Δικαιώματα ΛΟΑΤ στην Κύπρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Κύπρος εξακολουθεί να είναι μια παρα πολύ συντηρητική χώρα όσον αφορά την ομοφυλοφιλία και οι ΛΟΑΤ άνθρωποι θεωρούνται ότι εμπλέκονται σε ανήθικες πράξεις. Ωστόσο από τον καιρό που η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να αναβαθμίσει τους νόμους της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και τους νόμους που είχαν να κάνουν με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.Ωστόσο πολλοί νόμοι εξακολουθούν να είναι εχθρικοί απέναντι στους ομοφυλόφιλους ενώ το θέμα αποτελεί ταμπού.Η Κύπρος ήταν μέχρι το 2012 η χώρα της Ε.Ε στην οποία οι ομοφυλόφιλοι έχουν τα λιγότερα δικαιώματα.Από τότε η Ουγγαρία έγινε η χειρότερη για ΛΟΑΤ άτομα χώρα.

Νόμοι ενάντια στην ομοφυλοφιλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανδρική ομοφυλοφιλία μόνο (και όχι ο λεσβιασμός) θεωρείται ώς έγκλημα από το 1889 όταν η Κύπρος ήταν Βρετανική αποικία. Το 1960 η Κύπρος έγινε ξεχωριστό κράτος αλλά διατήρησε τους νόμους για τον σοδομισμό.

Το 1998 η Κύπρος απαντώντας στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένταξη, κατάργησε τον νόμο και έκανε την ομοφυλοφιλία νόμιμη μεταξύ ενηλίκων σε ιδιωτικό χώρο, και η ηλικία συναίνεσης για τους ομοφυλόφιλους καθορίστηκε στα 18, ενώ η ηλικία συναίνεσης για τους ετεροφυλόφιλους είναι τα 16. Πέρα από αυτό οι νέοι νόμοι επίσης περιλάμβαναν διάκριση για τους ομοφυλόφιλους στους όρους της ελεύθερης έκφρασης, εξωτερίκευσης, σύναξης και στον τύπο. Ο νόμος επίσης ανέφερε την ανδρική και γυναικεία ομοφυλοφιλία για πρώτη φορά.

Το 2000 αυτές οι διακρίσεις ήρθησαν, αλλά η άνιση ηλικία συναίνεσης παρέμεινε μέχρι το 2002 οπού και εφαρμόστηκε όμοια ηλικία συναίνεσης. Ωστόσο ο Κυπριακός στρατός εξακολουθεί να απαγορεύει την ομοφυλοφιλία με βάση ότι η ομοφυλοφιλία είναι ψυχική ασθένεια και η ομοφυλοφιλική επαφή μπορεί να τιμωρηθεί με οχτάμηνη φυλάκιση.

Αναγνώριση ομοφυλόφιλων ζευγαριών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κύπρος αναγνωρίζει μόνο τον γάμο μεταξύ γυναίκας και άντρα. Όμως, μετά από δημόσια διαβούλευση δύο χρόνων σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, στις 26 Νοεμβρίου 2015 η Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε τον περί Πολιτικής Συμβίωσης Νόμο 184(I)/2015 με 39 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 3 αποχές, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 09 Δεκεμβρίου 2015, και ο οποίος θεσπίζει την πολιτικής συμβίωση μεταξύ δύο ατόμων του ιδίου ή του αντίθετου φύλου και αναγνωρίζει στα μέρη τα ίδια δικαιώματα με τον γάμο, πλην όμως εμποδίων τα οποία θέτει για την τεκνοθεσία.

Δημόσια άποψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια πρόσφατη έρευνα (2014) έδειξε ότι το 81%των Κυπρίων δεν εγκρίνουν τον ομοφυλοφιλικό γάμο,το 56% πιστεύουν ότι δεν πρέπει η ομοφυλοφιλία να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία και πολλοί ακόμα-59%- εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν μπορεί να ``θεραπευτεί``. Μια δημοσκόπηση της ΕΕ έδειξε ότι μόνο το 15% των Κυπρίων θα ήταν υπέρ του ομοφυλοφιλικού γάμου ενώ μόνο το 13% εγκρίνει την τεκνοθέτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια έρευνα στην Ελλάδα είχε δείξει πολύ μεγαλύτερη ανεκτικότητα ως προς τους ομοφυλόφιλους.Επίσης το 75%των Κυπρίων δηλώνει κάθετα αντίθετο σε οποιασδήποτε μορφής συμφώνου συμβίωσης. Τον Ιανουάριο του 2010 , παράπονο Κύπριου που θέλει να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου με τον επίσης Κύπριο σύντροφό του, εξετάζει η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου.Σύμφωνα με την ίδια, ήδη τον τελευταίο καιρό έχουν διερευνηθεί τρία με τέσσερα παράπονα από άτομα που το μόνο που διεκδικούν είναι το δικαίωμα τους να παντρευτούν τον αγαπημένο τους και να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα ζώντας μαζί στην Κύπρο. «Έχει αλλάξει πια η έννοια του γάμου και υπάρχουν αρκετά νέα δεδομένα που θα πρέπει να επανεξετάσουμε και να δούμε ποια θα είναι η στάση μας πάνω σε αυτά τα θέματα. Όπως είναι τα πράγματα στην Κύπρο, δεν επιτρέπεται η τέλεση γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων προσώπων, υπάρχει έλλειψη σχετικού νομοθετικού πλαισίου», ανέφερε η κ. Ηλιάνα Νικολάου, προσθέτοντας πως «το θέμα τέλεσης γάμου του Κύπριου πολίτη είναι στην τελική ευθεία και μέχρι τον άλλο μήνα θα υπάρχει έτοιμη έκθεση με συγκεκριμένες εισηγήσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες».Ωστόσο η διαδικασία δεν προχώρησε και τα περισσότερα κόμματα αρνήθηκαν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων κυρίως λόγω της συντριπτικής συντηρητικής άποψης που κυριαρχεί στου ψηφοφόρους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]