Κατάλογος σταθμών μετρό Αθήνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος της ΑθήναςΜετρό Αθήνας) είναι το σύστημα υπόγειου και επίγειου μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της πόλης των Αθηνών. Το δίκτυο του μετρό αποτελείται από τρεις γραμμές. Η γραμμή 1, γνωστή με την ονομασία «Ηλεκτρικός», λειτουργεί από το 1869 και είναι στο μεγαλύτερο μέρος της επίγεια, ενώ οι πιο σύγχρονες γραμμές 2 και 3 ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2000 και είναι εξ ολοκλήρου υπόγειες.

Αυτός εδώ είναι ο πίνακας με όλους τους σταθμούς του μετρό Αθήνας, οι οποίοι είναι συνολικά 64. Το 2021 θα προστεθούν άλλοι τρεις σταθμοί (Μανιάτικα, Δημοτικό Θέατρο, Πειραιάς). Και οι τρεις σταθμοί θα ανήκουν στην Γραμμή 3

Σε λειτουργία[1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τερματικός σταθμός
* Σταθμός ανταπόκρισης μεταξύ μετρό
†† Τερματικός σταθμός με ανταπόκριση σε Προαστιακό/Τραμ
** Σταθμός ανταπόκρισης με Προαστιακό/Τραμ
#* Σταθμός ανταπόκρισης μεταξύ μετρο και Προαστιακό/Τραμ
# Σταθμός Γραμμή Εγκαίνια Συνδέσεις Τύπος Αποβάθρας Περιφερειακή ενότητα
1 Αγία Βαρβάρα Athens Metro Line 3.svg 7 Ιουλίου 2020 καμία Πλευρικές Δυτικός Τομέας Αθηνών
2 Αγία Μαρίνα Athens Metro Line 3.svg 14 Δεκεμβρίου 2013 καμία Πλευρικές Δυτικός Τομέας Αθηνών
3 Αγία Παρασκευή Athens Metro Line 3.svg 30 Δεκεμβρίου 2010 καμία Πλευρικές Βόρειος Τομέας Αθηνών
4 Άγιος Αντώνιος Athens Metro Line 2.svg 9 Αυγούστου 2004 καμία Πλευρικές Δυτικός Τομέας Αθηνών
5 Άγιος Δημήτριος-
Αλέξανδρος Παναγούλης
Athens Metro Line 2.svg 5 Ιουνίου 2004 καμία Κεντρική Κεντρικός Τομέας Αθηνών/
Νότιος Τομέας Αθηνών
6 Άγιος Ελευθέριος Athens Metro Line 1.svg 4 Αυγούστου 1961 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
7 Άγιος Ιωάννης Athens Metro Line 2.svg 16 Νοεμβρίου 2000 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
8 Άγιος Νικόλαος Athens Metro Line 1.svg 12 Φεβρουαρίου 1956 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
9 Αεροδρόμιο †† Athens Metro Line 3.svg 30 Ιουλίου 2004 Π1 Π4 Δύο Κεντρικές Ανατολική Αττική
10 Αιγάλεω Athens Metro Line 3.svg 26 Μαΐου 2007 καμία Κεντρική Δυτικός Τομέας Αθηνών
11 Ακρόπολη Athens Metro Line 2.svg 16 Νοεμβρίου 2000 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
12 Άλιμος Athens Metro Line 2.svg 26 Ιουλίου 2013 καμία Πλευρικές Νότιος Τομέας Αθηνών
13 Αμπελόκηποι Athens Metro Line 3.svg 28 Ιανουαρίου 2000 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
14 Ανθούπολη Athens Metro Line 2.svg 6 Απριλίου 2013 καμία Πλευρικές Δυτικός Τομέας Αθηνών
15 Άνω Πατήσια Athens Metro Line 1.svg 12 Φεβρουαρίου 1956 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
16 Αργυρούπολη Athens Metro Line 2.svg 26 Ιουλίου 2013 καμία Πλευρικές Νότιος Τομέας Αθηνών
17 Αττική * Athens Metro Line 1.svg Athens Metro Line 2.svg 30 Ιουνίου 1949 καμία Πλευρικές Athens Metro Line 1.svg & Athens Metro Line 2.svg Κεντρικός Τομέας Αθηνών
18 Βικτώρια Athens Metro Line 1.svg 1 Μαρτίου 1948 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
19 Δάφνη Athens Metro Line 2.svg 16 Νοεμβρίου 2000 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
20 Δουκίσσης Πλακεντίας ** Athens Metro Line 3.svg 28 Ιουλίου 2004 Π1 Π4 Πλευρικές Βόρειος Τομέας Αθηνών
21 Εθνική Άμυνα Athens Metro Line 3.svg 28 Ιανουαρίου 2000 καμία Κεντρική Βόρειος Τομέας Αθηνών
22 Ειρήνη Athens Metro Line 1.svg 3 Σεπτεμβρίου 1982 καμία Δύο Κεντρικές & Μία Πλευρική Βόρειος Τομέας Αθηνών
23 Ελαιώνας Athens Metro Line 3.svg 26 Μαΐου 2007 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
24 Ελληνικό Athens Metro Line 2.svg 26 Ιουλίου 2013 καμία Πλευρικές Νότιος Τομέας Αθηνών
25 Ευαγγελισμός Athens Metro Line 3.svg 28 Ιανουαρίου 2000 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
26 Ηλιούπολη-Γρηγόρης
Λαμπράκης
Athens Metro Line 2.svg 26 Ιουλίου 2013 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών/
Νότιος Τομέας Αθηνών
27 Ηράκλειο Athens Metro Line 1.svg 4 Μαρτίου 1957 καμία Πλευρικές Βόρειος Τομέας Αθηνών
28 Θησείο Athens Metro Line 1.svg 27 Φεβρουαρίου 1869 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
29 Καλλιθέα Athens Metro Line 1.svg 1 Ιουλίου 1928 καμία Πλευρικές Νότιος Τομέας Αθηνών
30 ΚΑΤ Athens Metro Line 1.svg 27 Μαρτίου 1989 καμία Πλευρικές Βόρειος Τομέας Αθηνών
31 Κατεχάκη Athens Metro Line 3.svg 28 Ιανουαρίου 2000 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
32 Κάτω Πατήσια Athens Metro Line 1.svg 12 Φεβρουαρίου 1956 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
33 Κεραμεικός Athens Metro Line 3.svg 26 Μαΐου 2007 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
34 Κηφισιά Athens Metro Line 1.svg 10 Αυγούστου 1957 καμία Πλευρικές (Διάταξη Π) Βόρειος Τομέας Αθηνών
35 Κορυδαλλός Athens Metro Line 3.svg 7 Ιουλίου 2020 καμία Πλευρικές Πειραιάς
36 Κορωπί ** Athens Metro Line 3.svg 10 Ιουλίου 2006 Π1 Π4 Κεντρική Ανατολική Αττική
37 Μαρούσι Athens Metro Line 1.svg 1 Σεπτεμβρίου 1957 καμία Πλευρικές Βόρειος Τομέας Αθηνών
38 Μέγαρο Μουσικής Athens Metro Line 3.svg 28 Ιανουαρίου 2000 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
39 Μεταξουργείο Athens Metro Line 2.svg 28 Ιανουαρίου 2000 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
40 Μοναστηράκι * Athens Metro Line 1.svg Athens Metro Line 3.svg 17 Μαΐου 1895 καμία Πλευρικές Athens Metro Line 1.svg

Κεντρική Athens Metro Line 3.svg

Κεντρικός Τομέας Αθηνών
41 Μοσχάτο Athens Metro Line 1.svg 9 Αυγούστου 1882 καμία Πλευρικές Νότιος Τομέας Αθηνών
42 Νέα Ιωνία Athens Metro Line 1.svg 14 Μαρτίου 1956 καμία Πλευρικές Βόρειος Τομέας Αθηνών
43 Νέος Κόσμος ** Athens Metro Line 2.svg 16 Νοεμβρίου 2000 Athens Tram Line 4.svg Athens Tram Line 5.svg Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
44 Νεραντζιώτισσα ** Athens Metro Line 1.svg 6 Αυγούστου 2004 Π1 Π4 Πλευρικές Βόρειος Τομέας Αθηνών
45 Νίκαια Athens Metro Line 3.svg 7 Ιουλίου 2020 καμία Πλευρικές Πειραιάς
46 Νομισματοκοπείο Athens Metro Line 3.svg 2 Σεπτεμβρίου 2009 καμία Πλευρικές Βόρειος Τομέας Αθηνών
47 Ομόνοια * Athens Metro Line 1.svg Athens Metro Line 2.svg 17 Μαΐου 1895 καμία Κεντρική & Δυο Πλευρικές Athens Metro Line 1.svg

Πλευρικές Athens Metro Line 2.svg

Κεντρικός Τομέας Αθηνών
48 Παιανία-Κάντζα ** Athens Metro Line 3.svg 10 Ιουλίου 2006 Π1 Π4 Κεντρική Ανατολική Αττική
49 Παλλήνη ** Athens Metro Line 3.svg 20 Σεπτεμβρίου 2006 Π1 Π4 Κεντρική Ανατολική Αττική
50 Πανεπιστήμιο Athens Metro Line 2.svg 28 Ιανουαρίου 2000 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
51 Πανόρμου Athens Metro Line 3.svg 28 Ιανουαρίου 2000 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
52 Πειραιάς †† Athens Metro Line 1.svg 27 Φεβρουαρίου 1869 OSE-Logo.svgΠ1 Π2 Πλευρικές (Διάταξη ΠΠ) Πειραιάς
53 Περισσός Athens Metro Line 1.svg 14 Μαρτίου 1956 καμία Πλευρικές Βόρειος Τομέας Αθηνών
54 Περιστέρι Athens Metro Line 2.svg 6 Απριλίου 2013 καμία Πλευρικές Δυτικός Τομέας Αθηνών
55 Πετράλωνα Athens Metro Line 1.svg 22 Νοεμβρίου 1954 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
56 Πευκάκια Athens Metro Line 1.svg 5 Ιουλίου 1956 καμία Πλευρικές Βόρειος Τομέας Αθηνών
57 Σεπόλια Athens Metro Line 2.svg 28 Ιανουαρίου 2000 καμία Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
58 Σταθμός Λαρίσης ** Athens Metro Line 2.svg 28 Ιανουαρίου 2000 OSE-Logo.svg Π1 Π2 Π3 Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
59 Συγγρού-Φιξ ** Athens Metro Line 2.svg 16 Νοεμβρίου 2000 Athens Tram Line 4.svg Athens Tram Line 5.svg Πλευρικές Κεντρικός Τομέας Αθηνών
60 Σύνταγμα #* Athens Metro Line 2.svg Athens Metro Line 3.svg 28 Ιανουαρίου 2000 Athens Tram Line 4.svg Athens Tram Line 5.svg Πλευρικές Athens Metro Line 2.svg & Athens Metro Line 3.svg Κεντρικός Τομέας Αθηνών
61 Ταύρος-Ελευθέριος
Βενιζέλος
Athens Metro Line 1.svg 6 Φεβρουαρίου 1989 καμία Κεντρική Νότιος Τομέας Αθηνών
62 Φάληρο ** Athens Metro Line 1.svg 9 Αυγούστου 1882 Athens Tram Line 3.svg Athens Tram Line 4.svg Δύο Κεντρικές & Μία Πλευρική Πειραιάς
63 Χαλάνδρι Athens Metro Line 3.svg 24 Ιουλίου 2004 καμία Πλευρικές Βόρειος Τομέας Αθηνών
64 Χολαργός Athens Metro Line 3.svg 23 Ιουλίου 2010 καμία Πλευρικές Βόρειος Τομέας Αθηνών

Υπό κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Σταθμός Γραμμή Εγκαίνια Συνδέσεις Περιφερειακή ενότητα
1 Δημοτικό Θέατρο Athens Metro Line 3.svg 2022 Athens Tram Line 3.svg Athens Tram Line 4.svg Πειραιάς
2 Μανιάτικα Athens Metro Line 3.svg 2022 καμία Πειραιάς
3 Πειραιάς #* Athens Metro Line 3.svg 2022 OSE-Logo.svg Π1 Π2 Πειραιάς

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «GIS Athens Metro Operating - GIS Athens Metro Operating - data.gov.gr». www.data.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2018.