Αρταξέρξης Β΄ της Περσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρταξέρξης Β΄
Artaxerxes II relief detail.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 436 π.Χ.
Θάνατος 358 π.Χ.
Τόπος ταφής Περσέπολη
Θρησκεία Ζωροαστρισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα βασιλέας
Οικογένεια
Σύζυγος Stateira
Atossa
Amestris
Τέκνα Αρταξέρξης Γ΄ της Περσίας
Rhodogune
Atossa
Arsamès
Apama
Amestris[1]
Γονείς Δαρείος Β΄ της Περσίας και Παρυσάτιδα της Περσίας
Αδέλφια Amestris
Ostanes
Κύρος ο νεότερος
Amestris
Οικογένεια δυναστεία των Αχαιμενιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Φαραώ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο τάφος του Αρταξέρξη Β΄ στην Περσέπολη στο Ιράν.

Ο Αρταξέρξης Β΄ (γνωστός και ως Μνήμων ή Αρσάκης) ήταν βασιλιάς της Περσίας από την δυναστεία των Αχαιμενιδών και βασίλεψε στην Περσική Αυτοκρατορία από το 404 π.Χ. μέχρι το θάνατο του το 358 π.Χ. Διαδέχθηκε τον πατέρα του Δαρείο Β΄ και κυριάρχησε στη μάχη για το θρόνο εναντίον του αδελφού του, Κύρου του νεότερου το 401 π.Χ. στα Κούναξα.

Η σύγκρουση με τον αδελφό του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το θάνατο του πατέρα τους, ο Αρταξέρξης και ο αδελφός του Κύρος συγκρούσθηκαν για το θρόνο της περσικής αυτοκρατορίας. Η μητέρα τους, Παρυσάτιδα ευνοούσε την ανάδειξη του Κύρου εξαιτίας της ιδιαίτερης προς αυτόν αγάπης της, έχοντας ως πρόσχημα ότι ενώ ήταν νεότερος του Αρταξέρξη είχε γεννηθεί όταν ο Δαρείος ήταν βασιλιάς, εν αντιθέσει με τον Αρταξέρξη που γεννήθηκε όταν ο πατέρας του ήταν ακόμη πρίγκηπας.

Μετά από μία αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Αρταξέρξη, ο Κύρος φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, για να απελευθερωθεί μετά τη μεσολάβηση της μητέρας τους. Πήγε στις Σάρδεις όπου ξεκίνησε να καταστρώνει τα σχέδια του για τον περσικό θρόνο. Ο Αρταξέρξης που ήταν ενήμερος για τους σκοπούς του αδελφού του, έμαθε για αποστολή 10.000 Σπαρτιατών που κατέφθασαν για να ενισχύσουν τη δύναμη του Κύρου, με τη δικαιολογία της διαμάχης του Κύρου με τον σατράπη της Ιωνίας, Τισσαφέρνη.

Το καλοκαίρι του 401 π.Χ. στην περιοχή Κούναξα, 15 χιλιόμετρα από την σημερινή πόλη της Βαγδάτης, δόθηκε η μάχη για τον περσικό θρόνο. Η δύναμη του Αρταξέρξη ανερχόταν στις 400.000 άνδρες, υπερτριπλάσια της δύναμης του Κύρου . Η τελική επικράτηση του Αρταξέρξη συνδυάστηκε με τον θάνατο του αδελφού του.

Η Ανταλκίδειος ειρήνη και τα χρόνια μέχρι το θάνατο του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη νίκη του στη μάχη για τον περσικό θρόνο, ο Αρταξέρξης πέτυχε να απαλλαγεί από τους 10.000 Σπαρτιάτες (Μύριους) οι οποίοι υπό την ηγεσία του Κλέαρχου πραγματοποιούσαν την κάθοδο τους διαμέσου της Περσικής Αυτοκρατορίας, συνεργαζόμενος με τις εχθρικές πόλεις-κράτη της Σπάρτης κατά τη διάρκεια του Κορινθιακού πολέμου. Πιο συγκεκριμένα, ο πόλεμος αυτός κράτησε από το 395 π.Χ. μέχρι το 387 π.Χ. και ξέσπασε ανάμεσα στη Σπαρτιατική Συμμαχία και την Αθήνα, την Κόρινθο, τη Θήβα, το Άργος και την Περσική Αυτοκρατορία. Το τέλος του πολέμου ήρθε με την Ανταλκίδειο ειρήνη, το βασικό όρο της οποίας υπέγραψε ο Αρταξέρξης και προϋπόθετε ότι όλες οι πόλεις της Μικράς Ασίας και η Κύπρος ανήκουν στην Περσία και όλες οι πόλεις του ελληνικού ηπειρωτικού χώρου γίνονται ανεξάρτητες εκτός των Ίμβρου, Λήμνου και Σκύρου οι οποίες θα ελέγχονται από την Αθήνα. Η Ανταλκίδειος ειρήνη υπογράφηκε το 386 π.Χ. και αφού ο Αρταξέρξης είχε προδώσει τους συμμάχους του, φοβούμενος τις συνεχώς αυξανόμενες επιτυχίες των Αθηναίων και είχε συμμαχήσει με τους Σπαρτιάτες.

Εκτός της διαμάχης του με τα ελληνικά φύλα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αντιμετώπισε την επανάσταση των Αιγυπτίων οι οποίοι στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του κατέλαβαν την ηγεσία της χώρας τους. Το 383 π.Χ., ο Αρταξέρξης με στρατηγούς τον Φαρναβάζο και τον Τιθραύστη, πραγματοποίησε μια προσπάθεια ανακατάληψης της Αιγύπτου αλλά ο Αιγύπτιος βασιλιάς Αχώρις κατάφερε να αναχαιτίσει την επίθεση, ενώ το 373 π.Χ. έκανε άλλη μία προσπάθεια και πάλι χωρίς επιτυχία.

Το 367 π.Χ. αντιμετώπισε την επανάσταση των σατράπων η οποία έληξε με τη δολοφονία του Δατάμη το 362 π.Χ..

Ο Αρταξέρξης πέθανε την άνοιξη του 358 π.Χ.. Φημολογείται ότι είχε πάνω από 300 συζύγους με πιο γνωστές τη Στάτειρα , η οποία δολοφονήθηκε από την μητέρα του Παρεισάτιδα και την Ασπασία .

Άλλες αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρταξέρξης αποτέλεσε αντικείμενο του ολυμπιακού λόγου του Λυσία το 388 π.Χ., ο οποίος τον προσδιόρισε ως έναν από τους 2 σημαντικότερους κινδύνους της ελευθερίας των Ελλήνων, με τον άλλο να είναι ο Διονύσιος Α´ των Συρακουσών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος:
Δαρείος Β΄
Μέγας βασιλεύς της Περσίας
404 π.Χ.359 π.Χ.
Διάδοχος:
Αρταξέρξης Γ΄
  1. Ανακτήθηκε στις 27  Σεπτεμβρίου 2016.