Ανεξάρτητοι Έλληνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ανεξάρτητοι Έλληνες
Anellogo.png
Πρόεδρος Πάνος Καμμένος
Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Σγουρίδης
Γενικός Γραμματέας Θύμιος Δρόσος
Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Θανάσης Παπαχριστόπουλος
Εκπρόσωπος Τύπου Θεόδωρος Τοσουνίδης
Γραμματέας Κ.Ο. Θανάσης Παπαχριστόπουλος
Ιδρυτής Πάνος Καμμένος
Ίδρυση 24 Φεβρουαρίου 2012
Διάσπαση από Νέα Δημοκρατία
Έδρα Λ. Συγγρού 196,
Καλλιθέα, Αθήνα
Πτέρυγα νεολαίας Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων
Ιδεολογία Συντηρητισμός
Ευρωσκεπτικισμός[1]
Πατριωτισμός
Εθνικισμός[2][3][4][5][6]
Πολιτική θέση Δεξιά[7]
Χρώματα Γαλάζιο, Κόκκινο
Κοινοβούλιο
7 / 300
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
0 / 21
Περιφέρειες
110 / 703
Δήμοι
796 / 9.371
Ιστοσελίδα
anexartitoiellines.gr
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, γνωστοί με το ακρωνύμιο ΑΝΕΛ, είναι ελληνικό πολιτικό κόμμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Πάνο Καμμένο, το κόμμα ξεπερνάει τους διαχωρισμούς του πολιτικού φάσματος Δεξιάς-Αριστεράς και δεν τοποθετείται στον άξονα αυτό, αλλά χαρακτηρίζεται από πατριωτισμό και πολυσυλλεκτικότητα. Δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί, το κατατάσσουν στη Δεξιά[8][9] ή την Ακροδεξιά[10] με βάση τις τοποθετήσεις του.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 εξελέγη έβδομο κόμμα με 10 έδρες, παρά το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το κόμμα μάλλον θα έμενε εκτός Βουλής. Ύστερα από συμφωνία, το κίνημα συμμετέχει ξανά στη νέα Κυβέρνηση συνεργασίας, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 16 και 26 Ιουνίου 2018 αποχώρησαν από το κόμμα οι βουλευτές Δημήτρης Καμμένος[11] και Γεώργιος Λαζαρίδης[12] αντίστοιχα, μεταξύ άλλων στελεχών, διαφωνώντας με τη συμφωνία για το Μακεδονικό ζήτημα που υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ως αποτέλεσμα, από τις 26 Ιουνίου 2018 η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ μειώθηκε στους 7 βουλευτές και η κυβερνητική πλειοψηφία περιορίστηκε στις 152 έδρες.[12]

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι μέλος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημιουργία του νέου κόμματος ανακοινώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2012 με την δημοσίευση της ιδρυτικής του διακήρυξης από τον τότε ανεξάρτητο βουλευτή Πάνο Καμμένο, μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης,[13] λίγους μήνες μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) λόγω της άρνησης του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Οι αρχές του και η ιδρυτική του διακήρυξη συνδιαμορφώθηκαν από πλήθος Ελλήνων πολιτών μέσα από συλλογικές διαδικασίες διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκαν μέσα από το διαδίκτυο.

Στο νεοσύστατο κόμμα εντάχθηκαν μέσα στον Απρίλιο του 2012 εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές,[14][15][16] εκλεγμένοι με τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), οι οποίοι είχαν αποχωρήσει ή διαγραφεί από το κόμμα λόγω της αντίθεσης τους με το μνημόνιο, καθώς και μια σειρά από στελέχη της ΝΔ.[17] Στις 2 Απριλίου 2012 συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, αριθμός των 10 βουλευτών, και οι ΑΝΕΛ συγκροτήθηκαν σε Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στις 10 Απριλίου 2012 με την σύνταξη συμβολαίου τιμής ο Πάνος Καμμένος και κινήματα της πλατείας συντάγματος (κινήματα της λαϊκής εξέγερσης Μαΐου 2011 - Φεβρουαρίου 2012) προχώρησαν σε πολιτική συνεργασία.[18] Δύο μέρες μετά συμφωνήθηκε η συμμετοχή του κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες στους εκλογικούς συνδυασμούς των ΑΝΕΛ και στις 17 Απριλίου ανακοινώθηκε η εκλογική συνεργασία και με το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών.[19]

Εκλογές 2012: Αντιπολίτευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις εκλογές του Μαΐου 2012 οι ΑΝΕΛ πέτυχαν ποσοστό 10,6% και ήρθαν 4ο κόμμα, εκλέγοντας 33 βουλευτές, μια υψηλή επίδοση για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα. Στις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν για το σχηματισμό κυβέρνησης, δημιουργήθηκε θόρυβος όταν διέρρευσε πως ο Καμμένος είχε επιδόσει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ) στην οποία αναφέρονταν οι όροι για τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ είχε αρνηθεί πως ενδιαφερόταν για συμμετοχή σε ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα. Η ύπαρξη της επιστολής διαψεύστηκε από το κόμμα αλλά επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του ΠτΔ.[20] Κανένα κόμμα δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση τελικά και ακολούθησαν άμεσα νέες εκλογές τον Ιούνιο, όπου το ποσοστό του κόμματος έπεσε στο 7,5% και εξέλεξε 20 βουλευτές.

Λίγους μήνες μετά τις εκλογές το κόμμα πέρασε από τριγμούς με μια σειρά από στελέχη να διατυπώνουν δημόσια τη διαφωνία τους με τις πολιτικές επιλογές και τη στρατηγική του Καμμένου.[21] Οι εντάσεις οδήγησαν στην αποχώρηση μιας σειράς προβεβλημένων στελεχών,[22][23][24] ανάμεσα στα οποία ήταν και ο τότε γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Γιαννάκης,[25] και την ανεξαρτητοποίηση δύο βουλευτών[26][27] τον Δεκέμβριο του 2012.

1ο συνέδριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27 και 28 Απριλίου 2013 διεξήχθη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Ιδρυτικό και 1ο συνέδριο του κόμματος με τη συμμετοχή 2.000 περίπου συνέδρων.

Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του κόμματος, η πρόεδρος και εκπρόσωποι της Νεολαίας Ανεξαρτήτων Ελλήνων, εκπρόσωποι κομμάτων και κινημάτων αλλά και καθηγητές, όπως ο Κώστας Ζουράρις. Ακόμα παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι της Συμμαχίας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ευρωπαϊκό κόμμα, με το οποίο συνεργάζονται οι ΑΝΕΛ.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου εξελέγη ομόφωνα και παμψηφεί πρόεδρος του κινήματος χωρίς αντίπαλο ο Πάνος Καμμένος. Επίσης καθορίστηκε και ψηφίστηκε το καταστατικό των ΑΝΕΛ και το κυβερνητικό τους πρόγραμμα. Τέλος εξελέγησαν τα προβλεπόμενα 124 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ.

Ευρωεκλογές 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του 2014 η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ αποδυναμώθηκε επιπλέον με τη διαγραφή ενός και την ανεξαρτητοποίηση δύο βουλευτών, οι οποίοι επικαλέσθηκαν ιδεολογικές διαφορές.[28] Το κόμμα ενισχύθηκε εν όψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης με τη συνεργασία με τον Κώστα Ζουράρι, ο οποίος συμμετείχε και στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές.

Στην εκλογική αναμέτρηση που ακολούθησε το ποσοστό των ΑΝΕΛ έπεσε στο 3,4% και υποχώρησαν στην 7η θέση, εκλέγοντας έναν μόνο ευρωβουλευτή, τον Νότη Μαριά. Το απογοητευτικό αποτέλεσμα αναζωπύρωσε τις εντάσεις εντός του κόμματος με αρκετά στελέχη να εκφράζουν τη διαφωνία τους και δύο επιπλέον βουλευτές να ανεξαρτητοποιούνται, χαρακτηρίζοντας το μήνυμα του κόμματος όχι ξεκάθαρο.[29]

Στις 19 Ιουνίου 2014, μετά από το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης της Πολιτικής και Κεντρικής Διοικούσας Επιτροπής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρό του Νίκο Νικολόπουλο η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ για τη δημιουργία ενός ευρύτερου αντιμνημονιακού συνασπισμού.[30] Οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις της ηγετικής γραμμής συνέχισαν να υφίστανται και τον Οκτώβριο, μετά από μια δημοσίευση στο Facebook που συζητήθηκε, διεγράφη η προβεβλημένη βουλευτής Ραχήλ Μακρή.[31]

2ο συνέδριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 2ο Συνέδριο του Κινήματος των ΑΝΕΛ, με τη συμμετοχή 1.000 περίπου συνέδρων και παρατηρητών. Στο Συνέδριο επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι από 21 κόμματα και κινήματα, με τα οποία αποφασίστηκε η δημιουργία μιας «εθνικής-πατριωτικής-δημοκρατικής συμμαχίας» με σκοπό να συμμετέχουν σε κοινό ψηφοδέλτιο σε επερχόμενες εκλογές.

Το Συνέδριο χαιρέτησαν ο πρόεδρος του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου, Νάιτζελ Φάρατζ, ο πρόεδρος του κόμματος Όρθια Γαλλία, Νικολά Ντιπόν - Ενιάν και ο πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο. Επίσης, επιστολή απέστειλαν ο πρόεδρος του ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας. Χαιρετισμό έστειλαν ο Βάσος Λυσσαρίδης και ο στρατηγός ε.α Δημήτριος Γράψας.

Σε επίπεδο αποφάσεων, το συνέδριο επανεπιβεβαίωσε τις ιδρυτικές αρχές του κόμματος και τις κόκκινες γραμμές του, στήριξε τον πρόεδρο του Πάνο Καμμένο, διατύπωσε μια σειρά θέσεων για την οικονομία και την στήριξη της οικογένειας και αποφάσισε πως οι ΑΝΕΛ δεν θα ψήφιζαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ) προκειμένου να κηρυχθούν εκλογές. Όλες οι αποφάσεις του συνεδρίου ήταν ομόφωνες.

Παρά την ομόφωνη απόφαση για μη ψήφιση του ΠτΔ, λίγες μέρες μετά το συνέδριο αποχώρησε από το κόμμα ένας ακόμα βουλευτής επικαλούμενος της διαφωνία του με αυτή την επιλογή.[32]

Εκλογές Ιανουαρίου 2015: Συγκυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προκηρύχθηκαν εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την είσοδο των ΑΝΕΛ στην επόμενη βουλή αμφίβολη. Εν όψει των εκλογών οι ΑΝΕΛ συνεργάστηκαν και με το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδος καθώς και με στελέχη της Νέας ΜΕΡΑΣ. Τελικά το κόμμα κατάφερε να μπει και να αυξήσει το ποσοστό του σε σχέση με τις ευρωεκλογές, ερχόμενο 6ο με ποσοστό 4,75% και επιτυγχάνοντας να εκλέξει 13 βουλευτές.

Την επόμενη των εκλογών συμφωνήθηκε η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τον Πάνο Καμμένο να ορίζεται Υπουργός Άμυνας και το κόμμα να τοποθετεί επιπλέον την Έλενα Κουντουρά ως αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού καθώς και τρεις υφυπουργούς. Στον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε στις 17 Ιουλίου 2015 παρέμειναν στη θέση τους οι παραπάνω πέντε υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ενώ στο κυβερνητικό σχήμα προστέθηκε και ο βουλευτής Παύλος Χαϊκάλης, ως Υφυπουργός Εργασίας.

Δημοψήφισμα 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρόταση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 27 Ιουνίου 2015, μετά από σύσκεψη του κυβερνητικού (και αργότερα υπουργικού) συμβουλίου το βράδυ της προηγούμενης ημέρας στο Μέγαρο Μαξίμου.[33]

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υποστήριξαν την επιλογή του πρωθυπουργού, ενώ τάχθηκαν μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή υπέρ του "ΟΧΙ".[34][35] Με την απόφαση αυτή, ενώ αρχικά συμφώνησε, στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε και στήριξε ο "ΝΑΙ" ο βουλευτής Ηρακλείου Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης, ο οποίος διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ στη συνέχεια παρέδωσε και την έδρα του.

Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015: Συγκυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προεκλογική ομιλία του Πάνου Καμμένου στο Ηράκλειο για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές προκλήθηκαν έπειτα από την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα στις 20 Αυγούστου, μετά από αποστασιοποίηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της λεγόμενης "αριστερής πλατφόρμας", μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και των μέτρων που την ακολουθούν.[36][37][38] Σε τηλεοπτικό μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, ο Αλέξης Τσίπρας, στις 20 Αυγούστου, δήλωσε ότι «η λαϊκή εντολή των εκλογών της 25 Ιανουαρίου εξάντλησε τα όριά της» δρομολογώντας έτσι βουλευτικές εκλογές και αποκλείοντας το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.[39]

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπέστησαν μείωση στα ποσοστά τους, σχετικά με τις εκλογές του Ιανουαρίου. Παρά τις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων που έδειχναν τους ΑΝΕΛ κάτω από το ποσοστό του 3%, κατάφεραν να εισέλθουν και πάλι στη Βουλή λαμβάνοντας την 7η θέση με 3,69% και 10 βουλευτές .

Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί πριν από τις εκλογές, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σχημάτισαν κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Καμμένος διατηρήθηκε στη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθώς επίσης η Έλενα Κουντουρά ως αναπληρώτρια στο Υπουργείο Τουρισμού, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά ως υφυπουργός για θέματα Μακεδονίας και Θράκης και ο Τέρενς Κουίκ ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό. Ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος τοποθετήθηκε υφυπουργός Υποδομών. Στη συνέχεια όμως, και ύστερα από τη δημοσιοποίηση ρατσιστικών αναρτήσεων στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.[40]. Τη θέση του ανέλαβε ο Παναγιώτης Σγουρίδης.

Στις 24 Φεβρουαρίου έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό η παραίτηση του Παναγιώτη Σγουρίδη από τη θέση του υφυπουργού Υποδομών. Τη θέση του ανέλαβε η πρ. βουλευτής Μαγνησίας και μέχρι τότε εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Την θέση της εκπροσώπου τύπου, ανέλαβε η Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Στον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2016, ο Τέρενς Κουίκ ανέλαβε υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού, ο Κώστας Ζουράρις, υφυπουργός Παιδείας, ο πρ. βουλευτής Ευβοίας Νίκος Μαυραγάνης τη θέση του υφυπουργού Υποδομών και ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης τοποθετήθηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Έλενα Κουντουρά προβιβάστηκε σε υπουργό, ενώ ο Πάνος Καμμένος και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, διατήρησαν τα χαρτοφυλάκιά τους. [41]

3ο Συνέδριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με απόφαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του κόμματος, το 3ο Συνέδριο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, διεξήχθη στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2016 στην Αθήνα, ενώ στις 13 Νοεμβρίου διεξήχθησαν οι εκλογικές διαδικασίες.[42] Στο Συνέδριο συμμετείχαν 1.500 περίπου σύνεδροι και παρατηρητές, ενώ παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι κομμάτων από την Κύπρο καθώς και από το ελληνικό μειονοτικό κόμμα της Αλβανίας, Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Συνέδριο επανεξέλεξε ομόφωνα τον Πάνο Καμμένο στην προεδρία του Κινήματος, και επικύρωσε τον διορισμό του Παναγιώτη Σγουρίδη στη θέση του Αντιπροέδρου. Επίσης ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο Καταστατικό και καθορίστηκε ο ιδεολογικοπολιτικός προσανατολισμός του Κινήματος.[43]

Στις 13 Νοεμβρίου εξελέγησαν τα 124 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την Ιδρυτική διακήρυξή[44] του οι βασικές αρχές των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι:

 • Ο σεβασμός στις αρχές της Εθνικής Ανεξαρτησίας και περηφάνιας, της λαϊκής κυριαρχίας, της πρόταξης του εθνικού συμφέροντος, της τήρησης του Συντάγματος και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
 • Η κατάργηση του μνημονίου και η άρνηση του παράνομου χρέους.
 • Η διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας και του έθνους-κράτους. Απορρίπτει την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και την κατάργηση του Έθνους-Κράτους.
 • Η κατάργηση της ασυλίας αξιωματούχων, βουλευτών και υπουργών για εγκλήματα που διέπραξαν κατά της Δημόσιας περιουσίας.
 • Η εγγύηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σε σχέση με τον καθορισμό της Ελληνικής ΑΟΖ και τη διεκδίκηση των οφειλόμενων από τη Γερμανία αποζημιώσεων και των κατοχικών δανείων.
 • Η κατοχύρωση της ισονομίας, ισότητας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και αξιοκρατίας.

Αποτελέσματα εκλογών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αρχηγός κόμματος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες Θέση
2009 Πάνος Καμμένος δε συμμετείχε δε συμμετείχε
11 / 300
Αντιπολίτευση
2012 Ι Πάνος Καμμένος 670.596 10,60%
33 / 300
4ο κόμμα
Αντιπολίτευση
2012 ΙΙ Πάνος Καμμένος 462.466 7,51%
20 / 300
4ο κόμμα
Αντιπολίτευση
2015 Ι Πάνος Καμμένος 293.201 4,75%
13 / 300
Κυβέρνηση
συνεργασίας
2015 ΙΙ Πάνος Καμμένος 200.423 3,69%
10 / 300
Κυβέρνηση
συνεργασίας

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αρχηγός κόμματος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες Θέση Ομάδα
2014 Πάνος Καμμένος 197.545 3,46%
1 / 21
ECR

Περιφέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Έδρες
2014
110 / 703

Δήμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Έδρες
2014
796 / 9.371

Κοινοβουλευτική Ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΙΖ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, εξέλεξαν 10 βουλευτές οι οποίοι είναι οι εξής (με αστερίσκο σημειώνονται οι βουλευτές που αποχώρησαν ή διεγράφησαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου):

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

8ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τις Ελληνικές ευρωεκλογές 2014, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, εξέλεξαν έναν ευρωβουλευτή, τον Πανεπιστημιακό Νότη Μαριά. Ωστόσο αργότερα αποχώρησε από το κόμμα διατηρώντας την έδρα του.

Πτέρυγα Νεολαίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νεολαία ΑΝ.ΕΛ.

Η Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι η οργάνωση νεολαίας του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Σύμφωνα με την ιδεολογία της παράταξης η οργάνωση καθιστά αδιαπραγμάτευτες τις αρχές της Εθνικής Ανεξαρτησίας ενώ απαιτεί την κατάργηση του μνημονίου, κατοχυρώνοντας τη δικαιοσύνη και την αξιοκρατία και προστατεύει την Ελληνική οικογένεια και τον πολίτη από την επίθεση των αγορών. Επίσης η νεολαία είναι αρκετά ευαισθητοποιημένη με την Ορθόδοξη Θρησκευτική Πίστη και επιδιώκει την ενίσχυση και την επέκταση των θεσμών της[45].

Πρόεδρος της Νεολαίας είναι ο Κώστας Καράμπελας και Γραμματέας ο Νίκος Διακομιχάλης.

Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών "Εθνική Αναδημιουργία"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών "Εθνική Αναδημιουργία" είναι επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Απευθύνεται στα στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και των άλλων κινημάτων και/ή κομμάτων, τη δημόσια διοίκηση, τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και την κοινωνία και έχει σκοπό:

 • Τη μελέτη γεωπολιτικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων και τη διατύπωση προτάσεων με σκοπό την εθνική αναδημιουργία και ανάπτυξη, την ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, τη χρηστή διακυβέρνηση.
 • Την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και την προώθηση της διαφάνειας μέσα από σύγχρονες μορφές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
 • Τον ιδεολογικό και θεωρητικό προβληματισμό και το δημόσιο διάλογο για ζητήματα που αφορούν διαχρονικά στον ελληνισμό, στη διασπορά και την ομογένεια, καθώς και στη δημοκρατία και τα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά θέματα.

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι δημιούργημα των Ροδάνθης και Τζίνας Σεντούκα, σχεδιαστριών του σήματος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Συμβολίζει την θέση του κινήματος Ανεξάρτητοι Έλληνες ανάμεσα στον γλάρο, σύμβολο της ελευθερίας και την κόκκινη γραμμή, που υποδηλώνει το έσχατο σημείο υποχώρησης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Μαζί με τους βρετανούς Τόρις οι Ανεξάρτητοι Έλληνες». Το Βήμα. 13/11/2012. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=483674. Ανακτήθηκε στις 25 December 2014. 
 2. Loizides, Neophytos (2015). The Politics of Majority Nationalism: Framing Peace, Stalemates, and Crises. Stanford University Press, σελ. xxv. 
 3. «Independent Greeks: Who are Syriza's right-wing coalition partners and what do they want?». Independent. 26/1/2015. http://www.independent.co.uk/news/world/europe/independent-greeks-who-are-syrizas-right-wing-coalition-partners-and-what-do-they-want-10003224.html. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2017. 
 4. «Ποιοί είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες;». 3/2/2015. 
 5. «FT: Η υπόθεση Καμμένου θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση». Capital.gr. 27/11/2017. http://www.capital.gr/politiki/3256936/ft-i-upothesi-kammenou-tha-mporouse-na-apostatheropoiisei-tin-kubernisi. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2017. 
 6. «Φόβος και οπισθοδρόμηση». Η Καθημερινή. 22/11/2012. http://www.kathimerini.gr/20290/opinion/epikairothta/politikh/fovos-kai-opis8odromhsh. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2017. 
 7. {{cite journal|coauthors=Karyotis, G., Rüdig, W., Judge, D.|title=1 Representation and Austerity Politics: Attitudes of Greek Voters and Elites Compared|journal=South European Society and Politics|year=2014|month=December|volume=19|issue=4|url=http://www.academia.edu/8807756/Representation_and_Austerity_Politics_Attitudes_of_Greek_Voters_and_Elites_Compared}}
 8. Ανέβηκε ο Καρατζαφέρης, κατέβηκε ο Καμμένος - Ανακατατάξεις στην «δεξιά πολυκατοικία»
 9. Ευρωεκλογές 2014: Ανατροπές στα δεξιά του πολιτικού φάσματος έφεραν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
 10. Γεωργιάδου, Βασιλική; Ρόρη, Λαμπρινή (8 Μαρτίου 2015). «Η Δεξιά πέραν της ΝΔ: ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή». tovima.gr. http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=683498#.VP1kiZCy0Uw.facebook. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2015. 
 11. ««Ναι» από Δ. Καμμένο στην πρόταση δυσπιστίας - διεγράφη από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, του Γιώργου Σ. Μπουρδάρα | Kathimerini». http://www.kathimerini.gr/969961/article/epikairothta/politikh/nai-apo-d-kammeno-sthn-protash-dyspistias---diegrafh-apo-thn-ko-twn-anel. Ανακτήθηκε στις 2018-06-26. 
 12. 12,0 12,1 «Ανεξαρτητοποιήθηκε από τους ΑΝΕΛ ο βουλευτής Γιώργος Λαζαρίδης». ProtoThema. https://www.protothema.gr/politics/article/800092/alert-anexartitopoiithike-apo-tous-anel-o-vouleutis-giorgos-lazaridis/. Ανακτήθηκε στις 2018-06-26. 
 13. «Ανεξάρτητοι Έλληνες» το όνομα του κόμματος Καμμένου
 14. Ιστοσ. Εφημερίδας Metro, Η Κουντουρά ανακοίνωσε την προσχώρησή της στο κόμμα Καμμένου, 04/03/2012
 15. O βουλευτής Σπύρος Γαληνός προσχωρεί στο κόμμα του Καμμένου
 16. Στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» προσχωρούν Μίκα Ιατρίδη και Μαρία Κόλλια
 17. «Ανεξάρτητοι Έλληνες» το κόμμα του Π. Καμμένου, http://www.skai.gr (24/02/2012).
 18. Συμβόλαιο Τιμής: Ανεξάρτητοι Έλληνες - Αντιμνημονιακά Κόμματα και Ενώσεις
 19. Με τον Καμμένο και ο Γιάννης Δημαράς
 20. «Κι όμως, ο Π.Καμμένος έδωσε επιστολή στον Πρόεδρο...». protothema.gr. 15 Μαρτίου 2012. http://www.protothema.gr/ekloges/article/197433/ki-omos_-o-pkammenos-edose-epistolh-ston-proedro/. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2012. 
 21. «Τριγμοί στους Ανεξάρτητους Έλληνες». 10 Δεκεμβρίου 2012. http://www.nooz.gr/greece/anel-esokommatikes-epikriseis-kata-p-kammenou. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2014. 
 22. Παραιτήθηκε ο Ζώης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες
 23. Π. Καμμένος: Κάποιοι ήθελαν να φτιάξουν παραμάγαζα
 24. Τρίτη παραίτηση στους ΑΝ.ΕΛ: Εκτός ο Δ. Σταμάτης
 25. Τέταρτη αποχώρηση στους Ανεξ. Έλληνες: Εκτός ο Μ. Γιαννάκης
 26. Σκιά... Βουλγαράκη στους Ανεξ. Έλληνες
 27. Εκτός "Ανεξάρτητων Ελλήνων" και ο Μαρκόπουλος
 28. Με Ζουράρι και Κόκκα στις Ευρωεκλογές ο Καμμένος
 29. Κοινοβουλευτικά νέα | Ανεξαρτητοποίηση βουλευτή κ. Τσαμπίκας Ιατρίδη | Με 13 βουλευτές πλέον οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
 30. Και τυπικά στους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Νικολόπουλος
 31. Διαγραφή της Ραχήλ Μακρή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ
 32. Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Παναγιώτης Μελάς
 33. Αντωνίου, Δώρα. «Τσίπρας: «Όχι» στη συμφωνία - δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου». εφ. Καθημερινή online. http://www.kathimerini.gr/820959/article/epikairothta/politikh/tsipras-oxi-sth-symfwnia---dhmoyhfisma-stis-5-ioylioy-live. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2015. 
 34. «ΣΥΡΙΖΑ: O λαός να πει ένα ηχηρό «όχι» στον αυταρχισμό της λιτότητας». in.gr. 27 Ιουνίου 2015. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500008129. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2015. 
 35. «ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ». anexartitoiellines.gr. 27 Ιουνίου 2015. http://anexartitoiellines.gr/post.php?post_id=5834. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2015. 
 36. «Δρομολογούνται οι διαδικασίες για τις πρόωρες εκλογές πιθανότατα στις 20 Σεπτεμβρίου». ert.gr. 20 Αυγούστου 2015. http://www.ert.gr/dromologounte-i-diadikasies-gia-tis-proores-ekloges-pithanotata-stis-20-septemvriou. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2015. 
 37. «Παραιτήθηκε η κυβέρνηση – Ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε την εντολή στον ΠτΔ». gr.euronews.com. 20 Αυγούστου 2015. http://gr.euronews.com/2015/08/20/greek-prime-minister-alexis-tsipras-to-hand-in-his-resignation-snap-elections/. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2015. 
 38. «Η ανακοίνωση για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου από τον Α. Τσίπρα στους New York Times». nytimes.com. 20 Αυγούστου 2015. http://www.nytimes.com/2015/08/21/world/europe/greek-prime-minister-alexis-tsipras-to-call-new-elections-minister-says.html. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2015. 
 39. «Παραίτηση Αλ. Τσίπρα και κάλπες τον Σεπτέμβριο». naftemporiki.gr. 2015-08-21. http://www.naftemporiki.gr/story/992152/paraitisi-al-tsipra-kai-kalpes-ton-septembrio. Ανακτήθηκε στις 2015-08-28. 
 40. «Παραιτήθηκε ο Δημήτρης Καμμένος λίγο μετά την ορκωμοσία». in.gr. 23-09-2015. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500027876. Ανακτήθηκε στις 23-09-2015. 
 41. Όλα τα ονόματα της νέας Κυβέρνησης
 42. Ανακοίνωση. Δελτίο τύπου 04/10/2016. 3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ anexartitoiellines.gr, 4 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2016.
 43. πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. ο Π. Καμμένος - Αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Π. Σγουρίδης
 44. Όλη η διακήρυξη του κόμματος που ιδρύει ο Πάνος Καμμένος
 45. Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]