Μοσχάτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σπίτι στο Μοσχάτο

Το Μοσχάτο είναι δημοτική ενότητα και έδρα του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, στην περιφέρεια του Νοτίου Τομέως στην Αττική. Βρίσκεται σε προνομιακή θέση, περιβαλλόμενο από τον Κηφισό και τον Ιλισσό, ενώ νοτίως βρέχεται από το Σαρωνικό. Το βόρειο τμήμα του διασχίζουν οι γραμμές των ΗΣΑΠ και η οδός Πειραιώς που το χωρίζουν από τη βιομηχανική περιοχή του δήμου (Βι.Πε.) όπου υπάρχουν βιοτεχνίες υποδημάτων, ενδυμάτων, τροφίμων, κεραμικών και οικοδομικών υλικών.

Οι κάτοικοι του Μοσχάτου το 1940 αριθμούσαν μόλις τους 12.903, ενώ κατά την απογραφή του 2001 ανέρχονταν στους 23.513. Το 2011 μετά το Πρόγραμμα Καλλικράτης συγχωνεύτηκε με τον Ταύρο.

Διαθέτει μεγάλο δίκτυο σύγχρονων πεζοδρόμων και ημι-πεζοδρόμων, ενώ οι μεγαλύτερες πλατείες του Μοσχάτου είναι η Πλατεία Μεταμορφώσεως στο κέντρο του Μοσχάτου, όπου βρίσκεται και ο ομώνυμος καθεδρικός ιερός ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία βρίσκεται στην οδό Κοραή απέναντι από το δημαρχείο της πόλης και ονομάζεται Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

Ο δήμος Μοσχάτου είναι μέλος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Πειραιά - Αθήνας και του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων.

Αποκριάτικο Καρναβάλι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος Μοσχάτου από το 1987 φιλοξενεί κάθε χρόνο το μεγαλύτερο καρναβάλι του λεκανοπεδίου. Πραγματοποιούνται μεγαλεπήβολες παρελάσεις αρμάτων με πληρώματα από τη Βραζιλία και χιλιάδων μεταμφιεσμένων ενώ διοργανώνονται διάφορες θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις διάρκειας δύο εβδομάδων.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πράσινη Διαδρομή

Στο Μοσχάτο υπάρχουν 3 παιδικοί κρατικοί σταθμοί, 5 νηπιαγωγεία, 6 δημοτικά σχολεία, 3 γυμνάσια και 2 λύκεια, παράλληλα λειτουργεί και ένα νυκτερινό γυμνάσιο-λύκειο ενώ πίσω από το σταθμό του Η.Σ.Α.Π. λειτουργεί η επαγγελματική σχολή Ο.Α.Ε.Δ..

Το μόνο ιδιωτικό σχολείο που λειτουργεί σήμερα στο Μοσχάτο είναι η Σχολή Λαμπίρη, ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο με προσχολική εκπαίδευση, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και λύκειο, ενώ στην οδό Πειραιώς έχει την έδρα του το Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών IST STUDIES, στην λεωφόρο Ποσειδώνος το κολέγιο SBE και στην οδό Κοραή το SAE Creative Media College. Παλιότερα στο Μοσχάτο λειτουργούσαν και οι Σχολές Ράδου, ιδιωτικό σχολείο στην οδό Χρ. Σμύρνης στο ύψος της γέφυρας.

Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνδέεται οδικά με το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά μέσω της οδού Πειραιώς και μέσω της λεωφόρου Ποσειδώνος με τα άλλα προάστια. Ο δήμος εξυπηρετείται από το σιδηροδρομικό δίκτυο των Η.Σ.Α.Π., το τραμ (γραμμή 1), το τρόλεϊ 1 Πλ.Αττικής-Τζιτζιφιές-Μοσχάτο όπου κάνει τέρμα στο σταθμό Μοσχάτο και αστικές λεωφορειακές γραμμές.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]