Δικαιώματα ΛΟΑΤ στην Κροατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Κροατία θεωρείται συντηρητική χώρα, ειδικά συντηρητικός είναι ο λαός με ό,τι έχει να κάνει με τα ομοφυλοφιλικά δικαιώματα. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά ομοφοβικά εγκλήματα.

Νόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ομοφυλοφιλικό σεξ νομιμοποιήθηκε το 1977. Η ηλικία συναίνεσης εξισορροπήθηκε το 1998. Οι ομοφυλόφιλοι επιτρέπεται να καταταγούν στο στρατό. Το Κροατικό Ινστιτούτο Μεταγγίσεων απαγορεύει στους άνδρες που είχαν ομοφυλοφιλικές πράξεις να δωρίσουν αίμα. Υπάρχει νόμος που απαγορεύει την άνιση μεταχείριση βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Αναγνώριση ομοφυλόφιλων ζευγαριών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει νομική αναγνώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών στην Κροατία, που επιτρέπει την αδήλωτη συμβίωση από το 2003. Ο νόμος των ομοφυλόφιλων πολιτικών ενώσεων δίνει τα ίδια δικαιώματα στους ομοφυλόφιλους, τα οποία έχουν και οι ετεροφυλόφιλοι που συμβιώνουν (κληρονομιά κλπ). Το 2005 η βουλή απέρριψε αίτημα για πολιτικές ενώσεις.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα LGBT rights in Croatia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).