Μετρό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Μετρό (αποσαφήνιση).
Παγκόσμιος χάρτης των κρατών με Μετρό. Με πράσινο οι χώρες που έχουν τουλάχιστον ένα δίκτυο Μετρό και με κίτρινο οι χώρες που έχουν τουλάχιστον ένα δίκτυο Μετρό υπό κατασκευή.
Σταθμός στο Μετρό Πράγας.

Το Μετρό ή Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος είναι ένα σιδηροδρομικό σύστημα μαζικής μεταφοράς των μεγαλουπόλεων. Η λέξη είναι ελληνικής προέλευσης (αντιδάνειο: μετρό <γαλλικά métro < chemin de fer métropolitain < ελληνικά μητροπολιτικός σιδηρόδρομος) και χρησιμοποιήθηκε το 1900 στο Παρίσι για πρώτη φορά σε σχέση με σιδηρόδρομο (Métro de Paris). Κατά μέσον όρο, το μετρό μπορεί να εκτείνεται σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, αν και στον 21ο αιώνα συμβαίνει συχνά να κατασκευάζονται και επεκτάσεις γραμμών ή και νέες γραμμές που εκτείνονται και εκτός πόλεων και καλύπτουν μακρινά προάστεια ή και δορυφορικές πόλεις.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο Μετρό που λειτούργησε ήταν το Μετρό του Λονδίνου το 1863 και το πρώτο στην ηπειρωτική Ευρώπη ήταν το Μετρό της Βουδαπέστης το 1896.

Στην Ελλάδα, ο Σιδηρόδρομος Αθηνών Πειραιώς μετατράπηκε σύμφωνα με τις επίσημες διεθνείς παραδοχές σε Μετρό το 1904, όταν έγινε η ηλεκτροδότηση της γραμμής. Η Αθήνα τον Ιανουάριο του 2000 απέκτησε επίσης πληρέστερο δίκτυο υπόγειου Μετρό, όταν εγκαινιάστηκαν οι Γραμμή 2 και Γραμμή 3 της Αττικό Μετρό. Υπό κατασκευή από το 2022 είναι και το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4.

Υπό κατασκευή, επίσης, βρίσκεται τώρα το δεύτερο δίκτυο μετρό στην Ελλάδα, του μετρό της Θεσσαλονίκης.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]