Εθνικές Οδοί Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εθνική Οδός 54 (Ελλάδα))
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

GR-EO-54.svg Εθνική Οδός 54[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Οδός 54 (ΕΟ54) συνδέει την Αθήνα με τη Ραφήνα μέσω του Σταυρού, διασχίζοντας σημαντικό μέρος του πολεοδομικού ιστού της πόλης.

Διασταυρώνεται με τις εξής οδούς:

GR-EO-56.svg Εθνική Οδός 56[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Οδός 56 (ΕΟ56) είναι η εθνική οδός που σύνδεει τον δήμο της Αθήνας με τον Πειραιά. Ονομάζεται Οδός Πειραιώς και ξεκινάει από την πλατεία Ομονοίας, συναντιέται με την Ιερά Οδό, διασχίζει παράλληλα τις εισόδους των δήμων Ταύρου, Μοσχάτου και Ρέντη, διασταυρώνεται με την λεωφόρο Κηφισού και τερματίζει στον Πειραιά. Με μικρή παράκαμψη όμως πριν το τέλος φθάνει σήμερα στον κεντρικό λιμένα του Πειραιά.

Από την Ομόνοια και μέχρι τη διασταύρωση με την Ιερά Οδό, ονομάζεται οδός Παναγή Τσαλδάρη, ενώ το τέλος της σε λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη (πρώην Βασιλίσσης Σοφίας).

GR-EO-79.svg Εθνική Οδός 79[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Οδός 79 (ΕΟ79) είναι η εθνική οδός που συνδέει τον Άγιο Μερκούριο με τη Σκάλα Ωρωπού διασχίζοντας μέγαλο μέρος του Νομού Αττικής.

GR-EO-81.svg Εθνική Οδός 81[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Οδός 81 (ΕΟ81) είναι η εθνική οδός που συνδέει την Άνοιξη με το Αμφιαράειο μέσω του Καπανδριτίου και του Καλάμου, διασχίζοντας μέγαλο μέρος του Νομού Αττικής.

GR-EO-83.svg Εθνική Οδός 83[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διασταύρωση της Λεωφόρου Κηφισίας (ΕΟ83) με την Αττική Οδό (Α6)

Η Εθνική Οδός 83 (ΕΟ83), περισσότερο γνωστή ως Λεωφόρος Κηφισίας, είναι η εθνική οδός που συνδέει το κέντρο της Αθήνας με την Κηφισιά.

Ο οδικός άξονας ξεκινά από το 7ο δημοτικό διαμέρισμα της Αθήνας στον κόμβο των Αμπελοκήπων και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των Λεωφόρων Αλεξάνδρας, Βασ. Σοφίας και Μεσογείων, στην Πλατεία Ευαγγελικής Σχολής. Ο δρόμος ήταν γνωστός στην παλαιά Αθήνα για τη συγκέντρωση θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων εστίασης, αλλά και πολλών χώρων πρασίνου γύρω από το Γηροκομείο Αθηνών. Έξω από την πόλη συνδεόταν ως επέκταση του ιδίου άξονος, με την παλαιά Λεωφόρο Μαραθώνος, η οποία διερχόταν από το Μαρούσι και την Κηφισιά για να καταλήξει στον Μαραθώνα.

Σήμερα αποτελεί κομβικό άξονα έκτασης 12 χιλιομέτρων ανάμεσα στο κέντρο της Αθήνας και την Κηφισιά, γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκαν τα βόρεια προάστια της πόλεως τον 20ού αιώνα. Διέρχεται από τρεις γέφυρες, τη γέφυρα των Αμπελοκήπων, τη νέα γέφυρα Ψυχικού και τη γέφυρα Χαλανδρίου, διακλαδίζεται με τη Λεωφόρο Σπύρου Λούη στον κόμβο του Πολυδρόσου και διέρχεται από το οδικό δαχτυλίδι του ομώνυμου κόμβου «Κηφισίας», στον Παράδεισο Αμαρουσίου, όπου συνδέεται με την Αττική Οδό και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο. Ο άξονας συνεχίζει προς Μαρούσι για να καταλήξει στην Πλατεία Πλατάνου στην Κηφισιά. Εισερχόμενος στην Κηφισιά περιορίζεται σε πρωτεύοντα αστικό δρόμο του οδικού δικτύου της Κηφισιάς και διαχωρίζεται σε δύο οδικούς άξονες, τη Λεωφόρο Τατοΐου και τη Λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου, οι οποίες καταλήγουν στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας και στη Λεωφόρο Θησέως αντίστοιχα.

GR-EO-85.svg Εθνική Οδός 85[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Οδός 85 (ΕΟ85) συνδέει τη Ραφήνα με το Λαύριο μέσω του Πόρτου Ράφτη. Διασχίζει σχεδόν ολόκληρη την Ανατολική Αττική.

GR-EO-87.svg Εθνική Οδός 87[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Οδός 87 (ΕΟ87) συνδέει τα Γλυκά Νερά με τα Σπάτα μέσω της Παλλήνης και της Χριστούπολης.

GR-EO-89.svg Εθνική Οδός 89[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Οδός 89 (ΕΟ89) είναι μια από τις σημαντικότερες εθνικές οδούς της Αττικής καθώς συνδέει τον Γέρακα με το Σούνιο, διασχίζοντας σημαντικούς δήμους της Αττικής όπως τον Σταυρό, την Παιανία, το Μαρκόπουλο και την Κερατέα. Στο μεγαλύτερο μέρος του είναι οδός ταχείας κυκλοφορίας, ενώ στο μέλλον προγραμματίζεται να αναβαθμιστεί στον Αυτοκινητόδρομο 61, μέσω της αντικατάστασης των ισόπεδων κόμβων σε ανισόπεδους. Περνά έξω από Κορωπί, Μαρκόπουλο και Κερατέα αν και η αρχική χάραξη διέσχιζε τις πόλεις αυτές, ενώ επιπροσθέτως η αρχική χάραξη συνέδεε Κερατέα και Λαύριο μέσω Πλάκας αντί για τη σημερινή χάραξη που διασχίζει τη Διψέλιζα.[1] Έχει χάσει τη σημασία της μετά την ολοκλήρωση της Αττικής Οδού.

Η οδός διασταυρώνεται με τις εξής οδούς:

GR-EO-91.svg Εθνική Οδός 91[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αθανασόπουλος, Δημοσθένης (1975). Άτλας της Ελλάδας. Αθήνα: Ελληνική Στατιστική Αρχή, σελ. 5.