Δικαιώματα ΛΟΑΤ στην Ιταλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι Ιταλικές απόψεις έχουν αλλάξει στο παρελθόν και οι άνθρωποι είναι πιο ανεκτικοί με τα ομοφυλοφιλικά δικαιώματα με έναν περίεργο τρόπο που οφείλεται στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία είναι βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία για 1750 χρόνια. Συντηρητικοί Ιταλικοί πολιτικοί, όπως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχουν συχνά εναντιωθεί στα αυξανόμενα ομοφυλοφιλικά δικαιώματα. Μία έρευνα έδειξε ότι το 31% των Ιταλών υποστηρίζουν τον ομοφυλοφιλικό γάμο και το 24% αναγνωρίζουν το δικαίωμα των ομοφυλοφίλων στο να υιοθετούν παιδιά.

Νόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νόμοι ενάντια στην σεξουαλικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την πρώτη παρουσίαση του Ποινικού κώδικα το 1889 δεν υπήρχαν νόμοι ενάντια στην ομοφυλοφιλία στην Ιταλία. Ωστόσο οι ομοφυλόφιλοι καταδιώκονταν στα χρόνια το καθεστώτος του Μουσολίνι και κάτω από την Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία του 1943-1945. Η ηλικία συναίνεσης είναι τα 14.

Στρατιωτικοί νόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ομοφυλόφιλοι δεν απαγορεύεται (τουλάχιστον επίσημα) να υπηρετήσουν στον στρατό. Ωστόσο, κανένας νόμος δεν τους επιτρέπει να στρατευτούν νόμιμα. Παρόλα αυτά, κάτι που δεν απαγορεύεται είναι νόμιμο, ένας τέτοιος νόμος θα είχε μόνο συμβολική αξία.

Νόμοι ενάντια στην διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004 η Τοσκάνη έγινε η πρώτη περιοχή που απαγόρευσε τις διακρίσεις ενάντια στους ομοφυλόφιλους. Η κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι εναντιώθηκε σε αυτή την απόφαση ισχυριζόμενη ότι μόνο η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να περνάει τέτοιους νόμους . Το συνταγματικό δικαστήριο ανέτρεψε την διάταξη που αφορούσε στην αφομοίωση αλλά κράτησε τα περισσότερα μέρη του νόμου.

Οικογενειακοί νόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ιταλία ακόμα δεν αναγνωρίζονται οι ομοφυλοφιλικοί γάμοι ή οι ομοφυλοφιλικές ενώσεις.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[1] [2]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα LGBT rights in Italy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).