Παράδεισος Αμαρουσίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παραδοσιακές κατοικίες στον Παράδεισο Αμαρουσίου
Ο κόμβος της Αττικής Οδού στον Παράδεισο Αμαρουσίου
Ιερός ναός Παναγίας των Βλαχερνών στον Παράδεισο Αμαρουσίου
Εμπορικό κέντρο MONUMENTAL στην συμβολή Λ.Κηφισσίας - Φραγκοκλησσίας
Εμπορικό κέντρο Deloitte - πρώην Village Center
Ιππικός Όμιλος Παραδείσου
Το κτήμα Παπαμιμίκου στην σημερινή κατάσταση

Ο Παράδεισος (Πολεοδομική Ενότητα 12 του Δήμου Αμαρουσίου όπως ορίστηκε με διάταγμα στην απογραφή του 1991) είναι σημαντική επιχειρηματική και συγκοινωνιακή ζώνη στην καρδιά του βορειοανατολικού λεκανοπεδίου Αθηνών, στην πόλη του Αμαρουσίου.

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βορειοδυτικά: Εργατικές κατοικίες Αμαρουσίου Βόρεια: Σωρός Αμαρουσίου Βορειοανατολικά: Σωρός Αμαρουσίου
Δυτικά: Άγιος Θωμάς Αμαρουσίου Παράδεισος Αμαρουσίου Ανατολικά: Πολύδροσο Αμαρουσίου
Νοτιοδυτικά: Συνοικισμός Μικρασιατών Χαλανδρίου Νότια: Συνοικισμός Μικρασιατών Χαλανδρίου Νοτιοανατολικά: Πολύδροσο Χαλανδρίου

Συνορεύει στα βόρεια με τον Σωρό Αμαρουσίου με όριο την ίδια την Αττική Οδό, νότια με τον συνοικισμό Μικρασιατών εποικιστών στο Χαλάνδρι και με τη Ριζάρειο Σχολή με όριο την Οδό Παραδείσου, ανατολικά με το Πολύδροσο Αμαρουσίου και εν μέρει με το Πολύδροσο Χαλανδρίου με όριο τη Λεωφόρο Αμαρουσίου - Χαλανδρίου, δυτικά με τον Άγιο Θωμά Αμαρουσίου με όριο το ΟΑΚΑ. Η αυστηρή οριοθέτηση του Παράδεισου μεταξύ μεγάλων συγκοινωνιακών κόμβων στάθηκε βασική αιτία να μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά κέντρα σε ολόκληρη την Αθήνα μαζί με τμήμα του γειτονικού Σωρού αποτελεί την γνωστή Βωβόπολη, δεν αναπτύχθηκε όμως ποτέ σαν τόπος κατοικίας κάτι που συνέβη σε όλες τις γειτονικές με αυτόν συνοικίες. Η ύπαρξη των κεντρικών αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ ακριβώς απέναντι και η διέλευση της Αττικής Οδού στον μεγαλύτερο κόμβο της ήταν οι δυο σημαντικότεροι λόγοι για την ραγδαία επιχειρηματική ανάπτυξη της συνοικίας.

Στον Παράδεισο τέμνει κάθετα η κομβική Λεωφόρος Κηφισίας την Αττική Οδό, στο μεγάλο "δαχτυλίδι", όπου κάνει στάση ο Προαστιακός Αθήνας στο Σταθμό Κηφισίας. Στο συγκεκριμένο κόμβο προβλέπεται να συνδεθεί ο Προαστιακός με το Μετρό στη Στάση "Παράδεισος Λεωφόρου Κηφισίας" στη γραμμή 4 Μαρούσι-Γαλάτσι.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Παράδεισος το πήρε επειδή μέχρι περίπου τα μέσα του 20ού αιώνα πρίν αρχίσει η οικοδόμησή του ήταν μια εύφορα δασική περιοχή με καλό κλίμα γι' αυτό ήταν τόπος επιλογής παραθεριστών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Το 1931 ιδρύθηκε ο Ιππικός Όμιλος Παραδείσου ή Ελληνικός Ιππικός Όμιλος, ο πρώτος ιππικός όμιλος στην Ελλάδα που βρίσκεται σε λειτουργία ανακαινισμένος ακόμα και σήμερα με πρόσθετες δραστηριότητες αναψυχής και εστιατόρια. Το δάσος Μιμικοπούλου ελάχιστα μέτρα βόρεια από τον Ιππικό Όμιλο περιλαμβάνει ακόμα και δασική έκταση 45 στρεμμάτων ενώ την δεκαετία του 1990 έφτανε τα 100 στρέμματα, σήμερα αν και διατηρείται σε δασική μορφή είναι αρκετά υποβαθμισμένο επειδή χρησιμοποιείται σαν πάρκινγκ, χώρος εγκατάλειψης παλιών οχημάτων και απορριμάτων.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 οικοδομήθηκε η εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών, σταυροειδής με τρούλο και επένδυση από μαρμαρόπετρα, δωρεά της οικογένειας Μιμικοπούλου που διατηρούσε κτήματα στην περιοχή στα πρότυπα της Παναγίας του ομώνυμου προαστίου της Κωνσταντινούπολης ύστερα από τάμα. Η εκκλησία αναλλοίωτη κοσμεί και σήμερα την περιοχή σαν πολιούχος της συνοικίας του Παραδείσου, εξακολουθεί να είναι μεγάλο θρησκευτικό κέντρο όπου εκτελούνται λειτουργίες και λιτανείες. Λίγα μέτρα νοτιότερα από την Παναγία Βλαχερνών στην γωνία της Λεωφόρου Κηφισίας με την Οδό Παραδείσου διακρίνεται η παμπάλαια γραφική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Χωματιανού μαζί με τον ανδριάντα του παλιού μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή Νίκου Γούναρη.

Κέντρο ψυχαγωγίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περιοχή διέσχιζε από παλιά η Λεωφόρος Μαραθώνος γνωστή σήμερα ως Κηφισίας, και αποτελούσε μια πολυσύχναστη περιοχή των βορείων προαστίων στη διαδρομή προς το Μαρούσι. Από την δεκαετία του 1970 εκτός από παραθεριστικό κέντρο ο Παράδεισος Αμαρουσίου άρχισε να αποκτάει και ψυχαγωγικό χαρακτήρα με την δημιουργία κέντρων διασκέδασης, άρχισαν να αναπτύσσονται μικρά θεματικά πάρκα και λούνα παρκ, πολλά από τα οποία λειτουργούν και σήμερα η γειτνίαση με το ΟΑΚΑ βοήθησε πολύ σε αυτόν τον τομέα. Το πλέον πασίγνωστο ψυχαγωγικό κέντρο ήταν το συγκρότημα κινηματογράφων Village Center που λειτουργούσε για παραπάνω από μια δεκαετία έως το 2006 που κατεδαφίστηκε για να οικοδομηθεί στην θέση του κτήριο που στεγάζει την εταιρεία Deloitte. Στην γύρω περιοχή από το Village Center, την εποχή που ήταν σε λειτουργία, υπήρχαν λούνα πάρκ, μεγάλα κέντρα ψυχαγωγίας, καφετέριες και φαγάδικα. Η μεγάλη ανατροπή ήρθε μετά το 2000 όπου ο Παράδεισος μετατράπηκε ραγδαία σε ένα ισχυρότατο επιχειρηματικό τραστ με τεράστια εμπορικά συγκροτήματα ίσως το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ελλάδα, στο τέλος της δεκαετίας του 2000 η μετατροπή είχε ολοκληρωθεί.

Επιχειρηματικό κέντρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το πέρασμα του χρόνου προσελκύει ολοένα και περισσότερες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και πολυεθνικές και έχει αναδειχθεί σε σημαντικό επιχειρηματικό κόμβο του συγκροτήματος. Ορισμένες από αυτές δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, εκμετάλλευσης ακινήτων και τηλεπικοινωνίες, συγκεντρώνοντας στελεχιακό δυναμικό από το συγκρότημα Β των Αθηνών.Η κατασκευή του κολοσσιαίου εμπορικού κέντρου The Mall Athens μέσα στα όρια του Παραδείσου κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε την δεκαετία του 2000 κλείνοντας τα υπόλοιπα ψυχαγωγικά καταστήματα της περιοχής όπως και το παλιό Village Center.

Η πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 με μεγάλο επίκεντρο το γειτονικό ΟΑΚΑ έδωσε την μεγαλύτερη αναπτυξιακή ώθηση στον Παράδεισο την συγκεκριμένη δεκαετία. Η διέλευση της Αττικής Οδού με τον σημαντικότερο κόμβο στην Λεωφόρο Κηφισίας ήταν εξίσου βασική αιτία για ριζική αλλαγή του χαρακτήρα της συνοικίας χωρίς να παραμεληθούν και όλοι οι υπόλοιποι λόγοι όπως η θέση που είχε πάντοτε σαν κόμβος για την σύνδεση του κέντρου της Αθήνας με τα βόρεια προάστια. Στον Παράδεισο βρίσκονται οι μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες σε μεγάλα τραστ, τράπεζες όπως και όλες οι εταιρείες τηλεφωνίας. Η ανάπτυξη του Παράδεισου παρ' όλα αυτά έγινε μονάχα σαν επιχειρηματικό κέντρο όχι σαν τόπος κατοικίας γι' αυτό τις μη εργάσιμες ώρες όπως και τις αργίες η κίνηση στην περιοχή είναι ανύπαρκτη, στον κόμβο του Παραδείσου λειτουργεί και ΚΤΕΟ.

Έντονη δραστηριότητα της οικογένειας Βωβού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μετατροπή αυτή έγινε σταδιακά από το 1980 μέχρι σήμερα, ήταν έργο της μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας Βωβού σε συνεργασία με τους δυο τελευταίους δημάρχους Αμαρουσίου Παναγιώτη Τζανίκου και Γιώργου Πατούλη. Ο Μπάμπης Βωβός ξεκίνησε την δραστηριότητα του στον Παράδεισο το 1980 όταν οικοδόμησε τον πανύψηλο γυάλινο πύργο του Atrina 18 ορόφων σήμερα πολύ κοντά στο δάσος Μιμικοπούλου ένα από τα ψηλότερα κτίρια σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η οικοδομική δραστηριότητα της οικογένειας Βωβού συνεχίστηκε με την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Agora δίπλα από την Λεωφόρο Κηφισίας πολύ κοντά στον κόμβο του Παραδείσου. Το τελευταίο μεγάλο γυάλινο συγκρότημα κτιρίων που κατασκεύασε ο επιχειρηματίας είναι το μεγαλοπρεπές εμπορικό κέντρο Monumental Plaza το 1999 στην συμβολή της Λεωφόρου Κηφισίας με την Οδό Φραγκοκλησιάς δίπλα από το παλιό Village Center. Η οικογένεια Βωβού είχε έντονη οικοδομική δραστηριότητα εκτός απο τον Παράδεισο και στον γειτονικό στα βόρεια Σωρό αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα μεγαθήρια του επιχειρηματία βρίσκονται μόνο κατά μήκος της Λεωφόρου Κηφισίας.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α.Ο. Παραδείσου Αμαρουσίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα του συλλόγου.

Ο Αθλητικός Όμιλος Παραδείσου Αμαρουσίου είναι αθλητικός σύλλογος που εδρεύει στην ομώνυμη συνοικία του Αμαρουσίου. Διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου, χειροσφαίρισης, αϊκίντο, άρσης βαρών, ξιφασκίας, παγκράτιου, πάλης, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ποδηλασίας, σκάκι, σκοποβολής, αντισφαίρισης, τζούντο και τοξοβολίας.

Ιδρύθηκε το 1958 από τον Αργύρη Παναγιωτόπουλο, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου μέχρι το 2008 όποτε και απεβίωσε. Ο ιδρυτής του συλλόγου, υπήρξε σημαντικό πρόσωπο στα αθλητικά δρώμενα, καθώς διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και συμμετείχε στους Βαλκανικούς Αγώνες της Κωνσταντινούπολης όπως και στο Σπλιτ της Γιουγκοσλαβίας. Επίσης, διετέλεσε αντιπρόεδρος επί 35ετίας της Ομοσπονδίας Πάλης και μέλος του COMITE της παγκοσμίου Ομοσπονδίας Πάλης. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Μόσχας και Μόντρεαλ. Επίσης στους Μεσογειακούς αγώνες Μαρόκου και Συρίας και στους Παγκόσμιους αγώνες Σόφιας, Βουκουρέστι, Πολωνίας, Φρέινμπουργκ της Γερμανίας, Λιόν της Γαλλίας, Ρώμης, Μαδρίτης. Επίσης ιδρυτής και υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Τοξοβολίας, ενώ συμμετείχε και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τέννις και εξελέγην κατ' επανάληψη πρόεδρος των εξελεγκτικών επιτροπών των Ομοσπονδιών Βόλλευ - Τζούντο - Σκάκι - Τέννις. Ήδη τέσσερις Ομοσπονδίες τον έχουν ανακηρύξει στις Γενικές Συνελεύσεις των Επίτιμο Πρόεδρο: α) η Ομοσπονδία Άρσης Βαρών ιδρυτή και ισόβιο Επίτιμο Πρόεδρό της , β) Η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Τέννις, γ) Η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Πάλης, δ) η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Τζούντο.

Έπειτα από πολλές προσπάθειες, ξεκίνησε πρώτα η ποδοσφαιρική ομάδα του συλλόγου και το πρώτο καταστατικό του Αθλητικού Ομίλου Αγίου Θωμά Παραδείσου Αμαρουσίου αναγνωρίστηκε το 1958 από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Μετέπειτα ιδρύθηκαν τμήματα βόλλευ ανδρών και γυναικών και έφτασαν μέχρι την Α΄ Εθνική κατηγορία, ενώ από αυτή την ομάδα ανεδείχθη και ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Βόλλευ και μέχρι πρόσφατα Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βόλλευ, Στέλιος Προσαλίκας. Επίσης ιδρύθηκαν τμήματα Μπάσκετ, Χάντμπωλ, Πάλης, Ενόργανης Γυμναστικής, Άρσης Βαρών, Σκοποβολής και Τοξοβολίας, Στίβου, Σκάκι, Ξιφασκίας, Τζούντο, Ταε Κβο Ντο, Πινγκ-Πόνγκ, Παγκράτιο και Ποδηλασίας. Ο σύλλογος έχει αναδείξει πλήθος διακριθέντων αθλητών και αθλητριών, βαλκανιονίκες και άνω.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]