Κατάλογος σταθμών μετρό Αθήνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος της ΑθήναςΜετρό Αθήνας) είναι το σύστημα υπόγειου και επίγειου μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της πόλης των Αθηνών. Το δίκτυο του μετρό αποτελείται από τρεις γραμμές. Η γραμμή 1, γνωστή με την ονομασία «Ηλεκτρικός», λειτουργεί από το 1869 και είναι στο μεγαλύτερο μέρος της επίγεια, ενώ οι πιο σύγχρονες γραμμές 2 και 3 ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2000 και είναι εξ ολοκλήρου υπόγειες.

Αυτός εδώ είναι ο πίνακας με όλους τους σταθμούς του μετρό Αθήνας:

Σε λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τερματικός σταθμός
* Σταθμός ανταπόκρισης μεταξύ μετρό
†† Τερματικός σταθμός με ανταπόκριση σε Προαστιακό/Τραμ
** Σταθμός ανταπόκρισης με Προαστιακό/Τραμ
#* Σταθμός ανταπόκρισης μεταξύ μετρο και Προαστιακό/Τραμ
# Σταθμός' Γραμμή Εγκαίνια Συνδέσεις Περιφερειακή ενότητα
1 Αγία Παρασκευή Athens Metro Line 3.svg 30 Δεκεμβρίου 2010 καμία Βόρειος Τομέας Αθηνών
2 Αγία Μαρίνα Athens Metro Line 3.svg 14 Δεκεμβρίου 2013 καμία Δυτικός Τομέας Αθηνών
3 Άγιος Αντώνιος Athens Metro Line 2.svg 9 Αυγούστου 2004 καμία Δυτικός Τομέας Αθηνών
4 Άγιος Δημήτριος-
Αλέξανδρος Παναγούλης
Athens Metro Line 2.svg 5 Ιουνίου 2004 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών/
Νότιος Τομέας Αθηνών
5 Άγιος Ελευθέριος Athens Metro Line 1.svg 4 Αυγούστου 1961 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
6 Άγιος Ιωάννης Athens Metro Line 2.svg 16 Νοεμβρίου 2000 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
7 Άγιος Νικόλαος Athens Metro Line 1.svg 12 Φεβρυαρίου 1956 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
8 Αεροδρόμιο †† Athens Metro Line 3.svg 30 Ιουλίου 2004 Π1 Π4 Ανατολική Αττική
9 Αιγάλεω Athens Metro Line 3.svg 26 Μαΐου 2007 καμία Δυτικός Τομέας Αθηνών
10 Ακρόπολη Athens Metro Line 2.svg 16 Νοεμβρίου 2000 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
11 Άλιμος Athens Metro Line 2.svg 26 Ιουλίου 2013 καμία Νότιος Τομέας Αθηνών
12 Αμπελόκηποι Athens Metro Line 3.svg 28 Ιανουαρίου 2000 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
13 Ανθούπολη Athens Metro Line 2.svg 6 Απριλίου 2013 καμία Δυτικός Τομέας Αθηνών
14 Άνω Πατήσια Athens Metro Line 1.svg 12 Φεβρυαρίου 1956 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
15 Αργυρούπολη Athens Metro Line 2.svg 26 Ιουλίου 2013 καμία Νότιος Τομέας Αθηνών
16 Αττική * Athens Metro Line 1.svg Athens Metro Line 2.svg 30 Ιουνίου 1949 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
17 Βικτώρια Athens Metro Line 1.svg 1 Μαρτίου 1948 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
18 Δάφνη Athens Metro Line 2.svg 16 Νοεμβρίου 2000 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
19 Δουκίσσης Πλακεντίας ** Athens Metro Line 3.svg 28 Ιουλίου 2004 Π1 Π4 Βόρειος Τομέας Αθηνών
20 Εθνική Άμυνα Athens Metro Line 3.svg 28 Ιανουαρίου 2000 καμία Βόρειος Τομέας Αθηνών
21 Ειρήνη Athens Metro Line 1.svg 3 Σεπτεμβρίου 1982 καμία Βόρειος Τομέας Αθηνών
22 Ελαιώνας Athens Metro Line 3.svg 26 Μαΐου 2007 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
23 Ελληνικό Athens Metro Line 2.svg 26 Ιουλίου 2013 καμία Νότιος Τομέας Αθηνών
24 Ευαγγελισμός Athens Metro Line 3.svg 28 Ιανουαρίου 2000 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
25 Ηλιούπολη-Γρηγόρης
Λαμπράκης
Athens Metro Line 2.svg 26 Ιουλίου 2013 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών/
Νότιος Τομέας Αθηνών
26 Ηράκλειο Athens Metro Line 1.svg 4 Μαρτίου 1957 καμία Βόρειος Τομέας Αθηνών
27 Θησείο Athens Metro Line 1.svg 27 Φεβρουαρίου 1869 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
28 Καλλιθέα Athens Metro Line 1.svg 1 Ιουλίου 1928 καμία Νότιος Τομέας Αθηνών
29 ΚΑΤ Athens Metro Line 1.svg 27 Μαρτίου 1989 καμία Βόρειος Τομέας Αθηνών
30 Κατεχάκη Athens Metro Line 3.svg 28 Ιανουαρίου 2000 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
31 Κάτω Πατήσια Athens Metro Line 1.svg 12 Φεβρυαρίου 1956 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
32 Κεραμεικός Athens Metro Line 3.svg 26 Μαΐου 2007 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
33 Κηφισιά Athens Metro Line 1.svg 10 Αυγούστου 1957 καμία Βόρειος Τομέας Αθηνών
34 Κορωπί ** Athens Metro Line 3.svg 10 Ιουλίου 2006 Π1 Π4 Ανατολική Αττική
35 Μαρούσι Athens Metro Line 1.svg 1 Σεπτεμβρίου 1957 καμία Βόρειος Τομέας Αθηνών
36 Μέγαρο Μουσικής Athens Metro Line 3.svg 28 Ιανουαρίου 2000 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
37 Μεταξουργείο Athens Metro Line 2.svg 28 Ιανουαρίου 2000 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
38 Μοναστηράκι * Athens Metro Line 1.svg Athens Metro Line 3.svg 17 Μαΐου 1895 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
39 Μοσχάτο Athens Metro Line 1.svg 9 Αυγούστου 1882 καμία Νότιος Τομέας Αθηνών
40 Νέα Ιωνία Athens Metro Line 1.svg 14 Μαρτίου 1956 καμία Βόρειος Τομέας Αθηνών
41 Νέος Κόσμος ** Athens Metro Line 2.svg 16 Νοεμβρίου 2000 Athens Tram Line 4.svg Athens Tram Line 5.svg Κεντρικός Τομέας Αθηνών
42 Νερατζιώτισσα ** Athens Metro Line 1.svg 6 Αυγούστου 2004 Π1 Π4 Βόρειος Τομέας Αθηνών
43 Νομισματοκοπείο Athens Metro Line 3.svg 2 Σεπτεμβρίου 2009 καμία Βόρειος Τομέας Αθηνών
44 Ομόνοια * Athens Metro Line 1.svg Athens Metro Line 2.svg 17 Μαΐου 1895 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
45 Παιανία-Κάντζα ** Athens Metro Line 3.svg 10 Ιουλίου 2006 Π1 Π4 Ανατολική Αττική
46 Παλλήνη ** Athens Metro Line 3.svg 20 Σεπτεμβρίου 2006 Π1 Π4 Ανατολική Αττική
47 Πανεπιστήμιο Athens Metro Line 2.svg 28 Ιανουαρίου 2000 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
48 Πανόρμου Athens Metro Line 3.svg 28 Ιανουαρίου 2000 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
49 Πειραιάς †† Athens Metro Line 1.svg 27 Φεβρουαρίου 1869 Π1 Π2 Πειραιάς
50 Περισσός Athens Metro Line 1.svg 14 Μαρτίου 1956 καμία Βόρειος Τομέας Αθηνών
51 Περιστέρι Athens Metro Line 2.svg 6 Απριλίου 2013 καμία Δυτικός Τομέας Αθηνών
52 Πετράλωνα Athens Metro Line 1.svg 22 Νοεμβρίου 1954 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
53 Πευκάκια Athens Metro Line 1.svg 5 Ιουλίου 1956 καμία Βόρειος Τομέας Αθηνών
54 Σεπόλια Athens Metro Line 2.svg 28 Ιανουαρίου 2000 καμία Κεντρικός Τομέας Αθηνών
55 Σταθμός Λαρίσης ** Athens Metro Line 2.svg 28 Ιανουαρίου 2000 OSE-Logo.svg Π1 Π2 Π3 Κεντρικός Τομέας Αθηνών
56 Συγγρού-Φιξ ** Athens Metro Line 2.svg 16 Νοεμβρίου 2000 Athens Tram Line 4.svg Athens Tram Line 5.svg Κεντρικός Τομέας Αθηνών
57 Σύνταγμα #* Athens Metro Line 2.svg Athens Metro Line 3.svg 28 Ιανουαρίου 2000 Athens Tram Line 4.svg Athens Tram Line 5.svg Κεντρικός Τομέας Αθηνών
58 Ταύρος-Ελευθέριος
Βενιζέλος
Athens Metro Line 1.svg 6 Φεβρουαρίου 1989 καμία Νότιος Τομέας Αθηνών
59 Φάληρο ** Athens Metro Line 1.svg 9 Αυγούστου 1882 Athens Tram Line 3.svg Athens Tram Line 4.svg Πειραιάς
60 Χαλάνδρι Athens Metro Line 3.svg 24 Ιουλίου 2004 καμία Βόρειος Τομέας Αθηνών
61 Χολαργός Athens Metro Line 3.svg 23 Ιουλίου 2010 καμία Βόρειος Τομέας Αθηνών

Υπο κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Σταθμός Γραμμή Εγκαίνια Συνδέσεις Επίπεδο
1 Αγία Βαρβάρα Athens Metro Line 3.svg Ιούνιος 2019 καμία Υπόγειος
2 Δημοτικό Θέατρο Athens Metro Line 3.svg Αρχές 2021 Athens Tram Line 3.svg Athens Tram Line 4.svg Υπόγειος
3 Κορυδαλλός Athens Metro Line 3.svg Ιούνιος 2019 καμία Υπόγειος
4 Μανιάτικα Athens Metro Line 3.svg Αρχές 2021 καμία Υπόγειος
5 Νίκαια Athens Metro Line 3.svg Ιούνιος 2019 καμία Υπόγειος
6 Πειραιάς #* Athens Metro Line 3.svg Αρχές 2021 Π1 Π2 Υπόγειος

Δημοπρατημένοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νέα Γραμμή 4: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστηρμιούπολη, Ιλίσσια, Ζωγράφου, Γουδή

Στατιστικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνολικός αριθμός σταθμών 61
Αριθμός σταθμών στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών 31
Αριθμός σταθμών στο Βόρειο Τομέα Αθηνών 14
Αριθμός σταθμών στο Νότιο Τομέα Αθηνών 8
Αριθμός σταθμών στο Δυτικό Τομέα Αθηνών 5
Αριθμός σταθμών στον Πειραιά 2
Αριθμός σταθμών στην Ανατολική Αττική 4
Αριθμός σταθμών στην Δυτική Αττική 0
Αριθμός σταθμών με ανταποκρίσεις μεταξύ μετρό 4
Αριθμός σταθμών με ανταποκρίσεις σε Προαστιακό/Τραμ 12