Ετεροφυλοφιλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το σύμβολο της ετεροφυλοφιλίας

Ετεροφυλοφιλία ή ετεροσεξουαλικότητα είναι η ερωτική έλξη, η σεξουαλική έλξη ή η σεξουαλική συμπεριφορά μεταξύ ατόμων του αντίθετου φύλουκοινωνικού φύλου). Ως σεξουαλικός προσανατολισμός, η ετεροφυλοφιλία είναι ένα "διαρκές μοτίβο συναισθηματικής, ερωτικής ή/και σεξουαλικής έλξης" προς άτομα του αντίθετου φύλου. Επίσης αναφέρεται στην "αίσθηση ενός ατόμου για την ταυτότητά του όσον αφορά αυτή την έλξη, σχετικές συμπεριφορές και συμμετοχή σε κοινότητα ατόμων που με την ίδια έλξη."[1][2]

Μαζί με την αμφιφυλοφιλία και την ομοφυλοφιλία, η ετεροφυλοφιλία είναι μία από τις τρεις βασικές κατηγορίες σεξουαλικού προσανατολισμού στο ετερο-ομοφυλοφιλικό φάσμα.[1] Τα ετεροφυλόφιλα άτομα συχνά αποκαλούνται στρέιτ (αγγλ. straight).

Οι όροι ετεροφυλόφιλος και ετεροφυλοφιλία συνήθως αφορά ανθρώπους, αλλά η ετεροφυλοφιλική συμπεριφορά παρατηρείται σε όλα τα θηλαστικά και σε άλλα ζώα.

Το επιχείρημα πως η ετεροφυλοφιλική σεξουαλική δραστηριότητα είναι ο μόνος σωστός ή ηθικός τρόπος σεξουαλικής συμπεριφοράς αποκαλείται ετεροσεξισμός και η πεποίθηση ότι η κοινωνία βασίζεται πάνω σε αυτό ονομάζεται ετεροκανονικότητα.

Ετεροφυλοφιλική συμπεριφορά στα ζώα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σεξουαλική αναπαραγωγή στο ζωικό βασίλειο πραγματοποιείται κυρίως μέσω ετερόφυλης σεξουαλικής επαφής, αν και υπάρχουν ζώα που αναπαράγονται μη σεξουαλικά, μεταξύ των οποίων είναι τα πρωτόζωα και τα κατώτερα ασπόνδυλα. [3]

Το αναπαραγωγικό σεξ δεν απαιτεί υποχρεωτικά ετεροφυλοφιλικό προσανατολισμό, εφόσον ο προσανατολισμός αναφέρεται στο μακρόχρονο και διαρκές μοτίβο της ερωτικής και συναισθηματικής έλξης που οδηγεί συνήθως σε μακροχρόνιους κοινωνικούς δεσμούς, την ώρα που το αναπαραγωγικό σεξ απαιτεί μόνο τη βασική πράξη της σεξουαλικής επαφής μόνο για να γονιμοποιηθεί το ωράριο μέσω του σπέρματος, κάτι που συνήθως γίνεται μόνο μία φορά.[4][5][6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Sexual orientation, homosexuality and bisexuality». American Psychological Association. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις August 8, 2013. https://web.archive.org/web/20130808032050/http://www.apa.org/helpcenter/sexual-orientation.aspx. Ανακτήθηκε στις August 10, 2013. 
  2. «APA California Amicus Brief». Courtinfo.ca.gov. http://www.courtinfo.ca.gov/courts/supreme/highprofile/documents/Amer_Psychological_Assn_Amicus_Curiae_Brief.pdf. Ανακτήθηκε στις 2013-10-11. 
  3. The Columbia Encyclopedia (Colum. Univ. Press, 5th ed. [casebound?] 1993 (ISBN 0-395-62438-X)), entry Reproduction.
  4. http://www.goaskalice.columbia.edu/0116.html
  5. http://www.americanpregnancy.org/preventingpregnancy/pregnancyfaqmyths.html
  6. Lawyers Guide to Forensic Medicine SBN 978-1-85941-159-9 By Bernard Knight - Page 188 "Pregnancy is well known to occur from such external ejaculation ..."

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Heterosexuality της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).