Τρανς γυναίκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η τρανς γυναίκα είναι μια γυναίκα που της αποδόθηκε το αρσενικό φύλο κατά τη γέννηση της. Οι τρανς γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν δυσφορία φύλου και μπορεί να προβούν σε διαφορετική παρουσιαση τους. Αυτή η διαδικασία συνήθως περιλαμβάνει θεραπεία αντικατάστασης ορμονών και μερικές φορές χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου, η οποία μπορεί να τις φέρει ανακούφιση και να επιλύσει τα συναισθήματα δυσφορίας φύλου που μπορει να αντιμετωπίζουν. Οι τρανς γυναίκες μπορεί να είναι ετεροφυλόφιλες, αμφιφυλόφιλες, ομοφυλόφιλες, ασεξουαλικές, λεσβίες ή να ταυτίζονται με άλλους όρους (όπως queer).

Ο όρος τρανς γυναίκα δεν είναι πάντα εναλλάξιμος με την τρανσεξουαλική γυναίκα, αν και οι όροι χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά. Το Transgender είναι ένας όρος που περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους ατόμων με ποικιλία στην εκφραση φύλου (συμπεριλαμβανομένων των τρανς ατόμων). Οι τρανς γυναίκες αντιμετωπίζουν σημαντικές διακρίσεις σε πολλούς τομείς των ζωών τους ( τρανσμισογυνισμος που θεωρειται ένα υποσύνολο της τρανσφοβίας ), αυτες οι διακρισεις συμπεριλαμβανουν διακρισεις στην απασχόληση, στη στέγαση, σωματικη και σεξουαλική βία, εγκλήματα μίσους, συμπεριλαμβανομένων και απο τους συντρόφους τους · Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διάκρισεις που αντιμετωπιζουν είναι σοβαρές ιδιαίτερα απεναντι στις τρανς γυναικες που είναι μέλη φυλετικών μειονότητων, οι οποίες συχνά αντιμετωπίζουν τη διασταύρωση της τρανσφοβίας και του ρατσισμού .

Σφαιρικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια τρανς γυναίκα σε παρέλαση γκέι υπερηφάνειας στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας

Οι τραντζεντερ γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν δυσφορία φύλου, η οποία προκαλείται από τη διαφορά μεταξύ της ταυτότητας φύλου τους και του φύλου που τους ανατέθηκε κατά τη γέννηση (και των σχετικων φυλετικων ρολων ή των πρωτογενών και δευτερογενών χαρακτηριστικών φύλου). [1]

Οι τραντζεντερ γυναίκες μπορούν να προβουν σε φυλομετάβαση. Ένα σημαντικό συστατικό της ιατρικής μετάβασης για τις τρανς γυναίκες είναι η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών οιστρογόνου, η οποία προκαλεί την ανάπτυξη γυναικείων δευτερογενών σεξουαλικών χαρακτηριστικών οπως( αναπτυξη στο στήθος, ανακατανομή του σωματικού λίπους, χαμηλότερη αναλογία μέσης-ισχίου κ.λπ. ). Αυτό, μαζί με τη χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου μπορεί να ανακουφίσει το άτομο από δυσφορία φύλου. Να σημειωθει πως η δυσφορία φύλου δεν χρειαζεται να ειναι απαραιτητη για να ταυτιζεται ενα ατομο με τον ορο τρανς γυναικα [2] [3]

Ορολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος τρανς γυναίκα που προέρχεται από τη χρήση της λατινικής πρόθεμα τρανς- το οποιο σημαίνει «απο την αλλη πλευρα, απεναντι,[4]» και τον όρο γυναίκα. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο του Leslie Feinberg το 1996 Transgender Warriors: Making History from Joan of Arc στον Dennis Rodman. [5] Το βιβλίο περιγράφει μια τρανς γυναίκα ως «αρσενικό-σε-θηλυκό τρανς άτομο ή απλά τρανστζέντερ άτομο». [6] Αυτός ο ορισμός είναι ευρέως αποδεκτός και χρησιμοποιείται και απο το Oxford English Dictionary. Ωστόσο, το ατομο που εγραψε πρωτο αυτον τον ορισμο τον επεξεργάζεται λέγοντας ότι το να είσαι τρανς γυναίκα έχει συχνά αρνητική σημασία. Πιο συγκεκριμενα εξηγεί ότι οι άνθρωποι αναφέρονται στις τρανς γυναίκες ως "φρικιαστικές" και ότι η έκφραση του φύλου της την έχει κάνει στόχο για τρανσφοβία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Standards of Care for the Health of Transsexual, Transgender, and Gender Nonconforming People (version 7)» (PDF). The World Professional Association for Transgender Health. σελ. 96. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 24 Σεπτεμβρίου 2014. 
  2. Beidel, Deborah C· Frueh, B. Christopher (30 Ιουνίου 2014). Adult Psychopathology and Diagnosis (7th έκδοση). New York: [[Wiley]]. σελ. 618. ISBN 978-1-118-92791-5. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2017. 
  3. Köllen, Thomas (25 Απριλίου 2016). Sexual Orientation and Transgender Issues in Organizations: Global Perspectives on LGBT Workforce Diversity. Springer. σελ. 138. ISBN 978-3-319-29623-4. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2017. 
  4. Hoogland, Renée C. (2016). Gender: Sources, Perspectives, and Methodologies (στα Αγγλικά). Macmillan Reference USA, a part of Gale, Cengage Learning. σελίδες 377–392. ISBN 978-0-02-866282-4. 
  5. «Oxford English Dictionary». 
  6. Feinberg, Leslie. Transgender Warriors: Making History from Joan of Arc to Dennis Rodman. Boston, MA: Beacon, 2005. 1996. Web. 23 Apr. 2017.