ομοφυλόφιλους Ναι
Νόμοι κατά των διακρίσεων στην εργασία Ναι (από το 2003)
Δικαίωμα αλλαγής νόμιμου φύλου Ναι (από το 1982)
Νόμοι κατά των διακρίσεων που καλύπτουν το κοινωνικό φύλο σε όλους τους τομείς Όχι
Αιμοδοσία από άνδρες που έχουν συνευρεθεί έστω και μία φορά με άλλον άνδρα Ναι (από το 2001)
Ο ομοφυλοφιλικός γάμος είναι νόμιμος/αναγνωρίζεται Όχι
Σύμφωνo συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια Ναι (από το 2016[5])
Υιοθεσία παιδιού του άλλου συντρόφου σε ομόφυλα ζευγάρια Όχι
Από κοινού υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια Όχι
Πρόσβαση σε εξωσωματική γονιμοποίηση για ζευγάρια λεσβιών Όχι
Παρένθετη μητρότητα για ζευγάρια ομοφυλόφιλων ανδρών Όχι
Η ομοφυλοφιλία έχει αποχαρακτηριστεί από ασθένεια Ναι
Η διεμφυλικότητα και η παρενδυσία έχουν αποχαρακτηριστεί από ασθένειες Άγνωστο

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[1] [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Italian senators debate same-sex union bill under Vatican's watchful eye». Religion News Service. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2016. 
  2. [httph://www.gazzettadelsud.it/news/english/162320/Senate-to-examine-civil-unions-bill-on-Wednesday--2-.html «Senate to examine civil unions bill on Wednesday (2)»]. 
  3. «Italy says 'yes' to gay civil unions». The Local. 11 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2016. 
  4. «Italian senate passes watered-down bill recognising same-sex civil unions». The Guardian. 25 February 2016. http://www.theguardian.com/society/2016/feb/25/italy-passes-watered-down-bill-recognising-same-sex-civil-unions. Ανακτήθηκε στις 11 May 2016. 
  5. http://www.theguardian.com/society/2016/feb/25/italy-passes-watered-down-bill-recognising-same-sex-civil-unions