Δικαιώματα ΛΟΑΤ στην Αρμενία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μέχρι το 2003 το νομικό σύστημα στην Αρμενία ακολουθούσε το αντίστοιχο Άρθρο 121 της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης που απαγόρευε την πρωκτική επαφή μεταξύ ανδρών. Το λεσβιακό και το μη πρωκτικό σεξ μεταξύ ομοφυλοφίλων (με συναίνεση) δεν αναφερόταν στον νόμο ως ποινικό αδίκημα.

Το συγκεκριμένο άρθρο του ποινικού κώδικα ήταν το 116, από το 1936 και η ποινή έφτανε μέχρι και τα 5 χρόνια. Υπήρξαν 7 συλλήψεις το 1996, 4 συλλήψεις το 1997 κάτω από αυτόν τον νόμο και 4 συλλήψεις το 1999.

Λοατ κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αρμενία από πολλούς χαρακτηρίζεται ώς ημίθεοκρατικο καθεστώς. Το σύνταγμα της χώρας αναγνωρίζει την επιρροή της Αρμενικής Αποστολικής εκκλησίας στην διοίκηση καθώς για να εγκριθεί ένας νόμος πρέπει να έχει την έγκριση και της βουλής και της ιεράς συνόδου. Η Αρμενία θεωρεί ηθικά παρηκμασμένες τις ιδέες περί ομοφυλοφιλικών δικαιωμάτων.Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σέρζ Σαρκεσιάν δήλωσε ότι η Αρμενία δεν θα αλλάξει ποτέ ηθικά την κοινωνία της και δε θα δώσει σημασία στην ΛΟΑΤ μειονότητα διότι ο λαός δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο και θα αισθανόταν προσβολή και η εκκλησία δεν θα το ενέκρινε. Ο υπουργός δικαιοσύνης της χώρας όταν ρωτήθηκε από βρετανίδα δημοσιογράφο γιατί η κυβέρνηση του δεν θέλει να δυσαρεστήσει την εκκλησία και δεν ενδιαφέρεται για τα ΛΟΑΤ ατομα ξέσπασε σε ομοφοβικό παραλήρημα λέγοντας "θεοκρατία έχουμε και σε οποίον αρέσει.Δείτε τι γίνεται στο Ιράν και μετά μιλάτε"[εκκρεμεί παραπομπή].