Φυλολυγισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Φυλολυγίστρια και φυλολυγιστής (gender bender) είναι μια ανεπίσημη λέξη που περιγράφει έναν άνθρωπο που ενεργά αλλάζει ή "λυγίζει" τους ρόλους των φύλων που παραδοσιακά κάποιο άτομο θα περίμενε από αυτήν ή αυτόν. Ο τραγουδιστής Boy George, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ονομαστεί "φυλολυγιστής" επειδή συχνά βάζει μακιγιάζ και φοράει ρούχα που θεωρούνται πως εκπέμπουν θηλυκότητα. Ο φυλολυγισμός (gender bending) μερικές φορές γίνεται για λόγους κοινωνικού ακτιβισμού εναντίον των στερεότυπων και των υπερ-γενικεύσεων για τα φύλα. Μερικές φυλολυγίστριες και φυλολυγιστές συμφωνούν με τη ταυτότητα φύλου που τους ανατέθηκε κατά τη γέννηση, αλλά διαφωνούν με τους κοινωνικούς κανόνες αυτού του φύλου και το δείχνουν με την ανδρόγυνη συμπεριφορά τους και μη-τυπικούς ρόλους φύλων.

Οι φυλολυγίστριες και φυλολυγιστές μπορεί να θεωρούν τον εαυτό τους ως διεμφυλικό άτομο (τρανς, transgender) ή φυλοπαράξενο (genderqueer), και να αισθάνονται πως το φύλο που τους επιβλήθηκε κατά τη γέννηση δεν τους περιγράφει πλήρως ή τους περιγράφει λάθος, ενώ μερικές και μερικοί μπορεί να είναι τρανσεξουαλικά άτομα και να επιθυμούν να αλλάξουν το σωματικό τους φύλο με ορμόνες ή εγχειρήσεις, ενώ άλλες και άλλοι μπορεί να γεννήθηκαν ως μεσοφυλικά άτομα (intersex).

Ο φυλολυγισμός στην τέχνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη τέχνη, η λέξη φυλολυγισμός (gender bender) μπορεί να αναφέρεται όχι μόνο σε χαρακτήρες που βασίζονται σε πραγματικούς φυλολυγιστές και φυλολυγίστριες, μα και σε χαρακτήρες που αλλάζουν σωματικό γένος - με μαγεία ή αλλιώς - κατά τη διάρκεια του έργου. Ένα έργο τέχνης που εναντιώνεται στους ρόλους των φύλων ή εμφανίζει φυλολυγιστές ή τρανς άτομα μπορεί να αναφέρεται κι αυτό ως φυλολυγιστικό έργο.

Στην λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινηματογράφος και τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η σειρά Ranma ½ που είναι κινούμενα σχέδια anime και manga δείχνει έναν κεντρικό χαρακτήρα που συχνά αλλάζει μεταξύ αρσενικού και θηλυκού λόγω μαγείας.
  • Στην τηλεοπτική σειρά Futurama ο χαρακτήρας Bender γίνεται ένα Τέλειο Μαχητικό Ρομπότ παλαιστής που ονομάζεται 'Ο Φυλολυγιστής' ('The Gender Bender') στο επισόδειο "Raging Bender".
  • Το επεισόδιο Gender Bender της σειράς X-files δείχνει ένα χαρακτήρα που αλλάζει σωματικό γένος μετά τη σεξουαλική πράξη.
  • Στη ρομαντική κωμωδία Μηδενοφιλία (Zerophilia) ένας νεαρός άντρας ανακαλύπτει πως έχει ένα γονίδιο που τον κάνει να αλλάζει φύλο όταν αισθάνεται σεξουαλική επιθυμία.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]