Δικαιώματα ΛΟΑΤ στην Ιαπωνία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ιαπωνία δεν έχει νόμους ενάντια στην ομοφυλοφιλία. Ο σοδομισμός είχε ποινικοποιηθεί το 1873 αλλά ο νόμος καταργήθηκε μόλις 7 χρόνια αργότερα από τον Ποινικό Κώδικα 1880. Ο τωρινός νομικός κώδικας στην Ιαπωνία αναφέρει την ομοφυλοφιλία μόνο έμμεσα. Τεχνικά οι ομοφυλοφιλικές πράξεις μεταξύ ενηλίκων (13) δεν είναι παράνομες. Παρόλα αυτά κάποιες τοπικές κυβερνήσεις έχουν αυξήσει το όριο συναίνεσης για τους ομοφυλόφιλους στα 18 με βάση την προστασία των νέων.

Όσον αφορά τα τρανσεξουαλικά άτομα, το Υπουργείο Υγείας στην Ιαπωνία τροποποίησε την πολιτική του το 1998 επιτρέποντας σε γιατρούς να κάνουν εγχειρήσεις αλλαγής φύλου ακόμα και σε ανηλίκους εάν συναινέσουν οι γονείς τους.

Γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ιαπωνικό τμήμα καταχωρήσεων έλαβε την εντολή να αποδέχεται τα ετερόφυλα ζευγάρια που κάνουν αίτηση για άδεια γάμου αλλά να απορρίπτει τις αιτήσεις των ομοφύλων. Γάμοι ή πολιτικές ενώσεις που γίνονται σε άλλες χώρες δεν ισχύουν στην Ιαπωνία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"World Legal Survey"

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα LGBT rights in Japan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).