Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές.Βοηθήστε συνδέοντας το κείμενο με τις πηγές χρησιμοποιώντας παραπομπές, ώστε να είναι επαληθεύσιμο.
Το πρότυπο τοποθετήθηκε χωρίς ημερομηνία. Για τη σημερινή ημερομηνία χρησιμοποιήστε: {{χωρίς παραπομπές|31|03|2023}}
Ο Όχος, σατράπης της Υρκανίας, γιος του Αρταξέρξη Α΄ και μιας Βαβυλώνιας παλλακίδας ονόματι Κοσμαρτιδηνής, παίρνει την εξουσία στην Περσία από τον Σογδιανό, τον οποίο εκτελεί. Ο νέος βασιλιάς κυβερνά με το όνομα Δαρείος Β΄.
Η Αθήνα και η Σπάρτη υπογράφουν ανακωχή, καθώς ο Λάχης πείθει τους Αθηναίους σχετικά, ώστε να ελεγχθεί η πρόοδος του πλέον αποτελεσματικού αρχηγού των Σπαρτιατών, του Βρασίδα. Ωστόσο, η «Λαχίειος Ειρήνη» δεν ανακόπτει τον Βρασίδα και καταρρέει μέσα σε ένα έτος.
Ο Βρασίδας, αγνοώντας την ανακωχή, καταλαμβάνει τις πόλεις Σκιώνη και Μένδη στη Χαλκιδική, ενώ ελπίζει να φθάσει μέχρι την Αθήνα και να απελευθερώσει Σπαρτιάτες αιχμαλώτους. Η ΑΘήνα στέλνει ενισχύσεις υπό τον Νικία, που ανακαταλαμβάνουν τη Μένδη.