Δικαιώματα ΛΟΑΤ στη Γαλλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Bandeau rainbow France.svg

Η Γαλλία υπήρξε πάντα αρκετά ανεκτική σε θέματα προσωπικής ηθικής και ομοφυλοφιλίας.

Σοδομισμός και ηλικία συναίνεσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν τη Γαλλική Επανάσταση ο σοδομισμός ήταν σοβαρό αδίκημα και το αναλάμβαναν τα θρησκευτικά δικαστήρια. Η πρώτη Γαλλική επανάσταση κατάργησε τα θρησκευτικά δικαστήρια και ο νέος ποινικός κώδικας του 1791 δεν έκανε καμία αναφορά στις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ενηλίκων σε ιδιωτικό χώρο. Η φιλελεύθερη πολιτική πάνω σε θέματα σεξουαλικής επαφής συντηρήθηκε και στον Ναπολεόνειο Κώδικα αλλά οι ομοφυλόφιλοι καταδιώκονταν και εισάγονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το 1945 η ηλικία συναίνεσης ανέβηκε στα 15 από τα 13 για τους ετεροφυλόφιλους. Το 1974 η ηλικία συναίνεσης για την ομοφυλοφιλία κατέβηκε στα 18 από τα 21 και το 1982 η ηλικία συναίνεσης για ομοφυλόφιλους και ετεροφυλόφιλους εξισορροπήθηκε στα 15.

Νόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οποιαδήποτε διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό απαγορεύεται από το 1985. Οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες επιτρέπεται να υπηρετούν στον στρατό.

Τον Δεκέμβριο του 2004 εγκρίθηκε ένας νόμος που έκανε παράνομα τα σεξιστικά ή ομοφοβικά σχόλια. Η ποινή είναι €45,000 και/ή 12 μήνες φυλάκισης.

Από το 1999 τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια μπορούν να κάνουν πολιτικές ενώσεις οι οποίες έχουν όλες της νομικές προστασίες και ευθύνες του γάμου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]