Ερμαφρόδιτος οργανισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τη βιολογική έννοια. Για το φαινόμενο στον άνθρωπο, δείτε: Ίντερσεξ. Για το μυθολογικό πρόσωπο, δείτε: Ερμαφρόδιτος.
Δύο σαλιγκάρια σε ζευγάρωμα.

Στη Βιολογία, ερμαφρόδιτος είναι ένας οργανισμός που έχει γεννητικά όργανα που συνδέονται φυσιολογικά και με το θηλυκό και με το αρσενικό φύλο, και παράγει ταυτόχρονα γαμέτες και των δύο φύλων.

Πολλές ταξινομικές ομάδες των ζώων (κυρίως τα ασπόνδυλα) δεν έχουν ξεχωριστά φύλα. Σε αυτές τις ομάδες, ο ερμαφροδιτισμός είναι μια φυσιολογική κατάσταση, επιτρέποντας μια μορφή σεξουαλικής αναπαραγωγής κατά την οποία και οι δύο σύντροφοι μπορούν να λειτουργήσουν ως «θηλυκό» ή «αρσενικό». Για παράδειγμα, η συντριπτική πλειοψηφία των χιτωνόζωων, πνευμονοφόρων σαλιγκαριών και των γυμνοσάλιαγκων είναι ερμαφρόδιτα. Ο ερμαφροδιτισμός βρίσκεται επίσης σε ορισμένα είδη ψαριών και σε μικρότερο βαθμό σε άλλα σπονδυλωτά. Τα περισσότερα φυτά είναι επίσης ερμαφρόδιτα.

Ιστορικά, ο όρος ερμαφρόδιτος έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει διφορούμενα γεννητικά όργανα και γοναδικό μωσαϊκισμό σε γονοχωριστικά είδη, ιδιαίτερα σε ανθρώπινα όντα. Για τον άνθρωπο είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται η λέξη ίντερσεξ, δεδομένου ότι η λέξη ερμαφρόδιτος θεωρείται πλέον απαρχαιωμένη και προσβλητική.[1][2] όπως επίσης και «επιστημονικά ευλογοφανής και κλινικά προβληματική».[3]

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος, που έχει καθιερωθεί διεθνώς, προέρχεται από τον Ερμαφρόδιτο, τον γιο του Ερμή και της Αφροδίτης από την Ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με τον Οβίδιο, συγκολλήθηκε με την Νύμφη, Σαλμακίδα, με αποτέλεσμα ένα άτομο που διαθέτει τα φυσικά χαρακτηριστικά και των δύο φύλων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, ο οποίος το αναφέρει σε προγενέστερη περίοδο, γεννήθηκε με ένα φυσικό σώμα που συνδυάζει και τα δύο φύλα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dreger, Alice Domurat (1999). Intersex in the age of ethics (Ethics in Clinical Medicine Series έκδοση). Hagerstown, Md.: Univ. Publ. Group. ISBN 978-1555721008.  Η παράμετρος |access-date= χρειάζεται |url= (βοήθεια)
  2. «Is a person who is intersex a hermaphrodite?». Intersex Society of North America. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2011. 
  3. Herndon, April. «Getting Rid of "Hermaphroditism" Once and For All». Intersex Society of North America. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2011. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδικτυακοί τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]