Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαύρο τρίγωνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το μαύρο τρίγωνο
Διάφορα σήματα για την αναγνώριση των κρατουμένων

Το μαύρο τρίγωνο έχει εμφανιστεί ως λεσβιακό ή φεμινιστικό σύμβολο περηφάνιας και ενότητας.

Το σύμβολο προέρχεται από ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου ο κάθε κρατούμενος έπρεπε να φορά ένα ναζιστικό αναγνωριστικό σύμβολο στην ζακέτα του, το χρώμα του οποίου απεικόνιζε το "είδος" το κάθε ανθρώπου. Τα άτομα που χαρακτηρίζονταν ως "αντικοινωνικά" έπρεπε να φορούν το μαύρο τρίγωνο. Η πλειονότητα αυτών που φορούσε το μαύρο τρίγωνο ήταν νοητικά καθυστερημένα άτομα ή άστεγοι. Αλλά το σύμβολο δινόταν και σε μικρότερες κατηγορίες φυλακισμένων όπως αλκοολικούς, πόρνες, κ.ά.

Στους τσιγγάνους πολλές φορές δινόταν αυτό το σύμβολο, αλλά τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούταν το καφέ τρίγωνο.

Στα αρχεία των Ναζί δεν υπάρχει καμία αναφορά που να λέει ότι επιβαλλόταν στις λεσβίες να φορούν το μαύρο τρίγωνο, ούτε ότι ο λεσβιασμός ήταν λόγος για να καταταχθεί κάποιος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αλλά μερικοί δικαιολογούν, ότι από την στιγμή που οι Ναζί πίστευαν στον παραδοσιακό κοινωνικό ρόλο της γυναίκας, οι λεσβίες και άλλες σεξουαλικά μη συμβατικές γυναίκες μπορεί λογικά να θεωρούνταν "αντικοινωνικές" από την οπτική γωνία των Ναζί.

Είναι επίσης πιθανό, ότι το Playing for Time, ένα από τα απομνημονεύματα του ολοκαυτώματος γραμμένο από τη Γαλλίδα Φάνια Φενελόν, βοήθησε στην δημιουργία της εντύπωσης ότι επιβαλλόταν στις λεσβίες να φορούν το μαύρο τρίγωνο.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, οι λεσβίες στο πέρασμα του χρόνου έχουν ανακτήσει το μαύρο τρίγωνο ως σύμβολο εναντίωσης στην καταπίεση και την άνιση μεταχείριση και θεωρείται αντίστοιχο του ομοφυλοφιλικού ροζ τριγώνου. Σήμερα αναγνωρίζεται ευρύτερα ως λεσβιακό σύμβολο.

Μερικοί αναρχικοί χρησιμοποιούν το μαύρο τρίγωνο ως σύμβολο τους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]