Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 48°14′2″N 16°24′58″E / 48.23389°N 16.41611°E / 48.23389; 16.41611

Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας
Flag of IAEA.svg
Συντομογραφία ΙΑΕΑ
Ίδρυση 1957
Είδος Οργανισμός
Κατάσταση Ενεργός
Έδρα Βιέννη
Επικεφαλής
Γιουκίγια Αμάνο
Ιστοσελίδα http://www.iaea.org

Η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας, (International Atomic Energy Agency), γνωστή και με το διεθνές αρκτικόλεξο IAEA, (προφέρεται: Άϊ-Έϊ-Ι-Έϊ), είναι ένας αυτόνομος διεθνής διακρατικός οργανισμός που συνδέεται με τον ΟΗΕ, του οποίου και αποτελεί εξειδικευμένη οργάνωση.

Η ΙΑΕΑ ιδρύθηκε το 1957, έχει έδρα τη Βιέννη και το 2008 αριθμεί 145 χώρες-μέλη.[1] Το 1994 αποχώρησε η Βόρεια Κορέα, ενώ το 2003 η Καμπότζη. Το 2005 απενεμήθη τόσο στην ΙΑΕΑ όσο και στον τότε Γενικό Διευθυντή της, Δρα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Από την 1η Δεκεμβρίου του 2009 γενικός διευθυντής είναι ο Ιάπωνας Γιουκίγια Αμάνο.

Όργανα ΙΑΕΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κτίρια της ΙΑΕΑ στη Βιέννη

Κύρια όργανα της Διεθνούς οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας είναι:[2]

  1. Η Γενική Διάσκεψη της ΙΑΕΑ: η οποία συγκροτείται από αντιπροσώπους όλων των χωρών-μελών της Οργάνωσης. Συνέρχεται σε τακτική ετήσια σύνοδο καθώς και σε άλλες ειδικές περιπτώσεις ανάλογα με τις ανάγκες εκτάκτων καταστάσεων. Η Διάσκεψη μπορεί να συζητά οποιοδήποτε θέμα που αφορά ή περιλαμβάνεται στο εύρος που καλύπτει το καταστατικό της ΙΑΕΑ.
  2. Το Συμβούλιο των Διοικητών της ΙΑΕΑ, καλούμενο πολλές φορές και Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, που αποτελείται από 35 χώρες-μέλη το οποίο και είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση του έργου της Οργάνωσης. Τα μέλη του εκλέγονται από τη Γενική Διάσκεψη. Και τέλος
  3. Ο Γενικός Διευθυντής της ΙΑΕΑ, ο οποίος και είναι ο ανώτερος διοικητικός αξιωματούχος της ΙΑΕΑ, ο οποίος διορίζεται από το προαναφερόμενο Συμβούλιο των Διοικητών, κατόπιν έγκρισης της Γενικής Διάσκεψης της ΙΑΕΑ. Η δε θητεία του Γενικού Διευθυντού είναι τετραετής. Νέος Γενικός Διευθυντής εξελέγη στις 2 Ιουλίου του 2009 ο Ιάπωνας Γιουκίγια Αμάνο.

Σκοπός της ΙΑΕΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη της ΙΑΕΑ
  Μέλη
  Αποχωρήσαντα μέλη (Καμπότζη και Βόρεια Κορέα)
  Μη μέλη

Σκοποί της ΙΑΕΑ όπως αυτοί περιγράφονται στο καταστατικό της είναι εν περιλήψει αφενός η επιτάχυνση και η διεύρυνση της συμβολής της ατομικής ενέργειας στην παγκόσμια ειρήνη, υγεία και την ευημερία (modus vivendi), των λαών της Γης, και αφετέρου η διασφάλιση ότι κάθε παρεχόμενη βοήθεια την οποία μπορεί να παρέχει δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για πολεμικούς σκοπούς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Α. Ζιμπουλάκη "Διεθνές Δίκαιο" - Αθήνα 1979, σ.130.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα