Δικαιώματα ΛΟΑΤ στην Πορτογαλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μετά από μια μεγάλη περίοδο καταπίεσης κατά την περίοδο της δικτατορίας, η Πορτογαλική κοινωνία γίνεται όλο και πιο δεκτική με την ομοφυλοφιλία, η οποία νομιμοποιήθηκε το 1982.

Νόμοι κατά της διάκρισης με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό υπάρχουν. Η Πορτογαλία είναι γενικά ανεκτική ως προς τους ομοφυλόφιλους. Η ομοφοβική βία είναι εξαιρετικά σπάνια (δυο περιπτώσεις στα τελευταία δέκα χρόνια). Η Πορτογαλία ήταν από τις πρώτες χώρες που τοποθέτησε νόμο κατά της διάκρισης με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο σύνταγμα της. Ο νέος ποινικός κώδικας ισχύει από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2007 και εξισορροπεί την ηλικία συναίνεσης στα 16 για τους ομοφυλόφιλους και τους ετεροφυλόφιλους.

Οι πολιτικές ενώσεις για ομοφυλόφιλα ζευγάρια συστήθηκαν στην Πορτογαλία στις 15 Μαρτίου του 2001. Αυτές οι ενώσεις έχουν σχεδόν όλες τις προστασίες και ευθύνες που προσφέρει ο γάμος. Το 2010 επικυρώθηκε νόμος που αναγνωρίζει τους γάμους ομοφυλοφίλων, αλλά δεν προβλέπει την υιοθεσία από παντρεμένα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πορτογαλία: Oριστικό «ναι» στο γάμο ομοφυλόφιλων». Τα Νέα. 18 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]