Τρανσέξουαλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η Αμερικανίδα διεμφυλική ηθοποιός και ακτιβίστρια Andrea James

Με τον διεθνή όρο τρανσέξουαλ (αγγλικά transsexual) γίνεται αναφορά σε άτομα (άνδρες και γυναίκες) που έχουν προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής (ή ορθότερα επαναπροσδιορισμού) φύλου. Τα άτομα αυτά στην ελληνική γλώσσα αποκαλούνται διεμφυλικά και σπανιότερα φυλομεταβατικά.

Πρόκειται για περιπτώσεις όπου ένα άτομο καταφεύγει σε επέμβαση αλλαγής φύλου λόγω της ταυτότητας φύλου του, εφόσον πρόκειται για «μία γυναίκα που γεννήθηκε μέσα σε ένα ανδρικό σώμα» ή «για έναν άνδρα που γεννήθηκε μέσα σε ένα γυναικείο σώμα». Η επέμβαση αυτή έχει σκοπό τη διόρθωση της ψυχοκοινωνικής φύσης του ατόμου σε σωματικό επίπεδο.

Ο όρος διεμφυλικός πολλές φορές ταυτίζεται εσφαλμένα με τον όρο διαφυλικός (αγγλικά: transgender), αν και με τη δεύτερη έννοια νοούνται τα άτομα που δεν έχουν την κοινωνική συμπεριφορά του φύλου που τους ανέθεσε η φύση, δίχως να έχουν προχωρήσει απαραίτητα σε βιολογική αλλαγή («κοινωνικό φύλο»). Χάριν συντομίας, συχνά αποκαλούνται τρανς (χρησιμοποιώντας μόνο το πρώτο κοινό συνθετικό των δύο λέξεων) άτομα και των δύο κατηγοριών, ομαδοποιώντας έτσι τόσο εκείνα που έχουν προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση, όσο κι εκείνα που έχουν προχωρήσει σε μικρές αλλαγές (όπως λήψη ορμονών) ή και καθόλου αλλαγές (απλή κοινωνική συμπεριφορά του επιθυμητού φύλου).

Τα διαφυλικά άτομα δε θα πρέπει να συνδέονται με τα μεσοφυλικά άτομα (ο όρος ερμαφρόδιτος θεωρείται πλέον απαρχαιωμένος και προσβλητικός) καθώς στην περίπτωση αυτή συνυπάρχουν σ' ένα άτομο τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά γεννητικά όργανα και εναποτίθεται στην επιλογή του ατόμου αυτού το αν θα αφαιρέσει ή όχι ένα από τα δύο, ώστε να επικρατήσει μόνο ένα.

Το σύμβολο της διεμφυλικότητας.

Στις περισσότερες κοινωνίες του κόσμου τα διεμφυλικά άτομα αναγνωρίζονται νομικά, ζουν και λειτουργούν με τη νέα τους ταυτότητα, ενώ στις περιπτώσεις όπου δεν έχει λάβει χώρα χειρουργική επέμβαση, το εργασιακό τους δικαίωμα δεν κατοχυρώνεται και δεν προστατεύεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξώθησή τους στην πορνεία, ώστε να εξασφαλίσουν το βιοπορισμό τους [1]. Αντίθετα, σε κάποια κράτη (όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία και Βραζιλία), τα διεμφυλικά άτομα έχουν υπό προϋποθέσεις τη δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων τους, χωρίς να έχει επέλθει χειρουργική επέμβαση. [2] [3]

Στις 20 Νοεμβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί διεθνώς η παγκόσμια ημέρα μνήμης των διεμφυλικών ατόμων, τιμώντας την μνήμη όλων των διεμφυλικών που έχουν πέσει θύματα διακρίσεων, μίσους, βίας και φόνων, λόγω της ταυτότητας του φύλου τους. [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα