Ερμαφρόδιτος οργανισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δύο σαλιγκάρια σε ζευγάρωμα

Στην Βιολογία, ο πραγματικός ερμαφρόδιτος είναι ένας οργανισμός που γεννιέται με πλήρη εξοπλισμό γεννητικών οργάνων που είναι τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά.

Πολλές ταξινομικές ομάδες των ζώων (κυρίως ασπόνδυλα) δεν έχουν ξεχωριστά φύλα. Σε αυτές τις ομάδες, ο ερμαφροδιτισμός είναι μια φυσιολογική κατάσταση, επιτρέποντας μια μορφή σεξουαλικής αναπαραγωγής κατά την οποία οι δύο εταίροι μπορούν να λειτουργήσουν ως «θηλυκό» ή «αρσενικό». Για παράδειγμα, η συντριπτική πλειοψηφία των πνευμονοφόρων σαλιγκαριών και των γυμνοσάλιαγκων είναι ερμαφρόδιτα. Ο ερμαφροδιτισμός βρίσκεται επίσης σε ορισμένα είδη ψαριών και σε μικρότερο βαθμό σε άλλα σπονδυλωτά. Τα περισσότερα φυτά είναι επίσης ερμαφρόδιτα.

Ιστορικά, ο όρος ερμαφρόδιτος έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει διφορούμενα γεννητικά όργανα και γονάδων μωσαϊκισμού σε άτομα γονοχωριστικών ειδών, ιδιαίτερα σε ανθρώπινα όντα. Η λέξη διαφυλικός είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται για τον άνθρωπο, δεδομένου ότι η λέξη ερμαφρόδιτος θεωρείται πλέον απαρχαιωμένη και προσβλητική.

Το ανθρώπινο φύλο όμως, καθορίζεται από την ανάπτυξη γονής[ασαφές] μέσα στο έμβρυο. Επειδή λοιπόν γεννιόμαστε με ένα μόνο «πακέτο» γονής[ασαφές], τα σεξουαλικά μας χαρακτηριστικά καταλήγουν είτε ανδρικά είτε γυναικεία. Στις γυναίκες έχουμε ανάπτυξη στις ωοθήκες και μαρασμό των αρσενικών χαρακτηριστικών. Όταν αυτά μπερδεύονται, αλλάζει και η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας.[1]

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος προέρχεται από τον Ερμαφρόδιτο, τον γιο του Ερμή και της Αφροδίτης από την Ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με τον Οβίδιο, συγκολλήθηκε με την Νύμφη, Σαλμακίδα, με αποτέλεσμα ένα άτομο που διαθέτει τα φυσικά χαρακτηριστικά και των δύο φύλων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Διόδωρο, ο οποίος αναφέρει σε προγενέστερη περίοδο, γεννήθηκε με ένα φυσικό σώμα που συνδυάζει και τα δύο φύλα. Η λέξη ερμαφρόδιτος μπήκε στο αγγλικό λεξικό στα τέλη του 14ου αιώνα


Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ούτε άνδρας ούτε γυναίκα, λοιπόν. Απλά ερμαφρόδιτη

Διαδικτυακοί τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα